Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sıcak para hâlâ içerde

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, ABD’de yaşanan tutsat (mortgage) krizi ve uluslar arası piyasalarda oluşan tutsat kaynaklı son dalgalanmalar sonrasında Türkiye’de, finansal piyasalardan yabancıların yüksek miktarda sıcak parayı çektiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, ‘’Borsadan sıcak para çıkışı yok’’ dedi.

Erol, yaptığı açıklamada, Türkiye’de finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri SPK olarak çok yakından takip ettiklerini, son haftalarda ABD konut finansmanı sisteminde yer alan subprime (yüksek riskli) tutsat piyasasında meydana gelen olumsuz gelişmelerin tüm dünyadaki finans piyasalarında olduğu gibi Türkiye piyasalarında da dalgalanmaların oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

ABD’de yer alan subprime tutsat piyasasında meydana gelen zararların 200 milyar doları geçmeyeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Erol, ‘’ Bu rakam global finans piyasaları için olduğu gibi Amerikan piyasaları açısından da üstesinden gelinemeyecek bir tablo oluşturmamaktadır.

Dolayısıyla mevcut dalgayı şu an itibariyle bir düzeltme hareketi olarak algılamakta fayda bulunmaktadır’’ dedi.

/ ANKARA

20.08.2007


 

İhracat artıyor

Yılın 6 ayında, komşu ve çevre ülkelere ihracat yüzde 43,5 oranında artışla 18,4 milyar doları buldu.

Bu ülkelerin ihracattaki payı ise yüzde 37,2 olarak gerçekleşti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı ‘’Ocak-Haziran Dönemi İhracatını Değerlendirme Raporu’’ndan derlenen bilgilere göre, toplam 7 ülkeden oluşan komşu ülkelere ihracat, yüzde 29 artış göstererek 5 milyar dolara yükseldi. Bu grup içerisinde ilk sıraları yüzde 2,7’lik payla Irak, yüzde 2,2’lik pay ile Yunanistan ve yüzde 1,9’luk payla Bulgaristan, yüzde 1,2 pay ile İran aldı.

Irak’a 1 milyar 320.4 milyon dolarlık, Yunanistan’a 1 milyar 91.4 milyon dolarlık, Bulgaristan’a 960.4 milyon dolarlık, İran’a 573.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam 45 ülkeden oluşan çevre ülkelere ihracat ise bir önceki döneme göre yüzde 49,8 artış göstererek 13,3 milyar dolara ulaştı ve bu ülkelerin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 27 oldu. Çevre ülkeler arasında en büyük ihraç pazarları, yüzde 4,4 pay ile Rusya Federasyonu, yüzde 3,6 ile Romanya, yüzde 2,7 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 1,6 ile İsrail ve yüzde 1,3 pay ile Suudi Arabistan oldu.

Komşu ve çevre ülkeler arasında en yüksek ihracat artışı sağlanan ülkeler ise Karadağ, Cibuti, Bosna Hersek, Hırvatistan, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kosova, Bahreyn, Makedonya ve Romanya oldu.

/ ANKARA

20.08.2007


 

Paralı yollar kazandırıyor

Paralı otoyol ve köprüler kazandırmaya devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Temmuz ayı sonu itibariyle İstanbul Boğaziçi köprüleri ile işletmedeki 6 paralı otoyoldan 307 milyon 424 bin 647 YTL gelir elde edildi.

Aynı süre sonunda Boğaziçi köprüleri ve otoyollardan çift yönlü olarak geçiş yapan toplam araç sayısı ise 174 milyon 502 bin 468 oldu. Temmuz ayı sonu itibari ile paralı otoyollardan elde edilen gelir her iki köprüden aynı sürede sağlanan gelirden daha fazla oldu. Buna göre İstanbul 1. Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçiş yapan 86 milyon 441 bin 204 araç, gişelere 116 milyon 870 bin 54 YTL bıraktı. Aynı dönemde 88 milyon 61 bin 264 aracın çift yönlü olarak geçiş yaptığı otoyolların geliri ise 190 milyon 554 bin 593 YTL oldu. 2007 yılı toplamında köprü ve otoyol gelirlerinin 500 milyon YTL’yi aşması bekleniyor. Geçen yıl köprü ve otoyollardan 410,6 milyon YTL gelir elde edilmişti.

/ ANKARA

20.08.2007


 

Mısır ve pamukta da ürün kaybı olacak

Denizli Ziraat Odası (DZO) Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’de susuzluk sebebiyle arpa ve buğdayda görülen yüzde 50 oranındaki ürün kaybının mısır ve pamukta da beklendiğini söyledi.

Gemici, Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklığın, Ege Bölgesi’nde en fazla Denizli’de görüldüğünü belirtti.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının yanı sıra bu yıl Denizli’nin geçen yıllara oranla yüzde 49 daha az yağış almasının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Gemici, ‘’Sulu tarım yaygın olduğu için susuzluk nedeniyle meyve ve sebzelerde verim eksildi. 2007’de neredeyse yarı yarıya ürün kaybı yaşandı’’ dedi.

Hasadı tamamlanan ürünler olan arpa ve buğday üretiminde ciddi azalma yaşandığına dikkati çeken Gemici, şunları kaydetti:

‘’Uydudan yapılan raporlamalara göre arpa ve buğdayda yüzde 40,7 oranında azalma söz konusu. Arazilerde yapılan ölçümlere göre de ürün kaybının yüzde 50 ile 70 arasında değiştiğini görüyoruz. Geçen yıllara göre arpa ve buğdayda gözlenen verim kaybı tahmini olarak 110 bin ton civarında. Sulama ile tarım yapılan kıraç alanlarda, geçen yıllarda ortalama 400 kilogram arpa ve buğday hasadı yapılırken, bu yıl üretim 160 ile 200 kilogram arasına geriledi. ‘’

/ DENİZLİ

20.08.2007


 

Zeytincilik politikaları yeterli değil

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, ‘’Türkiye’de zeytinciliğe özgü politikalarda noksanlıklar var’’ dedi.

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Yeni Şakran beldesinde düzenlenen 2. Zeytin ve Deniz Festivali kapsamında ‘’Zeytinliklerin Güncel Durumu ve Hedefi’’ konulu panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytin ağaçlarının anavatanı olan Türkiye’de, zeytin ve zeytinyağı üretimine gereken ilginin gösterilmediğini söyledi.

Mustafa Tan, ‘’Zeytin, ülkemizden Yunanistan’a, İtalya’ya, İspanya’ya gitmiş ve oralarda zeytin ağacı, zeytin dalı krallara baş tacı edilmiş. Gelinen noktada Türkiye, zeytincilikte bu ülkelerin gerisinde kalarak, dünya sıralamasında beşinciliğe yerleşmiş durumda’’ diye konuştu. Türkiye’de bitkisel yağ tüketiminin 1 milyon 500 bin ton olduğunu kaydeden Tan, 1 milyon ton bitkisel yağın yurt dışından ithal edildiğini kaydetti.

İspanya’da 370 milyon zeytin ağacı olduğunu söyleyen Tan, ‘’Bizde ise 115 milyon ağaç var. Türkiye’de kişi başına 1 kg zeytin yağı düşerken, bu rakam Yunanistan’da 21 kg’’ dedi.

/ ALİAĞA

20.08.2007


 

Gıda fuarına yoğun ilgi

Adana’da, 5-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek fuara, yurt içi ve yurt dışından 150 firmanın katılımının beklendiği bildirildi.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı ve Çukurova Fuarcılık A.Ş. (ÇUFAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şaban Baş, yazılı açıklamasında, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde açılacak ‘’Çukurova Gıda Fuarına’’ yoğun ilgi olduğunu belirtti.

Baş, her ay değişik sektörleri bir araya getiren ve son teknolojik gelişmelerin desteğiyle üretilen ürünlerin tanıtılmasını sağlayan TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nin, bu kez gıda sektörünü bir araya getireceğini bildirdi.

/ ADANA

20.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri