Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Esad döndü, Şam çark etti

Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Ankara ziyareti sırasında Türk yetkilileriyle sınır ötesi harekât konusunu görüşmediğini söyledi.Sana haber ajansının bildirdiğine göre, Bilal “Türkiye’nin kuzey Irak’ta PKK’ya karşı girişeceği muhtemel harekat, Esad’ın görüşmelerinde gündeme gelmemiştir” dedi.

Esad, çarşamba günü Türkiye’nin muhtemel harekatını desteklediğini söylemiş ve harekatın “meşru hak” olduğunu belirtmişti.

Esad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Türk hükümetinin terörle mücadelede gündeminde bulunan kararları destekliyoruz” diye konuşmuştu. Bilal, bazı medya organları ve yetkililerin Esad’ın Ankara’daki sözlerini çarpıtmasına “şaşırdığını” söyledi ve “Suriye’ye göre, siyasi çözüm çatışmalara bulunacak en iyi yoldur” dedi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Esad’ın Ankara’daki açıklamalarına sert tepki göstermiş ve bu “tehlikeli” sözlerin, “Arapların dayanışma ruhuna ters düştüğünü” dün öne sürmüştü.

/ ŞAM

22.10.2007


 

ABD, PKK tuzağına düşmesin!

ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son derece önemli olduğunu ve bu ilişkilerin her iki ülkedeki iç politika sebebiyle zarar görmesine izin verilmemesi gerektiğini yazdı.

Gazetede, ‘’Türk Cephesi’’ başlığıyla çıkan yorum yazısında, ‘’ABD açısından daha iyi bir Ortadoğu’ya giden yolun Ankara’dan geçtiği’’ bildirildi. Yazıda geçen haftanın ABD’nin ‘’en yakın Müslüman müttefiki’’ olan Türkiye, hatta bütün Ortadoğu ile olan ilişkileri açısından ‘’bir dönüm noktası’’ olduğu kaydedildi.

Gazete, Ermeni tasarısı ve TBMM’de kabul edilen tezkere yüzünden yaşanan gelişmelerin, iki ülkedeki akıllı liderler tarafından müttefiklik ilişkilerinin yenilenmesi açısından bir fırsat olarak kullanabileceğini yazdı. Türk-ABD çıkarlarının örtüştüğünü vurgulayan gazete, iki ülkenin birbirlerine soğuk savaş dönemindeki kadar ihtiyacı olduğunu anlattı.

Yazıda Ankara ve Washington’daki daha dengeli siyasetçilerin bu gerçeği bildikleri belirtilirken, TBMM’de kabul edilenen tezkerenin sınırlılığı açısından da son derece dikkate değer olduğuna işaret edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tezkereyi, terör örgütü PKK’nın 13 askeri öldürmesinin ardından 1 haftadan fazla bir süre sonra meclise getirdiğine dikkati çekilen yazıda, ‘’Hiçbir demokratik hükümet, bu tür saldırıları ve halkın giderek büyüyen kızgınlığını görmezden gelemezdi’’ denildi. Türkiye’nin Kuzey Irak’a aceyle girme gibi bir niyet göstermediği belirtilen gazetede, ‘’Türkiye’nin sınır operasyonu düzenlemenin risklerinden kaçınarak ABD ve Iraklı Kürtler’in Kandil Dağı’nda saklanan PKK’yı sıkıştırmasını tercih ettiği’’ yorumunda da bulundu. Yazıda, TBMM’de kabul edilen tezkerenin Türkiye’nin yaptığı bir ‘’uyandırma çağrısı’’ olduğu görüşü de ifade edildi.

/ NEW YORK

22.10.2007


 

Hamas hükümeti eski sözcüsü: Gazze bir hata idi

Hamas hükümetinin eski Sözcüsü Gazi Hamad örgüt tarafından Gazze’nin ele geçirilmesinin bir hata olduğunu ileri sürdü. Bu arada, Gazze şehrinde, Secaiye mahallesindeki çatışmaların gerginliği Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerine de sıçradı.

Refah’ta Hamas ve İslami Cihad militanları arasında çıkan çatışmada, 2 kişi öldü. Gazze’deki yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Refah’ta, henüz bilinmeyen bir sebeple Hamas ve İslâmî Cihad militanları arasında çatışma başladı. Çatışmalarda ölenlerden birinin, bir Hamaslı polis, diğerinin ise İslami Cihad militanı olduğu belirtildi. Refah’taki çatışmalarda da 10’dan fazla kişinin yaralandığı kaydedildi. Filistin televizyonuna canlı bağlanan bir İslâmî Cihad yetkilisi, Gazze’de Secaiye’de Hamas ile El Fetih yanlısı Hillis ailesi arasındaki çatışmaları durdurmak için için Halk Direniş Komiteleri ile birlikte arabuluculuk yapmaya çalıştıklarını söyledi. Yetkili, ‘’Biz olayları durdurmak için çabalarken, Refah’ta bize ateş açtılar’’ diye konuştu.

Refah’ta çatışmalar sürerken, Hamas’ın, İslâmî Cihad’ın kimi üyelerini kaçırdığı, İslâmî Cihad’ın da Hamas’ın 8 üyesini kaçırdığı ve karşılıklı kaçırılanların sayısının 13 olduğu bildirildi.

Bu arada, Gazze şehrinde, geçen çarşamba gününden bu yana aralıklarla devam eden ve yaklaşık 10 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalarda şimdilik ateşkes sağlandı. Gazze’deki fiili Hamas hükümetinin İçişleri Bakanlığı, Hillis ailesi ile ateşkes görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, “Daha fazla kan dökülmesini önlemek, yasa ve kuralların uygulanmasını sağlamak amacıyla Hillis ailesi ile anlaşmaya varılmıştır” dedi.

Bu arada, dün gece Hamas ile İslâmî Cihad arasında, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta meydana gelen, biri 50 yaşında bir kadın 2 kişinin ölümü, ondan fazla kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalardan sonra, iki grubun da aralarındaki çatışmaları sona erdirmek üzere anlaştıkları bildirildi.

İslâmî Cihad ve Hamas örgütleri yönetimlerince varılan anlaşma doğrultusunda, her iki taraf da Refah’taki silahlı militanlarını çekecek, kaçırdıkları kişileri iade edecekler.

Her iki taraf, dün gece karşı kamptan 15’e yakın kişiyi kaçırmışlardı.Ayrıca iki taraf, bir komisyon oluşturarak, patlak veren çatışmaya sebep olan sorunların nedenlerini ortaya koyacaklar.

/ KUDÜS

22.10.2007


 

Solana, halef-selef İranlı müzakerecilerle görüşecek

İran’ın nükleer programına ilişkin AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile yapılacak toplantıya, İran’ın nükleer konulardaki eski ve yeni başmüzakerecisi birlikte katılacak.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, eski Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki başmüzakereci Ali Laricani’nin istifasına ilişkin sorular üzerine, Laricani’nin istifasının kabul edildiğini, yerine de dışişleri bakan yardımcılarından Said Celili’nin atandığını belirtti. AB Yüksek Temsilcisi Solana ile Salı günü Roma’da yapılacağı açıklanan görüşmeye İran tarafının katılacağını belirten Hüseyni, “Toplantıya Said Celili katılacak. Laricani de dini lider Ayetullah Hamaney’in UYGK’deki temsilcisi olarak, cumhurbaşkanının (Mahmud Ahmedinejad) isteği doğrultusunda görüşmede hazır bulunacak” dedi.

Toplantıya iki yetkilinin birlikte katılmasından “farklı anlamlar çıkarılmamasını” isteyen Hüseyni, “İran’ın nükleer programı ve stratejisinin belli olduğunu, Laricani’nin istifasının nükleer programda bir değişikliğe neden olmayacağını” vurguladı.

Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanı seçildiği Haziran 2005’ten sonra UYGK Genel Sekreterliği ve nükleer konulardaki başmüzakerecilik görevine getirilen Laricani, dün istifa etmişti.

/ TAHRAN

22.10.2007


 

ABD, Bağdat’ı bombaladı

Amerikan güçlerinin, Irak’ın başkenti Bağdat’ın Sadr semtinde düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısı 13’e çıktı. Polis kaynakları, dün sabaha karşı düzenlenen saldırıda yaralı sayısının da 52 olduğunu bildirdi.

Aynı kaynaklar, ölenler arasında kadınlar ve çocukların da bulunduğunu kaydetti. Bir polis kaynağı, saldırının, bir Amerikan askeri aracının yola yerleştirilen bombayla hedef alınmasından sonra düzenlendiğini söylemişti.

Bu arada Amerikan ordusu, saldırıyı doğrularken, yapılan açıklamada, “operasyonda Kasım 2006 ve Mayıs 2007’de koalisyon askerlerinin kaçırılmasından sorumlu olduğu sanılan suçluların hedef alındığı” belirtildi. Bir Amerikalı askeri sözcü, kaç kişinin öldürüldüğü konusunda henüz ayrıntılı bilgisi bulunmadığını, ancak ölenler ya da yaralananlar arasında sivillerin bulunduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

/ BAĞDAT

22.10.2007


 

İran: En iyi yöntem diyalog ve işbirliği

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Irak’ın kuzeyinde yaşanan güvenlik sorununun çözümü için en iyi yöntemin “diyalog ve güvenlik işbirliği” olduğunu söyledi.

Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Irak’ın kuzeyindeki gelişmeleri ve Türkiye’nin muhtemel sınır ötesi operasyonuna ilişkin soru üzerine, “kendileri açısından, bölgedeki sorunun çözümü için en iyi yöntemin güvenlik işbirliği” olduğunu kaydetti. “Diplomatik yöntemlerden yararlanmak ve diyalog, çözüm için en iyi yoldur” diyen Hüseyni, “Gerginliğe neden olacak eylemlere başvurulması, durumu daha da kötüleştirir” ifadesini kullandı. “Bölgedeki sorunun kökeninin tespit edilmesini” isteyen Hüseyni, bölgedeki sorunlar olarak, “ABD’nin terör gruplarını eğitmesi, terör üstlerinde ABD askeri teçhizatı bulunması ve bu ülkenin teröristlere silâh sağlaması” gibi konuları sıraladı. Hüseyni, “sorunun çözümü için Irak’ın kuzeyindeki bu sorunların iyice araştırılması gerektiğini” belirtti.

/ TAHRAN

22.10.2007


 

Irak Parlamentosundan işgüzarlık

Irak meclisi, Türkiye’nin muhtemel sınır ötesi harekatını “askeri tehdit” olarak nitelendirerek kınadı.

Mecliste 275 milletvekilinden 183’ünün oyuyla dün sabah kabul edilen karar metninde, “Irak parlamentosu, çözüme kavuşturulmamış sorunu çözmek için kuvvete başvurma tehdidini kınamaktadır” ifadesine yer verildi.Önergede, ‘Kürt isyancılar’ olarak tabir edilen teröristlerin komşu ülkelere karşı silahlandırılmadığı vurgulandı. Irak parlamentosu, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon olasılığını kınayan önergeyi dün de görüşmüş, ancak önerge üzerinde anlaşmaya varılamamıştı.

/ BAĞDAT

22.10.2007


 

Şensoy ABD’ye döndü

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD’deki Ermeni tasarısıyla ilgili gelişmelerin Türk halkında büyük sıkıntı ve infial oluşturduğunu ve bunları anlatacağını belirterek, “Ümidim odur ki, bu uyarılara lüzum kalmadan şu anda gözüktüğü kadarıyla zaten rüzgarlar ters yönden esmeye başlamıştır” dedi.

1915 olaylarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden geçmesinin ardından “istişare amaçlı” Türkiye’ye çağrılan Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, uçakla İstanbul’dan New York’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Büyükelçi Şensoy, şöyle konuştu:

“Aradan 9 gün geçtikten sonra vazifemin başına dönüyorum. Zannediyorum ki Ankara’da geçirdiğim süre Türkiye’nin 106 sayılı tasarının meclis komisyonundan geçmesiyle duyduğumuz infiali göstermek bakımından ciddi bir mesaj olmuştur. Şimdi sadece bu konudaki değil, diğer konulardaki gelişmeleri de takip etmek üzere Washington’a dönüyorum.

/ İSTANBUL

22.10.2007


 

Papa, dünya dinleriyle buluşacak

Katolik dünyasının ruhanî lideri Papa 16. Benediktus, bugün İtalya’nın Napoli şehrinde Müslüman, Musevi, Hristiyan ve Mecusiler (Zerdüşt dini) dahil dünya dini liderleriyle buluşuyor.

İtalya haber ajanslarının bildirdiğine göre, Papa yarın Napoli’de Fener Rum Patriği Bartholomeos, İngiltere’nin Anglikan Kilisesi merkezi Canterburry’nin Başpiskoposu Rowan Williams, İsrail’in hahambaşılarından Rabbi Yona Metzger, Müslüman akademisyenlerle Lübnan Başmüftülüğü siyasî danışmanı Şeyh Muhammed Raşid Kabbani ile bir araya gelecek. Napoli toplantısı 3 gün sürecek. Papa, sadece açılıştan önce dünya din önderleriyle bir araya gelecek. Üç günde 30 panele Ekvador’dan Tanzanya’ya birçok temsilci katılacak.

/ NAPOLİ

22.10.2007


 

Malezya’nın ilk astronotu geri döndü

Malezya’nın ilk astronotu, iki tecrübeli Rus kozmonotuyla Yer’e döndü.

Rus uzay merkezinden verilen bilgiye göre, Dünya’ya yakın konumda, Yer yörüngesinde ortalama 400 km irtifada yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) Rus Soyuz uzay aracıyla ayrılan Malezya’nın ilk astronotu ortopedi cerrahı Muzaffer Şukor, UUİ’nin kaptan pilotu Rus kozmonot Fyodor Yurçihin ve Rus kozmonotu Oleg Kotov’la birlikte Yer’e indi. Üç uzay adamı Kazakistan’ın bozkırına araç paraşütüyle başarılı yumuşak iniş yaptı. Soyuz, UUİ’nin Malezyalı ilk ziyaretçisi Muzaffer Şukor’la istasyonda 6 aydır görev yapan kozmonotlar Yurçihin ile Kotov’u UUİ’den Yer’e üç saatte getirdi. Malezyalı astronot, Soyuz uzay aracı UUİ’ye 12 Ekim’de gelmişti. Malezyalı astronot, ülkesinde başşehir Kuala Lumpur’da aynı zamanda üniversite öğretim üyesi. (

/ MOSKOVA

22.10.2007


 

Discovery için geri sayım başladı

Amerikan uzay mekiği Discovery’nin uluslararası uzay istasyonuna fırlatılışı için geri sayma işlemi başladı.

Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Merkezi’nden bir yetkili, her şey öngörüldüğü gibi seyrederse, Discovery’nin, 7 kişilik mürettebatıyla birlikte yarın TSİ 18.38’de fırlatılacağını bildirdi. Beklenmedik bir teknik arıza çıkmazsa, mekiğin fırlatılışını sadece kötü hava şartları geciktirebilecek. Meteorologlara göre, 3 gün sonra havanın fırlatma işlemi için uygun olma ihtimali yüzde 60 gözüküyor. Mürettebat arasında 1’i İtalyan 2 kadın bulunuyor.

/ WASHINGTON

22.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri