Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Vehip Sinan'a saygı

Uzun yıllar gazetemizde de karikatürler çizen Vehip Sinan’a ‘saygı’ toplantısı düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Kültür AŞ. tarafından düzenlenen program Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde yapıldı. “Yaşayanlara Saygı” başlığı altında düzenlenen programa Vehip Sinan rahatsızlığı sebebiyle katılamazken, çalışma arkadaşları ve sevenleri toplantıda hazır bulundu.

19 Kasım 2007 Pazartesi günü saat 19.00’da yapılan toplantıda Gürbüz Azak ve Can Alpgüvenç birer konuşma yaparken, toplantıyı Mehmet Nuri Yardım yönetti.

Toplantının ilk konuşmacısı olan yazar ve ressam Gürbüz Azak, ‘usta’ ile ‘üstad’ arasındaki farka dikkat çekti. Vehip Sinan’ın karikatür konusunda ‘üstad’ olduğunu ifade eden Azak şöyle konuştu: “Sanatçı, insanı şaşırtandır. San’atçı, insanları şaşırtmıyorsa üstad seviyesine gelmemiş demektir. Vehip Sinan, çok genç yaşta çizmeye başlayarak bunu 2000’li yıllara kadar devam ettirebilmiş bir ustadır. 25 yıl çalıştıktan sonra bir daire alabildi.”

Vehip Sinan’ın çalışma arkadaşı gazeteci Can Alpgüvenç de kültüre emek veren insanların daha sağlığında hatırlanmasının güzel bir vefa duygusu olduğunu ifade ederek, Sinan’a uzun ömürler diledi. Vehip Sinan’la 1955 yılında tanıştığını hatırlatan Alpgüvenç, “Sonradan ‘Topuz’ olan ‘Teoman’ tiplemesiyle Vehip Sinan’ı tanıdım. O dindar, dinî ve ahlakî millî misyona sahip, yüksek ahlâk sahibi, mütevazı bir kişidir. Naziktir, yumuşak huyludur ve kendisini övmeyen bir kişiliktir. Allah ömrünü uzun, sağlığını daim etsin” şeklinde konuştu.

Toplantının konuşmacılarından sonra salonda bulunan; Ümit Şimşek, Suad Alkan, Abdurrahman Şen, Hüseyin Gülerce, Muammer Erkul, Akın Dindar, Fahrettin Bozdağ ve Nurettin Taşkesen gibi Vehip Sinan’ı yakından tanıyan ‘dinleyici’ler de söz alarak Sinan’la olan hatıralarını anlattılar.

Gazetemizin karikatüristi İbrahim Özdabak da Vehip Sinan’la olan hatıralarını anlatırken, 1981’de Can Kardeş’te Vehip Sinan’la yapılan bir röportajdan bahsetti. O röportajda, Vehip Sinan’a “Aya gitmek istiyor musun?” diye sorulduğunu, Sinan’ın da bu soruya “Allah korusun, ben evin balkonuna bile çıkamıyorum” diye cevap verdiğini, bunun üzerine Gürbüz Azak’ın “Vehip Sinan aya çıkmaktan korkuyor” diye mahşet attığını anlattı. Sonrasında, Can Kardeş okuyucularının mektup yazarak, “Böyle korkakları neden Can Kardeş dergisinde çalıştırıyorsunuz. Hemen işine son verin” dediklerini söyleyinci salonda kahkaha koptu.

Toplantı sonunda, konuşmacı ve katılımcılar ‘hatıra’ fotoğrafı çektirdi. Salon dışında da Vehip Sinan’ın çizgilerinden oluşan bir sergi açıldı. Vehip Sinan kimdir? Vehip Sinan 1929 yılında İstanbul’da doğdu. Çocuk yaşlarda başladığı çizim işini, 2000’li yıllara kadar devam ettirdi. En bilinen çizgi tipi ‘Topuz’ oldu. Düzenli olarak ilk defa Ceylan Yayınlarında çalışmaya başladı. “Yeni İstanbul,” “Babiali’de Sabah,” “Tercüman” ve “Türkiye” gibi gazetelerden sonra Yeni Asya gazetesi ve Can Kardeş Çocuk Dergisinde de uzun yıllar karikatür ve “Topuz’un Maceraları”nı çizdi. Vehip Sinan’ın “Topuz’un Maceraları” adlı çizgi-romanı kitap olarak da yayınlandı. Sinan, İstanbul Fatih’te oturuyor dostlarından duâ bekliyor.

Ömer ŞENÖZ / İSTANBUL

21.11.2007


 

“Aşk Çağlayanı Mevlânâ”

Ressam Mustafa Çağlayan’ın resim çalışmalarından oluşan “Aşk Çağlayanı Mevlânâ” sergisi 21 – 30 Kasım 2007 tarihlerinde Harbiye CRR’de gezilebilecek.

Ressam Çalağan, bu sergisinde 20’den fazla Mevlânâ çalışmasını, resim meraklılarına ve Mevlânâ hayranlarının beğenisine sunuyor. Çalağan’ın sergide yer alan Mevlânâ merkezli çalışmalarında, soyut ve somut imgeler bir arada kullanılmış. Her biri bu sergi için özel çalışılmış yağlı boya tabloları ile ilk defa görücüye çıkıyor.

ÇAĞLAYAN KİMDİR?

Mustafa Çalağan Van’ın Gürpınar ilçesinde doğdu. 1997 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü’nden mezun oldu. 2002 yılında İstanbul’a gelen sanatçı, halen Bağcılar Barbaros Lisesi’nde Resim-İş öğretmeni olarak görevine devam ediyor.

/ İSTANBUL

21.11.2007


 

Arayış tezhip sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür A.Ş. tarafından organize edilen “2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri” 21 Kasım 2007 tarihinde, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, İbrahim Paşa Sarayı’nda gerçekleşecek olan “Sevgiyi Arayış” adlı Tezhip sergisi ile devam ediyor.

“2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri” çerçevesinde gerçekleştirilen, “Sevgiyi Arayış” adlı tezhip sergisi 21 Kasım Çarşamba günü, saat 15:00 – 20:00 arasında Türk ve İslâm Eserleri Müzesi İbrahim Paşa Sarayı’nda sanatseverler ile buluşuyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölüm, Tezhip Öğretim Görevlisi Dr. Münevver Üçer tarafından yapılan tezhipler, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nde bulunan Mevlânâ ve Mevlevîlik ile ilgili eserler ülkemizde ilk defa olmak üzere birlikte sergilenecektir. “Sevgiyi Arayış” Tezhip sergisi, 21 Kasım - 09 Aralık 2007 tarihleri arasında gezilebilir.

/ İSTANBUL

21.11.2007


 

Mevlânâ’yı anlamak için Kur’ân’a bakın

Mevlânâ’yı anlayabilmenin birinci yolunun, onun eserlerinin dayandığı asıl kaynağa, yani Kur’ân-ı Kerim’e bakmak gerektiği bildirildi.

Tokat’ın Erbaa ilçesinde ‘Mevlânâ’da İnsan Sevgisi’ isimli konferans düzenlendi. 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tarakçı, “Konya ilinde Mevlânâ, turizm metaı haline getirilmiş, Mevlânâ şekeri, Mevlânâ kaşığı, Mevlânâ çarığı gibi. O bizim en önemli milli ve manevî değerimizdir, onun gerçek mânâda anlaşılması ve anlatılması gerekir. Mevlânâyı anlayabilmenin birinci yolu onun eserlerinin dayandığı asıl kaynağa, yani Kur’ân-ı Kerim’e bakmak gerekir’’ dedi. Tarakçı, Mevlânâ dönemine bakıldığında, toplumları sarsan 2 önemli olay olduğunu; bunlardan birisinin haçlı seferleri, diğerinin moğol istilası olduğuna işaret ederek, Mevlânâ’nın, toplumun manevi ve sosyal değerlerininin ayakta kalması için moral kaynağı olduğunu belirtti.

/ TOKAT

21.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri