Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

PİYASALARDA PANİK

Küresel piyasalarda yaşanan likiditide krizi derinleşirken, dolar 1,39’a fırladı, destek noktalarını hızla kıran Borsa ilk seansı yüzde 5,09 ‘luk kayıpla tamamladı. Dünya piyasalarının yakından izlediği New York borsasında Dow Jones endeksi önceki gece 167.45 puanlık (yüzde 1.29) sert düşüşle 12,861.47 puana inerken, Asya ve Latin Amerika borsaları da dün günü sert düşüşlerle tamamladı.

Japon yeni, carry trade pozisyonlarını kapatmaya çalışan yatırımcıların alımlarıyla hızlı değerlenirken, riskli ülke piyasaları ve yatırım araçlarından kaçış gözlendi. Riski düşük ABD tahvillerine yönelen yatırımcıların alımlarıyla ABD tahvilleri değer kazandı.

Dünya borsalarında yaşanan sert satışlar sebebiyle İMKB Bileşik Endeksi de dün güne (yüzde 2.65) 1265.56 puan düşüşle 46448.56 puandan başladı. Açılış sonrası düşüşünü sürdüren Bileşik Endeks ilk olarak 46 bin puan seviyelerinde tutunmaya çalıştı.

Özellikle dolar kurunu takip eden İMKB’de kurun 1,3650 seviyelerini de aşmasıyla panik satışlar başladı. 45.093 puana kadar gerileyen Bileşik Endeks günün ilk seansını 45283.79 puan ile 2430.33 puan ekside tamamladı. Hisse senetlerinin ortalama kaybı yüzde 5,09 oldu.

Analistler, orta vadeli yükselen trendin aşağı kırılması ile birlikte düşüşün 44,000 ve 43,500 (uzun vadeli yükselen trend) bölgesine doğru devam edebileceğini belirtiyorlar.

Dolar ve faiz tırmanıyor

Dün 1,35 YTL seviyelerine yükseldikten sonra sakinleşen dolar kuru ise 1,3650 direncini kırarak 1,39 YTL seviyelerine kadar hızlı bir yükseliş yaşadı. Bankalararası piyasada birara 1,39 YTL seviyelerini aşan dolar serbest piyasada Borsa ilk seans kapanışı itibarıyla 13750-13770 YTL seviyelerinden işlem gördü. Avro ise 1,8470 YTL seviyelerine yükseldi. Tahvil ve Bono Piyasası’nda ise gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde yüzde 19 seviyelerini aştı.

Dalganın nerede duracağı belirsiz

Piyasa uzmanlarının küresel satış dalgasına ilişkin görüşleri şöyle: Tolga Ediz (Lehman Brothers Gelişmekte Olan Ülkeler Direktörü): Şu aşamada piyasada bir deprem yok ama arkası gelebilir. Dikkatli olmamız gerekiyor. Kısa sürede piyasaların düzeleceğini pek sanmıyorum. Türkiye’de bir an önce yeni reform takviminin yatırımcıların önüne koyulması şart, yeni bütçe tedbirlerinin ortaya konması şart.

‘İMKB PANİK SATIŞLARA TESLİM OLDU’

Özgür Altuğ (Raymond James Türkiye Başekonomisti): Dünyadaki satış dalgası Avrupa’dan sonra bugün Asya’ya da sıçradı. İki gün önce gelişmekte olan piyasalara da sıçramıştı. Panik satışların etkisi görülüyor. Son iki haftadır diğer piyasalardaki satışlara oranla güçlü gözüken Türk piyasaları tam anlamıyla panik satışlara teslim olmuş gözüküyor. Ortamın bir süre daha yatışmayacağı varsayımı altında, tepki alışlarının gelmesini beklemek çok mümkün değil. Bundan sonraki süreçte Japonya Merkez Bankası 23 Ağustos’taki toplantısında faizi artırmazsa bu iyimser algılamaya sebebiyet verir. ABD Merkez Bankası’nın da bir faiz indirimiyle piyasalara moral vermesi beklenebilir.

‘DIŞARIDAKİ AKAN KANI DURDURMAK ZOR’

Murat Salar (A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı): Tedirginlik son derece arttı. Asıl unsur, piyasa şu an hasarın ne kadar olduğuna vakıf değil. Rakam bilinse bu kadar tedirgin olunmaz. Dışarıdaki akan kanı durdurmak çok zor. Bu noktada Türkiye’nin yapabileceği fazla bir şey yok. Ancak piyasaya iyi mesajların verilmesi lâzım. Yeni hükümete bu konuda çok ciddî görevler düşüyor. Mali disiplinin devam edeceği, yapısal reformların süreceğine dair mesajlara ihtiyaç var. Dışarıdaki kan kaybı nerede ve nasıl durur bunu tahmin etmek çok zor.

/ İSTANBUL

17.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  PİYASALARDA PANİK

  Nüfusun yarısı çalışmıyor

  Sanayici huzursuz, ama iyimser

  Kapasite kullanımı yüzde 82.1

  Kuveyt Türk kârını yüzde 94 arttırdı

  İçim’den fesleğenli-naneli ayran!

  Bank Asya’dan 83 milyon YTL kâr

  “THY grevi ihracatı durdurur”

  TÜBİTAK’ta da grev kararı

  Ilısu’ya 1.3 milyon avro finansman

  Bozuk bataryaları değiştirin


 Son Dakika Haberleri