Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Demokratlar Bush’u suçluyor

ABD’nin eski BM Daimî Temsilcisi Richard Holbrooke, Türkiye ile ilişkiler ve PKK terör örgütüyle mücadele konularındaki tutumuyla ABD Başkanı George Bush yönetiminin, “büyük bir siyasî umursamazlık” sergilediğini söyledi.

Merkezi Washington’da bulunan “Ulusal Güvenlik Ağı” (NSN) adlı düşünce kuruluşu, Holbrooke’un yanı sıra ABD’nin eski Ankara büyükelçileri Morton Abramowitz ve Mark Parris ile “Dış İlişkiler Konseyi” (CFR) adlı düşünce kuruluşunun Orta Doğu ve Türkiye uzmanı Steven Cook’un katıldığı bir telekonferans düzenleyerek, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon htimalini ele aldı.

Holbrooke, bugün gelinen durumun, Bush yönetiminin daha önce bu konuya gereken önemi ca hassasiyetki göstermemesinden kaynaklandığını söylerken, Mark Parris de bu görüşe katıldığını ifade etti. Parris şunları söyledi:

“Bu duruma gelinmesi gerekmiyordu. ABD verdiği sözleri eyleme dökmüş olsaydı, bugün bu durumla karşılaşmayacaktık. Durum, 2003 yılında, bugün olduğundan daha kolay halledilebilirdi. Şimdiki durumda, (Iraklı Kürt lider Mesud) Barzani’ye bağımlıyız ve seçeneklerimiz çok iyi değil. ABD’nin PKK’ya karşı bir eylemi, en az Türkiye’nin müdahalesi kadar istikrarsızlaştırıcı olabilir. Bu nedenle en iyi seçenek diplomasi. Ancak bu noktaya kadar, o da eksikti.” Morton Abramowitz ise, Türk-Amerikan ilişkilerinin iyi durumda olmadığını savundu.

Steven Cook da, diplomasinin kullanılmasında geç kalındığına işaret ederek, Türkiye’nin, bu meselenin kontrol altına alınabileceğine şüpheyle yaklaştığını kaydetti. Cook, “Türklerin, bizim bu konuda bir şey yapabilme kapasitemize çok az güveni var. ABD’nin, PKK’nın şiddet eylemlerine gözünü kapadığını düşünüyorlar. Washington diyaloğu sürdürmek zorunda. Irak’ın kuzeyinin istikrarsızlaşmasını önlemeyi ümit ediyorsa, tam saha baskı uygulamayı sürdürmeli” dedi.

/ WASHINGTON

25.10.2007


 

Beyaz Saray’dan istihbarat yardımı teklifi

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye’ye, ‘’üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat’’ verebileceklerini söyledi.

Perino, Chicago Tribune gazetesinde çıkan ‘’ABD’nin kuzey Irak’taki PKK mevzilerine hava saldırıları düzenlenmesi seçeneği üzerinde düşündüğünü’’ bildiren habere ilişkin yorumunun sorulması üzerine, ‘’bir hava saldırısına Amerikan desteği konusundan haberim yok, ancak üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat, (Türklere) sağlayabileceğimiz birşey’’ dedi. ‘’Üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat’’ terimi, elde edildikten sonra askeri olarak harekete geçilmesini sağlayacak bilgi anlamını taşıyor.

/ WASHINGTON

25.10.2007


 

Lagendick: PKK Kürtlere de zarar veriyor

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonunun (KPK) Başkanı Joost Lagendick, PKK terörünün Türkiye’de Kürt vatandaşlara da zarar verdiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosundaki Türkiye tartışmasında söz alan Lagendick, “PKK terörünün Türkiye’de barış içinde yaşamak isteyen herkese ve reform sürecine zarar verdiğini” söyledi.

Avrupa Parlamentosundaki tartışmada Sosyalist Grup adına söz alan Hanes Swoboda, terör örgütü PKK’nın, terör faaliyetleriyle Türkiye’de barışı istemediğini gösterdiğini söyledi. Swoboda, Türkiye’nin sınır güvenliği sorunun, Irak yetkilileriyle diyalog yoluyla çözmesini ümit ettiklerini söyledi. Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen Ruijen, Türkiye’den Ceza Yasasının 301. maddesini değiştirmesini beklediklerini söyledi. Hollandalı parlamenter, Türkiye’nin ayrıca Ermenistan’la daha iyi komşuluk ilişkileri içinde olmasını arzu ettiklerini söyledi. Alman Hristiyan Demokrat parlamenter Werner Lengen, 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili olarak Türkiye’nin tarihiyle barışması gerektiğini öne sürdü.

/ STRASBOURG

25.10.2007


 

İsrail Gazze’yi boğuyor

Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’ni geçen ay “düşman toprağı” ilan eden ve giriş kapılarını kapatarak, sadece insani yardım malzemelerinin geçişine izin veren İsrail, söz konusu karar çerçevesinde öngördüğü ekonomik yaptırımlarını uygulamaya geçiriyor.

İsrail güvenlik yetkilileri, devam eden Kassam roketi saldırıları karşısında değerlendirme toplantısı yaparak, Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda uygulanabilecek yaptırımların listesini hazırladı. Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Çok açıktır ki, Gazze’nin elektriğini ve fuel oil sevkiyatını kesme durumundayız” dedi.

Vilnai, İsrail’den verilen elektriği birkaç hafta içinde önemli ölçüde azaltacaklarını söyledi.

Savunma yetkilileri, Güney Bölgesi komutanlığı ve (Filistin) Topraklarındaki Hükümet faaliyetleri Koordinatörünün de katıldığı toplantıda alınan kararların, Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından onaylanmasının beklendiği bildirildi.

Barak’a sunulan öneri paketi kapsamında, İsrail ile Gazze arasındaki 5 elektrik hattından birinin, gece veya gündüz, 2 saat süreyle kapatılması öngörülüyor. Kapatılacak elektrik hattının, özellikle Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, Kassam roketlerinin fırlatıldığı, Hamaslı Belediye başkanının denetimindeki Beyt Hanun kasabasını etkileyeceği belirtildi.

Önlemler arasında Gazze Şeridi’ne verilen suyun kesilmesi henüz yer almıyor.

Bir üst düzey savunma yetkilisi de roketler atıldığı takdirde, bunun bedelini Filistinlilerin ödeyeceğini kaydederek, İsrail’e Kassamlar düşerken Gazze’de yaşayanların serbestçe hayatlarını sürdüremeyeceklerinin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Önlemler arasında bölgeye benzin sevkıyatının durdurulması da var. Bir savunma yetkilisi, Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyecek ve araçların durmasına neden olacak benzin sevkıyatı kesintisinin, Filistinlilerin araçlarına binmeden önce iki kez düşünmek zorunda kalmalarını sağlayacağını söyledi.

Ancak ambulanslarda ve belediye temizlik araçlarında kullanılan dizel benzinin sevkıyatının sürmesi öngörüldü.

Savunma yetkilisi, insani kriz yaratmak istemediklerinin altını çizerken, “Ancak Filistinlilere net bir mesaj göndermek istiyoruz, roket saldırılarına daha fazla müsamaha edemeyiz” dedi.

/ KUDÜS

25.10.2007


 

Ermeni tasarısı erteleniyor

ABD’de Ermeni lobisi, Temsilciler Meclisinde bekleyen ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının, Temsilciler Meclisi genel kurulunda büyük ihtimalle bu sıralarda değil, Ocak’ta oylanmasının beklendiğini söyledi.

Tasarıyı hazırlayanlar arasında yer alan Demokrat milletvekili Brad Sherman, Ermeni iddialarının bir başka destekçisi olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tasarının Ocak’ta gündeme gelmesi, bu yıldan daha muhtemel” dedi. Sherman, “Ne zaman yeterli oya sahip olursak, tasarının o zaman genel kurulda oylanmasını istiyoruz” diye konuştu. Gözlemcilere göre tasarı yanlısı milletvekili Sherman’in son açıklaması, Ermeni lobisinin, yakınlarda bir oylama yapılsa kaybetmekten kaygı duyduğunu ortaya koyuyor. Buna karşılık, durumun değişmesi ve Ermeni lobisinin kısa sürede avantaj sağladığına kanaat getirmesi durumunda, oylamanın Kasım’da yapılması ihtimali de sürüyor.

/ WASHINGTON

25.10.2007


 

Portekiz: Türkiye kilit ülke

AB dönem başkanı Portekiz’in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Manuel Lobo Antunes, Türkiye’nin Avrupa için stratejik olarak kilit ülke olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosundaki Türkiye tartışmasında söz alan Portekizli Bakan, Türkiye’nin siyasi, güvenlik ve ekonomik açıdan Avrupa için önemine değindi. AB üyelik hedefinin Türkiye’nin önemli sosyal reformları yapmasını sağladığını belirten Antunes, üyelik için Kopenhag kriterlerinin mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Antunes, PKK terörüne karşı Türkiye’ye tam destek verdiklerini yineledi, bununla birlikte Türkiye’den sınır ötesi ve geniş çaplı bir askeri operasyondan kaçınmasını beklediklerini söyledi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de, konuşmasında, Türkiye’ye reformları hızlandırma çağrısında bulunurken, AB’nin de kendi sorumluklarını yerine getirmesini istedi.Rehn, ‘’Aksi takdirde, ormanda kendi başına bağırdığını sadece kendi duyan adam durumuna düşeriz’’ dedi.

/ STRASBOURG

25.10.2007


 

Çin uzay silâhı mı deneyecek?

Çin’in bugün için öngörülen ilk ay uydusunu uzaya fırlatırken, bir uzay silâhı denemesi de yapacağı iddia edildi

Merkezi Hong Kong’da bulunan İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezinden yapılan açıklamada, bir Çin denizaltısının uydunun yolunu değiştirebilecek test sinyalleri göndereceği, ay keşif uydusuna manevra yaptıracak sinyalleri göndermesi amacıyla da, iki araştırma gemisinin Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nun güneyine konuşlandırıldığı ileri sürüldü.

25.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri