Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref üniformayı çıkartıyor

Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile sürgündeki eski Başbakan Benazir Butto’nun gelecek devlet başkanlığı seçimleri öncesindeki ittifak arayışlarının anlaşmayla sonuçlandığı bildiriliyor. Müşerref’in yakınındaki isimlerden Demiryolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, başkent İslamabad’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “tarafların ‘üniforma’ konusunda anlaşmaya vardığını” söyledi, ayrıntı vermedi.

Butto’nun, İngiliz gazetelerine benzer açıklamalarda bulunduğu, ancak Butto’nun da henüz ayrıntı vermediği bildiriliyor. Müşerref’in yeniden aday olmayı planladığı devlet başkanlığı seçimi konusunda Butto ile ittifak arayışında olduğu ve gizli görüşmeler yapıldığı haberleri veriliyordu. Butto ile diğer muhalefet liderleri, Müşerref’in Eylül ya da Ekim aylarında yapılacak seçimlerde milletvekillerinin desteğini aramadan önce genelkurmay başkanlığını bırakması gerektiğini ve anayasanın da bunu öngördüğünü söylüyor. Müşerref ise anayasanın 2007 sonuna kadar genelkurmay başkanlığını da sürdürmesine izin verdiğini kaydediyor.

Görüşmelerde, ülkenin en büyük muhalefet grubu olan Butto’nun liderlik yaptığı “Pakistan Halk Partisi”nin desteği alınarak Müşerref’in yeniden devlet başkanı seçilmesi karşılığında Butto’nun da ülkeye dönerek yeniden başbakan olmasının yolunun açılması konusunda anlaşmaya varılmaya çalışıldığı kaydediliyordu. 1980’ler ve 1990’larda iki kez başbakanlık yapan Butto, kurduğu ikinci hükümetin düşmesinden sonra yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanmaktan kaçmak için sürgüne gitmişti.

/ İSLAMABAD

30.08.2007


 

Müslümanlar ayağa kalktı, Tac Mahal kapatıldı

Hindistan’ın Agra şehrinde, hızla giden bir kamyonun çarptığı 4 cemaat mensubunun ölümünü protesto eden Müslümanların araçları ateşe vererek polisle çatışması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi, Tac Mahal kapatıldı.

Sabaha karşı meydana gelen kazada dini törenden dönen Müslümanların ölmesi üzerine kızgın kalabalık, aralarında kazaya karışan kamyonun da bulunduğu 16 aracı ateşe verdi, Agra ile Yeni Delhi arasındaki yolu kapattı, kendilerini durdurmaya çalışan polisle çatıştı.

Bunun üzerine şehrin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, Tac Mahal çevresindeki bölge kapatıldı. Şehirdeki okulların da tatil edildiği bildirildi.

/ LUCKNOW

30.08.2007


 

Kosova bölünmeye doğru gidiyor

Kosova’nın nihai statüsünün belirlenmesi amacıyla yürütülen müzakerelerin yeni turu yarın Viyana’da başlayacak. Kosova’daki temasları çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Misyon (UNMİK) Şefi Joachim Rücker, Kosova Başkanı Fatmir Seydu ve Başbakan Agim Çeku ile görüşen Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Sırbistan ve Kosova’ya, ek müzakerelerle, makul çözümlerle masaya oturmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.

Verhagen, Priştine ile Belgrad’ın uzlaşmaları durumunda, bir seçenek olarak, Kosova’nın bölünmesinin de kabul edilebileceğini, ancak bunun BM Güvenlik Konseyi tarafından da onaylanmasının gerekli olacağını söyledi. Kosova Başbakanı Agim Çeku ise Kosova’nın nihai statüsünün artık ertelenemeyeceğini ve 120 günlük ek müzakere süresinden sonra bağımsızlığın ilan edileceğini açıkladı. Çeku, “Ek müzakerelerin tamamlanacağı 10 Aralıktan sonra kaderimizi belirleyecek adımlar atacağız” dedi. Kosova Başkanı Seydu, Meclis Başkanı Kole Berişa, Başbakan Çeku, anamuhalefetteki Kosova Demokrasi Partisi (PDK) lideri Haşim Taçi ve ORA Partisi lideri Veton Surroi’den oluşan Kosova Birlik Ekibi, ek müzakerelere katılmak için bugün öğleden sonra Viyana’ya gidecek. Kosova Temas Grubu adına ek müzakereleri AB özel temsilcisi Wolfgang Ischinger, ABD özel temsilcisi Frank Wisner ve Rusya özel temsilcisi Aleksandır Bocan-Harçenko’nun bugün, yarın başlayacak görüşmelerle ilgili ön toplantı yapması bekleniyor.

İMAİL KADARE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Arnavutların gelmiş geçmi en tanınmış yazarı olarak bilinen İsmail Kadare, Kosova’nın bölünmesi ihtimalinin Balkanlarda sonsuz çatışmalara sebep olacağı değerlendirmesini yaptı. Ve devamında,” Kosova’nın bölünmesi opsiyonu kirli bir pazardır ve tam sorumlulukla diyorum ki bu bölünmenin gerçekleşmesi ihtimalinde Balkanlarda sonu olmayan bir yeni çatışma başlayacaktır. Ve bu çatışmanın fiyatı buradaki halklara ve Avrupa’ya çok pahalı gelecektir. Kosova’nın bölünmesi sorunu çözmez ve kapatmaz, sonu belirsiz yeni bir çatışma açar”dedi.

/ PRİŞTİNE

30.08.2007


 

İran, Bush’un suçlamalarını reddetti

ABD Başkanı George Bush’un İran’ın Irak’ta istikrarsızlığı körüklediği yolundaki suçlamaları, Tahran yönetimi tarafından reddedildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Reuters ajansına telefonla verdiği demeçte, “Bunlar (ABD’nin suçlamaları) doğru değil” dedi ve ABD Başkanının bu suçlamaları “durmadan yinelediğini” hatırlattı.

Hüseyni, ABD’nin izlediği yolun “yararlı ve verimli olmadığını” savunarak, “Bush’un siyasi karar ve görüşlerini değiştirmesinin daha iyi olacağı” ifadesini kullandı. Bush, Amerikan gazilerine hitaben yaptığı konuşmada, Irak ile ilgili tutumunu savunmuş, İran Devrim Muhafızlarını, Irak’taki “dini gruplara” silah ve lojistik destek sağlamakla suçlamıştı.

Tahran yönetimini teröre destek vermekle de itham eden Bush, bu ülkenin atom bombasına sahip olması durumunda Orta Doğu’da “nükleer katliam” olabileceğini söylemişti.

Bu arada, Ahmedinejad ABD’nin çekilmesi halinde Irak’taki güvenlik boşluğunu doldurabileceklerini söyledi. Bu ise Irak’ta İran hegemonyası anlamına geliyor. ABD işgalden sonra İran nufuzunu da beraberinde getirmişti. Bu durumda Irak’ın İran’ın nezdindeki durumunun Lübnan’ın Suriye nezdindeki durumuna benzeyeceği ifade edildi.

/ TAHRAN

30.08.2007


 

Kerbala kan gölü

Irak’ın Kerbela şehrinde rakip Şii gruplar arasındaki çatışmaların başlaması üzerine yüz binlerce hacı şehirden kaçmaya başladı. Şafak söktükten sonra şehire, İmam Hüseyin ve İmam Abbas türbeleri civarından münferit silah ve siren seslerinin gelmeye devam ettiği belirtiliyor.

Bu arada polis, megafonla Şii hacılara şehir merkezinden uzak durmaları çağrısında bulunuyor.

Polisin ve askerlerin, türbe muhafızlarının elinde bulunan kent merkezinin kontrolünü ele geçirdikleri de gelen haberler arasında. Güvenlik yetkilileri, çatışmalarda 52 kişinin öldüğünü, 206 kişinin yaralandığını bildirmişlerdi. El Hüseyin hastanesi genel müdürü ise kendilerine 239 yaralının geldiğini söyledi. Gece yarısı çıkan çatışmalarda İmam Ali ve İmam Abbas türbelerinin hafif hasar gördüğü belirtildi. Yetkililer, türbelerin kubbeleri ve minarelerinde kurşun delikleri açıldığını söylediler. Bu arada, çatışmaların Bağdat’a da sıçradığı, gece yarısı rakip Şii gruplar arasındaki çatışmada en az 5 kişinin öldüğü bildirildi. Çatışmaların ülkenin iki büyük Şii grubu Mukteda Sadr’ın Mehdi Ordusu ile ülkenin güneyindeki polis gücünü elinde bulunduran Bedir örgütünün bağlı olduğu Irak Yüksek İslâm Konseyi milisleri arasında olduğu belirtiliyor.

Bu arada Kerbala’ya giden Başbakan Nuri el Maliki, askeri takviye gönderildikten sonra Kerbela’da durumun kontrol altına alındığını belirterek “Bu katilleri ve suçluları yakalamak için polis ve özel askeri kuvvetler tüm kente yayıldı” dedi.

/ KERBELA

30.08.2007


 

Biden: Bush Irak’tan kaçışı erteliyor

ABD’de yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Partili aday adaylarından Joe Biden, Başkan George Bush’un Irak politikalarının temel hedefinin, ABD güçlerinin bu ülkeden kaçışını, Bush’un başkanlık dönemi sona erinceye kadar erteleyebilmek olduğunu ileri sürdü.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı da olan Biden, düzenlediği basın toplantısında, ABD askerlerinin Vietnam’ı kaçar gibi terk ettiğini, kalan son askerlerin, bu ülkedeki ABD büyükelçiliğinin çatısına çıkarak buradan helikopterlerle alındıklarını hatırlattı.

Biden, Irak’tan da böyle bir kaotik kaçış olabileceğini savunarak, ‘’Bush, görev süresinin sonunda üzerinde böyle bir leke kalmış olmasını istemiyor’’ dedi ve ABD Başkanı’nın tüm Irak politikalarını buna göre oluşturduğunu öne sürdü. Bush’un Irak politikalarının, seçmenlerin kafasını karıştırmaya yönelik olduğunu iddia eden Biden, Bush’un, ‘’Irak’ta asker sayısının arttırılmış olması, ülkedeki durumu iyileştirdi’’ görüşünün yanlış olduğunu savundu.

/ DAVENPORT

30.08.2007


 

Gözaltındaki İranlılar serbest

Irak’taki Amerikan askerlerinin, önceki akşam Bağdat’ta Sheraton Oteline baskın düzenleyerek gözaltına aldıkları 10 kişi arasında bulunan İranlıları serbest bıraktığı bildirildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin danışmanı Yasin Mecid, gözaltına alınan 7 İranlının dün sabah serbest bırakıldığını belirtti.

Adını açıklamak istemeyen İranlı bir diplomat ise, serbest bırakılan 7 İranlının daha sonra Başbakan Maliki’nin bürosuna götürüldüğünü kaydetti.

/ BAĞDAT

30.08.2007


 

3 rehine serbest

Afganistan’daki Taliban örgütünün rehin tuttuğu 19 Güney Koreliden 3’ünü serbest bıraktığı bildirildi.

Afgan arabulucu Hacı Muhammed Zahir, Gazne’den AFP’ye telefonla yaptığı açıklamada, Taliban’ın 3 kadın rehineyi serbest bıraktığını ve rehinelerin kendilerine teslim edildiğini belirtti.

Zahir, rehineleri Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim etmek üzere yola çıktıklarını söyledi. 19 Temmuzda kaçırılan 23 Güney Koreliden ikisi öldürülmüş, ikisi daha önce serbest bırakılmıştı.

/ GAZNE

30.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri