Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enerjide tasarruf dönemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide yılda en az 3 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasına yönelik, ikincil mevzuatı ile verimlilik projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde hazırlanacak söz konusu düzenleme ve projeler, kişisel bazda enerjinin tasarrufu konusunda bilinçlendirme, enerji verimliliği sağlayan işletmeleri de ödüllendirmeye yönelik uygulamaları kapsıyor.

15 Ekim 2007-31 Aralık 2008 tarihleri arasında uygulanacak enerji tasarrufunu özendirme projesinin çizgi kahramanı ise ‘’yandan çarklı En-Ver’’ olacak. Binalarda yapılacak iyi bir yalıtım ile yüzde 25-30, sanayide yüzde 20, ulaşımda ise yüzde 15 tasarruf potansiyeli bulunduğuna işaret eden Enerji bakanlığı yetkilileri, rakama döküldüğünde yılda yaklaşık toplam 3 milyar dolarlık enerji tasarrufu yapılabileceğine, bunun da 2 adet Keban Barajı yaptığına dikkati çektiler.

Yapılacak çalışmalarla, birim başına tüketilen enerjinin 2020 yılına kadar en az yüzde 15 azaltılmasının hedeflendiğine vurgu yapan yetkililer, ‘’Bu hedef, aynı enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçları ve ithalat bağımlılığını azaltacak, ayrıca temiz çevrenin korunmasına da önemli katkıda bulunacak’’ diye konuştular.

YATIRIM ATAĞI

Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminin 2008 yılından tüketimini karşılayamaz hale geleceğine ilişkin kriz senaryoları nedeniyle nükleer santral yapımı da dahil önlem arayışları sürerken, büyük bölümü özel sektöre ait olmak üzere enerji yatırımlarında da oldukça hızlı bir artış yaşanıyor.

Bu yılın ilk sekiz ayında yatırımcılar, Türkiye genelinde gerçekleştirecekleri 63 proje kapsamında toplam 2 milyar 635 milyon YTL’lik enerji yatırımı için teşvik belgesi aldı. EPDK lisansları alındıktan sonra Hazine tarafından teşvik belgesine bağlanan enerji projelerindeki yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’a yakın artış gösterdi.

/ ANKARA

28.09.2007


 

Zorlu’dan ‘rüzgâra’ yatırım

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu ve Zorlu Enerji Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz’un da aralarında bulunduğu 6 kişilik heyet, Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar’ı ziyaret etti.

Yaklaşık bir yıldan beri rüzgar ölçümü yapılan etütlerde Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerinde uygun rüzgar potansiyelinin tespit edildiğini belirten ekip, alt yapı ve proje çalışmalarını tamamlayarak, gerekli yasal izinlerin alındığını kaydetti. Gökmen Topuz, gelecek ay inşaat çalışmalarına başlanacağını, ilk etapta 2 ilçede 54 noktaya kurulacak rüzgar güllerine ulaşımı sağlayacak yolların yapılacağını bildirdi.

Gökmen, toplam 300 milyon Euro’ya mal olacak yatırımın kendilerini rüzgar enerjisi konusunda ilk ciddi yatırımı olacağını belirterek, “18 ayda tamamlanacak bu projede 412 kişi istihdam edilecek, bu sayı yardımcı tesislerle birlikte 800’e çıkacak. Yurt dışında yapımı süren 54 rüzgar gülünden üretilecek 135 megavatlık elektrik gücü de zamanla 245 megavata ulaşacak. Güneyin gelecekte en önemli sanayi merkezlerinden olacak Osmaniye’ye ucuz ve temiz enerji sağlamış olacağız” dedi.

/ OSMANİYE/ADANA

28.09.2007


 

Kamu-Sen, “zamda adalet” istedi

Türkiye Kamu-Sen, 2007 yılında işçilere verilen ücret zammı olan 140 YTL’nin memurlardan esirgendiğini bildirerek, “adalet” istedi.

Konfederasyon, memur maaş zamları konusunda son kararı verecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’nu sağ duyuya davet etti. Türkiye Kamu-Sen’den toplu pazarlık sürecine ilişkin yapılan açıklamada, kamu çalışanlarının yüzde 28’inin açlık sınırının altında, yüzde 56’sının ise açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında maaş aldığı bildirildi. Kamuda farklı kurumlarda aynı işi yapan kamu görevlileri arasında dört kata kadar maaş farkı oluştuğu kaydedilen açıklamada, kamuda çalışan bir işçinin ortalama net ücretinin bin 600 YTL olduğu ve ortalama memur maaşının ise 980 YTL’de kaldığı ifade edildi. Açıklamada, kamu işçilerine yapılan ücret artışlarına karşılık 2007 yılı toplu pazarlığında Türkiye Kamu-Sen’in amacının açlık sınırının altında ücret alan kamu görevlilerinin maaşlarını, belirlenen rakam olan 860 YTL’nin üstünde bir ücrete kavuşturmak olduğu kaydedildi.

/ ANKARA

28.09.2007


 

Açlık sınırı 656 YTL’ye yükseldi

Türk-İş tarafından yapılan hesaplamaya göre, Ramazan ayı ile birlikte birçok temel gıda maddesinin fiyatı yükseldi; Eylül ayında mutfak enflasyonu yüzde 4.46 arttı.

Konfederasyon tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamaların bu ayki verilerine göre, Eylül ayı itibarıyla 4 kişilik ailenin açlık sınırı geçen aya göre 28 YTL artarak 655,65 YTL’ye yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 4.46 artmış oldu.

Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 44 YTL 47 YKr’den 2 bin 135 YTL 65 YKr’ye çıktı.

Ramazan ayı ‘zam ayı’ oldu

Türk-İş’in konuyla ilgili değerlendirmesinde, tüketim harcamaları içinde önemli payı bulunan gıda maddelerine, Ramazan ayı fırsat bilinerek

yapılan fiyat artışlarının aile bütçesini olumsuz yönde etkilediği ifade edilerek, sadece gıda maddeleri nedeniyle önceki aya göre 28 YTL daha fazla harcama yapıldığı belirtildi. ‘’Ramazan ayı zam ayı oldu’’ değerlendirmesinde bulunuldu.

/ ANKARA

28.09.2007


 

TUSKON, Rusya’ya köprü oldu

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Moskova’da düzenlediği iş forumu ile Türk şirketleriyle Rus şirketlerini bir araya getirdi.

Türkiye’den 50 işadamının katıldığı fuarda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, iki ülke arasında özellikle eğitim, kültür ve ekonomik işbirliklerinin artmasında yarar gördüğünü söyledi. Amaçlarının karşılıklı yatırımların artırılması olduğunu ifade eden Meral, “Rusya’nın çeşitli bölgelerinde 400’den fazla şirket ve on binlerce Türk çalışmaktadır. Rus şirketlerinin de Türkiye’deki yatırım ortamından yararlanmaları ve Türkiye’nin sunduğu fırsatları değerlendirmesi gerekmektedir” dedi. Meral, Rus sermayesinin başta enerji olmak üzere, finans, turizm, emlak, petrokimya gibi cazip sektörlerde yer alacağını kaydetti. Her iki ülkede yatırım yapacak Türk ve Rus işadamlarına karşılıklı ‘pozitif ayrımcılık’ uygulanmasını isteyen Meral, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yılda 50 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini vurguladı.

Rusya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Evgeny Primakov da Türk işadamlarını ülkesine makine ve teknoloji yatırımına çağırdı.

/ MOSKOVA

28.09.2007


 

İş dünyası, panel ve iftarda buluştu

DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi, 15. yılında “İnovasyon” konulu paneli ve geleneksel iftar yemeği ile iş dünyasını Armada Hotel’de bir araya getirdi.

Takdim konuşmasını MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat’ın yaptığı “İnovasyon” konulu panel, 26 Eylül Çarşamba günü gerçekleşti. İnovasyonun kurum fonksiyonları ile ilişkisinin ele alındığı, uygulamada karşılaşılan engelleri aşmak ve sık karşılaşılan hataları önlemek için yapılması gerekenlerin aktarıldığı panelde daha başarılı inovasyon uygulamaları için iş dünyasına örnekler sunuldu.

Panelin ardından bu yıl 15.’si düzenlenen DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi Geleneksel İftar Yemeği gerçekleşti. Müteşebbisler, üst düzey yöneticiler, oda ve dernek yöneticileri ile akademisyenler ve uzman danışmanlardan oluşan 250 dâvetlinin katıldığı iftar yemeğinde gazetemiz yazarlarından Mustafa Özcan ve Davut Şahin de yer aldı.

İş dünyasının bir araya gelmesiyle verimli bir iş toplantısına dönüşen iftar yemeği, katılımcılar arası bilgi alışverişinin sağlandığı ve sohbet etme fırsatının yakalandığı farklı bir ortam oldu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

28.09.2007


 

JTI’den Tekel’e 1.5 milyar dolar

Japan Tobacco’nun Tekel’in sigara bölümü için 1.5 milyar dolar teklif etmeye hazırlandığı bildirildi. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Japan Tobacco teklifi altı hafta içinde yapmayı planlıyor.

2003 yılında yapılan ilk ihalede JTI 1.1 milyar dolarla en yüksek teklif vermiş ancak ihale iptal edilmişti. 2005’te yapılan ihaleye ise teklif gelmemişti.

JP Morgan’ın sigara sektörü analisti Erik Bloomquist, ihalede en iyi tekliflerin Japan Tobacco ve BAT’tan gelmesinin beklendiğini belirtti. Bloomquist, ihalede teklif aralığının 1 ila 1.6 milyar dolar arasında olmasını bekliyor. Üçüncü ihaleyle ilgilenen yatırımcılar arasında, BAT, Korean Tobacco ve Imperial Tobacco ile bazı yabancı fonlar ve yerli yatırımcılar bulunuyor. İhale sürecinin ise yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Tekel Genel Müdürlüğü’ne ait 3 anonim şirket ve bunlara bağlı 6 fabrika, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü, 39 baş müdürlük ve 15 bin personel bulunuyor.

/ LONDRA/İSTANBUL

28.09.2007


 

Dolar 6 yılın en düşük seviyesinde

Doların tahtı sallanmaya devam ediyor. Yurtiçinde bankalararası piyasada dolar dün 1,2160 YTL ile Temmuz 2001’den bu yana en düşük düzeye indi.

Dolar dün 1,22 YTL’nin altında işlem gördü. Dolar uluslararası piyasalarda da zayıf bir görüntü ortaya koymaya devam ediyor. Dün 1,4162 ile rekor kıran Euro/dolar paritesi, bugün 1,4149’a kadar çıktı.

Doların düşmesi ve bir türlü yükselişe geçememesinde, ABD’de açıklanan hemen hemen tüm verilerin beklenenden kötü gelmesi etkili oluyor. Dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri, kötü verilerin son halkası oldu. Uzmanlar, mevcut durumda doların düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirtiyorlar.

/ İSTANBUL

28.09.2007


 

Kuveyt Türk’ten, kırtasiye desteği

Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş’ nin geleneksel kırtasiye seti dağıtımı başladı.

Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki okullara yönelik olarak sürdürülen bu eğitime destek kampanyası ile Kuveyt Türk, Milli Eğitim Müdürlükleri’ ne danışarak belirlenen okul ve öğrencilere, ihtiyaçlarını karşılayacak bir kırtasiye seti hediye ediyor. Kırtasiye setinde, çocukların çok seveceği mavi, turuncu, pembe, yeşil ve sarı renklerinde, özel olarak dizayn edilmiş kalem kutuları da yer alıyor. Yeni öğretim yılında öğrencilere başarılar dileyen Kuveyt Türk yetkilileri, eğitim alanında gösterdiği sosyal duyarlılığı, yeni projeleri ile de sürdüreceklerini belirttiler.

/ İSTANBUL

28.09.2007


 

18.9 milyarlık yatırıma teşvik

Hazine Müsteşarlığı, yılın ilk sekiz ayında toplam tutarı 18 milyar milyon 995.4 milyon YTL olan bin 692 yatırımı teşvik kapsamına aldı.

Bu yatırımlarla yaklaşık 100 bin 479 kişilik istihdam oluşturulacak. Hazine verilerine göre, Ocak-Ağustos döneminde teşvik belgesine bağlanan projelerin, 13 milyar 301.8 milyon YTL’lik kısmı komple yeni yatırımlardan oluşuyor. Söz konusu yatırımlar kapsamında 81 bin 299 kişilik istihdam öngörülüyor. Coğrafi bölgelere göre sadece Akdeniz ve Karadeniz’e yönelik yatırım tutarında artış olduğu, diğer bölgelere yönelik tutarların ise geçen yılın aynı dönemindekinin altında kaldığı dikkati çekti.

/ ANKARA

28.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri