Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dişlerinizi ihmal etmeyin

Toplum olarak ağız sağlığına gereken önemin verilmediğini belirten uzmanlar, dişlerin fırçalanmaması için ‘zamanım yok’ şikâyetlerinin yersiz olduğunu belirtiyor.

Genelde bir diş fırçasının 3-4 ay kullanılabileceğine işaret çeken uzmanlar, “Diş fırçasının bozulduğunu kıl demetlerinin birbirinden ayrılmasından, dağılmasından ve eğilmesinden anlayabilirsiniz. Sert kıllı fırçalar dişlerinize zarar verebilir. Çocuklar ise henüz doğru fırçalamayı tam olarak uygulayamadıklarından daha çabuk fırça eskitirler” uyarısında bulunuyor.

YANLIŞ FIRÇA DARBESİ DİŞE ZARAR VERİR

Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin internet sitesinde yer alan yazıda, doğru diş fırçalama teknikleri de yer alıyor. “Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. En son dişetinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta, diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede olmaktadır. Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen sadece yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir. Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara, dişetlerinde de çekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. Dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırça oynatılmalıdır” ifadelerinin yer aldığı yazıda, diş iplerinin diş aralarını temizlemede sık kullanılan yararlı bir araç olduğu vurgulandı.

Diş çürüğünün belirtilerinin de dile getirildiği yazıda şu ifadelere yer verildi: “Çürük ve oyulmuş bir diş, koyu renkli boşluğuyla kolayca tanınır. Fakat bazen çürük çukurcuğu gizli kalır ve diş hekimi ancak yardımcı teşhis araçlarıyla (meselâ diş röntgeni gibi) teşhis koyabilir. Çoğu zaman çürük, diş tüberküllerinin yani tümsekciklerin birbiriyle kesiştiği yerde veya dişin boyun kısmında görülür. İki diş arasında kalan gizli çürükler uzun süre fark edilmez. Bu tür çürüklerde ‘akşam yemek yerken dişime taş geldi zannettim, bir de baktım, dişimin bir parçası ağzımda’ denildiğini sıkça duyarız. Diş çürüğünde diş hekimine başvurmayı gerektiren en önemli belirti ağrıdır. Ağrı, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşiden olur. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve etken ortadan kalkınca ağrı da geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar. İlk yapılması gereken şey diş hekimine gitmek ve onun tekliflerine uymak olmalıdır.

Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipliğinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipliği kullanılmalıdır. Fırçalar, orta derecede sert ya da yumuşak kıllı olmalı ve belirli aralıklarda değiştirilmelidirler. Asla başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı zamanda ağız kokusunu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.”

/ BURSA

18.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İngiltere’de başörtülü polis

  AİLELERE YARDIM EDİLSİN

  TÜSİAD: Gül’ün sözlerinin takipçisi olacağız

  MÜSİAD’dan tam destek

  Jest mi, rest mi?

  İlk tur Pazartesi’ye

  Depremde ölenlere duâ ve mevlid

  17 Ağustos unutulmasın

  Depreme hazır mıyız?

  Elmadağ hafif sallandı

  Gece 03.02'de anma töreni yapılıdı

  Cep telefonu vergilerine tepki

  Komşu da erken seçime gidiyor

  Ulusal afet politikası lâzım

  Eğitimcilerin sabrı taştı

  Diplomalı işsizler artıyor

  Meclis partilere dar geldi

  DTP odasına yerleşti

  DSP’nin de yeri var

  MHP, ANAVATAN’ın yerini kullanacak

  MHP’nin köşk adayı Çakmakoğlu

  Partilerde kongre dönemi

  İşsizlerin gözü büyük şehirlerde

  Mardin, turizmin gözdesi

  Kendi okullarını kendileri yaptırıyor

  İstanbul’da işgücü artsa da işsiz sayısı azalmıyor

  Hayme Ana’yı anma hazırlıkları sürüyor

  Kapalıçarşı esnafı sigarayı bırakacak

  Hasta ve yakınlarına ücretsiz otel hizmeti

  Otobüs şoförlerine alkol kontrolü

  Öğretmen, düğün parasını kaptırdı

  Ankara’nın suyu Gerede’den

  Sularını beraberinde götürüyorlar

  Yeşil alanlar yakıt tankeriyle sulanıyor

  “Şehirde ne varsa, köyde de o olacak”

  Pamuk tarlasından Tıp Fakültesine

  Dişlerinizi ihmal etmeyin

  Katkı maddeleri sağlığı tehdit ediyor


 Son Dakika Haberleri