Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Memur zammı beğenmedi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin gelecek yıl tüm memurların maaşlarına 2 dönem halinde yüzde 2’şerlik zam yapmayı ve denge tazminatında bir miktar artışa gitmeyi teklif ettiğini bildirdi.

Akyıldız, toplu görüşmelerin 6. turu sürerken Başbakanlık Merkez Bina’dan çıkarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Hükümetin, gelecek yıl tüm memurların maaşlarına 2 dönem halinde yüzde 2’şerlik zam yapmayı ve yaklaşık 1,5 milyon memurun aldığı denge tazminatında da bir miktar artışa gitmeyi teklif ettiğini aktardı.

Akyıldız, denge tazminatındaki artış miktarının henüz ortaya koyulmadığını kaydederek teklifi değerlendirdikten sonra cevap vereceklerini söyledi.

/ ANKARA

30.08.2007


 

Sel mağdurlarının borçlarına erteleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Samsun ve Van’da yaşanan selden etkilenen vatandaşların SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 6 ay süreyle erteleneceğini duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazı açıklamada, sel felaketi sebebiyle mağdur olan Samsunlu ve Vanlı vatandaşların SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının 6 ay süre ile ertelendiği bildirildi.

Açıklamada, “Selden zarar gören ve su durumunu mülki amirliklerden alacakları belgelerle selin meydana geldiği ayı takip eden altı ay içerisinde, Bağ-Kur İl Müdürlükleri’ne başvurarak belgeleyen Bağ-Kur’lu sigortalıların; mevcut prim ve gecikme zammı borçları ile selin meydana geldiği ayı takip eden altı aylık prim borçları ve 5458 sayılı kanun ile yeniden yapılandırılan borçları, altık aylık sürenin sona erdiği tarihten itibaren, gecikme zammı uygulanmaksızın altı ay süreyle ertelenecektir” denildi.

/ ANKARA

30.08.2007


 

Ramazan’da ekmeğe zam yok

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, şu an geçerli olan 2 YTL’lik ekmek kilogram fiyatının, Ramazan ayında kesinlikle artış göstermeyeceğini bildirdi.

Balcı, Federasyon Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, geçen ay ‘’un fiyatlarının arttığı ve daha önce 32 YTL civarında seyreden fiyatların 37-39 YTL aralığına yerleştiğini’’ söylediklerini hatırlattı.

Yüzde 12-15 civarındaki bu artışın esnafı zora sokacağını ve hasadın tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Balcı, 2006’da 20 milyon ton olan buğday hasadının bu yıl 17 milyon tona düştüğünü belirtti.

Federasyon olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini anlatan Balcı, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarında 300 bin ton buğday bulunduğu ve gerekirse buna ilave olarak 300 bin ton buğdayın ithal edilebileceğini öğrendiklerini söyledi.

Gerekli çalışmalara acilen başlanmasını isteyen Balcı, ülke genelinde 2 YTL olan ekmeğin kilogram fiyatının artmaması için tedbir aldıklarını belirtirken, ‘’Şu an geçerli olan 2 YTL’lik ekmek kilogram fiyatı, Ramazan ayında kesinlikle artış göstermeyecek’’ dedi.

Ramazan sonrasında ise maliyetlerin tekrar gözden geçirileceğini ifade eden Balcı, iyileşme olmaması halinde maliyetlerdeki artışın ekmek fiyatlarına yansıyacağını bildirdi.

Balcı, Ramazandan sonra ekmek fiyatında ne kadarlık bir artış olacağının sorulması üzerine, ‘’Yüzde 10-15’lik bir artış gelir. Bu da ekmeğin kilogram fiyatının 2,25 YTL’ye tekabül etmesi demektir’’ dedi.

Pide fiyatları artacak

Balcı, Pide fiyatının bu Ramazanda 75 YKr olmasının düşünüldüğünü belirtirken, Ankara’da geçen sene ve önceki sene pide fiyatlarının değişmediğini ve 300 gramlık pidenin 60 YKr’den satıldığını hatırlattı. Halil İbrahim Balcı, Ramazana özel hazırlanan pidelerin fiyat olarak ekmeğe göre yüzde 20-25 daha fazla olacağını, bunun da ‘’makul’’ olduğunu söyledi.

Simit zammı

Yüzde 25’lik simit zammına da değinen Balcı, Simitçiler Odasının federasyonlarına kayıtlı olmadığını belirterek, ‘’O esnafımızın da bu zammı tekrar gözden geçireceğini ve bir süre daha (50 kuruş yerine) 40 kuruş olarak devam edeceklerini düşünüyorum’’ diye konuştu.

Balcı, ekmekte gram serbestliği konusunda da ilgili yönetmeliğin kanunlara aykırılık teşkil ettiğini ve bunun kaldırıldığını bildirdi.

Yönetmeliğin kalkmasının her fırının istediği gramda ekmek üretebileceği anlamına gelmediğini anlatan Balcı, gerçek esnafın, kanunlara uyan, ruhsatlı üretim yapan esnafın ilgili kurumlardan fiyat alarak üretim yaptığını kaydetti.

/ ANKARA

30.08.2007


 

Çin, narenciyeyi de vurdu

Avrupa Birliği pazarına 2000-2001 sezonunda sadece bir markete 36 ton narenciye ihraç ederek giren Çin’in, geçen yıl Avrupa ihracatını 20 bin tona yükselttiği, bu hızlı yükselişiyle üretici ve ihracatçı ülkeler için önemli tehdit oluşturduğu belirtildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, dünyada ortalama 107 milyon ton narenciye üretimi gerçekleştirildiğini, bunun yüzde 2,5’ini Türkiye’nin karşıladığını vurguladı.

Türkiye’nin üretimde 2 milyon 600 bin ton ile 11’nci sırada, ihracatta ise yaklaşık 1 milyon 60 bin tonla 3’ncü sırada yer aldığını anlatan Gedik, dünya narenciye ihracat rakamları arasında ilk bakışta göze batmayan ülkelerden biri olan Çin’in, sektörde hızlı tırmanışa geçtiğinin altını çizdi.

Çin’in özellikle Avrupa ülkelerindeki yükselişinin satır aralarında gizli kaldığını, ancak buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Gedik, şunları kaydetti: ‘’Çin’in üretiminin 13 milyon tonluk bölümünü mandarin oluşturuyor. Bunu genelde içeride tüketiyor. Ancak, geri kalan ürünlerin önemli bölümünü yurt dışına pazarlıyor. Aslına toplamda bakıldığında ihracatı bizim çok gerimizde, ancak, Avrupa pazarındaki tırmanışına dikkat çekmek gerekir. Son 5 yılda Avrupa’ya narenciye ihracatı önemli oranda artmıştır. 2000-2001 sezonunda sadece Carrefour’a 36 ton ihracat yapan Çin, geçen sezon bu rakamı 20 bin 600 tona yükseltti. Bu ilk bakışta çok büyük bir rakam olarak gözükmese de, 5 yılda alınan ivme çok önemli. Çin, narenciye sektöründe modern dünyayı kısa sürede işgal edecek.’’

/ ADANA

30.08.2007


 

TOKİ satışlarına büyük ilgi

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), Ankara Turkuaz Vadisi ve İstanbul Halkalı’da satışa sunduğu 300’er konuttan 200’ü, ilk günde satıldı

TOKİ’den yapılan açıklamada, idare tarafından uygun fiyatlarla ve ödeme şartlarıyla Ankara Turkuaz Vadisi’nde 300 konut ve İstanbul Halkalı’da 300 konut olmak üzere toplam 600 konutun satışa sunulduğu ve ilk satış gününde 200 konutun satışının yapıldığı belirtildi.

2003-2007 yılları arasında toplam 895 şantiyede, 81 il, 370 ilçede, 279 bin 568 konut üreten TOKİ, bu konutların 135 bin 500’ünü dar ve orta gelir grubuna, 59 bin 891’ini alt gelir grubu ve yoksullara yönelik olarak yaptı.

/ ANKARA

30.08.2007


 

Evlerdeki kış hazırlığı kazanç kapısı oldu

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bazı kadınlar, daha önceleri sadece kışın evde yenilmek üzere hazırlanan ‘kurutmalık’ patlıcan, biber ve domates salçasını satarak, aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte bölgede kadınlar, isot (kırmızı biber) biber ile domates salçası hazırlamanın yanı sıra dolmalık biber ve patlıcan kurutuyor.

İlçede ise özellikle apartmanlarda yaşayan kadınların bu hazırlığı yapamaması üzerine, bu durum özellikle yoksul kesimlerde tek katlı evlerde oturan kadınlar için geçim kaynağı haline geldi.

Maddi durumu iyi olmayan kadınlar, evlerinin damlarında kuruttukları patlıcan, biber ve domates salçasını, bu işi yapamayan ailelere satarak, aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

3 yıldır sebze kurutup, hazırladığı ürünleri satarak, ev bütçesine katkı sağladığını belirten Emine Kurtoğlu, bölgede daha önceki yıllarda ‘’tek katlı damlı’’ evlerde, hemen hemen bütün kadınların ‘’kurutmalık’’ yaptığını söyledi.

Ancak son yıllarda apartmanlarda yaşayanların sayısının artması nedeniyle, bu evlerde yaşayan kadınların ‘’kurutmalık’’ yapmamaya başladığını aktaran Kurtoğlu, ‘’Bunun üzerine kendi evimde yaptığım kurutmalıkları apartmanlarda yaşayan kadınlara satmaya başladım. Bu şekilde aile bütçeme katkı sağlıyorum. Ayrıca ilçe dışında yaşayan Sivereklilere de gönderiyorum. Geçen yıl 1 ton kurutmalık ve 500 kilogram domates salçası hazırladım’’ şeklinde konuştu.

/ SİVEREK

30.08.2007


 

Mikrokredi özgüven de kazandırıyor

Mersin’de, Yoksullar İçin Mikro Kredi (YİMİK) projesiyle, finansman sağlanan işsizlerin, hem sosyal kimliklerini yitirme endişesini gidermeleri hem de aile ekonomilerine katkıda bulunmaları sağlanıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları, 100 bin YTL ödenekle yola çıkılan proje ile bir taraftan yoksullukla mücadele edilirken, diğer taraftan da kredi alarak işini kuranlara “kendilerine inanmaları ve güvenmelerini” sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

/ MERSİN

30.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri