Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İran’la elektrikte anlaştık

ABD’nin tepkisine rağmen Türkiye ile İran arasında, elektrik işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türk tarafı adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran tarafı adına da İran Elektrik Bakanı Perviz Fettah imza koydu.

Anlaşmaya ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Güler, doğalgaz ve petrolde yeni imzalar atılacağını söyledi. İranlı bakan da ABD’nin tepkisini eleştirerek, “Bazı çevreler bu ilişkilerin gelişmesinden rahatsız olabilirler. İki ülke son derece bağımsız ve güçlüdürler. Bu anlaşmalar hiçbir çevreye zarar vermeyecek. Ama onlar da artık gerçekleri kabullenmek zorundalar” dedi.

Bakan Güler, ABD’nin İran’da enerji alanında yatırım yapanlara uygulayacağı ambargonun Türkiye’yi nasıl etkileyeceği sorusuna “Ambargoya hazırlıklıyız. Buna göre çalışma yaptık” karşılığını verdi.

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

Anlaşmaya göre, her biri iki bin MW kurulu güçte iki adet İran tarafında, bir adedi de Türkiye tarafında olmak üzere 3 adet termik santral kurulacak.

Ayrıca İran tarafına toplam 10 bin MW gücünde hidroelektrik santralleri yapılacak. İki ülke arasında bulunan elektrik iletim hatları da güçlendirilecek. Elektrik iletim hatlarının güçlendirilmesi işi Türkiye Elektrik İletim A.Ş tarafından yapılacak. Termik ve hidrolik santraller ise her iki ülkenin özel sektörü tarafından yapılacak.

İran’da yapılacak santrallerde Türk şirketinin payı yüzde 49, İran şirketinin payı yüzde 51, Türkiye tarafında kurulacak santrallerde ise Türk şirketinin payı yüzde 51, İran şirketinin payı yüzde 49 olacak.

/ ANKARA

21.11.2007


 

Sabah ve ATV'nin satışına ilgi az

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah-ATV satışı ihalesine 3 grubun başvurduğunu bildirerek, ihaleye ilginin beklentilerinin altında kaldığını vurguladı. Ertürk, “Benim için beklenmeyen bir durumdu, beklediğimin altında başvuru oldu” dedi.

Bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Sabah-ATV’nin satışıyla ilgili soruları cevaplayan Ahmet Ertürk, “İhaleye yapılan bu başvurular sizi tatmin etti mi?” sorusuna, “Başta özellikle yabancılardan başvuru vardı ama bu talebe dönüşmedi. Beklediğimin altında bir başvuru oldu” diye cevapladı. Muhammen bedelin altında fiyat veren olursa ihalenin iptal olabileceğini ifade eden Ertürk, “Bizim beklentimizin altındaki fiyat bizi tatmin etmez” dedi. Ertürk, ihalenin gerçekleşmesiyle ilgili bu konuda biraz aceleleri olduğunu söyleyerek, “Sanıyorum ki ülke de bizi medya patronu olarak görmek istemiyor. Onun için biz acele ediyoruz, yasal düzenlemeleri bekleyecek durumda değiliz. Başvuruları mevcut yasal düzenlemelerle de kabul edeceğiz” diye konuştu.

ÜÇ BAŞVURU YAPILDI

Sabah-atv ticarî ve iktisadî bütünlüğünun satışına ilişkin önyeterlilik başvuru süresi sona erdi. İhale kapsamında üç grup önyeterlilik almak üzere başvuruda bulundu. Bunların Nurol-Carlyle Grubu, Çalık Grubu önderliğindeki Turkuaz konsorsiyumu ve RTL-İpek-Sancak Grubu’ndan oluşuyor. Nurol-Carlyle Grubu’nda Nurol Holding’in payı yüzde 75 düzeyinde bulunuyor. 5 Aralık’ta gerçekleştirilecek satışta Sabah, atv, Takvim, Yeni Asır, dergiler, dağıtım şirketi, reklam şirketi paket olarak yer alacak. İhalenin muhammen bedeli ise 1.1 milyar dolar olarak belirlenmişti.

/ ANKARA

21.11.2007


 

MÜSİAD'dan, Abu Dhabi’ye çıkarma

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Genel Başkan Dr. Ömer Bolat başkanlığındaki, işadamı heyeti ile 11. Uluslararası İş Forumu (IBF) toplantısı için Abu Dhabi’ye gidecek.

Türkiye’den, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in onur konuğu olarak katılacağı ve bir konuşma yapacağı kongrede, Türkiye’yi 230 kişilik MÜSİAD heyeti temsil edecek. Kongreye Türkiye’den gidecekler arasında Konya Ticaret Odası üyesi 80 işadamı bulunuyor. Abu Dhabi Veliahtı General Şeyh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan’ın himayesinde gerçekleşecek olan IBF Genel Kurulu 27-29 Kasım 2007 tarihinde gerçekleştirilecek.

MÜSİAD üyelerinin katılacağı ve Abu Dhabi ve Dubai gezisinin ve her iki finans merkezinde ticari görüşmelerin yapılacağı IBF programı ise 25 – 30 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek. Geziye Yayın Koordinatörümüz Abdullah Eraçıkbaş da MÜSİAD’ın davetlisi olarak katılıyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.11.2007


 

Bölgesel kalkınmada mutlu son

Türkiye’de yürütülen en büyüt bütçeli ve en geniş kapsamlı entegre bölgesel kalkınma programında finale gelindi. Avrupa Komisyonu finansmanıyla ve DPT Müsteşarlığı’nın koordinatörlüğünde 13 ilde yürütülen projelerin tamamlanma aşamasına geldiği bildirildi.

DPT’den yapılan açıklamada, Türkiye’de bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması ve merkezi ve bölgesel düzeyde kurumsal kapasitenin artırılmasını hedefleyen programın amacına ulaştığı vurgulandı. Uygulandığı illerde ekonomik ve sosyal gelişmeye önemli ölçüde katkı sağlayan program çerçevesinde Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Iğdır, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Malatya, Sivas, Tunceli ve Yozgat illeri için 91 milyon Euro kullanıldığı ve 496 projenin tamamlanma aşamasına geldiği bildirildi. Programın, “kapanış toplantısı” bugün Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini’nin katılımıyla, Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

21.11.2007


 

Ekim’de 1,5 milyar YTL teşvik belgesi verildi

Hazine Müsteşarlığı, geçen ay, toplam yatırım tutarı 1 milyar 550,8 milyon YTL olan 227 adet teşvik belgesi verildiğini bildirdi.

Hazine Müsteşarlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğine göre, Ekim ayında yatırımcılara verilen teşvik belgeleri ile 1 milyar 550,8 milyon YTL yatırım yapılması öngörüldü. Tarım, madencilik, imalat sanayi ve enerji sektörü ile eğitim, turizm, sağlık ve ulaştırma başta olmak üzere hizmetler sektörü için verilen teşvik belgeli yatırımlar ile 9 bin 945 kişiye istihdam sağlanacağı bildirildi.

/ ANKARA

21.11.2007


 

IMF: Banka azaldı, finansal kurumlar arttı

AKP’nin iktidarda bulunduğu 2002-2006 yılları arasında banka sayısı azalırken, finansal kurumların toplam sayısı arttı.

Hisselerinin çoğunluğu yerli sermayeye ait bulunan banka sayısı dört yılda 36’dan 28’e düştü, finansal kurumların toplam sayısı ise 746’dan 782’ye çıktı.

IMF’nin “Türkiye: Finansal Sistem İstikrar Değerlendirmesi” adlı ülke raporuna göre, en büyük patlama ise emeklilik fonlarında yaşandı. 2002’de faaliyette bulunan emeklilik fonu bulunmazken, 2006’da sayıları 102’ye çıktı. Katılım bankalarının sayısı ise 5’ten 4’e düştü.

/ ANKARA

21.11.2007


 

Hanelerin sadece yüzde 18.9’unda internet var

TÜİK, Türkiye’deki hanelerin yüzde 18.94’ünün internete erişim imkanına sahip olduğunu, bu hanelerin yüzde 79.39’unda evden internete bağlanabilen kişisel bilgisayara bulunduğunu belirledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, hanelerin yüzde 18.94’ü internete erişim imkanına sahip bulunuyor. Bu hanelerin de yüzde 79.39’unda evden internete bağlanılabilen kişisel bilgisayar bulunuyor. İnternet erişim imkanı olan hanelerde en yaygın kullanılan internet bağlantı türünün 78.03 ile geniş bant (ADSL vb.) bağlantı olduğu belirtildi. Anılan dönemde 16-74 yaş grubundaki hanehalkı bireylerinin bilgisayar kullanma oranının yüzde 29.46, internet kullanım oranlarının yüzde 26.67 olduğu belirlendi. Aynı dönemde internet kullanan hanehalkı bireylerinin yüzde 61.11’i interneti hemen hemen her gün kullanırken, yüzde 25.50’sinin haftada en az bir kez İnternete girdiği kaydedildi. Nisan-Haziran döneminde hane halkı bireylerinin yüzde 90.54’ü bilgi arama ve on-line hizmetler, yüzde 80.74’ü iletişim faaliyetleri, yüzde 52.27’si eğitim faaliyetleri, yüzde 26.18’i kamu kurum/kuruluşlarıyla iletişim amacıyla interneti kullandı. Bu dönemde, internet üzerinden alış veriş yapan hanehalkı internet kullanıcılarının oranı ise yüzde 5.65 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

21.11.2007


 

Avcı artıyor, balık azalıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, Türkiye’de balıkçılık sektöründe kontrolsüz bir büyüme yaşandığını, buna karşın balık stoklarında artma olmadığını, aksine azalma yaşandığını söyledi.

Balıkçılığın en önemli ayağı olan avcılığın ön hazırlıktan yoksun bir şekilde yürüdüğünü belirten Düzgüneş, ‘’İnsanlar sadece ruhsat alarak istedikleri gibi avlanıyorlar. Bugün hamsi avlayan, orkinos sezonu başlayınca Akdeniz’e kadar inip orkinos avlayabiliyor. Ruhsat tüm balıklar için alınınca sorunlar büyümeye başlıyor’’ dedi. Balıkçı motorlarının güçlerinin inanılmaz ölçülerde büyüdüğünü, boylarının 64 metreye kadar çıktığını ifade eden Düzgüneş, ‘’Kısacası, balıkçılıkta kontrolsüz bir büyüme yaşandı, yaşanıyor. Ama balık stoklarımız eskiye göre artmadı, aksine azaldı. Her geçen gün yeni yapılan gemilerin avcı filolarına katıldığını görüyoruz. Bu yönüyle baktığımız zaman balık stoku, yani kaynak büyüklüğüyle, gemilerdeki gelişmenin paralel olmadığını görüyoruz’’ diye konuştu.

Sorunların aşılması için radikal bazı kararların alınması gerektiğini dile getiren Düzgüneş, alınacak kararların başında ‘’balıkçılık denetim planları’’nın hazırlanması ve uygulamasının geldiğini kaydetti.

/ TRABZON

21.11.2007


 

Vergi rekortmenleri Türk Telekom ve Rahmi Koç

nkara’da 2005-2006 yıllarında kurumlar vergisinde Türk Telekom, gelir vergisinde Rahmi Koç vergi rekortmeni oldu.

Ankara Ticaret Odası (ATO), 2005-2006 yılları vergi rekortmenleri için plaket töreni düzenledi. 2005 yılında kurumlar vergisinde, Türk Telekomünikasyon A.Ş. 1 milyar 323 milyon 838 bin 902 YTL ile ilk sırada, Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü 904 milyon 236 bin 584 YTL ile ikinci, Vakıflar Bankası T.A.O. Genel Müdürlüğü 256 milyon 73 bin 632 YTL ile üçüncü, Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü ise 254 milyon 437 bin 199 YTL ile dördüncü sırada yer aldı.

2006 yılında kurumlar vergisi sıralamasında da Türk Telekomünikasyon A.Ş. 764 milyon 40 bin 218 YTL yine şampiyon olurken, Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü 528 milyon 13 bin 849 YTL ile ikinci, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü 237 milyon 99 bin 248 YTL üçüncü, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Genel Müdürlüğü 181 milyon 808 bin 148 YTL ile dördüncü sırada yer aldı.

2005 yılında Rahmi Koç, 9 milyon 156 bin 281 YTL gelir vergisi rekortmeni olurken, 2 milyon 6 bin 800 YTL ile Mehmet Oğuz Gürsel ikinci, 960 bin 442 YTL ile Salih Bezci üçüncü sırada yer aldı. Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 615 bin 127 YTL gelir vergisi ile 12. oldu. 2006 yılında da 6 milyon 900 bin 407 YTL gelir vergisi ile Rahmi Koç yine ilk sırayı kimseye kaptırmadı. Koç’u 3 milyon 821 bin 646 YTL ile Erol Çarmıklı, 3 milyon 792 bin 81 YTL ile Mehmet Oğuz Çarmıklı takip etti. Bu arada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2006 yılı gelir vergisi sıralamasında 764 bin 284 YTL ile 10. oldu.

/ ANKARA

21.11.2007


 

Avrupalı Türkler AB’nin 28. üyesi

ABD’de İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayınlanan TURKOFAMERICA Dergisi Avrupa Özel sayısını Avrupalı Türklere ayırdı.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı’nın (TAM) katkılarıyla hazırlanan 96 sayfalık dergide Avrupalı Türklere ilişkin çok sayıda makale ve önemli kişilerle söyleşiler yer aldı. Büyük nüfus ve ekonomik güç: Euro-Türkler TAM Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen’in “Euro-Türkler: Avrupa’da Türk Varlığı ve Geleceği“ adlı eserini kaynak göstererek; Avrupalı Türklerin 5.2 milyonluk nüfuslarıyla AB’nin fiilen 28. üyesi haline geldiklerini kaydeden dergi, Almanya’daki 68 bin 300 Türk kökenli girişimcinin 31.6 milyar Euro ciroları ve sağladıkları istihdamla ekonominin dinamosu haline geldiklerini ifade etti.

Dergi için bir makale kaleme alan TAM Uygulamalı Projeler Bölüm Başkanı Yunus Ulusoy, Avrupalı Türklerin ekonomik güçlerine ilişkin yazısında AB ekonomisine 80.7 milyar Euro’luk katkıda bulunan 1 milyon 372 bin Türk çalışan bulunduğuna işaret etti.

/ ESSEN

21.11.2007


 

Madencilikte yeni dönem

Madencilik sektörleründe gelecek yıldan itibaren yeni bir dönem açılacak. Bor hariç olmak üzere kamu elindeki maden sahalarının özel sektör işletmeciliğine sunulması sağlanacak. Rafine bor ürünlerinin geliştirilmesi ve sanayiye uygulanması konusunda çalışmalar yapılacak.

2008-2012 dönemine ilişkin Eylem Planı’na göre, sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması amacıyla, Türkiye’deki bor kaynaklarından ekonomik olarak daha fazla yararlanılabilmesi için sanayiye yönelik yeni ürünlerin ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanacak.

Bor hariç, kamu tarafından öncelikli görülmeyen ve verimli şekilde işletilemeyen maden sahaları tespit edilecek. Halihazırda TKİ, TTK ve EÜAŞ uyguladığı şekilde maden sahalarının özel sektör işletmeciliğine açılması çalışmaları sürdürülecek.

Sanayi hammaddeleri, petrol, doğal gaz ve jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilecek. Rezervi tükenmekte olan metalik maden ve endüstriyel hammadde aramaları yoğunlaştırılacak. Buna ilave olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilecek.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIN

AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Enerji alanında ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla ağırlıklı olarak denizlerde yapılacak petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına devam edilecek. Yurt dışı aramalarda da Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerle işbirliği sürdürülecek. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının faaliyet ve verimliliği artırılacak. ETİ Maden İşletmeleri, dünya pazarlarında rekabet edebilme yetenekleri açısından hızlı kararlar üretebilen, dinamik ve kendini yenileyebilen bir organizasyon yapısına kavuşturulacak.

Sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması amacına dönük alınan tedbir ise şöyle: “-Türkiye genelinde ürün güvenliği anlayışının yerleştirilmesine ve aynı zamanda Türk ürünlerinin AB piyasasına teknik engellerle karşılaşmadan girişinin sağlanmasına yönelik çerçeve mevzuattaki eksiklikler giderilecek.”

/ ANKARA

21.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri