Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

42 milyon 629 bin seçmen

42 milyon 629 bin 733 seçmen, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini, görev süresinin beş yıla indirilip iki dönem görev yapabilmesini, beş yılda bir yapılan milletvekili seçimlerinin dört yıla indirilmesini ve Meclisin, yapacağı seçimler dahil, bütün işlerinde üye sayısının en az üçte biri olan 184 ile toplanmasını öngören anayasa değişikliği paketi için 134 bin 700 sandıkta oy kullanacak.

Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmi daireler veya iktisadî devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak. Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ‘’www.ysk.gov.tr’’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Seçmen kütüğünde ve sandık listesinde kaydı ve oy kullanma yeterliği bulunduğu halde halk oylamasına, hukuki veya fiili mazereti olmaksızın katılmayanlar, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezasıyla cezalandırılacak.

PARMAK YİNE BOYANACAK

Halk oylamasında, beyaz renk üzerine ‘’Evet’’, kahverengi üzerinde ‘’Hayır’’ ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak.

Halk oylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mühürü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu verecek.

Halk oylaması sonrası sandık, ilçe ve il seçim kurullarınca düzenlenecek tutanaklarda; sandık listesinde kayıtlı olanların sayısı, halk oylamasına katılanların sayısı, geçerli olan oyların sayısı, geçerli olmayan oyların sayısı, Anayasa değişikliğine ‘’Evet’’ oyu, ‘’Hayır’’ oyu verenlerin sayısı ayrı ayrı gösterilecek. Mükerrer oy kullanımını önlemek için oyunu kullanan seçmenin sol işaret parmağı çıkmayan boya ile boyanacak.

Yüksek Seçim Kurulu, İl Seçim Kurullarından gelen sonuçları birleştirerek ilan edecek. Yasaya göre, halk oylamasına katılım oranıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Oylama sonucu geçerli oyların yarısından çoğu ‘’Evet’’ ise Anayasa değişikliği Türk milleti tarafından kabul edilmiş sayılacak.

Halk oylamasıyla ilgili gümrük kapılarında oy verme işlemi, 11 Eylül 2007 Salı günü başladı. Gümrük kapılarında şu ana kadar yaklaşık 20 bin seçmen oyunu kullandı.

OY VERME SAATLERİ

Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında olacak. Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Bugün ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de sandık konulacak.

/ ANKARA

21.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Oyunu kullanmayanlara ceza

  42 milyon 629 bin seçmen

  Muhtarlar: Oyunuzu kullanın

  Gül, oyunu memleketinde kullanacak

  301 ve 216 iş başında

  Irak’tan ziyade, ABD adım atmalı

  Mellado: AB süreci sivil toplumla başarılı olur

  Kaboğlu: Mevcut anayasa aşılmalı

  “Ben başörtümden değil, sen yasaktan vazgeç”

  Ayvacık’ta trafik kazası: 3 ölü, 27 yaralı

  Melen suyu İstanbul’da

  Mardin’de 5 fakülte açılacak

  Cizre’li çocuklar gülecek

  Şehirler köyleşiyor

  SBS sistemi son aşamada

  Arap turist sayısı arttı

  Şehit ailelerine 76 milyon YTL bağış

  Muayenehanelere olan ilgi azaldı

  Röntgen cihazları radyasyon saçıyor

  Büyükşehirlerde dolmuşlar otobüs oluyor

  Psikologlar İstanbul’da buluşacak

  Medya dikkatli olmalı

  Suluova’lılar şehitleri andı


 Son Dakika Haberleri