Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suriye baskını, İsrail’in saldırı provası

İsrail hükümeti, uçaklarının Suriye hava sahasını ihlali konusunda bugüne kadar sessiz kalma tavrını sürdürmesine rağmen, İsrail basını, bu konudaki yayınlarına geniş yer vermeye devam ediyor. Observer, Suriye’ye yönelik “baskının”, İran’ın nükleer tesisleri için yapılacak operasyonun “provası” olduğu iddiasını da gündeme getirdi.

İsrail hükümeti, uçaklarının Suriye hava sahasını ihlali konusunda bugüne kadar sessiz kalma tavrını sürdürmesine rağmen, İsrail basını, bu konudaki yayınlarına geniş yer vermeye devam ediyor.

İsrail basını, yabancı kaynaklardan gelen haberlere ağırlık verirken, Ordu radyosunda dün sabah bir söyleşiye katılan Haaretz gazetesi yazarlarından Amos Harel, medyaya bu konuda gayriresmi çok çeşitli bilgiler aktığını, yayın yasağı sebebiyle bunları yayımlamadıklarını kaydetti.

İsrail basınında dün, İngiliz The Observer gazetesinin iddiası yer aldı. İddiaya göre, Suriye hava sahasında 8 kadar İsrail F-15 ve F-16 uçağı uçtu. Haberde, uçakların Maverick füzeleri ve 500 ib bombaları taşıdığı, çok yüksekte seyreden savaş uçakları arasında bir de elektronik keşif uçağı bulunduğu kaydedildi.

Observer, Suriye’ye yönelik “baskının”, İran’ın nükleer tesisleri için yapılacak operasyonun “provası” olduğu iddiasını da gündeme getirdi.

Bir Alman dergisi de Uluslararası Barış Gücü kapsamında Lübnan sahillerinde bulunan bir Alman keşif botunun, Suriye hava sahasına giren iki İsrail F-15 savaş uçağını tespit ettiğini bildirdi. Öte yandan, Suriye’nin Washington Büyükelçisi Newsweek dergisine yaptığı açıklamada, İsrail uçaklarının Suriye’de, Kuzey Kore ile işbirliği halinde yapılan bir nükleer tesisi vurduğuna ilişkin, Batı basınında çıkan haberleri yalanladı. Büyükelçi, “Suriye’de, Kuzey Kore işbirliğiyle geliştirilen herhangi bir nükleer tesis yok” dedi.

/ KUDÜS

17.09.2007


 

Beyaz Saray önünde savaş karşıtı gösteri

BD’de, Irak’taki savaşı protesto eden binlerce kişi Beyaz Saray önünde gösteri düzenledi. Irak’taki ABD birliklerinin çekilmesini ve ABD Başkanı George W. Bush’un görevinden alınmasını isteyen sayıları 5 bin dolayında kişi, üzerlerinde, ‘’Birliklerimizi destekleyelim, savaşı durduralım’’ ve ‘’Bush’u görevden alın’’ yazılı pankartlar taşıdılar.

Savaş karşıtı gösterinin organizatörlerinden Brian Becker, AFP’ye yaptığı açıklamada, ‘’Bugün Washington ve diğer kentlerin sokaklarında binlerce kişi, Bush’dan Irak’taki savaşı derhal durdurmasını istiyor’’ dedi.

Gösteriye katılanlar arasında aileler, öğrenciler, emekli askerler ve 4.5 yılda 3 bin 760 askerin öldürüldüğü Irak’ta ölen kimi askerlerin aileleri de bulunuyor.

Gösteriye kamuflaj elbisesiyle katılan ve Irak’ta 2006’de görev yaptığını belirten 21 yaşındaki Phil Aliff, ‘’1 yıl Ebu Garib ve Felluce’de kaldım. Bana görevimizin Irak’ı istikrara kavuşturmak olduğu söylenmişti. Ancak oraya gidince hiçbir şey inşa etmediğimizi ve halkın bize karşı tavır almasına yol açtığımızı gördüm’’ dedi.

ABD’de yapılan son kamuoyu yoklamaları, Amerikalılar’ın yüzde 62’sinin Irak’taki savaşın hata olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.

Washington’da Irak savaşına karşı düzenlenen gösteride bazı protestocular Kongre binası önünde polisle çatışınca, 200’e yakın kişi gözaltına alındı. Beyaz Saray önünde başlayan eylemde binlerce gösterici, daha sonra yaklaşık üç kilometrelik yolu katederek Kongre’ye ulaştı.

/ WASHINGTON

17.09.2007


 

İran’ın uranyum yakıtı Rusya’da hazır

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, ülkenin ilk nükleer santrali olan Buşehr tesisleri için gereken zenginleştirilmiş uranyum yakıtının Rusya’da gönderilmeye hazır bir şekilde beklediğini bildirdi.

Mutteki, İran devlet televizyonuna önceki gün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK)’nın da kontrol edip onay verdiği nükleer yakıt hazır durumda. Rusya ve İran arasındaki ileriye dönük ortaklığın trendini Buşehr Nükleer Santrali’nde göreceğiz” dedi.

Açıklama, Rusya’nın başşehri Moskova’da bir araya gelen Mutteki ve Rusya Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Sergei Kiriyenko’nun, Buşehr Santrali’nin bitirilmesi için yaptıkları 1 milyar dolarlık anlaşmanın ardından geldi.

/ TAHRAN

17.09.2007


 

Afrika'yı sel vurdu

Afrika kıt'asında bu yaz şiddetli sağanak yağışların yol açtığı, bazı şehirlerin tamamen sular altında kaldığı, köprüler, okullar, ekin alanlarının sularla süreklendiği sellerde 234 kişinin öldüğü bildirildi.

Binlerce kişinin de yerlerinden olduğu seller nedeniyle BM de salgın hastalıkların patlak verebileceği uyarısında bulundu. BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu sözcüsü Elisabeth Byrs, Afrika’da sellerden 17 ülkedeki bir milyondan fazla kişinin etkilendiğini bildirdi. Yağışların devam edeceğine işaret eden Byrs, birçok insanın evsiz kalması nedeniyle durumdan endişe ettiklerini, salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Açıklanan verilere göre, Uganda’nın doğusunda Ağustos başından bu yana 9 kişi öldü, 150 bin kişi evsiz kaldı.

Yaklaşık 400 bin kişinin de tarım alanlarının, yolların sel suları altında kalmasıyla geçim kaynaklarını yitirdiği Uganda’da, gelecek ay yağışların daha da şiddetleneceği bildiriliyor.

/ KAMPALA

17.09.2007


 

Sadr, Maliki'den desteğini çekti

Irak’ta radikal Şii lideri Mukteda Sadr’a bağlı siyasal hareket, Irak Başbakanı Nuri El Maliki hükümetinden desteğini çektiğini açıkladı.

Sadr Hareketi Siyaset Komisyonu Sözcüsü Liva Smesim, Necef kentinde düzenlediği basın toplantısında, ‘’Birleşik Irak İttifakı’ndan (UIA) isteklerimize olumlu yanıt alamadık. Bu sebeple Sadr Hareketi, Şii ittifakından çekildiğini açıklamaktadır’’ dedi.

Başbakan Nuri El Maliki başkanlığındaki hükümete egemen olan UIA, Mukteda Sadr, başbakanın Dâvâ Partisi ve Irak İslâm Yüksek Konseyi’nden oluşan 3 Şii siyasal formasyondan oluşuyordu.

/ NECEF

17.09.2007


 

Batı Şeria'da İsrail baskını

İsrail askerlerinin Batı Şeria’nın Nablus şehrine düzenlediği baskında bir Filistinliyi vurarak öldürdüğü bildirdi. Bölgedeki sağlık görevlileri, İsrail baskını sırasında bir kişinin de vurularak yaralandığını kaydetti.

El Fetih içindeki El Aksa Şehitleri Tugayı örgütü, İsrail baskını sırasında ölen Filistinlinin kendi gruplarından olduğunu açıkladı. İsrail ordusunun bir sözcüsü de Balata mülteci kampının bulunduğu bölgede operasyon düzenleyen askerlerin, silâhlı olduğunu söylediği iki Filistinliye ateş açtığını ve onları vurduğunu doğruladı.

bu arada Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’ın güvenlik gücü, parlamento binası önünde bulunan bir bombanın etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

/ GAZZE/NABLUS

17.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri