Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Devletin 2008 önceliği, daha fazla tasarruf

Makro ekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesine dönük gelecek yıl bir dizi tedbir alınması öngörülürken, 2008 yılında kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması amaçlanıyor. 2008 yılı programından derlenen bilgilere göre, öncelikli olarak mali disiplinin sürdürülmesine yönelik tedbirler alınacak. Bu kapsamda, kamu mali yönetiminde mali kurallar belirlenecek.

Maliye Bakanlığının sorumluluğunda yakalanan makro ekonomik istikrarın ve mali disiplinin devam ettirilmesi amacıyla yasal olarak belirlenecek mali kurallar vasıtasıyla kamu mali yönetiminde yasal zemin oluşturulacak. Gelecek yıl kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması amaçlanıyor.

Kamuda taşıt kullanımı ve harcırah sistemi yeniden düzenlenecek. Uygulamada yaşanan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri tespit edilecek, mali disiplin çerçevesinde ve kamu harcama sisteminde etkinlik, şeffaflık ve hesap verebilirliğin artırılmasını sağlamak amacıyla günümüz şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun yeni bir Taşıt Kanunu ve Harcırah Kanunu hazırlanacak. Döner sermayeli işletmeler yeniden yapılandırılarak, kamudaki döner sermayeli işletmelerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılacak.

Gelecek yıl, basit, öngörülebilir, adil ve geniş tabanlı bir vergi sisteminin oluşturulması çalışmaları sürdürülecek. Vergi mevzuatıyla ilgili değişikliklerin sadece ilgili vergi kanunlarıyla yapılmasını sağlayacak düzenleme yapılacak. Anayasaya eklenecek bir hükümle vergilerle ilgili her türlü düzenlemenin sadece ilgili vergi kanunlarında yapılması sağlanarak, vergi mevzuatının bütünlüğü ve izlenebilirliği korunacak.

Gelir vergisi sistemi de yeniden düzenlenerek, serbest piyasa ekonomisi ile uyumlu, yatırımları ve istihdamı artırarak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekleyen, vergiye uyumu artırarak kayıtdışılığı azaltan, etkin ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında Gelir Vergisi Kanunu basitleştirilerek yeniden yazılacak.

Kamu idarelerinde mali yönetim, iç kontrol ve iç denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirler de gelecek yılın gündeminde olacak. Alınması düşünülen tedbirlerden bazıları ise şunlar:

*İç denetim alanında merkezi uyumlaştırma birimi kurulacak. Maliye Bakanlığına bağlı İç Denetim Koordinasyon Kurulu, kamu iç denetim sistemini geliştirmek ve koordine etmek üzere, İç Denetim Merkezi Uyumlaştırma Birimi fonksiyonunu bağımsız ve tarafsız bir organ olarak yerine getirecek şekilde yeniden yapılandırılacak.

*Kamu iç mali kontrolü alanında mevcut durum analizi ile gelecekte yapılması planlanan çalışmaları belirleyecek Kamu İç Mali Kontrolü Politika Belgesi de yürürlüğe girecek.

*Muhasebe ve denetim standartları geliştirilerek, meslek mensuplarına uluslararası akreditasyon kazandırılarak uluslararası muhasebe ve denetim standartlarına uyum sağlanacak.

KİT’lere AB düzeni geliyor

*KİT’lerde hesap verebilirlik, şeffaflık, karar alma süreçlerinde esneklik ve stratejik yönetim anlayışı esas alınacak. Bu doğrultuda Aralık sonuna kadar, KİT Yönetişim Kanunu çıkarılacak.

*Bazı Sektörlerde Faaliyet Gösteren Kuruluşlar ile Kamu Teşebbüsleri İhale Kanunu çıkarılacak. Su, enerji, ulaştırma ve posta hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren kurum veya kuruluşların tabi oldukları hukuki rejime bakılmaksızın (kamu şirketi veya özel şirket) gerçekleştirdikleri alımların AB mevzuatıyla uyumlu bir şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.

*KİT’lerin başta fiyatlandırma olmak üzere tüm işletmecilik politikalarını genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde piyasa şartlarına uygun olarak belirlemesi ve uygulaması sağlanacak.

*KİT’ler, işletmecilik faaliyetlerini Yatırım Finansman Kararnamesinde Öngörülen hedef ve ilkeler doğrultusunda yürüttüklerini düzenli olarak raporlayacaklar.

*Enerji KİT’leri arasındaki alacak/borç tahsilatı ve nakit akışı sağlıklı ve sürekli bir yapıya kavuşturulacak. Gerekli fiyat ayarlamalarının zamanında yapılması, sağlıklı bir fiyatlandırma mekanizmasının tesis edilmesi, enerji KİT’lerinin birbirlerine yönelik yükümlülüklerini yerine getirmeleri sağlanacak.

*Tarım sektörüne dönük olarak da tarımsal ürün piyasalarının etkin bir şekilde işlemesi sağlanacak.

*TMO tarafından AB hububat ve çeltik ortak piyasa düzenine uyum sağlamak açısından hububat ve çeltik alım ve satımına ilişkin yönetmelikler Mart sonu gibi TMO Yönetim Kurulunda kabul edilecek.

*Fındık ürününe yönelik de bir strateji geliştirilecek. Tarım Satış Kooperatif ve Birliklerine sağlanan kredi desteği rasyonel hale getirilecek.

/ ANKARA

05.11.2007


 

Kaçak elektriğin yıllık maliyeti 1 milyar YTL

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Haşim Keklik, kaçak elektriğin kuruma yıllık maliyetinin aşağı yukarı 1 milyar YTL civarında olduğunu belirtti.

Şehirde önceki gün düzenlenen ve 81 ilin yetkililerinin katıldığı, ‘’TEDAŞ İl Müdürleri Koordinasyon Toplantısı’’ için Şanlıurfa’ya gelen Keklik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak elektrikle mücadelenin 5 yıldan bu yana aynı hızla devam ettiğini söyledi. 2003 yılı başında, Türkiye genelinde kayıp kaçak oranının yüzde 24 civarında olduğunu, yapılan çalışmalarla bu oranı yüzde 15’e çektiklerini aktaran Keklik, ‘’Bunun yüzde 8’i teknik kayıp dediğimiz kısımdır. Dolayısıyla kaçak denilen kısım sadece yüzde 7’dir’’ dedi.

Kaçak elektrik kullanımını ortadan kaldırmak için çok ciddi bir çalışma yürüttüklerine değinen Keklik, şu anda kayıp kaçak oranının bazı illerde biraz fazla göründüğünü, ancak bu illerde de oranı aşağı çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bu çalışmalar esnasında valilikler ve emniyet güçlerinden çok yardım gördüklerini ifade eden Keklik, şunları söyledi:

‘’İnşallah artık Türkiye’de kaçak sorunu olmayacak diye düşünüyorum. Kaçak elektriğin kuruma yıllık maliyeti aşağı yukarı 1 milyar YTL civarındadır. Ama bu oran birkaç yıl öncesine kadar çok daha yüksekti. İnşallah bunu çok kısa sürede tamamen ortadan kaldıracağız.’’

Haşim Keklik, 81 ilin TEDAŞ müdürlerinin bir araya geldiği toplantının yararlı geçtiğini de kaydetti.

/ ŞANLIURFA

05.11.2007


 

5 altın sahası görücüye çıktı

Yeraltı maden kaynaklarının özel sektör eli ile işletilerek ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde, 5 saha için ihaleye çıkıldı.

MTA Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları tamamlanarak Maden İşleri Genel Müdürlüğünce ihaleye çıkarılan 5 altın sahasının özel sektör eliyle işletilmesine yönelik ihaleler, Kasım ayı içinde gerçekleştirilecek.

Bu arada Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğünce (MTA) yapılan ön etütlere göre Balıkesir, Çanakkale, Gümüşhane ve Kırşehir’deki altın sahalarında toplam 5 bin 300 kilogram görünür altın rezervi bulunuyor.

Bugünkü fiyatlarla yaklaşık 160 milyon YTL değerinde altın rezervine sahip sahalar arasında en yüksek altın rezervi 3 bin 320 kilogram ile Çanakkale ilinde bulunurken, bu ili bin 72 bin tonla Gümüşhane, 605 ton rezervle Kırşehir izliyor. Raporlar, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de 206 kilogram görünür altın rezervinin bulunduğunu gösteriyor. Altın sahaları ile ilgili ihalelerin bu yıl içinde gerçekleştirilerek arama faaliyetlerinin başlatılması planlanıyor.

/ ANKARA

05.11.2007


 

Enerjide artık küçük oyuncuların şansı yok

BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, enerji sektöründe artık küçük oyuncuların şansı olmadığını ve global oyuncu olabilmek için şirketlerin birleştiğini belirterek, ‘’Biz de bu çerçevede BOTAŞ ile TPAO’nun birleşmesi gerektiğine inanıyoruz’’ dedi.

Enerji sektörü ve BOTAŞ’ın faaliyetleri konusunda açıklamalarda bulunan BOTAŞ Genel Müdür Vekil Saltuk Düzyol, ilgili mevzuatlara göre BOTAŞ’ın depolama, iletim ve ticaret olarak 3’e ayrılmasının öngörüldüğünü, ardından sadece iletim kısmının devlette kalacak şekilde diğer iki şirketin özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu söyledi. AB’nin rekabet için bunu söylediğini, fakat uygulamaların bunun tam tersi olduğunu kaydeden Düzyol, ‘’Uygulamalara bakıyorsunuz tam tersi, enerji şirketleri birleşiyorlar, daha da büyüyorlar ve dev şirketler haline dönüşüyorlar’’ dedi.

Yabancı global oyuncu olan bir çok şirketin ‘’Türkiye’de enerji sektöründe özelleşme olsa da alsak’’ diye baktığını belirten Düzyol, bütün analizlere göre AB’de 2015’lerde 5 veya 6 tedarikçinin bulunduğu bir gaz piyasasının oluşacağını söyledi. Düzyol,"Bu durumda TPAO ile BOTAŞ’ın birleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Enerji sektörü büyük oyuncuların varlık gösterebileceği bir sektör. Küçük oyuncuların yaşama şansı yok bu sektörde. Ya da politikaları belirleme şansı yok" diye konuştu.

/ ANKARA

05.11.2007


 

Türkiye'ye yatırım, Avrupa'ya avantaj

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Avrupalı iş adamlarının Türkiye’ye yatırım yapmalarının, firmaları için avantaj oluşturduğunu bildirdi.

Taşkın, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir ve Egeli sanayicilerin hemen her sektörde Alman ortaklarla yeni işbirliklerine girmesi için çaba gösterdiklerini belirtti. Taşkın, Rhein-Erft bölgesinde yatırımlarını geliştirmek isteyen çok büyük firmalar olduğunu, bölge yöneticilerinin bir ticaret elçisi gibi Türk firmalarıyla ortaklık için çaba gösterdiğini kaydetti.

Taşkın, şunları ifade etti:”Biz de EBSO olarak iş adamlarının bir araya geleceği ortamlar hazırlıyoruz. Kentimizin ve bölgemizin yatırımlardan aldığı payın, ihracatımızın artmasını istiyoruz. Rhein-Erft Bölgesi’ndeki firmalarla ağırlıklı olarak enerji, kimya, gıda ve turizm konularında işbirliği imkanı var. Ancak sadece bu alanlarda değil, tüm sektörlerde işbirliği yapılabilir.’’

Taşkın, artık Türkiye’ye yatırım yapacak olan yabancı firmalarla Türk firmaları arasında herhangi bir fark olmadığını belirterek, ‘’Almanlarla 10 yılı aşkın bir süreden bu yana ortak iş yapıyorum. Türkiye’nin ekonomik alanda hızla geliştiği bir süreçte Alman dostlarımızı da çok büyük avantajlı konumda olan İzmir’e yatırım yapmaya davet ediyorum. Avrupalı iş adamlarının Türkiye’ye yatırım yapmaları kendi firmaları için de avantaj’’ dedi.

/ İZMİR

05.11.2007


 

Haciz mağdurlarının itibarı iade edilmeli

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, vergi borçları sebebiyle banka hesaplarına konulan blokede kusurlu işlem yapıldığını kaydederek, ‘’kusurlu hacize maruz kalan esnafın itibarının iade edilmesi gerektiğini’’ söyledi.

Aygün, ‘’Maliye Bakanlığı hatasını kabul etti, ‘Pardon’ dedi. Ancak devlet yönetiminde kuru kuruya pardon olmaz’’ dedi.

ATO Başkanı Aygün yaptığı yazılı açıklamada, hatalı haciz uygulamalarına ilişkin bazı örneklere yer verdi. Hesabında bin YTL parası bulunan, ancak 100 YTL vergi borcu olan bir mükellefin, sadece 100 YTL’sine bloke konulması gerekirken, parasının tamamına bloke konulduğunu anlatan Aygün, ‘’Yine hesabında 1000 YTL parası olan, buna karşın 1500 YTL vergi borcu bulunan bir mükellefin haciz işlemi 1000 YTL ile sınırlı olması gerekirken, daha sonra ilgili hesaba yatırılan paralarına da bloke konuldu. Oysa sonradan gelen paralar için yeni bir haciz işlemi gerekiyordu. Kusurlu, hatalı, sakat bir iş yaptılar’’ dedi.

Hesapta bulunan paraların tamamına bloke konulması sebebiyle ‘’senetlerin protesto edildiğini, ürün bedellerinin, elektrik su paralarının, personel ücretlerinin, hatta vergilerin bile ödenemediğini’’ ifade eden Aygün, faiz yükü sebebiyle ‘’katmerli bir mağduriyet’’ meydana geldiğini söyledi. Aygün, ‘’hatalı hacizler yüzünden mağdur olan esnafın maddi ve manevi kayıplar nedeniyle İdare Mahkemelerine dava açılabileceğini’’ belirtti.

/ ANKARA

05.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri