Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Erdoğan Beyaz Saray’da pazarlıkta

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray’da bugün yapacağı görüşme çerçevesinde Pazar günü Washington’a geldi.

ABD ziyaretinde Başbakan Erdoğan’a, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile diplomat ve bürokratlar eşlik ediyor. Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, özel ATA uçağıyla ulaştığı Washington yakınlarındaki Andrews askeri hava üssünde, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve Amerikalı protokol yetkilileri tarafından karşılandı. Erdoğan ve Bush’un, terör örgütü PKK ile mücadele, Irak’taki gelişmeler, Kıbrıs ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları olmak üzere, iki ülkeyi ilgilendiren ikili ve bölgesel gelişmeleri ele almaları öngörülüyor. Başbakan Erdoğan, Pazartesi günü Oval Ofis’te ABD Başkanı Bush ile bir araya geldikten sonra Amerikan Ulusal Basın Kulübü’nde (NPC) bir konuşma yapacak. Bu konuşmanın ardından Erdoğan, düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi’nde (CSIS) bir toplantıya katılacak. Erdoğan’ın, daha sonra ABD’nin eski Dışişleri Bakanlarından Madeleine Albright ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Temaslarını tamamlamasının ardından Erdoğan, İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin davetlisi olarak, resmi bir ziyaret için bu ülkeye geçecek.

/ WASHINGTON

05.11.2007


 

İkinci darbe

Pakistan’daki gazete ve televizyonlar, Müşerref’in halkı kandırdığını ve ülkeyi diktatörlük düzenine geri götürdüğünü bildirdiler. “General Müşerref’in ikinci darbesi” manşeti atan Dawn gazetesi 1999’da darbeyle iktidara gelen devlet başkanının aynı günlere geri döndüğünü belirtti. The News, “Kara Cumartesi” başlığını kullandığı haberinde, 3 Kasım’ın Pakistan’ın politik ve anayasal tarihinde “kara bir gün’ olarak anılacağını duyurdu.

Devlet Başkanı General Pervez Müşerref’in olağanüstü hal ilân ettiği Pakistan’da genel seçimlerin ertelendiği bildirildi. Hükümet, genel seçimlerin “rafa kaldırıldığı”nı belirtirken, yeni seçim tarihi açıklanmadı. Enformasyon Bakan Yardımcısı Tarık Azim, seçimlerle ilgili bir soru üzerine, “Ne yazık ki her şey rafa kalktı. Yine de seçimlerin kısa sürede yapılacağını umuyorum, ancak kesin tarih veremem” dedi.

Pakistan’da genel seçimlerin Ocak ayında yapılması öngörülüyordu. Bu arada, Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in olağanüstü hal ilân etmesinden sonra Lahor’da ev hapsine alınan muhalefet lideri ve eski kriketçi İmran Han’ın evinden kaçtığı ileri sürüldü. İmran Han’ın bir akrabası Reuters’a yaptığı açıklamada, ünlü oyuncunun evindeki 8 yandaşıyla ev hapsine alındığını, ancak yandaşlarının evde olmasına rağmen İmran Han’ın kaçtığını söyledi.

Akrabası, polisin hala evin dışında beklediğini belirtti. 1992 Dünya Kupası’nda kaptanı olduğu Pakistan takımını zafere ulaştıran Han, Pakistanlılara, Müşerref’in kararını protesto etmek için sokaklara çıkmaları çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan, Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in olağanüstü hal ilan etmesinden sonra başlayan gözaltılar sürüyor.

Eski Başbakan Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği partisinin Genel Başkan Vekili Cavid Haşimi gözaltına alındı. Haşimi, polisler kendisini götürmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Müşerref’in günleri sayılı. Ordunun siyasetteki rolünün sonuna geldik’’ dedi.

Pakistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonunun BM raportörü da olan Başkanı Esma Cehagir de AP’ye yaptığı açıklamada, Lahor’daki evinde ev hapsine alındığını belirtti.

Polis, Ketta şehrinde de bazı muhaliflerle Müşerref karşıtı avukatların gözaltına alındığını bildirdi. Ülkenin en büyük şehri Karaçi’nin polis şefi Ezher Ali Faruki de ‘’yumuşaklık politikalarının sona erdiğini, hoşgörü göstermeyeceklerini, gerekirse tutuklamalar yapacaklarını ve zor kullanacaklarını’’ söyledi.

Bu arada gözaltında bulunan önde gelen Müşerref karşıtı avukatlardan Tarık Mahmud, Müşerref’in 1999’dan bu yana ikinci kez ülkeyi ele geçirdiğini, Müşerref’in yaptığının olağanüstü hal ilanı değil, sıkıyönetim olduğunu savundu.

Müşerref istifa etsin

Öte yandan Pakistan’ın eski Başbakanı Navaz Şerif, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ülkede olağanüstü hal ilân etmesini kınayarak, Müşerref’in istifasını istedi. Sürgündeki eski Başbakan, Pakistan’ın Geo özel televizyonuna yaptığı açıklamada, “Olağanüstü hal ilanı eşi görülmemiş bir karar. Şimdiye dek hiçbir zaman yargıçlara bu şekilde davranılmadı” dedi.

/ İSLAMABAD

05.11.2007


 

Rice, İsrail’e gitti

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Filistin ve İsrail’in, ABD’de yapılacak Orta Doğu konferansından önce bir nihai barış anlaşması taslağı oluşturulmasında ilerleme kaydetmesini sağlamak amacıyla yeniden Orta Doğu turuna çıktı.

İstanbul’daki genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısının ardından önceki gece İsrail’e gelen Rice, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında barış anlaşması konusunda sonuca ulaşılmasını beklemediğini, ancak amacının bu yolda ilerleme kaydettirmek olduğunu söyledi. İsrail ve Filistin tarafının bazı düğüm olmuş meseleler üzerinde çalıştığını belirten Rice, taraflara doğru yolda ilerlemeleri için yardımcı olmak istediğini ifade etti.

Son olarak geçen ayın ortalarında İsrail ve Filistin’de temaslarda bulunan Rice’ın İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile yarın da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakanı Selam Feyyad ve Başmüzakereci Ahmed Kurey ile görüşmesi öngörülüyor.

/ KUDÜS

05.11.2007


 

ABD Müşerrefe göz kırptı

İSTANBUL - ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Pakistan’da ilan edilen olağanüstü hal uygulaması konusunda yaptığı açıklamada, ABD’nin Pakistan anayasasının öngördüğünün dışında kalan tedbirleri, bu tedbirlerin Pakistan’ı demokrasi ve sivil yönetim yolundan uzaklaştıracağı gerekçesiyle, desteklemediğini söyledi.

Rice, İstanbul’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, bildiği kadarıyla, ABD yetkililerinin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile olağanüstü hal uygulaması nedeniyle henüz bir görüşmede bulunmadıkların, ancak ABD hükümetinin uzun bir süreden beri kendisini böyle bir hareketten kaçınmaya çağırdığını belirtti.

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell konuya ilişkin yaptığı açıklamada, durumun tehlikeli olduğunu ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in durumu izlediğini kaydetti.

Resmî bir ziyaret amacıyla Çin’e giden Gates ile aynı uçakta seyahat eden gazetecilere açıklama yapan Morrel, ‘’Pakistan, terör ile savaşta çok önemli bir müttefik ve Gates gelişmeleri yakından takip ediyor’’ diye konuştu. Morrell ‘’Pakistan’daki olağanüstü hal uygulaması, bu ülkeye verdiğimiz askeri desteği veya bu ülkenin terörizme karşı savaş çabalarını etkilemez’’dedi.

Merkez Komutası başkanı Oramiral William J. Fallon’ın Müşerref ve diğer generallerle, Pakistan’ın kuzeybatısındaki güvenlik durumu hakkında bir görüşmede bulunduğunu anlatan Morrell, Fallon’ın bu görüşmede Pakistan’ı askeri yardımı kesmekle tehdit etmediğini ifade etti.

/ İSTANBUL

05.11.2007


 

‘İngiliz ordusunun savaş gücü yok’

İngiltere’de ordu komuta kademesi tarafından hazırlanan bir raporda, Irak savaşı konusunda “kötü planlanmış ve kötü finanse edilmiş bir savaştı” tespitine yer verildiği bildirildi.

İngiltere ve ABD’nin dış politikalarının açıkça eleştirildiği raporda, “siyasi liderler, önlerindeki alternatiflerin tümünü değerlendirmeden ve planlarının muhtemel etki ve sonuçlarını gözden geçirmeden bir askerî operasyon başlatmamalı” denildi. Planlama hataları yüzünden Irak’ta barış şansının Irak’taki askeri müdahaleden 100 gün sonra, Eylül 2003 itibariyle kaybedilmiş olduğuna da işaret edilen “sınırlı sayıda kişiye dağıtım” damgalı raporda, hükümetin şimdi ise sorunun çözümüne ilişkin bürokratik yaklaşımlar sergilediği belirtildi. Raporu kaleme alan askeri uzmanlar, İngiliz hükümetinin bundan böyle Afganistan ve Irak’taki gibi büyük ölçekli operasyonları yapacak kapasitede olmadığı uyarısında da bulundu. 16 sayfalık raporda, Irak savaşında İngiliz askerinin planlama, kaynak, mali destek ve istihbarat eksiklikleri yüzünden zayıflatıldığı da belirtilirken, “deliller ortaya koyuyor ki Telic operasyonu adı verilen Irak savaşının özellikle askeri olmayan taraflarıyla ilgili çok az planlama yapılmıştı, çok az kaynak ayrılmıştı” denildi.

Raporda, İngiltere ve ABD’nin işgalci güçler olarak görevlerini layıkıyla yerine getirmeyerek, Cenevre Anlaşmasının şartlarını ihlal etmiş olabileceklerine de işaret edildi.

/ LONDRA

05.11.2007


 

Elçilik baskını yıldönümünde ABD’ye ölüm sloganları

İran’da, 1979 İslam devriminden sonra Tahran’daki ABD büyükelçiliğinin işgalinin yıldönümünde binlerce öğrenci, “ABD’ye ölüm” sloganı attı.

İranlıların “casus yuvası” dedikleri eski ABD büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık öğrenci grubu, “ABD’ye ölüm”, “İsrail’e ölüm” diye slogan attı, ABD ve İsrail bayraklarıyla ABD Başkanı George Bush’un kuklasını yaktı. Gönüllü milis teşkilatı (Besic) karargahı olarak kullanılan eski ABD büyükelçiliği önünde namaz kılan öğrenciler, gösteri sırasında okudukları bildiride, ABD Başkanı Bush’un yargılanmasını istedi.

Gösteriye katılan İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi de kalabalığa yaptığı konuşmada, “İran’ın imanlı gençlerinin” 4 Kasım 1979’da ABD büyükelçiliğini işgal ettiğini anımsattı ve “Bugün İran için büyük bir gün. İran gençleri bugün, ABD’nin gururunu kırdı” dedi. Bugünkü gençliğin de 30 yıl önceki çizgide yürüdüğünü söyleyen Purmuhammedi, “Bu hareket devam edecek. Bu olayı canlı tutacağız ve bunu bütün nesiller hatırlayacak” diye konuştu. Konuşmasını, “nükleer enerji vazgeçilmez hakkımız” sloganları eşliğinde sürdüren Purmuhammedi, sonuna kadar direneceklerini ve nükleer programdan kesinlikle vazgeçmeyeceklerini belirtti.

/ TAHRAN

05.11.2007


 

Irak maliye bakanı danışmanı öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta Maliye Bakanı’nın Sünni baş danışmanı Kuteybe Bedir El Din Muhammed’in öldürüldüğü bildirildi.

Polis açıklamasında, dün sabah başkentin El Cemia semtinde silahlı kişilerin, danışmanın aracını kurşun yağmuruna tuttuğu kaydedildi. Saldırıda danışmanın şoförünün de hayatını kaybettiği belirtildi. Polis, başkentin kuzeydoğusundaki Diyala bölgesinde de dün 3 kişinin ayrı saldırılarda öldürüldüğünü bildirdi. Kurbanların bir Iraklı asker, bir polis ve 8 yaşında bir çocuk olduğu belirtildi.

Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ve Samarra’da bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda 5 kişi öldü, 15’i yaralandı. Bağdat’ın kuzeyindeki Samarra’da dün bir polis devriyesini hedef alan bombalı saldırıda 4 kişinin öldüğü bildirildi. Polis, park halindeki bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda aralarında polislerin de bulunduğu 11 kişinin yaralandığını belirtti.

/ BAĞDAT

05.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri