Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Diplomalı işsizler artıyor

DİSK tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de üniversite mezunu çalışabilir nüfusun yüzde 29’u ekonominin dışında kalıyor.

AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 16 seviyesinde bulunuyor. DİSK-ARGE tarafından yapılan araştırmada, AB ülkelerinde ve Türkiye’de eğitim düzeyi ile işsizlik arasındaki ilişki karşılaştırıldı. Araştırmada, AB ülkelerinin 1997 yılında oluşturdukları Avrupa İstihdam Stratejisi (Lizbon Bildirgesi) ile istihdam oranlarını 2010 yılına kadar yüzde 70’e çıkarma hedefini önlerine koydukları belirtildi. AB’ye üye 27 ülkenin istihdam oranının şimdiden 65’i bulduğu belirtilen araştırmada, ‘’Türkiye’nin bu hedefin oldukça uzağında kaldığı ve 15 yaş üstü çalışabilir nüfusun yarısından fazlasının iş gücünün dışında kaldığı’’ kaydedildi.

Türkiye’de her 100 kişiden sadece 46’sının istihdam edildiği ifade edilen araştırmada, ‘’Aynı göstergeyi nitelikli iş gücü sayılabilecek üniversite mezunlarına göre incelediğimizde de aynı sonuç çıkmaktadır. Türkiye’de üniversite mezunu çalışabilir nüfusun yüzde 29’u ekonominin dışındayken, AB ülkelerinde bu oran yüzde 16’’ denildi.

İŞSİZLİĞİN SEBEPLERİ

Kültürel ve sosyal sebepler bir tarafa bırakılıp, soruna sadece iş gücü talebi ve arzı açısından bakıldığında bu durumun muhtemel iki sebebi olabileceğine yer verilen araştırmada, bunlardan birincisinin ‘’ekonominin, nüfus artışı ve göç gibi sebeplerle artan iş gücü talebini emme kapasitesinin bulunmaması’’, ikincisinin ‘’Türkiye’deki 15-65 yaş arası çalışma çağında bulunan nüfusun istihdam edilebilir vasıflara sahip bulunmaması’’ olarak gösterilebileceği belirtildi. Araştırmada, ‘’Bu sebeplerden birincisine yönelmek doğrudan Türkiye’de bugüne kadar uygulanan ekonomik politikaların eleştirisini gerektirdiği gibi sermaye sahibi kesimlerinde çalışma biçimlerini sorgulamaya tutacaktır. Herhalde bu sebeple olsa gerek, istihdam ve işsizlik sorunlarının ele alındığı her toplantıda eğitim tek çıkış yolu olarak gösterilmekte ve birinci sebepten böylelikle uzak durulmaktadır’’ değerlendirmesinde bulunuldu.

“ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK DA

DURUMU DEĞİŞTİRMİYOR”

AB ülkelerindeki verilerin eğitim düzeyi ilerledikçe işsizliğin azaldığı belirtilen araştırmada, şunlar kaydedildi:

‘’AB ülkelerinde ilköğretim seviyesindekiler arasında işsizlik oranı yüzde 12 civarındayken, üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı belirgin bir düşüşle yüzde 4,6’ya inmektedir. Oysa Türkiye eğitim ile çalışma hayatı arasında bir kopukluk sözkonusu. Eğitim düzeyinin yüksek olması ne işin niteliğini ne de işsizliği belirliyor. AB ülkelerinde eğitim ile işsiz sayısı arasında ters yönlü bir ilişki gözlemlenebilirken, Türkiye’de böyle bir ilişki yok. Avrupa’da eğitim artarken işsizlik azalıyor. Bu süreç Türkiye’de aynı biçimde ilerlemiyor. Türkiye’de ortaokul ve ilköğretim mezunlarının yüzde 13’ü işsiz, üniversite mezunu olmak da durumu değiştirmiyor. Türkiye’de lise mezunlarının yüzde 13’ü, üniversite mezunlarının yüzde 10’u işsiz.’’

Araştırmada, eğitim ve istihdam arasındaki kopukluğun sebepleri ‘’Üretimin düşük katma değerli, emek yoğun işlerde yoğunlaşması sebebiyle nitelikli emek ihtiyacı artmaması’’ ve ‘’Üniversiteler de dahil olmak üzere eğitimin ülke ihtiyaçlarına göre şekillendirilmemesi’’ olarak gösterildi.

/ ANKARA

18.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İngiltere’de başörtülü polis

  AİLELERE YARDIM EDİLSİN

  TÜSİAD: Gül’ün sözlerinin takipçisi olacağız

  MÜSİAD’dan tam destek

  Jest mi, rest mi?

  İlk tur Pazartesi’ye

  Depremde ölenlere duâ ve mevlid

  17 Ağustos unutulmasın

  Depreme hazır mıyız?

  Elmadağ hafif sallandı

  Gece 03.02'de anma töreni yapılıdı

  Cep telefonu vergilerine tepki

  Komşu da erken seçime gidiyor

  Ulusal afet politikası lâzım

  Eğitimcilerin sabrı taştı

  Diplomalı işsizler artıyor

  Meclis partilere dar geldi

  DTP odasına yerleşti

  DSP’nin de yeri var

  MHP, ANAVATAN’ın yerini kullanacak

  MHP’nin köşk adayı Çakmakoğlu

  Partilerde kongre dönemi

  İşsizlerin gözü büyük şehirlerde

  Mardin, turizmin gözdesi

  Kendi okullarını kendileri yaptırıyor

  İstanbul’da işgücü artsa da işsiz sayısı azalmıyor

  Hayme Ana’yı anma hazırlıkları sürüyor

  Kapalıçarşı esnafı sigarayı bırakacak

  Hasta ve yakınlarına ücretsiz otel hizmeti

  Otobüs şoförlerine alkol kontrolü

  Öğretmen, düğün parasını kaptırdı

  Ankara’nın suyu Gerede’den

  Sularını beraberinde götürüyorlar

  Yeşil alanlar yakıt tankeriyle sulanıyor

  “Şehirde ne varsa, köyde de o olacak”

  Pamuk tarlasından Tıp Fakültesine

  Dişlerinizi ihmal etmeyin

  Katkı maddeleri sağlığı tehdit ediyor


 Son Dakika Haberleri