Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul kitapla buluşuyor

Yeni Asya Neşriyat’ın da katıldığı 26. İstanbul Kitap Fuarı 27 Ekim-4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu yılki teması “Akdeniz’de Edebiyat; Edebiyat’ta Akdeniz”, onur yazarı ise Sayın Metin And olarak belirlenen 26. İstanbul Kitap Fuarı bu sene 27 Ekim-4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Kitap Fuarı ve ARTIST 2007, 3 Kasım’a kadar saat 11:00-20:00, kapanış günü olan 4 Kasım’da ise 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Beylikdüzü’nde düzenlenecek olan 26. İstanbul Kitap Fuarı bu sene 27 Ekim-4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Her yıl ayrı bir tema çerçevesinde, okurla yazarı buluşturan İstanbul Kitap Fuarı, kültür ve edebiyat faaliyetlerini de kapsıyor. Kitap Fuarı’nın bu yılki teması, İstanbul Kitap Fuarı Danışma Kurulu tarafından “Akdeniz’de Edebiyat; Edebiyat’ta Akdeniz”, onur yazarı ise Sayın Metin And olarak belirlendi.

Fuar süresince söyleşi, panel, şiir-dinletisi ve çocuk faaliyetleri gibi 250 kültür-sanat faaliyetleri ve Akdeniz teması çerçevesinde yurt dışından konuk yazarların katılımıyla çeşitli söyleşiler gerçekleştirilecek.

İstanbul Kitap Fuarı bu sene yaklaşık 500 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecektir. Kültür faaliyetleri ve imza günlerinde ise, konuk yazarların yanı sıra yüzlerce yazar, sanatçı, bilim insanı, gazeteci ve politikacı kitapseverlerle buluşma imkanı bulacaktır. 26. İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2007 - 17. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilecektir.

Güncel etkinlik programı için:

www.istanbulkitapfuari.com

www.istanbulbookfair.com

www.istanbulsanatfuari.com

www.istanbulartfair.com

/ İSTANBUL

24.10.2007


 

İslâm Yaşar: Nur talebeleri örnek olmalı

Risâle-i Nur’dan istifade metotları isimli seminerde konuşan İslâm Yaşar, Risâle-i Nur talebelerinin topluma örnek olmaları gerektiğini belirterek: “Nur talebeleri bir yere kapanmak yerine cemiyetin en uç kesimlerine dahi girip, insanlara nur talebesi örneğini göstermeleri gerekmektedir” dedi.

Risâle-i Nur Enstitüsü, Ankara Şubesi tarafından organize edilen seminerde konuşan Yeni Asya gazetesi yazarlarından İslâm Yaşar, ilk olarak Risâle-i Nur’dan öncelikli istifade metotlarına değinerek; “Risâle-i Nur’dan birinci derecede istifade metodu, Risâle-i Nur’un varlığını, mahiyetini bilmektir. Risâle-i Nur’un varlığını bilerek onu hayatımıza aksettirmeliyiz. İkinci derecede ise; Risâle-i Nur’dan hayatımıza yansıyan hakikatleri dışarıya yansıtmaktır” şeklinde konuştu.

Risâle-i Nur’dan istifade çeşitlerine de değinen Yaşar; “Nur talebeleri bir şekilde nurlardan mutlaka istifade ederler. Öncelikle de imanî yönden istifade ederler. Risâle-i Nur’dan imanî yöndeki istifade, insana iman-ı kâmil’i kazandıracağından inşallah Nur talebelerini saadet-i dareyne ulaştıracaktır. Ayrıca Risâle-i Nur okuyan bir mü'min, okumayan müminlere nazaran daha müttaki olacaktır.”

Risâle-i Nur talebelerinin olması gerektikleri yere de henüz ulaşmadıklarına değinen Yaşar; “Olması gereken bir noktada mıyız? Bence değiliz. Üstad; “bir Nur talebesi sınıfının birincisidir” der. Buradaki birincilik sadece not değildir. İnsanî kemâlata dair tüm özelliklerde öğrencilerin birinci olması, örnek olmasını dile getirmiştir. Bu sebeple Bediüzzaman aynasının karşısına geçip, kendimize çeki-düzen vermeliyiz” dedi.

Konuşmasında son olarak Risâle-i Nur’u okumak ve dinlemenin önemine değinen Yaşar, “Risâle-i Nur’dan en iyi istifade, onu okumakla olur. Fakat okumak şart değildir, okumak kadar dinlemek de istifadeye medardır. Risâle-i Nur’dan istifade etmek isteyen ümmî dahi olsa bunu gerçekleştirebilir. Bediüzzaman’ın ümmi talebelerinden Adilcevazlı Bekir Ağa ümmiliğini fazilet haline getirmiş, Üstad’ın “bir şehri intibaha getirdi” diye iltifatına mashar olmuştur. Risâle-i Nur’u anlamadan saatlerce okumak yerine, en azından 5-10 dakika anlayarak okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Risâle-i Nur’u bir kez açtığımızda o kendini kapattırmaz. Risâle-i Nur’dan Bediüzzaman’ın okumalarla ilgili tavsiyelerine riayet edersek, ziyadesiyle istifade ederiz” ifadelerini kullandı.

Cemil YÜZER / ANKARA

24.10.2007


 

“Mesnevî Okumaları”

Pendik’te, UNESCO 2007 Mevlânâ Yılı dolayısıyla düzenlenen “Mesnevi Okumaları” programıyla, 4 bin 500 beyit tek tek dinleyicilere anlatılıyor.

Pendik Belediyesi tarafından Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programda, Mevlânâ’nın “Mesnevî” adlı eseri anlatılıyor. Her hafta düzenlenen program, ilgiyle izleniyor. M. Fatih Çıtlak’ın yaptığı “Mesnevî Okumaları” programında, Mevlânâ’nın aşk anlayışı, kâinata bakışı ve eserlerinde iletmek istediği mesaj ele alınıyor.

Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, Mevlânâ’nın 800. doğum yıldönümü sebebiyle dünya genelinde 2007 Mevlânâ Yılı faaliyetleri düzenlendiğini hatırlatarak, Pendik’te de çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kaya, programla Mevlânâ’nın yakından tanınmasına imkân sağlandığını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

24.10.2007


 

Mevlânâ Azerbaycan’da

UNESCO tarafından ilân edilen “2007 Mevlânâ yılı” çerçevesinde Azerbaycan’da da çeşitli faaliyetler düzenleniyor.

Bakü Atatürk Merkezinde düzenlenen “Çağdaşımız Mevlânâ” konulu sempozyumda bir araya gelen Azerbaycanlı, Türk ve İranlı bilim adamları, Hz. Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin hayatı, çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi verdi.

Sempozyuma katılan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Mevlânâ’nın her zaman kardeşliğin öneminden konuştuğunu ifade ederek, bu toplantının da Azerbaycan-Türkiye dostluğuna ve kardeşliğine büyük katkı sağladığını kaydetti.

Sempozyuma Türkiye’den Doç. Dr Gülşen Seyhan Alışık, Doç. Dr Ömer Okumuş, Doç. Dr. Ömür Ceylan, Prof. Azmi Bilgin, Azerbaycan’dan Bakü Atatürk Merkezi Başkanı, Milletvekili Prof. Nizami Ceferov ve şair Anar’ın yanı sıra çok sayıda bilim adamı katıldı.

Faaliyetler kapsamında Bakü’deki Çağdaş Müze Merkezi’nde Türkiye ve Azerbaycan’dan ressamların eserlerinin yer aldığı resim sergisi açıldı.

Azerbaycan’dan Millî İlimler Akademisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yazarlar Birliği, Ressamlar İttifakı ve Türkiye’den Konya Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hazırlanan sergi açılışında, Mevlânâ’nın bilim ve edebiyatın yanı sıra müzik, dans, resim, hattalık ve mimarlık gibi alanları etkilediği dile getirildi.

Çağdaş Müze Merkezi’nde dün de Azerî ve İranlı ressamların Mevlânâ konulu resim sergisi açılmıştı.

Mevlânâ Günleri faaliyetleri kapsamında ayrıca Bakü Güzel Sanatlar Merkezi’nde resim sergisi açılırken, açılışlara Konya Büyükşehir Belediyesi temsilcileri de katıldı.

24.10.2007


 

Eğitimcilerden kütüphane kampanyasına destek

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Millî Eğitim Bakanlığınca gündeme getirilen ‘Her okula bir kütüphane’ projesini desteklediklerini belirterti.

Avcı, “Kitapla iç içe büyüyen nesillerin bu ülkenin geleceği için bir şans olacağını düşünüyoruz. Türkiye’de okuma kültürünü yaygınlaştırmak, öğrencilerin kitap okumasını sağlamak için hayata geçirilmesi düşünülen bu proje ciddiye alınmalı ve sonuna kadar takip edilmelidir” dedi. Türkiye’de çok köklü eğitim kurumların da dahi kütüphanelerinin olmadığını söyleyen Avcı, “Bu durum sadece kütüphaneye kitap almakla halledilemez. Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyor. Kütüphanelere gitmeyen, kitap okumayan öğrencilerimiz internet kafelerden çıkmıyor. İnternette aslında çeşitli kitap ve kütüphanelere, birçok bilgi kaynaklarına ulaşmak mümkün iken, çocuklarımız interneti de amacına uygun olarak kullanamıyor. Ezberci eğitim sisteminin çocuklara kitap okuma alışkanlığını ve kitap sevgisini kazandırmaktan uzak olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

24.10.2007


 

Uluslararası Avrasya Film Market açıldı

Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Avrasya Film Market açıldı. Film markete 48 ülkeden yaklaşık 500 kişi katıldı.

Market faaliyetinin gerçekleştirildiği Hillside Su Hotel’de düzenlenen tören, kısa bir takdimin ardından Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Engin Yiğitgil ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in dâvetlilere hitaben yaptıkları konuşma ile başladı. 2005’de temeli atılan ve 2006 yılında ilki açılan Avrasya Film Market’in bu yıl ikincisi yapılıyor. TÜRSAK ve Festival Başkanı Engin Yiğitgil, Türk sinemasında en büyük sıkıntının pazarlama olduğunu belirterek, “Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ilkelerinden en önemlisi olan Türk sinemasının en büyük eksikliği sektör olmaktan öte endüstrileşememesi. Bunun sebeplerini araştırdığımız da pazarlama sorunu ortaya çıkıyor.” dedi.

24.10.2007


 

“Anka Kuşu” Bolu’dan uçacak

Çekimleri Bolu ve Göynük ilçesinde gerçekleştirilen Mesut Uçakan’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği Anka Kuşu filminin galası 2 Kasım’da Bolu’da yapılacak.

Filmin galasına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak. Bolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde 2 Kasım Cuma günü saat 19:00’da Kardelen Sineması’nda yapılacak olan galaya Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın yanı sıra Bolu milletvekilleri, Bolu Valisi Ali Serindağ, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile san'at ve iş dünyasından çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.

Filmin yapım koordinatörlüğünü üstlenen Necati M. Özen, bu tür kültür olaylarını artık Anadolu’da da yaşatma gerektiğine dikkat çekmek istediklerini belirtti. Özen, “Anka Kuşu ile Türkiye’de ilk kez bir sinema filminin galasının Anadolu’da yapılacak olmasının ne kadar büyük bir önem taşıdığını Boluluların hazırlıklarından anlıyoruz” dedi.

Başrollerini Yalçın Dümer, Ceren Öztürk, Kenan Bal, Kaan Girgin, Fatih Hürkan, Rahmi Dilligil ve Gafur Uzuner’in paylaştığı Anka Kuşu, gündemdeki hararetini bugün de koruyan kimi siyasi gelişmelere de gönderme yaparak, bir yönetmenin ölümsüzlük sırrını sorgulamasını anlatıyor. Türkiye’nin sosyal siyasî yapısına dair çok tartışılacak yeni gündem maddeleriyle gelen Anka Kuşu, 9 Kasım 2007’de vizyona giriyor.

24.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri