Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Irak’ta artık iş kaybediyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Irak pazarının yeterince değerlendirilemediğini belirterek, “Irak’ta artık iş kaybediyoruz” dedi.

Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, yaptığı açıkamada, bu yılın Haziran ayı sonuna kadar Irak’a gerçekleştirilen fiili ihracatın 1 milyar 250 milyon dolar düzeyinde olduğunu, yıl sonunda bunun 2,5 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Irak’ın kuzeyinde Türk müteahhitlerinin çok iyi işler yaptığını, fakat şimdi yeni rakiplerin çıktığını anlatan Aksoy, Güney Kore firmalarının bölgeye geldiğini ve Irak’ın kuzeyindeki müteahhitlik firmalarına Güney Kore hükümetinin inanılmaz destek verdiğini söyledi. Hindistan firmalarının bölgede olduğunu belirten Aksoy, “Irak’ta iş kaybediyoruz, artık rakipler çıktı. Irak’ta elimizdeki potansiyeli değerlendiremiyoruz. ‘Irak bizim için hayati öneme sahip, Bağdat merkezli tek bir Irak’ diyorsunuz, orada bilmem ne kadar Türkmen nüfusu kollamak mecburiyetindesiniz. Ama eğer siz 2003’ten bu yana bırakın başbakanı bakan düzeyinde hiçbir yetkiliyi oraya göndermediyseniz, Bağdat’tan bahsediyorum, gidip bir çaylarını içmediyseniz, fakat geçtiğimiz 4 sene içinde oradan bilmem kaç başbakan ve bakan buraya geldiyse, bu yanlıştır” diye konuştu.

/ ANKARA

17.09.2007


 

Derviş: Çalkantı sürecek

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, dünyadaki mâlî çalkantının büyük ihtimalle devam edeceğini belirterek, dünyadaki merkez bankalarının çok dikkatli olmaları gerektiğini, reel ekonomi etkilenirse bundan Türkiye dahil tüm dünyanın olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Derviş, dünyadaki son mali çalkantıyla ilgili olarak şöyle konuştu:

‘’Malî çalkantı büyük ihtimalle devam edecek, çok kısa süreli bir olay olmadığı kanısındayım. Mali çalkantılı dalgalanmanın temelinde bir takım çok yeni geliştirilmiş finans ürünlerinin rolü var, bu ürünlerin bazıları finans piyasalarını denetleyen kurumların tam da anladığı ürünler değil, o kadar çetrefilli, o kadar karışık ürünler ki, bunların denetimi zor.’’

Finans piyasalarının denetlenmesinin önemine dikkati çeken Derviş, ‘’Türkiye bunu acı çekerek öğrendi. Denetlenmeyen finans piyasaları her zaman hangi ülke olursa olsun büyük bir sorun yaratabilir. Finans piyasalarını ciddi bir şekilde denetlemek gerekiyor. Yani şu anda çalkantı var, inişler çıkışlar var, ancak bunlar finans piyasalarının içinde olan olaylar, reel ekonomiye büyük ölçüde sirayet etmiş durumda değil, ama o tehlike var ve o tehlike gerçekleşirse tabii bütün dünya ekonomik büyümesinde bir yavaşlama olur, bu Türkiye’yi de etkiler, Türkiye’nin ihracatını, ekonomik büyümesini, istihdamını etkiler. Türkiye’nin bu konuda tetikte olması, özellikle Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının hareketlerini yakından takip etmesi gerekir’’ dedi.

/ NEW YORK

17.09.2007


 

Buğday, Türkiye’de 250, dünya borsalarında 160 dolar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, buğdayın, dünya fiyatlarının üzerine çıktığını ancak, piyasayı dengelemek için ithalat yapılmasına karşı olduklarını belirtti.

Coşkuntuncel, kuraklık sebebiyle rekolte düşüşünün yaşandığı buğdayın kilosunun özellikle son iki ayda artış gösterdiğini, Türkiye’deki ton fiyatının 250 dolar, dünya borsalarında ise 160 dolar olduğunu belirtti. Buğdayda 7 milyon ton civarında açık bulunduğunun ifade edildiğini ancak, bunu abartılı bulduklarını, yaptıkları gözlemlerde rekolte düşüşünü 2 milyon ton civarında tahmin ettiklerini kaydeden Coşkuntuncel, bu yüzden üretimin tüketimi karşılamama ihtimalinin bulunmadığını savundu.

/ ADANA

17.09.2007


 

Serbest bölgelerde ticaret hacmi arttı

Türkiye’deki serbest bölgelerde Ocak-Ağustos döneminde ticaret hacmi, yüzde 1,8 artarak 15 milyar 993 milyon 305 bin dolar olarak gerçekleşti.

İstanbul Deri Serbest Bölgesinde 4,2 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirilirken, Ege Serbest Bölgesinde 2,8 milyar dolarlık, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda ise 2,3 milyar dolarlık ticaret yapıldı.

/ ANKARA

17.09.2007


 

Komuta kontrol uçakları geliyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı için tedarik edilecek 2 adet komuta kontrol uçağı ihalesine teklif veren firmalar belirlendi.

Buna göre hazır alım şeklinde tedariki planlanan ve SSM tarafından geçtiğimiz günlerde ihaleye çıkılarak son teklif alma süresi 7 Eylül 2007 tarihinde dolan komuta kontrol uçağı halesinde, Bombardier, Eads ve Gulfstream firmaları yarışacak. Harekat ortamında komuta kademesine, etkin iletişim ve bilgi aktarımının yanı sıra emniyet ve sürat de sağlayacak özellikte dizayn edilecek uçaklar, tedariki SSM tarafından belirlenecek bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilerek Hava Kuvvetleri Komutanlığı filosuna teslim edilecek.

/ ANKARA

17.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri