Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faizle mücadeleye devam

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ve yarım puanlık faiz indirimi kararıyla sonuçlanan Para Politikası Kurulu öncesinde, şok bir faiz indirimi talebiyle bir araya gelerek, gazetelere ilan veren, TİM, İHRACATÇI BİRLİKLERİ, TİSK, HAK-İŞ, MÜSİAD, TUSKON, TÜGİK, TURSAB, TÜGİAD, UND, TÜMMER, İSEDEF, TTSD başkanları bu işbirliğini devam ettirme kararı aldı.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı önderliğinde bir araya gelen söz konusu kurum başkanları, yaklaşık 2 saatlik görüşme sonunda teröre rağmen faaliyetlerini devam ettirmeyi hedeflediklerini bildirdiler. Başkanlar adına açıklama yapan Satıcı, hain teröre verilecek en iyi cevabın, herkesin işini en iyi yapması biçiminde olması gerektiğini düşündüklerini ifade etti. Satıcı, ancak bu şekilde terörün ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimlerinin önlenebileceğini dile getirdi.

Türk üreticisinin dünyanın en yüksek faiz tutarını ödediğini vurgulayan Satıcı, bunun bir tür ekonomik terör ortamı oluşturduğunu söyledi. Faiz indirimi mücadelesine devam edeceklerini ifade eden Satıcı, “Bu amaçla, “ Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu” oluşturarak, yapacağımız sürekli çalışmalarla bu ekonomik terör ortamını önlemeyi amaçlıyoruz.” dedi. Bu kurulun gerçekleştirmeyi hedeflediği faaliyetlere de değinen Satıcı,”Yüksek reel faiz ortamının üretim ve ihracatı imkansız kılacağı gerçeğinden hareketle bu sorunun 23 aydır toplanmayan Ekonomik ve Sosyal Konsey’in ilk gündem maddesini oluşturmasını öneriyoruz. Sorunlarımızı sürekli olarak izleyebilmek ve yüksek faiz politikalarına karşı görüşlerimizi anlatabilmek için bir gölge “ Para Piyasası Kurulu” oluşturmayı Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu üyeleri ile sürekli görüş alışverişinde bulunmayı ve iletişim kanallarımızı güçlendirmeyi benimsiyoruz.” diye konuştu.

“TERÖRÜN TUZAĞINA DÜŞMEYİZ”

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Satıcı, olası bir Kuzey Irak Operasyonu’nun getirdiği riskler ile ilgili bir soru üzerine, Kuzey Irak’ın Türkiye’nin bugünkü sorunu olmadığını, Türk üreticisinin yoluna durmadan devam edeceğini ifade etti. Türk işadamları olarak hükümetin alacağı kararlara tam destek vereceklerini vurgulayan Satıcı, aldıkları ekonomik kararlardan dönmeyip hedeflerine ulaşmak için daha büyük bir kararlılık içinde olduklarını bildirdi. Satıcı, “Terör bir ülkenin aklını başından almak ister. Halk galeyana gelsin, sağduyu ortadan kalksın ister. Terörün tuzağına düşmeyiz.” dedi.

/ İSTANBUL

24.10.2007


 

Hesaba el koyma esnafı bitirir

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Orhan Tolunay, Maliye Bakanlığının, vergi borcu bulunan mükelleflerin banka hesaplarına el konulması talimatının esnaf ve sanatkarı bitireceğini belirtti.

Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Tolunay, maliyenin her zamanki vergi tahsil yöntemine devam etmesi gerektiğini kaydetti. Tolunay, açıklamasında şöyle dedi: ‘’Maliye Bakanlığının vergi alacaklarını tahsil yolunda böyle bir uygulama yapması yanlıştır. Bu uygulama, yumurtlayan tavuğu kesmekten başka bir şey değildir. Piyasalardaki durgunluktan dolayı zaten iş yapmakta zorlanan esnaflarımızın bir de banka hesaplarının bloke edilmesi, çeklerini ve senetlerinin yazılmasına neden olacağı için işyerini kapatmak durumunda kalacaklardır. Böylece vergi tahsilatının azalması bir yana vergi ödeyenlerin sayısında da önemli bir azalma yaşanacaktır. Böylesi bir tablo da esnafı, kayıt dışı olmaya ve vergi mükellefi olmaktan çıkarmaya zorlar. Bu uygulama yanlıştır ve düzeltilmelidir.’

/ ANTALYA

24.10.2007


 

Yoksulun enflasyonu yüzde 8,81

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, enflasyonun yıllık bazda en zengin kesim için yüzde 6,76’da kalırken, en yoksul kesim için yüzde 8,81’i bulduğu belirtildi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından yapılan araştırmada, gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları hesaplandı. 9 aylık TÜFE Türkiye ortalamasının yüzde 4,19 olarak açıklandığına işaret edilerek, bu oranın en yoksul yüzde 20’lik kesim için ortalama yüzde 5,34 olarak gerçekleştiği dile getirilen araştırmada, ‘’Enflasyon yıllık bazda en zengin kesim için yüzde 6,76’da kalırken en yoksul kesim için yüzde 8,81’i buldu’’ denildi. Araştırmada, genel indekse göre ise yıllık enflasyon yüzde 7,12 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu’nun araştırmayla ilgili değerlendirmesinde, ‘’Türkiye ekonomisi açısından çizilen pembe tabloya rağmen, halkın alım gücünde ciddi düşüşlerin yaşandığı’’ savunuldu.’’Enflasyon verilerinin temel harcama kalemlerinin gerisinde kalmasının manidar olduğu’’ denilen değerlendirmede, “Enflasyon yoksullaştırmanın ‘meşru’ aracı konumundadır. Emekçiler bir kez daha ‘TÜİK’in hesabı, çarşıya uymadı’ gerçeğini yaşamıştır’’ denildi.

/ ANKARA

24.10.2007


 

Faiz dışı fazla yüzde 4.14’te kalacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen stand-by düzenlemesi çerçevesinde son dört yıldır bütçeyle ilgili en önemli göstergelerden biri olan faiz dışı fazlada hedef, 2007 için yüzde 6.5 olarak belirlenmişti.

Ekonomiden sorumlu bakanların son açıklamalarında ise faiz dışı fazlanın bu yıl yüzde 4.3’te kalacağı belirtilmişti.

Ancak Devlet Planlama Teşkilatı’nın yaptığı hesaplamalarda, faiz dışı fazla oranının ilan edilen yüzde 4.3’ün de altında kalacağı belirlendi. Hesaplamalara göre, yıl sonunda IMF tanımlı faiz dışı fazla tutarı 26 milyar 824 milyon YTL, oranı ise yüzde 4.14 olacak. tutarın 21 milyar 283 milyon YTL’si merkezi bütçeden gelecek. Merkezi bütçeden sağlanacak payın oranı yüzde 3.3 olacak. Merkezi bütçede faiz dışı fazla oranı, yılbaşında yüzde 5.5 olarak hedeflenmişti. Faiz dışı fazlaya KİT’ler ve diğer kuruluşlardan gelecek katkı ise 5 milyar 541 milyon YTL olacak. IMF tanımlı faiz dışı fazla tutarının 2008’de ise 39 milyar 711 milyon YTL olması öngörülüyor.

/ ANKARA

24.10.2007


 

Esnafın yüzü güldü

Ramazan Bayramı sebebiyle yoğun taleple başlayan ve havaların giderek soğumasıyla artarak devam eden kışlık ayakkabı ve giyim satışları, esnafın yüzünü güldürüyor.

Havaların soğumasıyla birlikte yazlık ayakkabı ve kıyafetler mağazaların vitrinlerinden indirilirken, bu ürünlerin yerlerini yeni sezon kışlık ürünler aldı. Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, kışlık ayakkabı satışlarının devam ettiğini, gelecek günlerde havaların daha da soğuması ve kar yağışının başlamasıyla satışların daha çok artmasını beklediklerini söyledi.

Giyim mağazası sahibi olan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Altuntaş ise kışlık giyim satışlarına, bayramın sezon girişine rastlaması sebebiyle bu yıl iyi başladıklarını söyledi. Enflasyonun düşük ve üretimin fazla olması sebebiyle bu sezon kendilerinin de fiyat artışı yapmadığını belirten Altuntaş, ‘’Bu durumdan rahatsız değiliz, satışlarımız iyi gidiyor. Özellikle kışlık kazak ve kaban satışlarımız çok iyi. Kabanlar 99-199 YTL arasında satılırken, vatandaşlar 25 YTL’den 79 YTL’ye kadar bütçelerine uygun kazak bulabiliyor’’ dedi.

/ KONYA

24.10.2007


 

Türkiye’nin turist sayısı arttı

TÜİK yetkililerinin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığı bilgilere göre, 2007 yılı Eylül ayında yurda gelen turist sayısı 2 milyon 799 bin 276 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakamın, geçen yılın aynı ayında 2 milyon 267 bin 146 kişi olarak gerçekleştiği bildirildi.

Giriş yollarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre havayolunda yüzde 29.6, denizyolunda yüzde 14.6, karayolunda yüzde 2.7 ve demiryolunda yüzde 2.7 artış olduğu belirtildi. Ülke grupları ayrımında da geçen yılın Eylül ayına göre en fazla artışa yüzde 43.6 ile Amerika ülkeleri ve yüzde 43.3 ile Bağımsız Devletler Topluluğu sahip oldu. En fazla düşüş ise yüzde 9.1 ile Afrika ülkeleri ve yüzde 2.4 ile Milliyetsiz grubunda gerçekleştiği bilgisi verildi.

Ocak-Eylül döneminde ise ülke grupları arasında en fazla artışın yüzde 37.1 ile Amerika ülkeleri ve yüzde 29.2 ile Bağımsız Devletler Topluluğu’nda gerçekleştiği ifade edilirken bu dönemde en fazla düşüşün yüzde 36 ile Okyanusya ülkelerinde görüldüğü açıklandı.

/ KAYSERİ

24.10.2007


 

Türkiye, İsrail ile enerjide işbirliği yapacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ile İsrail arasında yürütülen ‘’çoklu boru hattı projesinin’’ ön fizibilite çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Ankara’da bulunan İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’i ziyaret etti. Türkiye, İsrail ve komşuları arasında petrol, doğal gaz, elektrik, su ve fiber optik hatların geçirilmesi konusunda çoklu bir boru hattı projesi bulunduğunu anlatan Güler, projenin ön fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve konuk bakanla bunun üzerinde de konuştuklarını bildirdi. Söz konusu projenin gerçekleştirilmesini çok istediklerini belirten Güler, şöyle konuştu: ‘’Bölgenin barışına ve istikrarına katkı sağlayacak çok önemli bir proje. Bu proje sadece Türkiye ve İsrail’e katkı sağlamayacak, komşu ülkelere de hizmet edecek, onlara da petrol, doğal gaz, su, elektrik sağlayacak. Bu projenin fizibilite çalışmalarıyla ilgili görüştük ve çalışmaları ilerletme kararımızı sürdürüyoruz. Yakın zaman Hindistan Enerji Bakanı, ben ve sayın Eliezer’in katılacağı üçlü bir toplantı yapacağız.’’ Söz konusu projenin Samsun-Ceyhan projesinin bir devamı olduğunu da kaydeden Güler, projenin işletme ve yatırım maliyetlerinin çıkarılması ve teknik değerlendirmesi noktasında ciddi adımlar atıldığını ve projenin devamı noktasında bir takvim oluştuğunu da vurguladı.

Bakan Güler, ‘’Şimdi hem Türkiye’den hem İsrail’den su, elektrik, doğal gaz, petrol ve fiber optik konusunda uzman kişiler bir araya gelerek projenin teknik değerlendirmesini yapacaklar ve uygulamasına ilişkin çalışmaları detaylandıracaklar’’ diye konuştu.

/ ANKARA

24.10.2007


 

Yüksek emekli maaşına yeni düzenleme

2000 yılından önce emekli olanların, aylıklarını kestirip kısa süre çalıştıktan sonra yüksek emekli maaşı alabilmek için yeniden emekli olmalarını engelleyen kanun, yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayınlanan Kanuna göre, 2000 yılından önce emekli olduktan sonra bir süre çalışan, ardından da ikinci kez emeklilik başvurusunda bulunanların kesilen aylığına, son çalıştıkları süredeki TÜFE artışı ile kalkınmışlık hızı eklenecek. Bu kişilere çalıştıkları süre içinde emeklilik maaşına yapılan zam da yansıtılacak. Böylece ikinci kez emeklilik başvurusu yapılarak maaşlarda ortalama yüzde 25’lere varan artışın önüne geçilmiş olacak.

/ ANKARA

24.10.2007


 

Petrol fiyatları düştü

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ‘’ABD petrol stoklarındaki yükseliş ve OPEC’in 1 Kasım itibariyle petrol üretim miktarını artıracak olması’’ sebebiyle düştü.

ABD tipi hafif ham petrol Cuma günü varili 90,07 seviyesine kadar çıkıp rekor kırdıktan sonra, dün varili 85,93 dolardan işlem gördü. Londra Brent tipi petrol de 17 sent değer kaybederek, varili 83,10 dolardan satılıyor.

Kaydedilen düşüşe karşın petrol fiyatları, halen bu ay başına göre yüzde 5, 2007 yılı başına göre ise yüzde 40 daha yüksek seviyede seyrediyor. Bu seviyede seyretmesinde, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine sınır ötesi bir operasyon düzenleme ihtimali etkili oluyor.

/ LONDRA

24.10.2007


 

Spot piyasasına öğrenci bereketi

Genellikle dar gelirlilerin, evlenen çiftlerin ve tatilcilerin tercih ettiği spot piyasaya, akademik yılın başlamasıyla öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor.

Genellikle dar gelirlilerin, evlenen çiftlerin ve tatilcilerin tercih ettiği spot piyasaya, akademik yılın başlamasıyla öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor.

/ ADANA

24.10.2007


 

İstikbal, ‘ev concept’ten rekor satış

Türkiye’nin her bölgesinde yaygınlaştırdığı “Ev Concept” mağaza zincirleri ile, mobilya sektöründeki öncülüğünü koruyan İstikbal’in, son olarak Kayseri’de faaliyete soktuğu Türkiye’nin en büyük “Ev Concept” mağazasını, iki gün içerisinde 15 bin kişi ziyaret etti ve açılışta 6 bin’e yakın ürün satışı gerçekleştirilerek bir rekora daha imza atıldı.

rekora daha imza atıldı.

İstikbal’in Cumartesi günü gerçekleştirilen “Ev Concept” mağaza açılışına, Kayseri halkı akın etti ve satışlarda patlama yaşandı. Yeni “Ev Concept” mağaza açılışında, ürünlerde yapılan büyük indirim avantajları ile sadece bir günde; 1.562 adet nevresim takımı, 652 adet kanepe, 751 adet bebek koltuğu, 1.500 metrekare halı, toplam 100’e yakın koltuk takımı ve yemek odası takımı,1.223 adet yatak ve farklı sayılarda birçok ürün satışı gerçekleşti. Mağaza açılışında toplam 6 bine yakın ürün satışı ile rekor kıran İstikbal, 15 bin kişiye ev sahipliliği yaptığı dev bir organizasyon ile de Kayserililere unutulmayacak bir gün yaşattı.

Yeni Asya / KAYSERİ

24.10.2007


 

Doğuş Otomotiv ve Meiller’den ortak yatırım

Doğuş Otomotiv ve Alman Meiller şirketi Sakarya’da 4 milyon Euro’luk yatırımla kamyon üzeri ve semi-treyler damper üretmek için antlaşma imzaladı.

Tesiste yıllık 3 bin adet treyler üretmeyi planlayan Duğuş, bu rakamın yüzde 10’nunu Türkiye pazarına satacak, geri kalanını ise ihraç edecek. Konu hakkında Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv olarak amaçlarının otomotiv değer zincirinin her alanında yer almak istediklerini, bu yatırım sayesinde üretim zincirinde ilk üretim tesisini kurduklarını ifade etti. Acar, 140 kişiye istihdam sağlayacak olan yatırımın Türkiye’nin dünya standartlarındaki ilk yatırımı olduğunu, Sakarya’daki tesisin Ortadoğu ve Balkanlar’daki en büyük treyler üretim üssü olacağını vurguladı. Acar, Doğuş Otomotiv’in üretim yatırımlarının devam edeceğini, 35 milyon Euro’luk Krone ile yaptıkları treyler üretim yatırımını da yakında açıklayacaklarını belirtti.

Yeni Asya / İSTANBUL

24.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri