Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hisarcıklıoğlu: Bozulan malî disiplin yeniden tesis edilmeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2007’de siyasetin yeniden ekonominin önüne geçmesi ve seçim sürecinin mali disiplini bozduğunu ifade ederken, ‘’Şimdi ilk olarak, bozulan mali disiplini yeniden tesis ederek, kamu kaynaklı kırılganlığı azaltmak zorundayız’’ dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisine ilişkin sorularını cevapladı. Hisarcıklıoğlu, ekonominin kırılganlığının ikiz açıklara dayandığını ifade ederek, hem kamu bütçesinin devamlı ve yüksek açıklar verdiğini, hem de dış ticaret açığından kaynaklı cari açığın olduğunu söyledi.

Kamu maliyesindeki açığın, kamu borçlanma gereğini doğurduğunu ve borç çevrilmesini güçleştirdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, cari açığın ise Türkiye’yi dış finansmana bağımlı hale getirdiğini ifade etti.

Her ne kadar dış finansmanın kalitesinin son 2,5 yılda 40 milyar dolara ulaşan doğrudan yatırım girişim sayesinde artmış olsa da sonucun değişmediğini ve bağımlılığın devam ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ‘’2001 sonrasında nihayet hem toplum hem de siyasetçiler, kamu maliyesindeki bozuk yapının daha fazla sürdürülemeyeceğini gördü ve önlem alındı. Bunun sayesinde milli gelirin yüzde 17’sine ulaşan kamu bütçesi açığının oranı, geçen yıl yüzde 1’in altına indirildi. Kamu borç stokunun milli gelire oranıysa aynı dönemde yüzde 90’lardan yüzde 60’a düştü. 2007’de siyasetin yeniden ekonominin önüne geçmesi ve seçim süreci, mali

disiplini bozdu. Şimdi ilk olarak, bozulan mali disiplini yeniden tesis ederek, kamu kaynaklı kırılganlığı azaltmak zorundayız. Bunu sağlamanın yolu, uzun süredir enflasyonun çok üzerinde artış gösteren cari harcamaları denetim altına almaktan geçiyor. Dış ticaret açığından kaynaklanan cari açık konusu ise ancak orta-uzun vadede çözümlenebilir.’’

/ ANKARA

01.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hisarcıklıoğlu: Bozulan malî disiplin yeniden tesis edilmeli

  DİSK: Yabancı yatırımın istihdama katkısı yok

  Tüzmen: AB, ihracatçıya tarife engellerini kaldırmalı

  Alanya'da 4 kişiden biri icralık


 Son Dakika Haberleri