Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Zebari: İstanbul toplantısı çok önemli

Zebari, AP ajansına verdiği demeçte, 2-3 Kasım’da yapılması planlanan toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Codoleezza Rice, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile Rusya, Fransa, İtalya, Mısır ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının katılmasını beklediğini söyledi.

Bu kez Irak hükümetinin düşüncelerini netleştirdiğini ve önerilerini güvenlik, mülteciler, enerji olmak üzere 3 ana noktada yaptığını belirten Zebari, İstanbul toplantısında Irak’ın ihtiyaçlarının neler olduğu konusunu komşularına anlatmada güçlü bir pozisyonda olacaklarını, bu uluslararası toplantıdan önce verilen sözlerin ve vaatlerin yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Bu toplantının, Irak’ın komşuları ve büyük uluslararası güçlerin katıldığı, daha önce yapılanlara kıyasla en önemli toplantı olacağını söyleyen Zebari, İstanbul toplantısının, 2003’ten bu yana dayanışma ve niyet bildirileri açıklanan diğer 10 toplantıdan farklı olacağını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanı, Irak’ın, İstanbul toplantısında bakanların, artık içi boş sözler, içi boş vaatler vermesini beklemediğini ifade ederek, önerileri olduğunu ve eyleme ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Güvenlik konusunda da Zebari, Irak hükümetinin komşularından ilk ve en önemli olarak yabancı savaşçıların geçişini önlemeleri sözünü vermesini ve hava ya da kara yoluyla olsun o ülkelere girenlerin dikkatle incelenmesini istediklerini söyledi.

Irak’ın komşu ülkelerle, terörist şebekelerin faaliyetleri konusunda istihbarat ve bilgi paylaşımı konusunda işbirliği istediğini anlatan Zebari, ayrıca terörist grupların mali desteği durduracak etkili önlemler alınmasına ve ihlalleri, sızmaları bildirecek bir mekanizmaya gerek olduğunu ifade etti.

Enerji desteği konusunda da hem yakıt hem de elektrik alanında Irak’ın Türkiye, Suriye, Kuveyt ve İran’la anlaşmaları olduğunu, ancak bazen siyasi bazen bürokratik nedenlerle gecikmeler meydana geldiğini belirten Zebari, İstanbul toplantısında bu tip sorunları da aşmaları gerektiğini kaydetti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

01.10.2007


 

Güney ve Kuzey Kore buluşuyor

Güney Kore Devlet Başkanı Roh Mu-hyun, salı günü Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile tarihteki ikinci zirveyi yapmak üzere ‘’yürüyerek’’ Kuzey’e gidecek.

Güney Kore Birleşme Bakanlığının açıklamasına göre, Roh, 2-4 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ikinci tarihi zirve için 4 kilometre genişliğindeki Askerden Arındırılmış Bölge’de (AAB) 50 metre kadar yürüyerek Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a otomobille devam edecek.

İki ülke, Türkiye’nin de BM kararına uyarak ABD’nin yanında tugayla katıldığı 1950-1953’teki savaştan beri barış antlaşması imzalamadı. İki ülke arasında ilk zirve 7 yıl önce 2000’de Nobel Barış Ödülü kazanan dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ile Kuzey Kore devlet başkanı olan ve resmi adıyla ‘’Lider’’ Kim Jong-il arasında yapılmıştı.

Güney Kore ve Kuzey Kore’nin birleştirilme ülküsüyle çalışan Güney Kore Birleşme Bakanı Li Jae-jung, ‘’Güney Kore Devlet Başkanı’nın AAB’yi yürüyerek geçmesi, tarihi müessir hadise olacaktır’’ dedi.

/ SEUL

01.10.2007


 

Pakistan’da kara gün

Pakistanlı gazeteciler, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yeniden bu göreve adaylığını koymasına itiraz eden muhalefetin düzenlediği eylemler sırasında 31 gazetecinin yaralanmasını protesto ediyorlar.

Resmi nitelikteki Pakistan haber ajansı, gece saatlerinde yayınlanan resmi bir açıklamaya göre, olaylarda 13 polis memuru, 31 gazeteci, 2 muhalefet milletvekili ve yoldan geçenler olmak üzere toplam 64 kişi yaralandı.

Pakistan Federal Gazeteciler Birliği Başkanı Müştak Minhas da basın özgürlüğünü geliştirdiğini öne süren hükümetin “utanç verici taktiklerini” kınadıklarını bildirdi. Minhas, bugünü gazeteciler için “kara gün” ilan ettiklerini belirterek, Gazeteciler Birliği’nin ülkenin her yerindeki binalarına siyah bayraklar çekileceğini, gazetecilerin siyah kolluklarla yürüyeceğini söyledi.

/ İSLAMABAD

01.10.2007


 

Olmert-Abbas ikilisi buluşacak

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü, Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Salı günü yeniden bir araya geleceğini doğruladı.

Sözcü David Backer, AFP’ye yaptığı açıklamada, ABD tarafından Kasım’da Washington’da yapılması önerilen uluslararası katılımlı Orta Doğu Konferansı konusunu ele almak üzere Olmert ile Abbas’ın yarın Kudüs’te Olmert’in konutunda görüşeceğini söyledi. Sözcü, Olmert ile Abbas’ın görüşmede uluslararası konferansa sunulacak ortak deklarasyonu tartışacaklarını, İsrailli ve Filistinli çalışma ekibinin de takip eden günlerde söz konusu ortak deklarasyona nihai biçimi vermek üzere bir araya geleceklerini ifade etti.

/ KUDÜS

01.10.2007


 

İsrail 87 Filistinliyi serbest bırakıyor

İsrail’in çoğu El Fetih üyesi 87 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı bildirildi.

ABD’nin Kasım ayında Washington’da yapılmasını önerdiği uluslararası katılımlı Orta Doğu konferansından önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın elini güçlendirmek için bazı Filistinli mahkumların İsrail tarafından serbest bırakılacağı yorumları yapılırken, İsrail cezaevi idaresi sözcüsü, “Çoğu El Fetihli 87 Filistinli mahkumu yarın (bugün) serbest bırakacağız. 29’u Gazze Şeridi, diğerleri Batı Şeria’dan” dedi. Yaklaşık 11 bin Filistinli mahkumu elinde bulunduran İsrail, Abbas’a destek vermek amacıyla Temmuz ayında 250 mahkumu serbest bırakmıştı.

/ KUDÜS

01.10.2007


 

Vatikan’dan Ramazan mesajı

Vatikan’daki Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDDK), Ramazan münasebetiyle Müslümanlara hitaben bir mesaj kaleme alma geleneğini 41 yıldır olduğu gibi bu yıl da sürdürdü.

PDKK Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran ve PDDK Sekreteri Başpiskopos Pier Luigi Celata’nın imzalarını taşıyan mesajda, “Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki diyaloğun sürdürülmesi ve güçlendirilmesini önemli addetmek gerekmektedir” ifadesi kullanıldı. Altı uzun paragraftan oluşan mesajın, son cümlesiyse Ramazan Bayramı vesilesiyle Müslümanlara iyi dileklerde bulunulmasına ayrılarak “Sevgili Müslüman dostlar, bayramınız münasebetiyle sizlere en içten temennilerimi dile getirerek, esenlik ve rahmet Tanrı’sından hepinize sıhhat ve huzur niyaz ediyorum.” ifadeleri kullanıldı.

/ VATİKAN

01.10.2007


 

Taliban Karzai’ye katılmayı red etti

Taliban, ‘’Afganistan’da ABD önderliğindeki NATO askerleri çekilmedikçe’’ Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmeyi ve hükümetine katılmayı kesinlikle reddetti.

Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi, Amerikan Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, ‘’Afganistan Devlet Başkanı Karzai görevi bıraksa dahi, NATO askerleri ülkeden çekilmedikçe hiçbir müzakereye girmeyeceklerini’’ söyledi.

Karzai, dünkü basın toplantısında, “Taliban lideri Molla Ömer’le bizzat görüşebileceğini, hatta ortak hükümet kurma zemini hazırlanabileceğini’’ ilan etmişti.

/ KANDAHAR

01.10.2007


 

Uyuma evet, asimilasyona hayır

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Taciddin Yatkın, Türklerin Alman toplumuna uyumu konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını, ancak asimilasyonu reddettiklerini söyledi.

Yatkın, TGB tarafından Berlin’deki ‘’Gloria Event’’ adlı düğün salonunda verilen iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Almanya’da düzenlenen uyum zirvelerini ve İslam konferanslarını önemli adımlar olarak gördüklerini, ancak asimilasyona karşı olduklarını belirterek, ‘’Uyumda her türlü yardım ve diyaloğa hazırız, asimilasyonu ise reddediyoruz’’ dedi. Terörle ilgileri olmadığını, Müslümanların topyekün terörist olarak görülmesini de kınadıklarını ifade eden Yatkın, ‘’Dünyada yaşanan çok sayıda terör eylemine rağmen Almanya’da bir olay yaşanmadı. Almanya Türklerin değerini bilmeli’’ diye konuştu.

/ BERLİN

01.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri