Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dikkat radyasyon tehlikesi var!

Teknolojinin gelişmesi ve radyasyon yayan cihazların kullanımının artmasıyla buna maruz kalan kişilerde vücut dengesinin bozulduğu ve rahatsızlıkların ortaya çıkmaya başladığı belirtiliyor.

Monitörlerin arka kısmındaki radyasyonun ön kısmından çok daha fazla olduğu, bu sebeple ‘’sırt sırta’’ konulan bilgisayarlarda çalışanların yüksek radyasyona maruz kaldığı bildirildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Kurucu Başkanı ve Gazi Non-İyonizan Radyasyondan Korunma Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Nesrin Seyhan, yaptığı açıklamada, “Elektronik Manyetik Alan’’ olarak da adlandırılan radyasyonun tabiatta çok az miktarda bulunduğunu ve insan vücudunun bundan etkilenmediğini söyledi. Prof. Dr. Seyhan, ancak teknolojinin gelişmesi ve radyasyon yayan cihazların kullanımının artmasıyla buna maruz kalan kişilerde vücut dengesinin bozulduğunu ve rahatsızlıkların ortaya çıkmaya başladığını bildirdi.

Özellikle günde 8-10 saat geçirilen iş yerlerindeki radyasyondan olumsuz etkilenildiğini ifade eden Prof. Dr. Seyhan, ‘’İş yerlerindeki radyasyon, hassas kişilerde boğazda kuruluk hissi, gözde problemler, baş ağrısı, alerji, yüzde kızarıklık, uykusuzluk, seslere karşı hassasiyet, işitme zorluğu ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol açıyor’’ dedi.

ALINACAK TEDBİRLER

Alınabilecek basit tedbirlerle bu olumsuzlukların azaltılabileceğini bildiren Prof. Dr. Seyhan, şöyle devam etti: ‘’İş yerlerindeki en önemli radyasyon kaynaklarından birisi, bilgisayar monitörleri. Her monitör bir miktar radyasyon yayar, ancak üreticiler monitörleri geliştirirken, karşısında çalışan kişiye radyasyonu en az düzeyde verecek şekilde dizayn ederler. Bu nedenle arka kısımlarındaki radyasyon oranı, ön kısımlarındakinden çok daha fazladır.

İş yerlerinde çalışma düzeni sebebiyle monitörler sırt sırta konulduğunda, iki taraftaki çalışan da yüksek radyasyona maruz kalmaktadır. Ofislerde bilgisayar masaları, mümkün olduğunca yan yana ya da birbirine bakacak şekilde yerleştirilmeli. Eğer bu mümkün değilse monitör olarak radyasyon yaymayan LCD monitörler tercih edilmeli. Ayrıca dizüstü bilgisayarlar, şarjlı olarak kullanıldığında daha düşük radyasyon oranına sahiptir, bu göz önüne alınmalı. Bilgisayar başında uzun saatler kalınmamalı, 2 saatte bir yarım saat ara verilmeli.’’ Prof. Dr. Seyhan, iş yerlerinde radyasyon oranını azaltmak için alınabilecek diğer tedbirleri ise şöyle sıraladı:

‘’Bilgisayar monitörleri gibi radyasyon yayan TV’lerden de en az 2 metre uzakta durulmalı. Kullanılmayan tüm elektrikli cihazları ya kapalı tutulmalı, ya da fişten çıkartılmalı. ‘Dect’ olarak da adlandırılan telsiz telefonlar da radyasyon yayar. Mümkün olduğunca kablolu telefonlar kullanılmalı. Fotokopi makinelerinden en az 50 santimetre uzakta durulmalı.’’

/ ADANA

08.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, PKK’yı bitirmek istemiyor mu?

  Yalman: “Kürt yoktur” diye eğitildik

  Avrupa basını rapora daha ilgili

  PKK krizi bitince reformlar hızlanır

  Gül: Dostluğumuzun kıymetini bilmediniz

  Şimşek: Reformlara devam edeceğiz

  Şen: Uyarılara kulak tıkanmasın

  Roth: Rapor gerçekçi

  Uslu: Türkiye 301 ayıbından kurtulmalı”

  301. madde ilk fırsatta gündeme gelecek

  Karlı günler başladı

  MASAK’a terörle mücadele görevi

  Otobüs Kelkit Çayı’na uçtu

  TİHV’den Şahin’e tepki

  Yangınlar 15 saniyede tesbit edilecek

  Şule Yüksel hastanede

  Kök hücre merkezimiz açılıyor

  Deniz Feneri depremzedelerin yanında

  Dikkat radyasyon tehlikesi var!

  Güneydoğu’da toz bulutu

  İyi uyku gripten korur

  Yeni bir gezegen daha keşfedildi

  Şişmanlık da kanser sebebi


 Son Dakika Haberleri