Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bütçe açığı endişe verici

Bütçe açığı, yerel yönetim ve fon payı düzeltmesi dikkate alındığında, Eylül sonunda 12,2 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın geçen yıl 2,4 milyar YTL düzeyinde olduğu belirtilerek, bütçe performansındaki bozulmanın oldukça ciddî boyutlara ulaştığı kaydedildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) geçen yılın ilk dokuz ayında 2.4 milyar YTL olan bütçe açığının, bu yıl aynı dönemde 12.2 milyar YTL’ye çıktığını belirterek, bütçe performansındaki bozulmanın ciddî boyutlara ulaştığını bildirdi. TEPAV, özelleştirme gelirleri dışarıda tutulduğunda ise açığın 3.8 milyardan 19.1 milyara çıktığına işaret etti. TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Malî İzleme Raporu-2007’de Eylül bütçe sonuçları değerlendirildi. Rapora göre, bütçe açığı yerel yönetim ve fon payı düzeltmesi dikkate alındığında, Eylül sonunda 12.2 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın geçen yıl 2.4 milyar YTL düzeyinde olduğu belirtilen raporda, “Bütçe performansındaki bozulmanın geçen yıla göre oldukça ciddî boyutlara ulaştığı belirlendi” denildi. Raporda bütçe açığına ilişkin olarak, bütçe gelirleri arasında yer alan özelleştirme gelirleri hariç tutularak bütçe açığı hesaplandığında, açığın 3.8 milyar YTL’den 19.1 milyar YTL’ye çıktığı kaydedildi. Bu durumun bütçe açığında yüzde 400’ü aşan bir sıçrama anlamına geldiği ifade edildi. Raporda, bütçe harcamalarındaki hızlı artış ve özellikle dolaylı vergi gelirlerindeki düşük performansın, merkezi yönetim bütçe dengesindeki bozulmayı belirleyen temel unsurlar olduğuna dikkat çekildi. ’VERGİ GELİRLERİ HEDEFİN ALTINDA’ TEPAV Raporu’nda, Eylül sonu itibariyle toplam vergi gelirlerinin hedefin ancak yüzde 70.6’sına ulaştığına dikkat çekilerek, ekonominin talep düzeyinde yaşanan göreli yavaşlama çerçevesinde özel kesim harcamalarının artmamasının bunda etkili olduğu belirtildi. ‘HARCAMALAR ERTELENEBİLİR’ Raporda, “Geçen yılın bütçesini olumlu göstermeye yönelik olarak yapılan harcama ertelemelerinin bu yılın geri kalan kısmında bütçe dengelerinin daha da bozulmasının önüne geçmek açısından tekrar gündeme getirilmesinin söz konusu olabileceğine dikkat çekmek istiyoruz” denildi.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Vergi geliri düşecek

Yılın 9 aylık dönemindeki gerçekleşmeler değerlendirildiğinde; merkezi yönetim bütçesi vergi gelirlerinin yıl sonunda bütçe hedefinin altında kalacağı, ancak vergi dışı gelirlerde görülen olumlu performansın katkısıyla, toplam gelirler açısından ‘bütçe hedefinin tutturulacağının’ tahmin edildiği bildirildi.

Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) ‘’Ekim 2007 Ekonomik Gelişmeler Raporu’’ açıklandı.

Rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde tarım sektörü katma değeri ‘hava şartlarının’ etkisiyle gerilerken, sanayi katma değerinde önceki çeyreklere oranla daha düşük oranlı bir katma değer artışı kaydedildi. Söz konusu dönemdeki büyümede inşaat, ulaştırma-haberleşme sektörü katma değeri ve ithalat vergisindeki artışlar belirleyici oldu.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Beyaz eşyaya zam yolda

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Önay, ÖTV artışı karşısında hem üreticinin, hem de Maliye’nin zarar edeceğini söyledi. Önay, “ÖTV’nin yüzde 20’ye çıkması durumunda, bu direkt olarak son kullanıcıya yansıyacağı için satışların dramatik bir şekilde azalması söz konusu” dedi.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Temel, A ve A ürünler haricindeki beyaz eşya ürünlerinde ÖTV’nin artırılması halinde, bunun enerji tasarrufuna katkı sağlamayacağını, pazarı daha da daraltacağını, istihdam kaybı yaşanacağını ve vergi kaybı doğacağını belirtti. Temel, A ve A ürünler haricindeki beyaz eşyanın ÖTV oranlarında artış yapılması konusunda bir önerinin hazırlandığı bilgisinin kendilerine de ulaştığını, ancak şu anda Maliye Bakanlığında bu konuda somut bir hazırlık bulunmadığı bilgisi aldıklarını söyledi.

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi Murat Önay da, beyaz eşyada bu yıl yüzde 15 gibi bir daralmanın söz konusu olduğuna işaret ederek, ÖTV artışı karşısında hem üreticinin hem de Maliye’nin zarar edeceğini savundu. Önay, ‘’ÖTV’nin yüzde 20’ye çıkması durumunda, bu direkt olarak son kullanıcıya yansıyacağı için satışların dramatik bir şekilde azalması söz konusu. ÖTV’yi artırarak daha fazla vergi alınacağı öngörülürken, satışların düşüşüyle çok daha az beyaz eşya satılacağı için vergi geliri de düşecektir’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

10.11.2007


 

Cari açık 26 milyar doları aştı

Türkiye’nin cari işlemler açığı Eylül ayında yüzde 18.2 artarak 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Daha önce 1.4 milyar dolar olarak açıklanan Ağustos ayı cari açık rakamı da 2.05 milyar dolara revize edildi.

Merkez Bankası verilerine göre, Eylül’de dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzte 11 oranında artarak 3.7 milyar dolara, hizmetler dengesindeki fazla yüzde 11.7 oranında büyüyerek 2.6 milyar dolara çıktı. Gelir dengesindeki açık yüzde 29.2 artarak 884 milyon dolara ve cari transferlerden kaynaklanan girişler yüzde 7.9 artışla 163 milyon dolara yükseldi. Cari açık Ocak-Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.2 oranında artarak 26.054 milyar dolara çıktı. 12 aylık cari açık yüzde 8.1 artarak 34.4 milyar dolara ulaştı.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Yılmaz: Gerekçe olmadan faiz inmez

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, faiz ve kur politikalarının öne çıkarılmasının büyüme için gerekli yapısal reformları gölgede bıraktığına dikkat çekti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğündeki üretici ve ihracatçılar, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve banka yönetimiyle bir araya geldi. Gazete ilanlarıyla “şok faiz indirimi” çağrısı yapan üretici ve ihracatçılar, Yılmaz’a YTL’nin aşırı değerlendiğini anlattı. Üretici ve ihracatçılar, yüksek faiz politikası terk edilerek döviz kurunun olması gereken seviyeye yaklaşmasının sağlanmasını istedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, faiz ve kur politikalarının öne çıkarılmasının büyüme için gerekli yapısal reformları gölgede bıraktığına dikkat çekti. Yüksek faiz, düşük kur politikaları olmadığını anlatan Yılmaz, uygulanan politikanın düşük enflasyon için gereken faiz politikası olduğunu savundu. Yılmaz, teknik gerekçeleri oluşmadan indirim yapmayacaklarını tekrarladı.

SATICI: İHRACATÇILAR OLARAK UMUTLANDIK

İhracatçılar, faiz indirimi sözü alamasalar da görüşmeden memnun ayrıldı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, “Mutlaka şartlar oluştuğunda bu indirimler de yapılacak. Nasıl ki Merkez Bankası 4.25’lik bir artırım yapabiliyorsa, piyasalara müdahale edebiliyorsa aynı şekilde şartları gördüğünde aynı hareketi yapabilmeli. Üreticiler, ihracatçılar olarak umutlandık. Belki biz iyi anlayamıyorduk, belki iyi anlamışızdır şimdi” diye konuştu.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Devlerin gözü Tekel’de

Üçüncü kez görücüye çıkarılan Tekel ihalesinde şartname satışı başladı. Yetkililer, son teklif verme tarihi olan 25 Ocak’a kadar şartname satışının süreceğine dikkat çekerek, firmaların bilgi odasına girmeyi beklediğini söylüyor.

İlk ihalede en yüksek teklifi verdiği halde değer tesbit rakamını ulaşmadığı için elenen JTI bu kez son derece istekli. Şirket yönetiminin Londra merkezli açıklamalarında 1.5 milyar dolara kadar çıkılabileceği belirtiliyor. Firma iptal edilen ilk ihalede ise 1.1 milyar dolar vermişti. Son yıllarda pazar payını artıran BAT da ihale için hazırlık yapan gruplar arasında. Yine Altadis’i almak için harekete geçen Imperial de ilgililer arasında. Yetkililer ayrıca, operatör olma şartı aranmadığı için özellikle Amerikalı ve İngiliz yatırım fonlarının da ihale ile yakından ilgilendiğini belirtiyor. Korelilerin ikinci ihale için bilgi aldığı ancak henüz bu ihaleye yönelik resmi bir ilgilerinin bulunmadığı söyleniyor.

Yerlilerde ise Doğan Grubu, Bakkallar ve Bayiler Federasyonu’nun yanı sıra, Limak’ın da ilgili olabileceğine dikkat çekiliyor.

/ ANKARA

10.11.2007


 

108.9 milyar dolar döviz kazandık

Türkiye, yılın ilk dokuz ayında büyük bölümü ihracat, turizm, uluslararası taşımacılık, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve işçi dövizi girişleriyle olmak üzere toplam 108 milyar 940 milyon dolar döviz geliri elde etti.

Gelirler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.2 artış gösterdi. Merkez Bankası’nca açıklanan ödemeler dengesi verilerinden yaptığı belirlemeye göre Ocak-Eylül dönemindeki döviz gelirlerinin 80 milyar 592 milyon dolarını FOB ihracat oluşturdu. Bunun da 4 milyar 392 milyon doları bavul ticareti yoluyla elde edildi.

Anılan dönemde ihracattan sonra en fazla döviz geliri 14 milyar 622 milyon dolarla turizmden elde edildi. Turizm geliri geçen yılın eş dönemindekinin yüzde 6.5 üzerinde çıktı. Uluslararası taşımacılık gelirleri yüzde 53 artarak 4 milyar 784 milyon, faiz gelirleri yüzde 64.3 artışla 1 milyar 620 milyon, işçi dövizi girişleri de yüzde 3.7 artarak 849 milyon dolara yükseldi. Yurt dışı müteahhitlik gelirleri ise yüzde 19.9 azalarak 557 milyon dolara geriledi. Diğer alanlardan elde edilen toplam döviz gelirleri ise yüzde 26.8’lik artışla 5 milyar 916 milyon dolar oldu.

Aynı dönemde Türkiye’nin döviz harcamalarındaki artış, gelirdekinin altında kaldı. Toplam döviz gideri yüzde 18’lik bir artışla 134 milyar 994 milyon dolar oldu. Döviz harcamalarının 114 milyar 956 milyon dolarla en büyük bölümünü ithalat faturası oluşturdu.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Vatandaş döviz biriktiriyor

ABD’deki mortgage kredilerinin geri dönüşünde yaşanan sıkıntı sebebiyle küresel finansal sistemde tedirginlik bir türlü aşılamazken, Türk halkının başta dolar olmak üzere dövize ilgisi de artarak sürüyor.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 19-26 Ekim haftasında 588 milyon dolar daha artarak 95 milyar 121 milyon dolara yükseldi. Ekim ayı boyunca 2.4 milyar dolar artan söz konusu hesaplarda yılbaşından bu yana genişleme 18.4 milyar dolara ulaştı.

Yabancıların mevduatı ve kredi mektuplu hesaplarla birlikte Türk bankacılık sistemindeki döviz hesaplarının toplam tutarı ise 2.3 milyar doları Ekim ayında olmak üzere yılın ilk on ayında 18.6 milyar dolar artarak 114.5 milyar dolar oldu.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Peugeot 308, 31 bin YTL tanıtım fiyatıyla

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, Peugeot 308’i, Türkiye’de 30 bin 800 YTL tanıtım fiyatıyla satışa sunacaklarını söyledi.

Peugeot 308’in tanıtım toplantısında, Peugeot’un Avrupa’nın ardından 6 hafta sonra Türkiye pazarına sunduğu yeni aracı 308 ile Türkiye’de pazar payı kazanacağını dile getiren Vieux, yeni modele ilişkin bilgi verdi. Otomobilin son derece etkileyici bir tasarıma sahip olduğunu ve bazı özellikleriyle 307’ye benzetildiğini ifade eden Vieux, bu durumun olumsuz olarak algılanmaması gerektiğini, 307’nin önemli başarılar elde ettiğini, Peugeot merkezinin, 307 konseptini diğer modellerinde de korumayı planladığını anlattı.

Peugeot’nun kalitede ileri gitme konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Vieux, yeni modelin 2 milyon kilometre yolda test edildiğini söyledi.

Peugeot 308’in EuroNCAP testinden 5 yıldız aldığını bildiren Vieux, yaya güvenliğinde 3, otomobilde çocuk güvenliği konusunda ise 4 yıldız aldığını kaydetti.

Yeni Asya / İSTANBUL

10.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri