Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şemdinli’deki hatamız affedilemez

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Şemdinli olayının üzerine gitmemekle hata ettiklerini söyledi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (TESEV) tarafından Taksim Elite Otel’de düzenlenen “Küresel bir araştırma: Güvenliği sağlarken insan haklarını korumak” başlıklı toplantıya AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve AB Delgasyonu Türkiye Siyasi Birimi Danışmanı Diego Mellado katıldı. AKP’li Fırat, konuşmasında, Türkiye’deki gerginliklerin temelinde halkın egemenliği olduğunu ifade ederek, “Tartışma bunun içindir. Çünkü 82 Anayasası’na baktığınız taktirde 6. madde çok enteresan bir maddedir. 1924 Anayasası, 1921 Anayasası’nın çok çok gerisine düşmüş bir şeydir. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ çok güzel bir laf. Ama egemenliğin kimin tarafından kullanılacağını tarif eden ikinci cümleye geçtiğiniz zaman, egemenliğin, Anayasada belirtilen kurumlar tarafından kullanılacağı ifade ediliyor. Bu kurumlara dönüp baktığınız zaman, bunun içerisinde TRT var, RTÜK var, hatta belki Alkol Üst Kurulu bile var” dedi.

“LAİKLİK DE CUMHURİYET DE TEHLİKEDE DEĞİL”

Demokratik bir ülkede egemenliğin kaynağı olan halktan vekalet almak ve belli süreçler içerisinde o halka hesap vermek gerektiğini belirten Fırat, Türkiye’de kavganın egemenliğin kullanımıyla ilgili olduğunu söyledi. Bunun saptırıldığını ve demokrasinin var olup olmadığının tartışılmamasına rağmen cumhuriyetin ve laikliğin var olup olmadığının, tehlikede olup olmadığının tartışıldığına dikkat çeken Fırat, şöyle konuştu:

“Aslında bana göre Türkiye’de tehlikede olmayan iki tane şey var, birincisi cumhuriyet. Çünkü bu ülkeyi yönetenlerin o noktaya gelebilmeleri ancak cumhuriyet rejimiyle mümkün. Bir insanın kendisinin varlığını inkar edebilmesiyle ancak cumhuriyete karşıtlık olabilir. İkincisi; laiklik, bence Türkiye’de tehlikede değildir. Çünkü size laik olmayan yüzlerce cumhuriyet sayabilirim ama siz bana laik olmayan demokrasi sayamazsınız. Çünkü demokrasinin olmazsa olmazı laikliktir.”

Türkiye’de sanal bir dünya oluşturulduğunu ve halkın o sanal dünyaya inandırıldığını, orada kavgaya tutuşturulduğunu dile getiren Fırat, “Aslında kavganın temelinde demokrasi vardır. Halkın egemenliği vardır. Ve kavga bunun üzerine bir türlü getirilememektedir. O bakımdan inanıyorum ki bu anayasa çalışmamız faydalı olmuştur” dedi.

Fırat “AKP olarak hiçbir zaman herşeyi doğru yaptık, herşeyi güzel yaptık ve herşeyden sonuç aldık gibi” bir iddiada olmadığını da ifade ederek şöyle devam etti:

“Olsa bu defa Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ihtiyaç olmazdı çünkü bitirmiş olurduk problemleri. Problemler bitmediğine göre bunların bir kısmı bizim hatamızdan, bir kısmı imkansızlıklardan ve şartlardan doğan olaylardır. Şemdinli’yi bana sorarsanız hatadır. Büyük bir hatadır. Affedilemeyecek olan bir hatadır. Ama olmuş olan birşeydir. Yani şimdi geriye dönme imkanımız var mı? Aynı suda iki kez yüzme imkanınız yok. Ama belki o gün gerekleri yapılsaydı, başka türlü hareket edilseydi, belki başka türlü sonuçlar doğardı Türkiye’de. Ben bunları savunma mecburiyetinde hiçbir zaman hissetmedim kendimi, etmiyorum da.”

ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA ADIM BEKLİYORUZ

AB Delgasyonu Türkiye Siyasi Birimi Danışmanı Diego Mellado da Türkiye’nin AB üyeliği konusunda önümüzde uzun bir süreç olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de çok önemli adımların atıldığını biliyoruz. Bugün hala yetkililerle, sivil toplum kuruluşları ile birtakım konular üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’nin temel haklar konusunda hala atması gereken adımlar var. İfade özgürlüğü, din özgürlüğü gibi konularda adımlar atması gerektiğini düşünüyor AB” diye konuştu.

EN BÜYÜK GÜVENLİK RİSKİ OLUŞABİLİR

Konuşmasına son günlerde yaşanan şiddet olaylarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan DTP Eş Başkanı Aysel Tuğluk da Kürt meselesinin çözümsüz olarak algılanmasının güvenlik sorunu oluşturduğunu ifade etti. Şiddete son verilmesi, çatışmazlık sürecinin sağlanmasının bütün siyasi partilerin öncelikli görevi olduğunu belirten Tuğluk, “Siyasi sınırları tartışma konusu yapmadan siyasi ve sivil tüm güçler ortak çözüm bulmalıdırlar” dedi.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

25.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sorular yasakla cevaplanamaz

  Kargaşaya fırsat vermeyelim

  Gül: Tepkiler birliğimize zarar vermesin

  Gül’ün ilk MGK toplantısı

  Şemdinli’deki hatamız affedilemez

  Kürt yönetiminden PKK’ya: İlân ettiğin ateşkese uy

  Kürtlere ABD çağrısı

  AB’den Türkiye’ye dayanışma mesajı

  İsrail, Türkiye’yi oyalamaya devam ediyor

  Hastalar hak peşinde

  İSKİ’nin su zammı mahkeme yolunda

  Irak heyeti bugün Ankara’da

  ABD'den, Türkiye’ye gemi rüşveti

  MHP binasında patlama

  Referandum sonuçları ay sonu ilân edilecek

  10 bin sözleşmeli öğretmenin ataması Aralık’ta

  En büyük düşman cehalet

  Nuh'un Gemisi maketini yazılarla kirlettiler

  Konya'da polis vatandaş el ele

  Sağlık Bakanlığından sezaryen uyarısı

  İkinci santrale isyan

  Dünya nüfusu yaşlanıyor

  İklim değişikliği arıları da etkiledi

  Çamaşır mandalıyla gül aşıladı


 Son Dakika Haberleri