Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ta BM’nin rolü artacak

Basına kapalı yapılan BM Irak toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin açılış konuşmalarının ardından ilk söz Türkiye’ye verildi, böylece Dışişleri Bakanı Ali Babacan toplantının ilk konuşmasını yapan dışişleri bakanı oldu.

Babacan’ın toplantıda Türkiye’nin BM’nin Irak’taki rolünü artırmasına yönelik 1770 sayılı kararını başından beri güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladığı öğrenildi.

Toplantıda hem 1770 sayılı BM kararına büyük destek verildiği hem de İstanbul’da 31 Ekim’de yapılacak Irak’ın komşuları genişletilmiş dışişleri bakanları toplantısının önemine vurgu yapıldığı öğrenildi. BM Genel Sekreteri Ban da bu kapsamda bir sekretarya ile Türkiye’nin fikir babası olduğu Irak’ın komşuları genişletilmiş dışişleri bakanları toplantıları için bir izleme mekanizması kurulmasını önerdiği, bunun da Irak’ta oluşturulacak bir sekretarya ile yapılabileceğini söylediği belirtildi.

Toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın da, Irak’ın hem ulusal, hem de bölgesel uzlaşmaya ihtiyacını olduğunu vurguladığı, Irak’ın hem kendi içinde, hem de komşularıyla barış ve istikrar içinde yaşamasının önemine değindiği kaydedildi. Toplantıda Eşref Gazi’nin yerine atanan BM Genel Sekreteri’nin yeni Irak özel temsilcisi Staffan di Mistura’nın da katılımcılara tanıtıldığı öğrenildi.

Ban ise toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, Irak’ın da BM’nin bu ülkede rolünü artırmasını son derece güçlü bir şekilde istediğini, komşu ülkelerin de BM’ye bu kapsamda destek verdiklerini ve toplantının son derece olumlu bir havada geçtiğini belirtti.

Basına kapalı yapılan ve normal süreden bir saat daha fazla süren toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki başkanlık yaptı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

24.09.2007


 

Rahiplerden örnek direniş

Myanmar’da cunta yönetimine karşı protestosunu sürdüren rahiplerin sayısı 10 bine ulaştı.

Yangon’da düzenlenen en büyük gösteride rahiplere, 10 bin dolayında da vatandaşın katıldığı, vatandaşların rahipleri korumak için insan zinciri oluşturduğu belirtildi. Görgü tanıkları, Shwedagon manastırından yürüyüşe başlayan 2000 dolayındaki rahibin yol aldıkça sayısının arttığını ifade etti.

Amerikan büyükelçiliğinin önünden geçen göstericilerin çoğunun muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin serbest bırakılması için sloganlar attığı kaydedildi. Kendi davalarını, son 18 yılın yaklaşık 12 yılını gözaltında geçiren Suu Kyi’nin demokrasi mücadelesiyle ilişkilendiren rahipler, dün Suu Kyi’nin evinin önünden geçmişti. Bu arada hükümetin Suu Kyi’nin evinin çevresindeki yola 10 kadar polis ve 20 kadar cunta yanlısı silâhlı adam konuşlandırdığı belirtildi.

/ YANGON

24.09.2007


 

Bağdat’ta destek bürosu açılacak

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak’ta bölgesel “destek bürosu” açılmasının planlandığını söyledi.

Ban, BM toplantılarına katılmak üzere New York’ta bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile dün düzenlediği ortak basın toplantısında, Irak’taki güvenlik endişelerinin sürdüğünü ifade ederek, Irak’ta güvenlik konusunda “daha çok şey yapılabileceği” umudunu dile getirdi. Irak’ın istikrarı konusunun uluslararası toplumun ortak endişesi olduğunu söyleyen Ban, güvenlik koşulları iyileştikçe BM’nin Irak’taki varlığını artıracağını belirtti. Ban, yeni bölgesel destek bürosunun amacının, Irak’ın istikrarı için kaygılanan ülkeler arasındaki diyaloğu teşvik etmek olacağını söyleyerek, bu büronun çerçevesinin ve diğer ayrıntıların gelecek ay Türkiye’de yapılacak Irak’a komşu ülkeler toplantısında belirleneceğini kaydetti.

/ NEW YORK

24.09.2007


 

İngiltere’de erken seçim ihtimali

İngiltere İşçi Partisi’nin yeni lideri ve Başbakan Gordon Brown’ın, partisinin kamuoyu yoklamalarında aldığı yüksek oy oranlarını değerlendirmeyi planladığı ve Ekim sonu ya da Kasım başı için erken seçim ilan etmeye hazırlandığı öne sürüldü.

Daha önce de benzer iddialar ortaya atılmış, ancak Brown seçim ilanı yönünde adım atmamıştı. Ancak dün ilk kez parti lideri ve Başbakan olarak partisinin yıllık olağan kongresini başlatacak olan Brown’ın, Muhafazakar Partiyi bir daha hiç bu kadar “güçsüz yakalayamayacağını” düşündüğü ve bu nedenle de erken seçim seçeneği üzerinde ciddiyetle durduğu belirtildi.

/ LONDRA

24.09.2007


 

İsrail’den Abbas’a jest

İsrail yönetimi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a destek vermek amacıyla Filistinli 90 tutukluyu daha serbest bırakıyor.

İsrailli kabinesi, gerçekleştirdiği toplantıda salıverme kararını iki haftalık bir gecikmeden sonra onayladı. Bir bakanlık komitesi, hangi tutukluların serbest bırakılacağını belirlemek üzere toplanacaklar. İsrail’in daha önce 100’den fazla tutukluyu serbest bırakması bekleniyordu. Ancak bu sayının neden 90’a düştüğü tam olarak belirlenemedi. İsrail hapishanelerinde tutuklu olarak 11 bin kadar Filistinli bulunuyor.

/ KUDÜS

24.09.2007


 

İsrail ile Suriye arasında gerginlik

İsrail’in, bir Suriye uçağının radardan kaybolması üzerine birkaç savaş uçağını Suriye’ye yönlendirdiği bildirildi.

Adını açıklamayan İsrail askeri yetkilileri, dünkü olayda, İsrail savaş uçaklarının, Suriye uçağının düştüğünün anlaşılması üzerine birkaç dakika sonra üslerine döndüğünü belirtti. İsrail ordusundan konuyla ilgili olarak henüz resmi açıklama yapılmadı. İsrail ile Suriye arasındaki ilişkiler, Suriye’nin “İsrail’in 6 eylülde ülkenin kuzeyine hava saldırısı düzenlediğini” bildirmesinden sonra daha da gerilmişti.

/ KUDÜS

24.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri