Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Öğrenmek isteyenler Kubbealtı’nda buluşuyor

Çemberlitaş’taki Köprülü Külliyesi’nde hizmet veren Kubbealtı’nın 37 seneden beri aralıksız devam ettirdiği kurslar arasında, Tezhip, Osmanlı Türkçesi, Hat San’atı, Mûsiki, Yazı Atölyesi ve Diksiyon kursları bulunuyor.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından her yıl düzenlenen kültür sanat kursları yeniden başlıyor. Çemberlitaş’taki Köprülü Külliyesi’nde hizmet veren Kubbealtı’nın 37 seneden beri aralıksız devam ettirdiği kurslar arasında, Tezhip, Osmanlı Türkçesi, Hat San’atı, Mûsiki, Yazı Atölyesi ve Diksiyon kursları bulunuyor.

Kubbealtı’nın 2007-2008 sezonu kursları 29 Eylül’de başlıyor. Osmanlı Türkçesi iki ayrı sınıf halinde devam ediyor. Dursun Gürlek’in hocalığını yaptığı kursun sonunda öğrenciler matbu Osmanlıca eserleri okuyabiliyorlar. Tevfik Kalp’in verdiği Hat kursu da aynı tarihte başlıyor. Her iki kurs 14 hafta sürecek.

Öte yandan Gülnur Duran, Nur N. Akyazıcı ve Ayşe tanrıver’in hocalık yaptığı Tezhip kursu da 29 Eylül’de başlayacak ve 28 Haziran 2008 tarihine kadar devam edecek.

Yusuf Ömürlü, Özcan Ergiydiren, Noktanur Kefkep,Yılmaz Pamukçu, Hüseyin Özkılıç ve Ersin Ersavaş’ın ders verdiği Türk mûsikîsi kursu da aynı tarihte başlayacak ve 7 Haziran’a kadar sürecek. Müzik kursunda ney, ud ve kanun öğretiliyor. Ayrıca Nazariyat bölümü ile koro çalışmaları da birlikte yürütülüyor.

Türkçeyi Doğru ve Güzel Konuşma (Diksiyon) kursu ise Galip Çakır ve Reyhan Çınar idaresinde devam ediyor. 3 Kasım 2007 tarihinde başlayacak olan diksiyon kursu 12 hafta sürecek.

Kubbealtı kurslarının sonuncusu Yazı Atölyesi. Kursun hocaları Dr.Fahrünnisa Bilecik, Dr. Murat Aşıçı, Dr. Nevnihal Bayar, Aliye Aren ve Seval Yardım. 9 Şubat 2008 tarihinde başlayacak olan kurs 18 hafta devam edecek.

Cumartesi günleri düzenlenen kursların saatleri farklı. Kubbealtı kurslarıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 212 5162356 veya 5189209 numaralı telefonları aramaları gerekiyor. Ayrıca vakfın www.kubbealti.org.tr internet adresinden de ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir. Vakıf, Peykhane Sokağı, No. 3 Çemberlitaş adresinde hizmet veriyor.

İlk hocaları arasında Süheyl Ünver, Kemal Batanay, Münir Nurettin Selçuk, Rikkat Kunt, Muhsin Demironat ve Nermin Suner Pekin’in de bulunduğu Kubbealtı kursları, Türkiye’de gelenekli san’atlar alanındaki ilk kurslar olarak biliniyor.

13.09.2007


 

İstanbul sahipsiz değil

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 13-14-15 Eylül tarihlerinde İstanbul’un sorunlarını tartışmak üzere bir “kent sempozyumu” düzenliyor. Sempozyum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryum’unda yapılacak. Sempozyum süresince ressam Haydar Özay’ın “Büyük İstanbul Resmi” de sergilenecek.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı “1954’ten beri ülkenin her türlü sorunu hakkında ciddi çalışmalar yapan TMMOB’un politika üretiminin özellikle kentleşme ve ulaşım gibi konularda yoğunlaştığını” anlattı.

“TMMOB tarihi boyunca kent ve İstanbul konusunda tüm odalarıyla birlikte tüm idareleri, kamu yönetimini uyarıp doğru çözümleri önerdi. Bu kez farklı bir şey yapmaya çalıştık. Son zamanlarda küreselleşme sürecinde kentler satılacak meta haline getirildi.”

TMMOB olarak asli görevlerinin şehrin tüm taraflarına yayılmış bir sempozyum düzenlemek ve şehrin sorunlarını herkesle tartışmak olduğuna inandıklarını belirten Yapıcı, “Bu süreçte dokuz önemli toplantı yaptık. Yapıcı sergi ve sempozyumla bu sürecin ilk aşamasını noktalayacağız” dedi.

“Sevgili Haydar Özay resmiyle bizim birkaç sempozyumda anlatmaya çalıştığımız şeyi resmetmiş. Sanıyorum ki Türkiye’de İstanbul’a dair, mimariyi önemseyen ve oradan esintiler taşıyan ilk resim bu. Resim bizi çok heycanlandırdı ve kendi afişlerimizi bir kenara iterek sempozyumun simgesi olarak bu resmi kabul ettik.”

13.09.2007


 

Bir caminin kitabı

Bosna-Hersekli yazar Mirsad Sinanoviç’in, Leyla ile Mecnun Yayınları tarafından Türkçe’ye kazandırılan ‘Sinan’ın Gizli Eseri’’ adlı romanı, Topkapı Sarayı’nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedilen Foça (Hotça) şehrinde, dönemin defterdarı hayırsever Hasan Nazir tarafından yaptırılan Alaca Camiinin yapımı etrafında gelişen Kanuni dönemi olaylarını konu alan romanın tanıtım toplantısında, eserin yazarı Mirsad Sinanoviç de hazır bulundu.

Kendisine, neden bu cami hakkında kitap yazdığının sorulduğunu ifade eden Sinanoviç, ‘’Çoğu insan Alaca Camiinin, Osmanlı’nın Foça kentinde bulunan en güzel eseri olduğunu bilmiyor. Onun güzelliği, ahenginde bulunuyor. Bu özellikleri camiye veren Mimar Sinan’dır. Cami yok artık. Kitabı yazma sebebim de bu belki. Mimarlar, sanatçılar onu yeniden inşa ederek canlandıracak, ben de onu edebi olarak canlandırdım’’ diye konuştu.

13.09.2007


 

Bursa’da Ramazan coşkusu başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan ayının coşkusunu tüm şehre yaymak amacıyla düzenlediği Temaşa-i Ramazan faaliyetleri yarın akşam ünlü tiyatro sanatçısı Kenan Işık’ın film gösterimli şiir dinletisiyle başlıyor.

Orta oyunlarından animasyonlara, şiir dinletilerinden Ramazan sohbetlerine uzanan zengin bir programla şehrin dört bir yanında renkli gecelere imzasını atacak olan Temaşa-i Ramazan, her zaman olduğu gibi bu kez de Bursalılara sevdikleri san’atçılarla buluşma ve özel konserleri izleme fırsatı sunacak. Etkinlik kapsamında tasavvuf müziği sanatçılarından Müfit Kavurmacı, Veysel Bilen, Mesut Yavaş ve Sinan Topçu Orhan Gazi Parkı’nda hayranlarıyla buluşacak. Organizasyon kapsamında Uğur Arslan, Yücel Arzen, İbrahim Sadri gibi ünlü isimler de Bursa’da özel konserlere imzalarını atacaklar.

Mevlânâ, Gazelhan Hafız Burhan ve Mevlit yazarı Süleyman Çelebi’nin de özel faaliyetlerle anılacağı program kapsamında Kadir Gecesi’nde Orhangazi Parkı’nda vatandaşlara aşure dağıtılacak.

13.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri