Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Kenan Evren’e suç duyurusu

nsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in işkenceyle ve Diyarbakır Cezaevi’nde olanlarla ilgili sözlerinin “açık bir suç itirafı” olduğunu duyurdu; savcıları soruşturma başlatmaya çağırdı.

12 Eylül döneminin insan hakları ihlallerinin yol açtığı yaraları sarmak ve bunların tekrarını engellemek için kurulduklarını hatırlatan hak örgütleri, Evren hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını da açıkladı.

Evren, Milliyet gazetesinde yayınlanan Fikret Bila’ya verdiği röportajda, şunları söylemişti: “Sanki, ben, ‘filan hapishanedeki filan adama işkence yapın’ demişim gibi... Sanki, işkence, 12 Eylül’den önce karakollarda yok muydu? Bütün karakollarda vardı. Yani karakola düştün mü, kötü muamele yapılıyordu. 12 Eylül’de biz polisi serbest bıraktık, rahat çalışsın diye. Onlar yine yaptılar bunu.”

İHD ve TİHV’yse, 12 Eylül döneminde 171 kişinin işkenceden öldüğünü, yaklaşık 650 bin kişinin gözaltına alınıp işkenceden geçtiğini hatırlattıktan sonra, şu tesbiti yapıyor: “Evren işkencenin sitematikliğini itiraf ediyor: Daha önce her seferinde işkenceyi inkar eden Kenan Evren “işkence ve kötü muamelenin bu ülkede çok eskilerden beri süregelen sistematik bir devlet pratiği olduğunu” itiraf ediyor. Güvenlik güçlerinin işkence gibi bir uygulamayı, Kenan Evren’in ifade ettiği gibi uzun zamandan beri ve yaygın olarak yönetenlerin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştirebilmeleri mümkün değil.”

/ ANKARA

10.11.2007


 

Hem güvenlik, hem demokrasi

Terör olaylarının artmasının sebeplerinden birisinin de Türkiye’nin gelişmesinden rahatsızlık duyan çevreler olduğunu savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Biz terörün üstesinden gelirken aynı zamanda demokratik ve ekonomik gelişmemizi de sürdürmek kararlılığına ve kabiliyetine sahip bir hükümetiz. Demokrasiyi teröre, ekonomiyi krizlere feda etmeyeceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Demokrasiyi teröre, ekonomiyi krizlere feda etmeyeceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan, AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’Tam Demokrasi İçin El Ele’’ sempozyumunda bir konuşma yaptı. Erdoğan, yeni Anayasa’nın, gerçek anlamda Türk milletinin sorunlarına çözüm getirecek bir platform olmasını istediklerini ve bunun için herkesin, her kesimin görüşlerini alma çabası içinde olduklarını belirterek, Anayasa taslağını hazırlama süreci sırasında kendilerini “insafsızca’’ eleştirenlerin dahi görüşlerini değerlendirdiklerini kaydetti.

Millet olarak kenetlenildiği ve ortak amaçlara doğru yönelindiğinde milletin önünde hiç bir engelin durmasının mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, ‘’Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda, Cumhuriyet’in kuruluşunda ve daha sonraki dönemlerde yaşanan demokratik ve ekonomik atılımların hepsinde bu birlik ve beraberlik anlayışı açıkça görülmektedir. Biz partimizde ve Hükümet çalışmalarında bu anlayışla hareket ederken, Türkiye’de hala farklılıkla, ayrılıkla, ihtilaflarla sonuç alma çabası içinde olanların varlığını üzüntüyle görüyoruz’’ dedi.

Milletin seçimler başta olmak üzere, kendisinin doğrudan söz hakkı olduğu her konuda bu anlayış sahiplerine gerekli dersi verdiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: ‘’Biz, milletimizin demokrasi, kalkınma, adalet, kendisi ve çocukları için daha iyi bir gelecek taleplerini tüm çalışmalarımızın odağına yerleştirerek, yolumuza devam ediyoruz. Milletimizin her seçimde artarak devam eden desteği, yolumuzun doğru olduğunun en somut ifadesidir. Son zamanlarda terör olaylarının artmasının gerisindeki sebeplerden biri de öyle zannediyorum ki, Türkiye’nin bütün enerjisini ve imkanlarını milletin istekleri doğrultusunda kullanmasından rahatsız olan çevrelerdir. Bu çevreler, terör olaylarını ayağımıza bağ ederek bizi durdurma, en azından yavaşlatma amacı taşımaktadır. Ama bu oyun açık söylüyorum tutmayacaktır. Biz terörün üstesinden gelirken aynı zamanda demokratik ve ekonomik gelişmemizi de sürdürmek kararlılığına ve kabiliyetine sahip bir iktidarız, hükümetiz. Demokrasiyi teröre, ekonomiyi krizlere feda etmeyeceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz.’’

TÜRKİYE’DE ETNİK KAMPLAŞMA YOK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk milletinin ‘’teröre tepki göstermekle, Türkiye’de yaşayan insanlar arasında bin yıldır oluşmuş kardeşlik hukukunu bozmanın farklı şeyler’’ olduğunun bilincini taşıdığını vurgulayarak, ‘’Münferit bir kaç olayı ülkede sanki etnik bir kamplaşma varmış gibi göstermeye çalışanlar ülkeye ve millete en büyük ihaneti yapmaktadır. Terörü bahane ederek, terörist dışındaki sivil halka karşı düşmanlık etmek Türk milletinin tarihine, kültürüne ve inancına da aykırıdır. Kendisini bu ülkeye ait hisseden herkes, bu ülkenin, bu milletin bir parçasıdır. Bu ülkeye karşı yıkıcı emeller ve eylemler içinde olan herkes de Türk milletinin düşmanıdır. Bunu Sayın Bush anlıyor da buradakiler niye anlamıyor ben onu anlamakta zorlanıyorum’’ diye konuştu.

/ ANKARA

10.11.2007


 

301 için harekete geçilsin

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) , Adalet Bakanı Şahin’in “301’i değiştireceğiz” açıklamasına “Artık sözle yetinilmemeli, harekete geçilmeli” sözleriyle karşılık verdi.

İki buçuk yıllık sürede 100’den fazla kişiyi sanık durumuna düşüren Ceza Yasası’nın 301. maddesiyle ilgili hükümetin “değiştirilecek” mesajına Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünden, “İlk olmayan bu sözler artık gerçeğe dönüşmeli” ceevabı geldi.

Yetkililerin ellerinde 301. maddenin “vahim bir baskı aracı” olarak kullanıldığını ve düzenlemenin Türk yargı sistemi içerisinde “ateşli savunucuları” bulunduğunu savunan RSF, maddenin Türkiye’deki milliyetçi gerginlikleri bileyen bir niteliğe sahip olduğunu bildirdi.

RSF açıklamasında,”Niyet bildiren bu açıklamaların artık gerçekleşmesini bekliyoruz. İki yıldır Türkiyeli meslektaşlarımız ve basın özgürlüğünü savunan kuruluşlarla birlikte, TCK’nın değiştirilmesini ve eleştirel görüş ifade edenleri ‘Türklüğü aşağıladıkları’ iddiasıyla hedef alan kovuşturmalara son verilmesini talep ediyoruz” denildi.

Agos gazetesi Yayın yönetmeni Hrant Dink’in bu süreçte katledildiğini ve oğlu Arat Dink ile Serkis Seropyan’ın 11 Ekim’de bu maddeye dayanılarak mahkum edildiğini hatırlatan RSF, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, yaptığı açıklamada, 301’in değiştirilmesine karar verdiklerini, Bakanlar Kurulu’nun “ilk fırsatta” maddeyle ilgili teklifleri ele alacağını ve Mecliste görüşüleceğini açıkladığını hatırlattı. Şahin’in bu açıklamasının Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili yayımladığı ve “İfade özgürlüğünde önemli çabalar gösterilmeli” denilen İlerleme Raporu’ndan hemen sonra geldiğini ifade eden RSF; raporda Türk hükümetinden “acil önlemler” istendiğini de kaydetti.

/ PARİS

10.11.2007


 

İlerleme raporu: Gelişmeler var, ancak yetersiz

AB Komisyonu’nun Genişleme Genel Müdürü Michael Leigh, Türkiye’de gelişmeler olduğunu, ancak AB üyelik müzakerelerinde bazı konuların hâlâ çok zorlu devam ettiğini söyledi.

Leigh, AB Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’yla ilgili olarak Alman meclisinin Avrupa Komisyonu’nda bir konuşma yaptı ve sağlanan ilerlemeler konusunda bilgi verdi.

“Türkiye’de gelişmeler var, ancak müzakerelerdeki bazı konular hala zor” diyen Leigh, zorlu konular arasında Kıbrıs sorununun ve “Avrupa standartlarına uygun olmayan” 301. maddenin kaldırılmasının bulunduğunu ifade etti. Olumlu gelişmelerin ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sivil denetiminin ve din özgürlüğünde sağlanan ilerlemeler olduğunu kaydeden Leigh, Türkiye ile sürdürülen AB üyelik müzakerelerinin “orta ila uzun vadeli bir süreç” olduğunu sözlerine ekledi.

Leigh ayrıca, Hırvatistan’ın da üyelik müzakerelerinde önemli ilerlemeler sağladığını, ancak Makedonya’nın demokratik eksiklikleri bulunduğunu söyledi.

/ BERLİN

10.11.2007


 

Ege Denizinde deprem

Ege Denizi’nde meydana gelen ve Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından büyüklüğü 5.3 olarak bildirilen depremin şiddeti Yunanistan tarafından 5.6, ABD tarafından ise 5.0 olarak açıklandı.

Yunan yetkililer, Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda meydana gelen deprem sebebiyle ülkeye ait küçük Psara adasında sarsıntı hissedildiğini belirtirken, polis ve yangın söndürme servisi yetkilileri, deprem sebebiyle Psara ve çevresindeki adalarda yaralanma veya hasar meydana geldiğine ilişkin bir bilgi almadıklarını kaydettiler.

/ ATİNA

10.11.2007


 

Çelik: Güneşe gözünü kapatan sadece kendine gece yapar

‘’Küreselleşme Sürecinde Türkiye’’ konulu konferansta konuşan Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Güneş varken gözünü kapatan sadece kendine gece yapar” dedi.

Hüseyin Çelik, Malatya Belediyesi Konferans Salonu’ndaki ‘’Küreselleşme Sürecinde Türkiye’’ konulu konferansta, dünyanın küresel bir köy durumuna geldiğini, bilişim teknolojisinin dünyadaki mesafeleri kısalttığını, teknolojinin insan aklını taklit ettiğini kaydetti.

Küreselleşmeyi; malların, sermayenin, hizmetlerin serbest dolaşımı, ülkelerin sınırlarının ortadan kalkması, ticarî olarak ülkelerin birbirine yakınlaşması olarak tanımlayan Çelik, küreselleşmeye karşı çıkmayı yerçekimine karşı çıkmaya benzetti. Küreselleşme sebebiyle dünyanın bir tarafında meydana gelen bir olayın başta taraftaki bir olayın doğrudan etkilediğine dikkati çeken Çelik, ‘’Çin’deki tekstilci öksürünce, Malatya’daki tekstilci grip oluyor. Güney Kore borsasında en ufak bir dalgalanma olduğu zaman ABD sallanıyor. New York Borsası’nda en ufak bir olay meydana gelse İstanbul Menkul Kıymetler Borsası altüst oluyor. Yani ticaret, üretim, ekonomi, siyaset, hukuk küreseldir. Terör, küresel bir terördür. Gökyüzünde güneş varken gözünü kapatan sadece kendine gece yapar’’ dedi.

/ MALATYA

10.11.2007


 

İş adamları, AB’den vize kolaylığı istiyor

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eşbaşkanı Şemsi Bayraktar, AB’nin Türk vatandaşlarına uyguladığı karmaşık ve maliyetli vize prosedürlerinin, sivil toplum diyaloğunu geliştirmeye yönelik çabaları engellediğini belirtti.

Sakarya’da dün yapılan Türkiye-AB KİK toplantısında konuşan Bayraktar, AB kurumlarının Türk kurumlarına, AB halkının da Türk halkına yakınlaşmasının önünde engel oluşturan vize prosedürlerinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Türk iş adamları, araştırmacıları, öğrencileri, bilim adamları ve medya mensuplarının ancak uzun ve zorlu süreç sonunda AB ülkelerine vize alabildiğini anlatan Bayraktar, hatta bazen ancak toplantı veya program başladıktan sonra vize işlemlerini sonuçlanabildiğine işaret etti. Ayrıca vize almak isteyenlerin her başvurusunda, geçmiş kayıtlarında herhangi bir sorun olmamasına rağmen aynı zorlu prosedürün uygulandığını kaydeden Bayraktar,karmaşık ve maliyetli vize prosedürlerinin, sivil toplum diyaloğunu geliştirmeye yönelik çabaları engellediğini vurguladı.

/ SAKARYA/ANKARA

10.11.2007


 

Haluk Koç: Halkla buluşmak istiyoruz

CHP Genel Başkanlığı için adaylığını açıklayan Samsun Milletvekili Haluk Koç, ‘’Kişilere biat ile insanların önünün kapalı hale getirildiği bir parti örgütü istemiyoruz. Halkla buluşmak istiyoruz’’ dedi.

Kartal’daki bir restoranda düzenlenen toplantıya, CHP milletvekilleri Nurettin Sözen, Şinasi Öktem, Ali Topuz ve Bayram Meral, CHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Güldal Okuducu, eski milletvekilleri Halil Tiryaki ve Vezir Akdemir ile çok sayıda partili katıldı. Burada konuşan Koç, Anadolu’yu karış karış dolaşarak Türkiye’nin sol bir seçeneğe ihtiyacının olduğunu anlatacağını ve girilmedik il bırakmayacaklarını belirtti.

Haluk Koç, ‘’Önce parti içi demokrasi, birlik ve sonra Türkiye’de solda birlik istiyoruz. Kişilere biat ile insanların önünün kapalı hale getirildiği bir parti örgütü istemiyoruz. Halkla buluşmak istiyoruz’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

10.11.2007


 

Meteorolojiden fırtına ve yağış uyarısı

Marmara Bölgesinin, hafta sonu Orta Akdeniz ve Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği bildirildi.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün Marmara bölgesi genelinde, 11 Kasım Pazar günü ise bölgenin güney ve doğusunda İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Bilecik’te kuvvetli olacak yağışların, genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak, Bursa ve Bilecik çevrelerinin yükseklerinde de karla karışık yağmur şeklinde görüleceğinin tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, vatandaşlar ve yetkililer, hafta sonu görülecek fırtına ve kuvvetli yağışların oluşturabileceği ani sel, su baskını, dolu, yıldırım ve soba zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

/ İSTANBUL

10.11.2007


 

Yağışlar barajlara ulaşacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kurak dönemden sonraki yağışların önce zemini doldurduğunu belirterek, “Bundan sonra gelecek her yağış büyük ölçüde akışa geçerek, barajlara ulaşacak” dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ürdün Su ve Sulama Bakanı Muhammed Shatanav ile makamında görüştü. Ürdünlü Bakan ile Türkiye-Ürdün arasındaki ilişkileri konuşan Eroğlu, görüşmenin ardından gazetecilerin su ve yağışlarla ilgili sorularını cevapladı.

Bazı medya organlarında, “yağmurlar yağıyor ama barajlar dolmuyor” şeklinde haberlerin yer aldığını belirten Veysel Eroğlu, kurak dönemden sonra yağış olduğunda önce zeminin dolduğunu, bundan sonra gelecek her yağışın büyük ölçüde akışa geçerek barajlara ulaşacağını söyledi.

Deniz suyunun tatlı suya çevirilmesi konusuyla ilgili soruya ise Veysel Eroğlu, “Denizden su elde etmek, yeteri kadar tatlı su kaynağı olmadığı zaman ekonomiktir. Türkiye’de içme suyu için tatlı su kaynakları yeteri kadar var. Mühim olan yatırımların bir an önce yapılması. Yatırımlar tamamlandığı zaman denizden su elde edilmesine gerek yok diye düşünüyorum. 2050 yılına kadar ihtiyaç yok” sözleriyle cevap verdi.

Şu anda Türkiye’de yılda 112 milyar metreküp su kullanma imkanı olduğunu belirten Eroğlu, “Kurak dönemlerde bu 100 milyar metreküp oluyor. Türkiye’nin içme suyu olarak kullanılan miktar yılda sadece 6 milyar metreküp. Yani yeteri kadar içme suyu kaynağımız var” şeklinde konuştu.

/ ANKARA

10.11.2007


 

SSK dolandırıcıları yakalandı

Kurdukları paravan şirketler aracılığıyla halkı sahte belgelerle emekliye ayıran ve bugüne kadar düzenledikleri belgelerle SSK’yı yaklaşık 1 milyon YTL dolandırdıkları belirlenen şebekenin uzun süredir aranan firarî beş elemanı yakalandı.

Polis ekipleri, uzun süre aradığı zanlıların izine bir vatandaşın benzer şikâyetinden yola çıkarak ulaştı. Aranan firariler için beş ilçede dokuz ayrı adrese operasyon düzenleyen ekipler, Orhan C. ve sekiz adamını gözaltına aldı.

Zanlıların sahte belgeler düzenleyerek on üç ayrı şirket kurdukları, bu firmalarda da bin iki yüz elli kişiyi çalışıyor göstererek bu kişilerin yakınlarının SSK’dan sağlık karnesi aldığı belirlendi. Sahte belgelerle kurumu zarara uğratan şahısların SSK’ya toplam zararının 924 bin 403 YTL olduğu belirlendi. Zanlılar “Suç işlemek için örgüt kurmak, Evrakta sahtecilik, Nitelikli dolandırıcılık ve Kamu kurumunu zarara uğratmak” suçlarından adliyeye sevk edildi.

/ İSTANBUL

10.11.2007


 

DTP kongresine inceleme

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) dün yapılan 2. Olağanüstü Büyük Kongresi ile ilgili inceleme başlattı.

Alınan bilgiye göre, Başsavcılık, inceleme kapsamında dün düzenlenen kongreye ilişkin ses ve görüntü bantları ile bilgi ve belgeleri ilgili birimlerden istedi.

/ ANKARA

10.11.2007


 

MEB’den ‘internet ihbar hattı’

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin zararlı sitelere girmelerinin önlenmesi amacıyla ‘’internet ihbar hattı’’ kurdu.

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen ‘’İnternetin bilinçli kullanımı ve İnternet Güvenliği Projesi’’ kapsamında ‘’http://ihbarhatti.meb.gov.tr’’ adresli bir İnternet İhbar Hattı oluşturuldu. İnternet ihbar hattı, internette yer alan her türlü zararlı muhtevaya ilişkin şikâyetin alınacağı, değerlendirileceği bir birim olarak faaliyet gösterecek. İhbar hattı öğrencilere, öğretmenlere, bütün kuruluşlara ve vatandaşlara açık olacak.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Savaştan en çok çocuklar etkileniyor

Türkiye Millî Pediatri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tezer Kutluk, savaştan en çok çocukların etkilendiğini söyledi.

KKTC’nin Girne şehrinde gerçekleştirilen 51. Millî Pediatri Kongresi’nde konuşan Türkiye Millî Pediatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, KKTC’ye “haksız bir ambargo uygulandığını’’ ifade ederek, “Kongre ile bilimin, politikanın da sınırlarını aştığını görüyoruz. Düzenlediğimiz uluslararası kongre ile KKTC’ye uygulanan ambargoyu kırdık’’ dedi. Prof. Dr. Tezer Kutluk da Afganistan’dan gelen hekimlerin verdiği bilgiler doğrultusunda, bu ülkedeki beslenme ve enfeksiyon bozukluklarına bağlı, ciddî oranda çocuk ölümleri olduğunu kaydetti. Savaştan en çok çocukların etkilendiğini belirten Kutluk, en kısa zamanda bölgede tedbirlerin arttırılması gerektiğini kaydetti.

/ GİRNE

10.11.2007


 

Öğretim üyesi bulamıyoruz

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, ‘’Yeni açılan üniversitelerde 19 bin öğretim elemanı ihtiyacı var, öğretim üyesi bulamıyoruz. Yok, çünkü yetiştirilmedi’’ dedi.

Eşme, Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) düzenlenen ‘’3. Ulusal Meslek Yüksek Okulları Müdürler Toplantısı’’ için geldiği Adana’da, yaptığı açıklamada, yeni açılan üniversitelerde gerekli şartlar oluşmadığı için sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Yeni açılan üniversitelerde 4 bin civarında öğretim üyesi bulunduğuna dikkati çeken Eşme, ‘’Türkiye’de yüksek okullaşma oranı yüzde 26-27, bu AB ülkelerinde yüzde 50’nin üzerinde. Yeni açılan üniversitelerle bu giderilmeye çalışılıyor, ancak bu üniversitelerde kapasite yaratılmalı. Eğer kapasite yaratılmazsa, gerekli kaynağı ve kadroyu sağlayamazsanız üniversite tabela üniversitesi olmaktan ileri gidemez’’ diye konuştu. Eşme, Türkiye’de üniversite sayısının artmasına karşın, araştırma görevlisi kadrolarında ve yurt dışına yetişmesi için gönderilen öğretim üyesi sayısında önemli düşüşler yaşandığını da kaydetti.

Türkiye’de 82 bin civarında öğretim elemanı bulunduğunu, bunun 34 bininin öğretim üyesi olduğunu ifade eden Eşme, ‘’AB standartlarında düşündüğümüz zaman, bu sayısının 3-4’le çarpılması gerek’’ dedi. Görev süresi 8 Aralıkta sona erecek olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in yerine adaylığının söz konusu olmadığını da vurgulayan Eşme, atama ile ilgili kararı Cumhurbaşkanı’nın vereceğini belirtti.

/ ADANA

10.11.2007


 

Palandöken kışa hazır

Türkiye’nin gözde kış turizm merkezlerinden Palandöken Kayak Merkezinde kış hazırlıkları tamamlanırken, otellerdeki rezervasyonlar şimdiden yüzde 70’leri aştı.

Kayak merkezinde iki tesise sahip Dedeman Hotel Genel Müdürü Mehmet Varol, kayak sezonunu 1 Aralıkta açmayı planladıklarını belirterek, 15 Ocağa kadar 713 yatak kapasitesine sahip iki tesisteki rezervasyonların dolu olduğunu bildirdi.

Bu yıl otellerinde Rusya, Ukrayna, İran, Fransa ve İngiltere’den kayak severleri ağırlayacaklarını anlatan Varol, ‘’Kayak sezonu için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Pistler ve mekanik tesislerin bakımları tamamlandı. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız’’ dedi.

/ ERZURUM

10.11.2007


 

Prof. Özbudun: İktidar isterse anayasanın tamamını değiştirebilir

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, hükümetin talebi üzerine özgürlükçü, insan haklarını evrensel düzeye çıkaran, sivil, demokratik ve devlet kurumları arasındaki uyumu, parlamenter rejim kuralları çerçevesinde düzenleyen, kısa ve özlü bir anayasa taslağı hazırladıklarını ifade etti.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, hazırlanan anayasadaki “sivil” ifadesini eleştirenlere şu cevabı verdi: “Sivilden kastedilen, üzerinde askeri kıyafetleri bulunmayanlar demek değildir. Sivil demek halka ait, özgürlükçü ve her eksimi kucaklayan bir ifadedir. 82 anayasası hem hazırlanış, hem propoganda, hem içerik, hem de seçim dönemi için kesinlikle sivil olamaz.”

AKP Genel Merkezinde AKP Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘’Tam Demokrasi İçin El Ele’ Sempozyumu”nun açılışında konuşan Prof. Dr. Ergun Özbudun, sivil anayasa taslağı hakkında bilgi verdi. Özbudun, hükümetin talebi üzerine özgürlükçü, insan haklarını evrensel düzeye çıkaran, sivil, demokratik ve devlet kurumları arasındaki uyumu, parlamenter rejim kuralları çerçevesinde düzenleyen, kısa ve özlü bir anayasa taslağı hazırladıklarını ifade etti.

Özbudun, “Bu genel parametreler, benim ve çalışma arkadaşlarımın zihnindeki ideal anayasaya uygun düştüğü için bu görevi şimdiye kadar yerine getirmeye çalıştık” diye konuştu.

Anayasa taslağına yöneltilen eleştirilere tek tek cevap veren Özbudun, “İlk üç maddenin değiştirilemeyeceği” şeklindeki görüşlere karşı iktidar partisinin yeterli desteği sağladıktan sonra isterse anayasanın tamamını değiştirebileceğini kaydetti.

Cemil YÜZER / ANKARA

10.11.2007


 

MEB’in karşılıksız bursu 63 YTL olacak

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB), ilköğretim ve ortaöğretimde eğitimlerini sürdüren başarılı ve ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere bu yıl aylık 58 YTL 02 Ykr olarak verilen karşılıksız burs miktarı 2008 yılında 62 YTL 855 YKr’ye çıkarılacak.

MEB, öğrencilere ödediği burs miktarı ve burslardan yararlanan öğrenci sayısını da 150 bine çıkarmayı planlanıyor. Üç aylık olarak ödenen burs miktarı öğrencilerin adına açılan hesaba yatırılıyor. Öğrenciler ortaöğretim eğitimi sonuna kadar burs alabiliyor.

/ ANKARA

10.11.2007


 

Nükleer santrale yeşil ışık

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun, TBMM Genel Kurulunda yaklaşık 10 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

Kanunun, TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine 7 Kasım Çarşamba günü başlandı. Çalışma süresinin dolması üzerine görüşmelerine 8 Kasım Perşembe günü devam edilen kanun, yaklaşık 10 saatlik bir mesainin ardından benimsendi. TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Meclis’i saat 02.00’ye kadar aralıksız yönetti. Zaman zaman gerginliklerin ve tartışmaların yaşandığı görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri çok sayıda önerge verdi ve önergeler üzerine söz aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kanunun kabulü dolayısıyla yaptığı teşekkür konuşmasında, ‘’Tarihi bir an bu. Ülkemiz çok uzun süredir beklediği, nükleer santrallerine ve teknolojisine bu kanun vesilesiyle kavuşacak’’ dedi.

Kanunla düşük kalorili linyitlerin kullanılmasında da çok önemli bir adım attıklarını ifade eden Güler, Türk tipi, kamuya yük getirmeyen yeni bir yatırım modeli geliştirdiklerini kaydetti.

/ ANKARA

10.11.2007


 

ÖNDER kongreye yeni bir raporla giriyor

Türkiye’nin dört bir yanındaki imam hatip liseleri temsilcileri, yarın İstanbul’da biraraya geliyor. Farklı illerden imam hatip lisesi mezunlarının ve temsilcilerinin katılacağı 3. İmam-Hatipler Kurultayı ve ÖNDER’in 45. Olağan Genel Kurulu arka arkaya gerçekleştirilecek.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği’nin (ÖNDER) geleneksel hale getirdiği “İmam-Hatipler Kurultayı”nın üçüncüsü yarın Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin birçok ilinden gelecek imam hatip lisesi mezunları ve mensuplarının, okullarındaki sorunları ele alacağı toplantının ardından ÖNDER’in 45. Olağan Genel Kurulu yapılacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ÖNDER yetkilileri, sözkonusu kongrede “Dünya Hastanelerinde Din Hizmetleri Raporu”nu açıklayacaklarını bildirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

10.11.2007


 

FSM Köprüsü Pazar sabahı kapalı

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün “hassas ölçüm çalışmaları” sebebiyle 11 Kasım Pazar günü 02.00-06.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacağını bildirdi.

Köprünün, “Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Davranış Analizleri ile Genel ve Lokal Teknik Muayenelerinin Yapılması İşi” kapsamında hassas geometrik ölçüm çalışmalarının yapılacağını belirten yetkililer, çalışmanın yapılacağı gün ve saatte kamyonet ve ağır taşıtlar dışında kalan araçlarla şehirlerarası yolcu otobüslerinin, Boğaziçi Köprüsü’nden, sadece OGS ve KGS ödeme sistemleriyle geçebilecekleri uyarısında bulundu.

/ İSTANBUL

10.11.2007


 

Evde doğum oranı fazla

Sağlık Bakanlığının, AB’nin malî desteğiyle, anne ve bebek ölümlerinin azaltılması amacıyla başlattığı “Bebeğim Sağ Olsun” kampanyasının sözcüsü Dr. Sadiye Eren, Türkiye’de halen 5 kadından birinin evde doğum yaptığını ve her bin yeni doğan bebekten 17’sinin öldüğünü belirtti.

Eren, anne ölümlerinin yüzde 62’sinin önlenebilir sebeplerle gerçekleştiğini söyledi.

Dr. Sadiye Eren, bu ölümlerin önlenmesi için kadınların gebe kalmadan önce doktora başvurmaları, gebe kaldıktan sonra ise sağlık ocakları, Sağlık Bakanlığının Aile Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) merkezlerine düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmeleri gerektiğini vurguladı.

Bu merkezlerde, kadınlara, hamilelik sırasında problem oluşturabilecek hastalıkların belirlenmesi için gebelik öncesi testler uygulandığını, gebelik sırasında ise kan ve idrar sayımı gibi temel nitelikli hizmetler verildiğini ve hamilelikte kullanılması gereken demir ve folik asit ilâç desteklerinin ücretsiz sunulduğunu anlatan Eren, “Türkiye’de halen 5 kadından biri evde doğum yapıyor ve her bin yeni doğandan 17’si hayatını kaybediyor” dedi. Eren, sadece kadınlara ulaşmanın yeterli olmadığını belirterek, Türkiye’de kadınların tek başına hekime ya da sağlık kuruluşlarına başvuramadıklarını dile getirdi.

Sadiye Eren, yeni annelerin ölümünü önlemek adına kayınvalidelere büyük görev düştüğünü anlatarak, erkeklere de eşlerini hekime götürme çağrısında bulundu.

Kadınlara da seslenen Eren, vücudun 2 sene içerisinde yeni bir gebeliği taşıyabilecek yapıya dönüştüğünü, bu sebeple kadınlara bu süre içerisinde tekrar hamile kalmamalarını tavsiye etti. Eren, doğumların evde değil, sağlık kuruluşlarında yapılmasının önemine dikkat çekti.

/ İSTANBUL

10.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri