Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Rehn: Başörtüsü AB’ye engel değil

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosunun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Frank Vanhecke’nin yazılı soru önergesini cevaplandıran AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, AB’nin başörtüsünü düzenleyen bir muktesebatı olmadığını belirterek, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasının AB müzakerelerini etkilemeyeceğini açıkladı. Genişleme Komiseri Olli Rehn, AB’nin başörtüsünü düzenleyen bir muktesebatı olmadığını belirterek, “Bu konuda AB’nin bir tavrı yok” dedi.

Yeni anayasa taslağında üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılacağına ilişkin bilgilerin basına yansıması üzerine konu, Avrupa Birliği gündemine de geldi. ABHaber’e göre, Avrupa Parlamentosu’nun aşırı sağ kanadına mensup üyelerinden Frank Vanhecke, AB Komisyonu’nun cevaplaması talebiyle Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Alman Weltonline’dan yaptığı alıntıya değindi. Vanhecke, bir sivil toplum örgütünün raporunda, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana “İslamlaşan” yönetimde kadınların durumunun giderek daha zorlaştığının iddia edildiğini hatırlattı. AKP hükümetinin yeni Anayasa’da Türk üniversitelerinde gelenekselleşen başörtüsü yasağını ortadan kaldırmaya karar verdiğini ifade eden Vanhecke, üniversite ve basından bu karara karşı “siyasal simge” olduğu gerekçesiyle tepkiler geldiğini kaydetti. Vanhecke, “2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, başörtüsü yasağının temel özgürlükler açısından bir insan hakkı ihlali olmadığına karar vermiştir” dedi.

Frank Vanhecke, Avrupa Komisyonu’nun AİHM kararını eleştirdiği yönünde haberler bulunduğunu belirterek, bu haberlerin doğru olup olmadığını sordu. Belçikalı vekil, “Türkiye’de süren İslamlaştırmayı sergileyen yukarıdaki karar devam etmekte olan müzakereleri nasıl etkileyecektir?” diye sordu.

REHN: TÜRBANLA İLGİLİ MUKTESEBAT YOK

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise cevabında Türkiye’de anayasa değişiklikleri üzerine tartışmaların Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bir grup uzmanın hazırladığı yeni anayasa taslağının AKP’ye sunulmasından sonra sürdüğünü bildirdi. Bu tartışmadan sonra TBMM’de oylama yapılacağını yeni anayasa’nın yürürlüğe girmesinin ise referandum konusu olduğunu hatırlatan Rehn, “Profesör Ergun Özbudun tarafından sunulan anayasa taslağı Türk eğitim sisteminde İslâmî başörtüsü hakkında uygulanacak kurallar konusunda iki alternatif değişiklik önerisini içermektedir. Komisyon, bu konuyu düzenleyen bir AB muktesebatının bulunmadığını ve üye devletlerde değişik uygulamaların yürürlükte olduğunu belirtir” dedi. Avrupa Birliğine üye ülkelerde üniversitede başörtüsü yasağı yok.

/ BRÜKSEL

17.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rehn: Başörtüsü AB’ye engel değil

  Başsavcı: Bölücülük odağı oldu

  Toptan: Bu bir yargı süreci onu bekleyeceğiz

  Şanlıurfa DTP il başkanı tutuklandı

  Şahin: Sakık’a dizüstü vermedik

  Günay: Demokrasi adına yeni sıkıntılar yaşamak istemiyoruz

  Baykal ‘sağ kolunu’ kaybetti

  Bulgar bakan: Türkiye değişecek

  Gül: İslâm dünyasında işbirliği şart

  Hapishane değil, fabrika açalım

  TBMM komisyonları “İngilizce” tanıtacak

  Bediüzzaman Sempozyumu yarın başlıyor

  Derdini söylemeyen de derman bulacak

  Denizli’de deprem

  Milli Piyango Müdürüne müfettiş kurşunu

  Büyükelçi Bozkır: İlerleme Raporu adil ve dengeli

  Türkiye, ‘sağlık’tan sınıfta kaldı

  Master plânıyla trafik rahatlayacak

  Türkiye’nin de kopya koyunları olacak

  Bilgisayarlara ‘ışık hızı’

  Görme engelliler bilgisayar öğreniyor

  TÜRKSAT 3 A uydusu hazır

  Sigara bizi tüketiyor

  Engelli cemaate özel hutbe

  Diyabet için mavi ışıkla aydınlandılar

  İzmir’de su kesintisi


 Son Dakika Haberleri