Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ta durum ciddî

Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, ‘’Amerikan istihbaratının raporu, stratejimizin Irak’ta güvenlik şartlarını düzelttiğini gösteriyor, ancak çok ciddî sorunlar da bizi beklemeye devam ediyor’’ dedi.

Sözcü, yayımlanan bu son raporun, yaz ortasından beri yürürlükte olan, isyan hareketlerine karşı mücadele stratejisinin, artan şiddeti azaltmaya başladığını açıkça gösterdiğini belirtti. Amerikan istihbaratının hazırladığı bu raporda, Irak hükümetinin gelecek 6 ay ila 1 yılda daha da istikrarsızlaşacağı öngörüsü yapıldı. Amerikan istihbaratı uzmanlarının hazırladığı Ulusal İstihbarat Tahmini’nde, düzensiz gelişmelere rağmen ülkede genel şiddet seviyesinin arttığı, Irak’taki farklı mezhep grupları arasında uzlaşmanın sağlanamadığı ve Irak’taki El Kaide unsurlarının hala eylemlerini açıkça düzenleyebildiği belirtildi.

Amerikan Associated Press ajansının elde ettiği 10 sayfalık belgenin kopyasında, Iraklı siyasî liderlerin hâlâ etkin bir yönetim sağlayamadığı, hükümetini gelecek 6 ila 12 ayda daha çok güvensizliğin beklediği ifade edilirken, buna gerekçe olarak Iraklı Şiî partilerinin, Iraklı önde gelen Şiî din adamı Ayetullah Ali El Sistani’nin, diğer Sünnî ve Kürt grupları mensuplarının eleştirileri sıralandı. Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilâtı (CIA), Savunma İstihbarat Ajansı gibi 16 Amerikan istihbarat kurumunun ortak yargılarından oluşan belgede, Irak Güvenlik Güçlerinin Amerikan ve koalisyon güçleri olmadan operasyon düzenlemek için yeterli gelişimi gösteremediği, Irak güçlerinin hâlâ yabancı desteğine ihtiyaç duyduğu da kaydedildi.

Eylül ayı dert ayı

Amerikalı General Richard Sherlock da Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, gelecek ay Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General David Petreaus’un raporunu sunacağını, ABD’nin 11 Eylül saldırılarını anacağını ve Ramazan ayının başlayacağını hatırlatarak, bundan dolayı ‘’düşmanın büyük saldırılar düzenlemek ve birçok kayıp verdirmek için çabalarını arttırmasını bekleyebileceklerini’’ kaydetti.

/ CRAWFORD

25.08.2007


 

Türk senatöre ölüm tehdidi

Hollanda’da Türk kökenli senatör Düzgün Yıldırım, partisinin üyeliği bırakması yönündeki baskıları sürerken, şimdi de ırkçı ve aşırı sağcı grupların boy hedefi haline geldi.

Yıldırım, Kur’ân-ı Kerim’in yasaklanmasını isteyen aşırı sağcı politikacı Geert Wilders hakkında verdiği soru önergesinden sonra, onlarca hakaret ve ölüm tehdidi içeren mektup aldı. Düzgün Yıldırım, tehditleri içeren mektupları da göstererek yaptığı açıklamada, Wilders hakkındaki girişimin belli kesimleri rahatsız ettiğini söyledi. Yıldırım, soru önergesinin basına yansımasından daha iki tam gün geçmeden hem normal posta hem de elektronik postayla tehdit mektupları gelmeye başladığını, bu mektuplarda daha çok ailesiyle birlikte derhal ülkeye terk etmesinin istendiğini, aksi takdirde ölümle cezalandırılacağının belirtildiğini anlattı. Yıldırım, gönderilen mektuplardan birinden çıkan görüntü malzemesinde, Türkiye’ye ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a da hakaretler savrulduğunu anlattı. Yıldırım, ölüm tehdidi içeren mektupların gelmeye devam ettiğini, birkaç gün daha bu mektupları topladıktan sonra polise suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Öte yandan mensubu olduğu Sosyalist Partinin Düzgün Yıldırım’ım senato üyeliğini bırakması için baskısı da sürüyor.

/ AMSTERDAM

25.08.2007


 

Irak hükümetinde 3 fire

Irak hükümetini bir süredir boykot eden 3 laik bakanın, hükümetten resmen ayrılacağı bildirildi. Eski Başbakanı İyad Allavi’nin Irak Listesi adlı grubundan İyad Cemal El-Diin, “Irak Listesi hükümetten çekilme kararı aldı.

Gelecek hafta başında bu tutumumuzu bildiren bir yazıyı hükümete göndereceğiz” dedi. El Diin, Irak Listesi’nin kabine toplantılarını 7 Ağustos’tan bu yana boykot ettiğini hatırlatarak, hükümet görevlerinin mezhep çizgisinde dağıtılmasına karşı olduklarını, Başbakanı Nuri El Maliki’nin bu uygulamaya son verilmesi yönündeki çağrılarını cevaplamadığı için çekilme kararı aldıklarını söyledi.

Bloğun hükümette 5 bakanı bulunduğunu, bunlarından üçünün ayrılacağını, Adalet bakanının zaten istifa etmiş olduğu belirten El Diin, Komünist Parti üyesi beşinci bakanınınsa boykota katılmadığını söyledi.

/ BAĞDAT

25.08.2007


 

Kimyasal Ali dâvâsına erteleme

Irak’ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin’in kuzeni “Kimyasal Ali’’ lakaplı Ali Hasan El Mecid’in yargılandığı dava 24 Eylül’e ertelendi. “Kimyasal Ali’’ 1991’deki Şiî ayaklanmasının kanlı biçimde bastırılmasıyla ilgili olarak yargılanıyor.

Dönemin İçişleri Bakanı olan ve ayaklanmanın kanlı şekilde bastırılması sırasında 100 bin kadar Şiînin öldürülmesi sebebiyle “insanlığa karşı suç işlemekle’’ suçlanan Kimyasal Ali ve 14 yetkili hakkında açılan ve Salı günü başlayan dâvânın üçüncü duruşmasında bugün, şahitlerin dinlendiği belirtildi. 24 Eylül’e ertelenen dava kapsamında toplam 90 tanığın dinleneceği kaydedildi.

/ BAĞDAT

25.08.2007


 

Küresel ısınma BM gündeminde

BM Genel Kurulu, bu yıl Eylül ayında yapacağı toplantıda küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunu özel gündemle ele alacak

BM’den yapılan açıklamada, 25 Eylül ile 3 Ekim arasında düzenlenecek 62. yıllık BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde ele alınacak küresel ısınma konusuyla ilgili olarak, 24 Eylül’de de özel bir toplantı yapılacağı bildirildi. 62. Genel Kurula, eski bir Makedonyalı diplomat ve bakan olan Sırcan Kerim başkanlık edecek.

/ NEW YORK

25.08.2007


 

Amerika evlere ateş açıyor

ABD helikopterlerinin taradığı evlerin damlarında uyuyan sivil Iraklılar yaralanıyor. Irak’ın başşehri Bağdat’ta, Amerikan askerleri ve silâhlı direnişçiler arasındaki çatışmada 10 kişi öldü.

Polis kaynakları, Bağdat’ın batısındaki Şula mahallesinde askerler ve direnişçiler arasında gece çatışma çıktığını, çatışmada 10 kişinin öldüğünü, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişinin de yaralandığını aktardı. Amerikan helikopterlerinin çatışma bölgesinde havadan ateş açtığı, bu sebeple evlerin damlarında uyuyan ailelerden yaralananlar olduğu bildirildi.

/ BAĞDAT

25.08.2007


 

Kaygı bir kez daha İsrail'e iletilecek

Türkiye, 1915’teki Ermeni olaylarının tanımıyla ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelen ABD’deki Yahudi kuruluşu ADL’nin (Anti Defamation League - İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) tutum değişikliğiyle ilgili kaygı ve tepkilerini, İsrail’e bir kez daha aktaracak.

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, yıllık iznini keserek önceki gün İsrail’e döndü. Tan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni başta olmak üzere İsrail’deki yetkililer ve kurumlarla görüşerek, Türkiye’nin, ADL’nin bu açıklamalarını “kabul edilemez” bulduğunun altını çizecek.

Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen ve her fırsatta Türkiye dostluğunu sergilemekten kaçınmayan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, hem seçim başarısı için kutlamış, hem de Türkiye’nin açıklamalara ilişkin tepkileri birinci elden Peres’e aktarılmıştı. Dışışleri Bakanı Abdullah Gül de görevini tamamlayarak kendisine veda ziyaretinde bulunan İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’ye, açıklamaların Türkiye’de yarattığı hayal kırıklığını dile getirmişti.

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Tan da halen tatilde bulunan Olmert ve Livni Kudüs’e döndüklerinde, Türkiye’nin mesajlarını yineleyecek. ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman imzasıyla Salı günü yayımlanan açıklamada, ADL’in 1915 olaylarının ‘’soykırım’’ olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongreden tasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara ADL’in karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.

Bu açıklamanın ardından dün sabah gelen ve ADL Ulusal Başkanı Glen Levy ile Ulusal Direktörü Abraham Foxman’ın imzalarını taşıyan ikinci bir açıklamadaysa kuruluş, Türkiye’nin Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması yönündeki önerisine destek vererek, uzlaşma amacıyla iki ülkeyi bir araya getirmeye çalışacağını duyurdu.

/ KUDÜS

25.08.2007


 

Talat-Papadopulos bütün konuları değerlendirecek

KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’la 5 Eylül’de yapacağı görüşmede, “Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm konuların masada olacağını” ve görüşmenin “geç kalınmış, zamanlaması ideal olmayan, ancak ideal bir adım” olduğunu söyledi.

Pertev, KKTC’deki Bayrak Radyo Televizyon Kurumunu (BRT) ziyaretinde yaptığı açıklamada, Talat-Papadopulos görüşmesinin “olumlu” olduğunu ancak gecikmiş bir buluşma olduğunu kaydetti. 5 Eylülde Talat ve Papadopulos’un 2004 yılından bu yana üçüncü görüşmelerini yapacaklarını belirten Pertev, dünyanın iki ayrı ucunda olan iki liderin bile 3 buçuk yılda daha fazla görüştüklerini ifade etti.

İki liderin daha sık görüşmesinin ve diyaloğun geliştirilmesinin gerekli olduğunu bildiren Pertev, senede bir gün özelliğini taşıyan bu toplantının kısıtlayıcı gündemle değil, en geniş yelpazede yapılmasının önemini vurguladı.

Görüşmede, Kıbrıs sorunuyla ilgili bütün konuların masa olacağını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı, 8 Temmuz 2006’dan sonra bir yılı aşkın bir zaman kaybı yaşandığını belirtti. Geçen sürede birçok tıkanıklık olduğunu da belirten Pertev, KKTC’nin iki liderin görüşmesi yönündeki isteğinin defalarca reddedildiğini hatırlattı.

/ LEFKOŞA

25.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri