Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pakistan gergin

Olağanüstü hal durumunun devam ettiği Pakistan’da hava oldukça gergin. Eski Başbakan Butto ev hapsinde tutulurken, gösteri yapmak isteyen Butto taraftarları ile güvenlik güçleri arasında da çatışmalar devam ediyor.

Pakistan’daki muhalefet partilerinden Pakistan Halk Partisi (PHP), başkent İslamabad yakınında düzenlenecek büyük mitinge gitmek üzere yola çıkan 5000 kadar taraftarının güvenlik güçlerince tutuklandığını iddia etti. Eski Başbakan Benazir Butto’nun çağrısıyla mitinge katılmak üzere yola çıkan taraftarların, doğudaki Pencab şehri boyunca, Çarşamba günü başlayan ve dün sabaha kadar devam operasyonlarla tutuklandıklarını ileri süren, Butto’nun lideri olduğu PHP’nin milletvekili Cavid Eşref, ‘’Bu partimize yönelik kitlesel bir tedbirdir’’ dedi. Pakistanlı yetkililer konu hakkında henüz bir açıklamada bulunmazken, basına konuşma izni bulunmadığı için ismi gizli kalmak şartıyla açıklamada bulunan bir yetkili, sadece 1000 kadar Butto taraftarının tutuklandığını belirtti.

PAKİSTAN’DA BBC VE CNN’E SANSÜR

Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in olağanüstü hâl ilân ettiği ve anayasayı askıya aldığı Pakistan’da, dün çıkan olaylar üzerine uluslar arası haber kanalları Amerikan CNN ve İngiliz BBC televizyonlarının yayınları kesildi. Müşerref’in geçtiğimiz hafta sonu aldığı olağanüstü hal kararı üzerine yetkililer Pakistan’da özel ve uluslar arası kanalların yayınını durdurmuş, sadece devlet televizyonunun yayın yapmasına izin vermişlerdi.

Benazir Butto ev hapsinde

Öte yandan Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto, ev hapsine alındı. Butto’nun, İslamabad’daki evinin Pakistan polisi tarafından kuşatılmasının ardından bu sabah evinde gözaltına alındığı bildirildi. Enformasyon Bakanı Tarık Aziz, Butto’nun resmen gözaltına alınmadığını, ancak herhangi bir muhalif liderin protesto gösterisi düzenlemesine izin verilmeyeceğini söyledi.

/ İSLAMABAD

10.11.2007


 

Myanmar cunta uzlaşma arıyor

Myanmar’da muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, cunta yönetiminin bir yetkilisiyle bir araya geldi. Bir Asyalı diplomat, son 18 yılın 12 yılını ev hapsinde geçiren Suu Kyi’nin evinden alınarak yakınlardaki devlet konuk evine götürüldüğünü belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen diplomat, Nobel ödüllü demokrasi yanlısı muhalefet liderinin, partisinin yetkilileriyle görüşmeden önce cunta yönetiminin Suu Kyi’yle ilişkilerden sorumlu bakanı Aung Kyi ile devlet konuk evinde bir araya geldiğini söyledi.

Myanmar’da geçen ayki demokrasi yanlısı protestoları zor kullanarak engelleyen cunta yönetimine yöneltilen küresel eleştirilerin ardından yönetim, Suu Kyi’yle ilişkilerden sorumlu bakan atamıştı.

Cunta yönetimi, önceki gün yaptığı beklenmedik bir açıklamayla, muhalif lideri Suu Kyi’nin, partisinin üst düzey yetkilileriyle görüşmesine izin vereceğini, ancak öncelikle, Suu Kyi ile ilişkilerden sorumlu bakan Aung Kyi’nin, 3 yıldan uzun süredir ilk kez yapılacak görüşmeyle ilgili düzenlemeler için muhalif liderle bir araya geleceğini bildirmişti.

/ YANGON

10.11.2007


 

Afganistan'da intihar saldırısı: 59 çocuk öldü

Afganistan Eğitim Bakanlığı, salı günü Baglan’da parlamenterlere karşı girişilen intihar saldırısında 59 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

Eğitim Bakanlığı sözcüsü Zuhor Afghan yaptığı açıklamada, bu saldırıda 8 ila 18 yaşında 59 çocuk ile 5 öğretmenin öldüğünü belirtti. Kabil’in 150 km kuzeyindeki Baglan’da bir şeker fabrikasında girişilen korkunç saldırıda, 6 parlamenter ve korumalarının da öldüğü açıklanmıştı.

/ KABİL

10.11.2007


 

Avrupa’da sel alarmı

İngiltere ve Hollanda’da Kuzey Denizi’nden kaynaklanan taşmanın kıyı bölgeleri boyunca şiddetli sele sebep olabileceği uyarısı yapıldı.

Rotterdam limanına ilk kez set çekildi. Avrupa Meteoroloji Servisleri Ağı da, İskandinavya’dan Orta Avrupa’ya hareket eden alçak basınç sisteminin şiddetli kar ve fırtınaya yol açacağını bildirdi. Hollandalı yetkililer, kötü hava şartları uyarısı sebebiyle Avrupa’nın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı’nda trafiği askıya aldı.

/ LONDRA

10.11.2007


 

ABD, Rusya arasında füze restleşmesi

Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski, ABD’nin Orta Avrupa ülkelerine füze kalkanı konuşlandırması durumunda Moskova’nın da buna yeni tip füze sistemleri geliştirerek karşılık vermeyi planladığını açıkladı.

ABD’nin projeye radar üssüyle dahil etmek istediği Çek Cumhuriyeti’nde aylık yayımlanan ATM Dergisi’ne demeç veren Yuri Baluyevski, “ABD’nin Avrupa’daki füze savunma sistemi unsurları, Rusya için bir tehdit oluşturuyor, bu durumda tabiî olarak Rusya da buna uygun tedbirler almak durumunda. Bu tedbirlere, yeni tip füze sistemlerinin geliştirilmesi ve varolan silâh sistemlerinin muhtemel kullanımı dahildir. Her şey durumun gelişimine bağlı. Rus askeri yetkililer, öncelikle ellerinde bulunanlar olmak üzere bütün muh-temel karşı tedbirleri değerlendirecek’’ diye konuştu.

/ PRAG

10.11.2007


 

9 İranlı serbest

Irak’ta Amerikan ordusu adına yapılan açıklamada, gözaltındaki 9 İranlının serbest bırakıldığı bildirildi.

Açıklamada, ABD’nin gözaltında tuttuğu 9 İranlının Iraklı yetkililere teslim edildiği, ardından da Bağdat’taki İran Büyükelçiliğine gönderildiği kaydedildi. İranlılardan 2’si, Amerikan güçlerinin Erbil’de İran’ın bir bürosuna düzenlediği baskından bu yana ABD’nin elinde bulunuyordu.

/ BAĞDAT

10.11.2007


 

Schengen alanı genişliyor

Schengen serbest dolaşım alanı, 9 yeni ülkenin katılımıyla genişletilecek.

AB Konseyi’nin açıklamasına göre, Aralık ayında başlayacak ve 2008 yılının Mart ayına kadar tamamlanacak genişlemeyle Schengen alanına Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti katılıyor. İç sınır kontrolleri kaldırılan Schengen ülkelerinden birinden vize alan yabancılar, bütün serbest dolaşım alanına girebiliyor.

/ BRÜKSEL

10.11.2007


 

Duvarlar yıkılmaya mahkûm

Almanya’yı ikiye bölen Berlin Duvarı 18 yıl önce 9 Kasım tarihinde yıkılmıştı. Bugün dünya üzerinde Kudüs gibi bazı şehirlerde ise “utanç duvarları” hâlâ varlığını sürdürüyor.

Dünya Savaşı’nı kaybeden Hitler Almanya’sında, başkent Berlin, müttefik devletler A.B.D, İngiltere, Fransa ve SSCB tarafından tam 4’e bölünmüştü. Savaşta Sovyetler ile mecburen ittifak kuran Batı ittifakı, kısa bir süre sonra yönetim birimlerini birleştirdi ve tek çatı altında toplamayı başardı. Batı yönetimi 1. Dünya Savaşı’nın sonuçlarından ders çıkarmışlardı ve 1. Dünya Savaşı’nda yıkılan ve Versay Antlaşması’yla ezilen Almanya’nın, Hitler gibi yayılmacı liderlere umut bağladığını fark etmişlerdi.

Kötü ekonomi ve baskıyla yönetilen Doğu Almanya’da her gün yüzlerce kişi Batı’ya kaçışmaya başladı. 1952’de çizilen katı sınırlar ile Doğu Almanya-Batı Almanya tamamen ayrıldı. Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece duvar bir gecede örüldü.

Doğu ile Batı Berlin arasındaki bu duvar, 3,5 – 4,5 metre ölçülerinde çelik iki parçadan oluşuyordu.

Soğuk Savaş döneminde de sürekli polemik konusu olan Berlin Duvarı 1989 yılına kadar, varlığını devam ettirdi.

Bu yılın başında Doğu Alman Hükümeti, isteyen Doğu Alman vatandaşlarının Sovyet denetimindeki diğer Doğu Blok ülkelerine geçiş yapabilmesine izin verdi.

Tarihler 9 Kasım 1989’u gösterdiğinde yüz binlerce insan duvarın her iki tarafında birikmişti. Kaldırılan barikatlarlar ve geçiş önlemlerinin ardından, her iki tarafın Alman vatandaşları duvarın üzerinde buluştular. Daha sonra Utanç Duvarı, getirtilen dozerlerle tamamen tarihe karıştı.

10.11.2007


 

Kazakistan’a dev külliye yapılıyor

Kazakistan’ın önceki başşehri Almatı’da temeli Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından atılan külliyenin inşaatı devam ediyor.

Toplam 16 hektarlık bir alan üzerinde inşaa edilen bölgenin en büyük külliyesinin bünyesinde; 20 bin kişilik cami, Kur’ân Kursu, kütüphane, misafirhane, konferans salonu bulunuyor.

Tamamlandığında şehrin dört bir tarafından görünecek şekilde inşaa edilen cami, dört minareli olacak. Minarelerin yüksekliği ise 80 metreyi bulacak. Aynı anda 20 bin kişinin namaz kılabileceği caminin dört ana girişi olacak. Şehrin sembolü haline gelmesi beklenen cami, özel güvenlik ekiplerince korunacak. Külliyenin inşa edildiği yer, deniz seviyesinden 1047 metre yükseklikte Almatı’nın her yerinden görünebilen bir tepe. 2009 yılında tamamlanması planlanan külliyenin yaklaşık 50 milyon dolara mal olması bekleniyor.

/ TAŞKENT

10.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri