Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Geçmişten geleceğe köprü fotoğrafları

Sponsorluğunu Fortis’in üstlendiği, küratörlüğünü Engin Özendes’in yaptığı sergide fotoğraf san’atçıları Ahmet Elhan, Murat Germen, Cemal Emden, Orhan Cem Çetin, Merih Akoğul ve Ömer Orhun’un, Galata Köprüsü ve çevresine odaklanan ve sergi için özel olarak hazırlanmış yeni çalışmaları, galeri içinde 6 ayrı odada yer alacak.

Bu 6 fotoğrafçı, bu sergi için özel olarak gerçekleştirdikleri projelerde, bir yandan mekânın tarihî önemini, İstanbul için taşıdığı farklı anlamları yansıtmayı, bir yandan da değişen hayat şartları ve farklı kentsel pratikler çerçevesinde bugün edindiği yeni anlamların altını çizmeyi amaçladı.

Sergide yer alan çalışmalar, Galata’nın farklı dönemlerini, çok kültürlü geçmişini, mimarî niteliklerini, Doğu ile Batı’yı bir araya getirişini ve farklı kentsel gerçeklikler arasında bir bağlantı noktası olma konumunu gözler önüne seriyor.

Sergide yer alan eserler, Galata Köprüsü üzerinde farklı zamanları tek bir karede birleştiren fotoğraflardan Galata’nın çok kültürlü tarihini çeşitli görsel ve yazılı malzemeleri birleştirerek yeniden kurgulayan kolaj çalışmalarına; duvardan duvara uzanan geniş, panoramik görüntülerden iç mekânlara odaklanan fotoğraf yerleştirmelerine uzanan bir çeşitlilik gösteriyorlar.

“Şimdiki Zaman Geçmiş Zaman” sergisi ile aynı zamanda açılacak olan “KÖPRÜ6”, İstanbul’un iki simgesini bir araya getiriyor: Boğaziçi ve Haliç. Sergi, bu bağlamda, 10. İstanbul Bienali’nin odaklandığı Mimari / Kent / Bağlantı / Zaman temalarının yorumlarından oluşan bir dizi eserden oluşuyor.

Fotoğraf galerisinin girişindeki ilk odada ise, köprünün tarihini belgelemek amacıyla, Leonardo da Vinci’nin 1502 yılında Sultan II. Bayezıt’a yazdığı ve Haliç’in üzerine bir köprü yapmak istediğini belirttiği, orijinali Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde bulunan mektubunun ve orijinali Paris’te Bibliotèque de L’Institut de France’da bulunan Leonardo’nun çizim defterindeki Galata Köprüsü için yaptığı tasarımın röprodüksiyonları bulunacak. Ayrıca sergide, İstanbul Modern fotoğraf arşivinde bulunan Sebah&Joaillier fotoğraf stüdyosunun 1890’da çektiği, Galata Köprüsü’nü de içine alan bir panorama yer alacak.

/ İSTANBUL

20.08.2007


 

Eshab-ı Kehf tartışması

Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Mersin’in Tarsus ilçesindeki ‘’Yedi Uyurlar’’ olarak da bilinen Eshab-ı Kehf’in yakınındaki alana 2 milyon YTL tutarında ‘’külliye’’ yaptırılması, gerçek mağaranın Tarsus’ta olduğunun tescili olarak değerlendirildi.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Dedeler köyündeki mağaranın yakınına ‘’Eshab-ı Kehf Külliyesi’’ yaptırmasıyla, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi ile uzun süredir Eshab-ı Kehf’in nerede olduğu yönündeki tartışmalara son noktayı koyduğunun ifadesi olarak değerlendirdi.

Belediye olarak yıllardır Eshab-ı Kehf mağarasının tanıtım çalışmalarını ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirten Kocamaz, ‘’Mağaranın bulunduğu mekân bizim mücavir alanımızda olmadığından, yaptığımız bütün hizmet ve katkıları gayri resmî olarak gerçekleştiriyorduk’’ dedi.

ESHAB-I KEHF (YEDİ UYURLAR)

Kur’ân-ı Kerim’de Kehf Sûresinde de anlatılan, Yedi Uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf olayında, Hıristiyanlığın ilk yayılmaya başladığı yıllarda Anadolu’da Hz. İsa’nın getirdiklerini kabul eden gençler, hükümdarın zulmünden korkarak şehri terk ederler ve yolda rastladıkları bir çobanı da yanlarına alarak mağaraya sığınırlar.

7 kişi mağarada uykuya dalarlar ve 309 yıl sonra uyanırlar. Hiçbiri durumun farkında değildir ve karınları acıkmıştır. İçlerinden birini ekmek almak için çarşıya gönderirler. Fırıncı verilen parayı tanımadığı için almaz ve yaşanılan durum ortaya çıkar.

20.08.2007


 

Pirinç festivalinde kitap sergisi

Tosya'da düzenlenen Pirinç Festivalinde Yeni Asya Neşriyat stand açtı. Gazetemiz abone sorumlusu ve Kastamonu Temsilcisi İbrahim Vapur tarafından açılan kitap sergisi, festivale katılanların büyük ilgisiyle karşılandı.

Kastamonu Belediye Başkanı Sait Gülabacı'nın desteğini esirgemediği sergide gazetemiz yazarı, İlahiyatçı-eğitimci Şaban Döğen ki-taplarını imzaladı.

YENİ ASYA / TOSYA

20.08.2007


 

Endonezyalıların sema sevgisi

Sazendeler eşliğinde söylenen ilahilerle çoşan Endonezya’lılar kendinden geçerek ‘Sema’ yaptı. Renkli ışıklar altında yapılan sema gösterisini izleyip, Klasik Türk Müziği çalgıları eşliğinde söylenen ilahilere kendini kaptıran 3 Endonezyalı birden bire salonun ortasında kendi yöntemlerince ‘Sema’ yapmaya başladı.

Endonezyalı semazenler, müziğin ve semazenlerin etkisine kapılarak birdenbire kendilerini sema yaparken bulduklarını söylediler.

Unesco’nun 2007’yi “Mevlânâ Yılı” ilan etmesi dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın desteği ile Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) tarafından düzenlenen Pasifik Kültür Gezisi ikinci gününde Jakarta şehrinde bulunan Universitas İslam Negere’de (UİN-Endonezya İslam Üniversitesi) Sema töreni düzenlendi.

Sema yapan Endonezyalılardan Arief Hamdani, Mevlânâ ve felsefesi hakkında çok fazla birşey bilmediklerini dile getirdi. Yaptıklarının planlı olmadığını ve müziğin etkisi ile kendisini bir anda sema yapmaya başladığını anlatan Hamdani, “Gösteri gerçekten beni çok etkiledi. Çok manevi bir ortam vardı. Müzikten ve sema gösterisinden çok etkilendim ve birdenbire sema yapmaya başladım” diye konuştu.

20.08.2007


 

Sanatçılar emeklerinin karşılığını alamıyorlar

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yeşil-Beyaz’ halk konserlerinin 2. konuğu Kıraç, kariyerinde önemli yerlere yükselmesine rağmen müzik dünyasında emeğinin karşılıksız kalmasından yakındı. Türk Rock müziğinin güçlü sesi Kıraç, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni, yeşil-beyaz halk konserleriyle küresel ısınmanın önemine dikkat çektiğinden dolayı tebrik etti.

Yeşil-Beyaz halk konserleri için Bursa’ya gelen Kıraç, küresel ısınmanın günübirlik bir moda akımı olmadığını belirterek, “Millete ‘Az su tüketiniz, elektriğinizi kapatınız’ gibi teklifte bulunmak küresel ısınmanın önemini anlatan küçük bir parça. Küresel ısınma atom bombasını atıp binlerce insanı ve tabiatı katleden zihniyetin eseri. Bugün bunun cezasını yapanlar değil, bütün insanlık çekiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin küresel ısınmaya yönelik bu tür faaliyetlerle halkı bilinçlendirmesinin örnek alınması gerektiğini düşünüyorum.

20.08.2007


 

Yaz okulunda çiçekler açtı

Batıkent Hanımlar Kültür Merkezinin organize ettiği yaz okulu 10 günlük programın ardından sona erdi. Yaz okulunda bir araya gelen otuzbeş fidanın çiçekleri açtı. Üç gurup halinde düzenlenen yaz okulundaki öğretmen ve öğrencilerin gayret ve çabaları herkesi duygulandırdı.

Yaz okulundaki Hadis, Risâle-i Nur’un yanı sıra sosyal faaliyetlerden, el becerisi takı kursu, öğrencilerin mutluluklarını arttırdı.

Yaz okulunun, son gününde hazırlanan, drama ve ilâhî korosu, okunan hadisler izlemeye gelen veliler tarafından beğeniyle karşılandı. Öğrencilere sertifika ve hediyeler verildi. Hazırlanan pikle birlikte öğrenci, veliler ve öğretmenler birbiriyle kaynaştılar. Güzel geçen on günlük süre sonunda, bu programların tekrarlanması ve mutluluk temennilerinde bulunuldu.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

20.08.2007


 

Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri başlıyor

Kuşadası Belediyesi’nce düzenlenen Öykü ve Şiir Günleri’nin dördüncüsü, bu yıl 5-7 Eylül 2007 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Faaliyet, Kuşadası’nda İlçe Halk Kütüphanesi’nde (Barbaros Hayrettin Paşa Cad. Bozkurt Sokak 5 numarada yapılacak. Aydın ili ve çevresi sivil toplum kuruluşlarınca da desteklenen faaliyetin bu yılki onur konukları, Kemal Bekir, Arif Damar, Firkat Otyam ve Vecihi Timuroğlu olacak.

Celal İnal’ın sunuculuğunu üstlendiği faaliyete katılacak edebiyatçı ve bilim adamları ise şöyle: Yrd. Doç. Dr. Tülay Akkoyun, Sina Akyol, Recai Atalay, Mehmet Atilla, Talat Avcı, Zafer Doruk, Vicdan Efe, Gülseren Engin, Özgen Ergin, Doç. Dr. Hasan Erkek, Sultan Su Esen, Kemal Gündüzalp, Mehmet Arslan Güven, Nur İçözü, Yrd. Doç. Dr. Şükran Kara, A. Neyzar Karahan, M.Sadık Kırımlı, Prof. Dr. O. Bilge Kula, Ayla Kutlu, Haldun H. Marlalı, A. Zeki Muslu, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Akın Önen, Belma Özgün, Asım Öztürk, Mucize Özünal, Dr. Hidayet Sayın, Dinçer Sezgin, Osman Şahin, Tahsin Şimşek, Erhan Tığlı, Bülent Top, Murat Tuncel, Oğuz Tümbaş, Dr. Halit Umar, Çiğdem Ülker, Zehra Ünüvar, Mustafa Veli, Ercan Yaren, Halim Yazıcı, Hayri K. Yetik, M. Uluğtekin Yılmaz, Nilay Yılmaz ve Muzaffer İzgü.

20.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri