Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mülteciler için sürekli çözüm

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistinli mülteciler sorununa “adil ve sürekli çözüm” bulunmasını istedi. Ban, Ürdün’ün başşehri Amman’da düzenlenen BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) konferansının açılış konuşmasında, “Mülteciler sorununun adil ve sürekli çözümünün Filistin-İsrail anlaşmazlığının barışçıl çözümünün bütünleyici bir parçası olması gerektiğini biliyoruz” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, yardım yapan ülkelerin kalkınma süreci için 18 aydır sergiledikleri tutumun devam etmesini istedi.

UNRWA, Kasım 2006’da, bu yılki yardımlar için Batılı ülkelerden 246 milyon dolar istemişti.

AB’den Nisanda 90 milyon dolar alan UNRWA, maddî sorunlar sebebiyle uluslar arası yardıma muhtaç yaklaşık 1,2 milyon kişiye gıda yardımının durdurulabileceği uyarısında bulunmuştu.

Amman’daki konferansta Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki 4,3 milyon mültecinin durumu değerlendirilecek.

/ AMMAN

20.11.2007


 

Kosova’nın statüsü Brüksel’de görüşülecek

Kosova birlik ekibi, nihaî statüyle ilgili bugün yapılacak ek müzakerelere katılmak için Brüksel’e gitti. Ek müzakerelere arabuluculuk eden, Temas Grubu üye ülkelerin temsilcilerinden oluşan ‘’Troyka’’da, AB özel temsilcisi Wolfgang Ischinger, ABD özel temsilcisi Frank Wisner ve Rusya özel temsilcisi Aleksandr Bocan-Harçenko yer alıyor.

Kosova basınında, Sırbistan müzakere ekibinin, Viyana müzakerelerinde, Kosova için önerdiği genişletilmiş özerkliğe Hong Kong’u örnek gösterdiği, Kosova birlik ekibinin ise bağımsızlıkta ısrar ettiği kaydediliyor.

BM Genel Sekreterinin özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin vekili Albert Rohan, tarafların tutumlarında uzlaşmaya yönelik bir hareket olmadıkça, müzakerelerden sonuç alınamayacağına dikkat çekmişti.

Brüksel’deki görüşmelerde, “Troyka”nın Belgrad ve Priştine ekiplerine Viyana toplantısında sunduğu, Kosova ve Sırbistan arasında kurulacak ilişkilere ışık tutan 14 maddeli çalışma metninin ele alınması bekleniyor.

AB’DEN HAŞİM TAÇİ’YE UYARI

Bu arada, AB dışişleri bakanlarından, Kosova’da hafta sonunda yapılan seçimlerden galibiyetle ayrılan Kosova Demokratik Birliği (PDK) lideri Haşim Taçi’ye tek yanlı adım atılmaması uyarıları geldi.

Dışişleri bakanlarını buluşturan AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısından önce basına açıklamalarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, eski Kosova Kurtuluş Ordusu komutanlarından Taçi’nin ‘’muhalefette politikacı olmakla sorumlu bir başbakan olmak arasındaki farkı anlamasını’’ isteyerek, ‘’Kosova’nın uluslararası toplumdan bağımsız olmak istediğini sanmadığını’’ söyledi.

/ PRİŞTİNE

20.11.2007


 

Gerçek görüşmeler Annapolis sonrası

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD Başkanı George Bush’un önerisiyle Annapolis’te Filistinlilerle yapılacak uluslar arası toplantının süreci harekete geçirecek bir destek toplantısı olduğunu, Filistin tarafıyla gerçek görüşmelerin, Annapolis sonrasında başlayacağını söyledi.

Olmert, Bakanlar Kurulu’nda, Annapolis toplantısının önemli olduğunu, ancak ne fazla abartılmasını ne de gerektiğinden az önemsenmesini istedi. Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, sürpriz bir buluşmayla bugün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde bir araya gelecek.

/ KUDÜS

20.11.2007


 

ABD’de askerden firar oranı arttı

Amerika’da askerden firar edenlerin oranının, 1980 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi. Ordu insan kaynakları birimleri tarafından hazırlanan rapora göre, Irak Savaşının başladığı 2003 yılından beri firar oranı yüzde 80 artı.

Firar oranı, daha önce rekor seviyeye Vietnam Savaşı süresince ulaşmıştı.

Yetkililer, Irak Savaşı süresince istikrarlı şekilde artan firar oranının, son bir yılda yüzde 42’lik sıçrama yaptığına dikkat çekiyorlar. Ordu yönetmeliğine göre 30 gün süresince birliğine dönmeyen askerler firarî sayılıyor. Ordu kaynaklarına göre, 30 Eylül’de biten 2007 yılı döneminde her 1000 askerden 9’u firar etti. Son bir yılda firar eden toplam asker sayısı 4 bin 698. Geçen yıl bu sayı 3 bin 301 olarak gerçekleşmişti. Vietnam Savaşı yıllarında her 100 Amerikan askerinden 3’ü firar etmişti.

/ NEWYORK

20.11.2007


 

Gazetecilere PKK yasağı

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, medyayı “Türkiye ile krizi şiddetlendirmek” ile suçlayarak, gazetecilerin PKK terör örgütünün kamplarını ziyaretini yasakladı.

Bölgesel yönetimin sözcüsü Cemal Abdullah, gazetecilerin Irak’ın kuzey sınırına giderek PKK teröristleriyle röportaj yapmasına engel olacaklarını söyledi. Abdullah, “medya kuruluşlarının, PKK’nın bulunduğu sınıra ya da Kandil Dağı çevresine gazeteci göndermesine izin vermeyeceklerini” belirtti.

/ BAĞDAT

20.11.2007


 

Terör ve sivil kayıplar azaldı

Irak’ta terör saldırılarının Hazirandan bu yana azaldığı bildirildi.

Amerikan ordusu sözcüsü Gregory Smith, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, terör saldırılarının Ocak 2006’dan bu yana en düşük seviyede olduğunu, Haziranda Irak’a takviye asker gönderilmesinden bu yana saldırıların yüzde 55 oranında azaldığını belirtti. Smith, Irak’ta sivil kayıpların yüzde 60, Bağdat’ta ise yüzde 75 oranlarında azaldığına dikkati çekti.

/ BAĞDAT

20.11.2007


 

Saakaşvili’den AGİT’e dâvet

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, öne alınan cumhurbaşkanı seçimini izlemek üzere binlerce Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) gözlemcisini ülkesine dâvet etti.

Saakaşvili, AGİT’in Gürcistan’daki yeni temsilcisi Terhi Hakala ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, ‘’Gürcistan’da, istikrarsızlığın hüküm sürdüğü ve demokratik olmayan bir ortamda adil seçimler yapılmasının beklenemeyeceği yönünde kampanya başlatıldığını’’ kaydetti.

/ TİFLİS

20.11.2007


 

Müşerref: Seçimler 8 Ocak’ta yapılsın

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in seçim komisyonuna genel seçimlerin 8 Ocakta düzenlenmesini tavsiye edeceği bildirildi.

Pakistan Devlet Başkanı Müşerref’e dayanarak dün yayımlanan hükümet bildirisinde “Genel seçimler 8 Ocakta düzenlenebilir” denildi. Bildiride, “Müşerref’in genel seçim için 8 Ocak tarihinin seçilmesini seçim komisyonuna tavsiye edeceğini açıkladığı” belirtildi. Seçim komisyonu genel seçim tarihinin 21 Kasımda açıklanacağını duyurmuştu.

/ KARAÇİ

20.11.2007


 

Sarkozy’e güven azaldı

Fransızların, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye olan güvenlerinin son bir ayda 5 puan azalarak yüzde 51’e, Başbakan François Fillon’a olan güvenlerinin ise 3 puan azalarak yüzde 41’e gerilediği bildirildi.

Fransa’da ulaşım sektöründeki grevin ilk 2 günü olan 14-15 Kasımda, telefonda 18 yaş ve üzeri 959 kişiyle yapılan bir kamuoyu araştırmasında, halkın Sarkozy’ye olan güveninin geçen aya göre 5 puan azalarak yüzde 51’e düştüğü, Sarkozy’e güvenmeyenlerin oranının ise geçen aya oranla 2 puan artarak yüzde 40’a çıktığı, fikrini söylemeyenlerin oranının ise yüzde 9 olduğu ortaya çıktı.

/ PARİS

20.11.2007


 

Hindistan’ın gözü Mars’ta

Uzay araştırmalarının hız kazandığı ve Hindistan ile Çin arasında gizli bir rekabetin yaşandığı bu dönemde, Yeni Delhi Mars’a uydu göndermeyi planlıyor.

Gelecek yıl Ay’a uydu fırlatacak Hindistan, bir sonraki hedef olarak Mars gezegeni üzerinde çalışmalara başlayacak. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu’nun (ISRO) bu hafta yayınladığı 11. Yıl programı, Mars’a uydu gönderme projesini de kapsıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı gibi öncülerin şimdiden üzerinde çalıştıkları Mars hedefine Çin ve Japonya’nın da katılmasının ardından, Hint uzay bilim adamları Mars hedefine kilitlendi. 2008 yılının Nisan ayında Ay’a uydu fırlatacak olan Hindistan, uzay bilimlerindeki iddiasını Mars’a göndereceği uyduyla ispatlamak istiyor.

/ HAYDARABAT

20.11.2007


 

Kasırga felâketi: Ölü sayısı 5-10 bin olabilir

Bangladeş’i vuran Sidr kasırgasında ölenlerin sayısının 5 bin ile 10 bin arasında olabileceği bildirildi.

Bangladeş Kızılay Teşkilâtı Başkanı Abdur Rab, kasırgada 3 bin kişinin öldüğünün doğrulandığını belirterek, ölenlerin sayısının 5 bini aşabileceğini, ancak 10 binin altında olacağını söyledi. Ülkenin özel televizyon kanalı ATN, korkunç felâkette ölenlerin sayısının 3 bine ulaştığını duyurmuştu.

/ DAKKA

20.11.2007


 

Hugo Chavez 7. kez İran’da

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran’ı 7. kez ziyaret ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Suudi Arabistan’daki doruk toplantısından sonra kısa bir çalışma ziyareti için Tahran’a gelen Chavez, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. İki liderin resmî karşılama töreninden sonra yaptıkları görüşmeye, iki ülkenin dışişleri, petrol, sanayi ve ulaştırma bakanları da katıldı. 8 yıllık devlet başkanlığı süresince İran’ı 7. kez ziyaret eden Chavez, bu ziyaretlerden 4’ünü Haziran 2005’te göreve gelen Ahmedinejad döneminde yaptı. Ahmedinejad da Venezuela’ya 2,5 yılda 3 kez gitti. ABD karşıtlığıyla dikkati çeken iki ülke, son yıllarda siyasî ve ekonomik alanda işbirliğini geliştiriyor.

/ TAHRAN

20.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri