Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kazanan sıcak para

Yabancı yatırımcı, Borsa’da son bir yılda dolar bazında yüzde 76 ile sınır ötesi operasyon olasılığında bile sıcak para kaçışını frenleyecek rekor bir getiri elde etti. Türkiye’deki yabancı fonların, Irak’a olası bir operasyon durumunda alacakları pozisyon merak edilirken, bir yıl önce yurt dışından döviz getirerek İMKB’ye giren “carry trade”ciler ve yabancı fonların her 1000 doları Ekim sonunda 1.762 dolara ulaştığı belirlendi.

Belirlemelere göre, İMKB Endeksi, Ekim sonu itibariyle son bir yılda yüzde 42 artış gösterdi. Geçen yıl Ekim sonunda 40 bin 582 olan endeks, bu yıl aynı tarih itibariyle 57 bin 616 düzeyine ulaştı. Son bir yılda dolar kurundaki gerileme ise yüzde 20’ye yaklaştı. Geçen yıl Ekim sonu itibariyle 1.4540 YTL olan dolar, bu yıl özellikle Haziran’dan bu yana hızlanan düşüşlerle Ekim sonu itibariyle 1.1716’ya kadar indi. Buna göre dolar kuru bir yıl önceki düzeyinin yüzde 19.4 altına geriledi. Son bir yıllık dönemde yabancılar para getirerek İMKB’ye yatırdıkça Endeks hızla artarken, yüklü döviz girişlerinin kuru aşağı çekmesi, yabancı portföylerinin dolar cinsinden değerinin çok daha hızlı artmasını da sağladı.

1000 DOLAR 1.762 DOLAR OLDU

Geçen yıl Ekim sonunda bin dolar bozdurarak elde ettiği bin 454 YTL ile Borsa’ya giren bir yatırımcı, bu yıl aynı tarih itibariyle bu birikimini 2 bin 64 YTL’ye çıkardı. Bu birikim, aynı tarihte 1,1716 YTL’ye inen kurdan yeniden dolara çevrildiğinde bin 762 dolar etti. Buna göre bir yıl öne getirilerek Borsa’ya yatırılan sıcak paranın her bin doları, 762 dolar kazandı. Bir yıllık dönemde yüzde 762.2 başka ülkelerde 15-20 yılda elde edilebilecek bir getiri sağlandı.

BORSA’DA YABANCI PAYI YÜZDE 72.1

İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin Ekim sonu itibariyle piyasa değeri olarak yüzde 72.1’inin yabancı yatırımcıların mülkiyetinde olduğu belirlendi. Yabancıların mülkiyetindeki hisselerin piyasa değeri son bir yılda yüzde 106.3 artarak 70 milyar 911 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde yerli yatırımcıların portföyü ise yüzde 60.8 büyüyerek 27 milyar 383 milyon dolara yükseldi. Böylece toplam portföy yüzde 91.1 büyüyerek 98 milyar 293 milyon dolara ulaştı. Portföydeki büyümede hem hisselerdeki değerlenme, hem de yabancıların Borsa’ya getirdiği taze para etkili oldu.

/ ANKARA

03.11.2007


 

FED’den piyasaya 41 milyar dolar

ABD Merkez Bankası (FED) para piyasasındaki gerginliği yatıştırmak amacıyla kredi piyasasına 41 milyar dolar nakit para enjekte etti.

FED’in söz konusu operasyonu, ABD’de Ağustos ayında yüksek riskli tutsat (mortgage) kredi sektöründe başlayarak tüm para piyasalarına yayılan çalkantıların başlamasından beri gerçekleştirdiği en önemli operasyonlardan biri olarak değerlendirildi. Banka, piyasaları yatıştırmak amacıyla 9 Ağustos’tan beri piyasaya yüzlerce milyar dolar para enjekte etti.

/ WASHINGTON

03.11.2007


 

Enflasyona YTL freni

Yılbaşından bu yana brent petrolünün varil fiyatı yüzde 51 artarak 91 dolara ulaşırken, benzinin pompa fiyatındaki artış yüzde 7,6’da kaldı. Benzin fiyatlarındaki artışın sınırlı kalmasında ana etken, yılbaşına göre yüzde 17 değer kazanan YTL oldu.

YTL’nin güçlü seyrinin benzin fiyatları üzerindeki sınırlayıcı etkisi enflasyonda yaşanan düşüşü de destekledi. Eğer YTL’nin güçlü seyri olmasaydı benzin fiyatları bugünkü seviyesinin yüzde 17 üzerinde olacaktı. Bu da enflasyonun mevcut seviyesinden 0,6 puan fazla olmasına yol açacaktı.

/ İSTANBUL

03.11.2007


 

Faizler otomotivi de etkiledi

Renault Mais Türkiye Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomobil kredilerinin yüksek olduğunu belirterek, faiz indirimi beklentisinde olduklarını söyledi. “Mersin 2. Otomobil, Ticari Araçlar ve Motosiklet Fuarı”na katılmak üzere Mersin’de bulunan Aybar, faizlerin otomobil satışları olumsuz etkilediğini kaydetti.

Otomobil kredilerinde faizlerin aşağıya çekilmesinin özellikle tüketici finansman sisteminde çeşitli avantajları da beraberinde getireceğini ifade eden Aybar, “Faizlerin aşağıya çekilmesi özellikle tüketici finansman sisteminde çeşitli avantajları beraberinde getirecek. Bugün araçların satışındaki yüzde 70’in üzerindeki bir oranın finansmanla sağlandığı göz önüne alınırsa faizlerin düşmesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Henüz aylık faiz itibariyle 1,40-1,50 gibi rakamlar söz konusu. Ama Türkiye 2006 yılının başında aylık 1,1’leri gördü. Otomotiv rakamların içerisinde olan bir sektör. Dolayısıyla faizlerin düşmesi lazım. Faizler düşükken satılan araç sayısı, 2006 yılının mayıs ayındaki ekonomik dalgalanmalardan sonra yükselen faizlerden önce şu anki satışların yüzde 30 fazlası idi. Yani pazar yüzde 30 daraldı. Böyle bir ortamda faizlerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Düşük faiz, yüksek kur politikası ile gidildiği takdirde otomotiv sektörünün çok daha canlanacağı, Türkiye’de yatırımın hızlanacağı ve çok daha fazla ihracat rakamlarına ulaşılacağı unutulmamalı.” dedi.

/ MERSİN

03.11.2007


 

Sanayici reform istiyor

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KOBİ VE sanayicinin, para istemediğini, üretimin önünü açacak, istihdamın, işverenin üzerindeki yükü indirecek radikal reformlar beklediğini söyledi.

Büyükhelvacıgil, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) ‘’İstihdam Destek Paketi’’ ile ilgili yaptığı açıklamada, pakete göre her KOBİ’nin azami 5 istihdam için bankalardan en fazla 100 bin YTL faizsiz kredi kullanabileceğini belirtti.

Büyükhelvacıgil, sanayicinin yüksek vergi ve prim oranları içinde bu paketin yararlı olamayacağı görüşünde olduğunu söyledi.

32 bin KOBİ’si ile ‘’KOBİ başkenti’’ olarak nitelendirilen Konya başta olmak üzere ülke genelindeki bütün sanayicilerin, yıllardır üzerlerindeki yükten şikayet ettiğine işaret eden Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti:

‘’Bu uygulamayı hayata geçirenlere teşekkür ediyorum ancak, KOBİ ve sanayici, para istemiyor. Üretimin önünü açacak, istihdamın, işverenin üzerindeki yükü indirecek radikal reformlar bekliyor. Devlet, 5 istihdam yapan işletmeden işçi payı, vergi derken zaten önemli oranda para alacak. Yani işletme, faizsiz verilen 100 bin YTL’nin faiz kadar ödeyeceği bölümünü devlete geri verecek. Burada devletin bir zararı olmuyor. Olan yine sanayiciye oluyor.’’

/ KONYA

03.11.2007


 

MÜSİAD’dan inşaat toplantısı

Özel sektör yatırımlarının ivme kazanmasının beklendiği 2008’de inşaat sektörünün yine dinamik olacağını öngören MÜSİAD, sektörün fitilini Anadolu’dan ateşleyecek.

MÜSİAD, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu’nca 17 Kasım’da, yatırımcılığın “model” şehri olan Kayseri’de düzenlenecek “Kentsel Dönüşüm ve Konut Finansmanı” konulu istişare toplantısı sektörün duayen isimlerini biraraya getirecek. Mevcut durumla beraber yeni açılımların da masaya yatırılacağı ‘geniş istişare toplantısı’, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat’ın yanısıra TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, SİNPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik’in konuşmacı olacağı toplantının ev sahipliğini Kayseri MÜSİAD Şube Başkanı Şaban Çopuroğlu yapacak.

YENİ ASYA / İSTANBUL

03.11.2007


 

OECD: Uzun süreli işsizlik var

OECD tarafından yayınlanan 2007 Yılı İstihdam Raporu verilerine göre Türkiye, uzun süreli işsizlik oranının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer alıyor.

“Uzun Süreli İşsizlik” genellikle bir yıl ve daha uzun süredir işsiz olan kişi sayısının toplam işsiz sayısına oranı ile ifade edilmekte.

Bir ülkede Uzun Süreli İşsizlik Oranının düzeyi ve artış/azalış durumu, işsizlikle mücadele ve istihdam politikalarının etkin olup olmadığı hakkında fikir verdiği gibi, işgücü piyasasının katılık derecesine ve eğitim sisteminin etkinlik seviyesine de işaret eder.

OECD’nin 2007 Yılı İstihdam Raporu’nda 28 üye ülke için uzun süreli işsizlik oranlarının seyri karşılaştırılıyor.

Verilere göre uzun süreli toplam (kadın+erkek) işsizlik oranı Türkiye’de 2003 yılında %24,4 iken 2006’da %35,8’e yükseldi. Bu durum, uzun süreli işsizlik oranının üç yılda 11,4 puan arttığı anlamına geliyor. Türkiye, belirtilen artış hızıyla 28 ülke arasında 5. sırada geliyor

03.11.2007


 

G. Doğu’dan ihracat geçen yıla göre arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bu yılın 10 ayında 2 milyar 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Ekim 2007 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,55’lik artışla 2 milyar 270 milyon 449 bin 540 dolarlık ihracat yapıldı.

Bölgeden geçen yılın ocak-ekim döneminde 1 milyar 808 milyon 294 bin 493 dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti.

/ GAZİANTEP

03.11.2007


 

Bütçe görüşmeleri sona erdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, TODAİE, TÜBİTAK, TÜBA, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu, Basın-Yayın Erformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın 2008 bütçeleri kabul edildi.

Gümrük Müsteşarlığı’nın bütçesi 234 milyon YTL, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 102,9 milyon YTL, TÜBİTAK’ın 1 milyar 5 milyon YTL, TÜBA’nın 6,5 milyon YTL, Basın-Yayın Erformasyon Genel Müdürlüğü’nün 58,9 milyon YTL, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 415 milyon YTL olarak belirlendi.

/ ANKARA

03.11.2007


 

Okul fuarı bugün İstanbul’da

Dünya MBA ve Yüksek Lisans Fuarı, yurtdışında MBA ve yüksek lisans eğitimi düşünenlerin ayaklarına getiriyor.

Tur, Amerikan okullarını ve önde gelen Avrupa okullarını kapsıyor. 3 Kasım’da Saat: 14:00 -18:00 arasında sadece 4 saat için Ceylan otelde MBA programlarının tanıtıldığı salonda 80, yüksek lisans programlarının bulunduğu salonda ise 40 okul yetkilisi kendilerini tanıtmak, başvuruları kabul etmek ve sorulara cevap vermek üzere hazır bulunacak.

YENİ ASYA / İSTANBUL

03.11.2007


 

Rekabet’in başına Kaldırımcı atandı

Rekabet Kurumu Başkanlığına Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı atandı.

Rekabet Kurumu tarafından önerilen üç aday arasından Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı’nın başkan olarak görevlendirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Kurum Başkanlığı, Mustafa Parlak’ın görev süresinin Haziran ayında dolması nedeniyle boş bulunuyordu.

/ ANKARA

03.11.2007


 

8 Milyon turist hedefine az kaldı

Türk turizm sektörünün önde gelen şehirlerinden Antalya, yıl başında sektör temsilcileri ve il yöneticilerinin koyduğu ‘’8 milyon turist’’ hedefine adım adım yaklaşıyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü istatistiklerinden elde ettiği bilgiye göre, Antalya’ya Ekim ayında hava yoluyla 686 bin 896 turist geldi. Bu sayı, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 22 oranında artış gösterdi.

Antalya’ya 1 Ocaktan Ekim ayı sonuna kadar gelen turist sayısı ise 7 milyon 254 bin 273’e ulaştı. Antalya’ya 10 aylık dönemde hava yoluyla gelen turist sayısı geçen yılın 10 aylık dönemine göre ise yüzde 19 oranında arttı. Yıl sonuna kadar Antalya’ya 700 binin üzerinde daha turist gelmesi ve 8 milyon turist hedefinin yakalanması ön görülüyor.

Antalya’ya bu yılın 10 aylık döneminde gelen turist sayısı, turizm sektör temsilcilerince ‘’altın yıl’’ olarak ilan edilen 2005 rakamlarını da aştı. Antalya’ya 2005 yılının Ocak-Ekim döneminde 6 milyon 895 bin 459 turist gelmişti.

/ ANTALYA

03.11.2007


 

‘Sanayide’ yetişmiş eleman sorunu

Nova Sünger ve Yatak AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Gündoğdu, bir yıl içinde fabrikalarına iş başvurusu yapan 3 bin kişiden çok azının istihdam edildiğini belirtirken, yetişmiş eleman bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Bekirpaşa beldesinde kurulu, 55 bin metre karesi kapalı, 245 bin metre kare alanda kurulu gelişmiş teknolojiye sahip tesiste yaylı yatak teli, yatak yayı, zımba telleri, çeşitli elyaflar ve yatak üretildiğini belirten Gündoğdu, 1 yıl önce kurdukları ve yeni yatırımlarla genişlettikleri fabrikada yetişmiş eleman bulmakta zorlandıkları vurguladı.

/ SAKARYA

03.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri