Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

OHAL, Lübnan’ı da karıştırdı

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, hükümetin, geceyarısı görev süresi dolan Emil Lahud’un halefinin yokluğunda, devlet başkanlığı yetkilerini üstlendiğini bildirdi.

Sinyora, Beyrut yakınlarındaki Bkerke’de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin asıl görevinin, parlamentonun yeni devlet başkanını belirleyememesi üzerine oluşan siyasî boşlukta devlet başkanı seçim sürecini tamamlamak olacağını kaydetti. Devletin tehlikede olmadığını da belirten Sinyora, endişe duyulacak bir durum ve Lübnan halkının geçmişin acılarını yeniden yaşamak arzusunda olmadığını çok iyi bildiklerini ifade etti. Bu arada, Lübnan’ın, görev süresi dün gece yarısı sona eren Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud, devlet başkanlığı sarayından yerini boş bırakarak ayrıldı.

Beyrut’taki AFP muhabiri, Baabda Sarayı’ndaki personele veda eden Lahud’un askeri marş eşliğinde bir arabaya binerek saraydan ayrıldığını, binadan ayrılmadan önce de gazetecilere, “Üzerinde uzlaşma sağlanan bir başkan seçilmeli” dediğini aktardı.

Muhabir, Lahud’un ayrıca, Fuad Sinyora hükümetinin “ABD, Fransa ya da diğerleri ne derse desin, gayrimeşru ve anayasaya aykırı” olduğunu söylediğini de belirtti. Bazı Lübnanlılar ise Lahud’un gidişini kutladı.Mazen Hammun adındaki Lübnanlı, “Bayram yapıyoruz, çünkü Lahud’un dönemi Lübnan tarihinin en karanlık dönemiydi. Başbakan Refik Hariri dahil birçokları onun döneminde şehit düştü” dedi. Derin bir siyasi krizde bulunan Lübnan’da yeni bir devlet başkanı seçilememiş, seçim için yapılacak parlamento oturumu 30 Kasım’a ertelenmişti. Bu arada, ABD ve AB, Lahud’un ayrılmasıyla devlet başkanlığı makamının boş kalmasından sonra şiddet olaylarına karşı uyarıda bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, devlet başkanlığı seçiminin 5 kez ertelendiğine işaret ederek, bundan üzüntü ve endişe duyduğunu açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan’daki bütün siyasi taraflar, sükunetin devamı ve Lübnanlıların güvenliğinin sağlanması için çaba sarf etmeye çağrıldı.

AB’den ise bütün siyasi taraflara devlet başkanını seçmek için diyaloğa devam çağrısı geldi.

/ BEYRUT

25.11.2007


 

Pakistan kan gölü

8 Ocak’ta genel seçimlere hazırlanan Pakistan’da şiddet durmuyor. Ülkenin kuzeybatısındaki Paraçınar’da, önceki gün Sünnîlerle Şiîler arasında patlak veren mezhep çatışmalarında en az 50 kişinin öldüğü bildirildi.

Pakistan’ın sürgündeki eski Başbakanı Navaz Şerif’in, bugün ülkesine dönmesinin beklendiği bildirildi. Şerif’in Pakistan İslâm Birliği partisinin liderlerinden Sadık El Faruk, Associated Press’e yaptığı açıklamada, Şerif ve ailesinin bugün Suudi Arabistan’dan Pakistan’ın Lahor şehrine geleceğini söyledi.

Partisi tarafından yapılan açıklamada, Şerif’in, ülkesine geri dönmek için Suudi yetkililerle anlaştığı ve 8 Ocak’ta yapılacak genel seçimlerden önce ülkeye dönmesinin beklendiği bildirilmişti. Navaz Şerif, 10 Eylül’de de ülkesine dönme girişiminde bulunmuş, ancak İslamabad’da uçaktan çıkmasına izin verilmeyerek, aynı uçakla sınır dışı edilmişti.

Bu arada, Pakistan’ın başehri İslamabad ile Ravalpindi kentinde aynı anda düzenlenen iki bombalı intihar saldırısında 36 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı bildirildi. Pakistan istihbaratı yetkilileri, başkent İslamabad’da bir istihbarat bürosuna giden Savunma Bakanlığına ait bir otobüse bomba yüklü araçla çarpmak suretiyle düzenlenen intihar saldırısında 35 kişinin öldüğünü belirttiler.

Aziz seçimlere katılmayacak

Bu arada, Pakistan Başbakanı Şevket Aziz’in, 8 Ocak’ta yapılması planlanan genel seçimlere katılmayacağı bildirildi. Özel televizyon kanalı Dawn News ve devlet televizyonu, görev süresi bu ay başında dolan Aziz’in, seçimlere katılmama kararının özel sebepleri bulunduğunu söylediğini duyurdu.

Seçimlere kadar geçici başbakan tarafından yönetilen Pakistan’da Aziz, 2004’te başbakan olmuştu. Daha önce Maliye Bakanı olarak görev yapan Aziz, Pakistan’ı çökmenin eşiğine gelen ekonomiden kurtarıp Asya’nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmesine yardımcı olmuştu.

Müşerref’in seçilmesi onaylandı

Öte yandan, Pakistan’da Seçim Komisyonu, Pervez Müşerref’in 6 Ekimde 5 yıllığına yeniden devlet başkanı seçilmesini onayladı. Seçim Komisyonu sözcüsü Kenvar Dilşad yaptığı açıklamada, Pervez Müşerref’in devlet başkanlığı seçimlerindeki başarısıyla ilgili bir duyuru yayımladıklarını söyledi.

/ İSLAMABAD

25.11.2007


 

İsrail: Annapolis’in olması bile başarı

İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, zamanın İsrail ve Filistinlilerin aleyhine işlediğini, bununla birlikte uluslararası katılımlı Annapolis zirvesinin yapılacak olmasının bile başarı olduğunu söyledi.

Devlet radyosuna açıklamalarda bulunan Ben Eliezer, 27 Kasım’da Annapolis’te zirvenin yapılacak olmasına memnun olduğunu belirterek, Annapolis zirvesinin amacının, İsrail-Filistin diyaloğunu yeniden başlatmak olduğunu kaydetti.

Zamanın her iki tarafın da lehine işlemediğini söyleyen Ben Eliezer, toplantının yapılacak olmasının ve katılımcı listesinin kendilerini memnun ettiğini belirtti. İsrail ve Filistinlilerin zirveye ortak bir belgeyle gidemeyeceğine değinen Ben Eliezer, bunun konferansı “bir komedi” haline getireceğini sanmadığını da belirterek, “Annapolis zirvesinin yapılacak olması bile başarıdır” dedi. İsrailli Bakan, Arap Birliği’nin konferansa katılma kararıyla ilgili olarak da “İlk kez Arap Birliği mükemmel bir karar aldı. Bütün Dışişleri Bakanları Annapolis’te hazır bulunacak” diye konuştu.

/ KUDÜS

25.11.2007


 

“Filistin devletini kurmaya gidiyoruz”

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad, Salı günü İsrail ve Filistin’in yanı sıra 40 kadar ülke ve kuruluşun katılacağı ABD’deki barış görüşmeleri için, “Filistin delegasyonu, Annapolis konferansına, Kudüs’ün başşehir olduğu Filistin devletinin kuruluşunu hızlandırmak için gidiyor” dedi.

Feyyad, Batı Şeria’daki Filistin şehirlerinden den Nablus’a sürpriz ziyarette bulundu ve kentte, güvenlikle ilgili alınan son kararların uygulanmasını yerinde izledi.

Feyyad, kentteki güvenlik sürecinin işlemesinden, halkın ve güvenlik birimleri arasındaki işbirliğinden memnun olduğunu söyledi.

Başta Hamas örgütü olmak üzere, çeşitli grupların etkisinin yoğun olduğu Nablus’ta, Filistin Yönetimi, İsrail’le işbirliği içinde, ABD’nin maddî katkısıyla Kasım ayı başında asayiş ve huzurun sağlanması amacıyla güvenlik planı uygulamaya koymuş, bu plan doğrultusunda kente 500 Filistin güvenlik gücü yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Söz konusu güvenlik kuvvetlerinin halihazırda 300’ü, başta Hamas’a desteğin çok fazla olduğu Balata mülteci kampı olmak üzere, şehir çapında konuşlandırılmıştı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise geçen günlerde, doğrudan Nablus’taki güvenlik güçlerince kullanılmak üzere, Rusya’dan sağlanan 25 zırhlı aracın Filistin’e nakledilmesine onay vermişti.

/ KUDÜS

25.11.2007


 

Chavez, hasımlarını hain ilân etti

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, yandaşlarını, önerdiği anayasal reformlara karşı oy kullanacakların “hain” olacağı yolunda uyardı.

Chavez, yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, onlara, anayasada yapılacak 69 değişiklik için 2 Aralık’ta düzenlenecek referandumda “evet” oyu kullanmalarını öğütledi. 2012’de yeniden devlet başkanı seçilmesine imkân tanıyacak bu referandum için siyasî tabanını canladırmaya çalışan Chavez, “Chavez’i desteklediğini söyleyen, ancak ‘hayır’ oyu kullanacak biri haindir, gerçek haindir” dedi. Reform önerilerini “bir darbe” olarak nitelendiren Devlet Başkanı Chavez’in uzun dönem müttefiki eski Savunma Bakanı general Raul Baduel yakın zamanda Chavez’e desteğini çeken üst düzey şahsiyetlerden biri olmuştu. Baduel, Devlet Başkanı Hugo Chavez’e sınırsız devlet başkanı adayı olma imkanı tanıyan anayasa değişikliklerini sert biçimde eleştirmişti.

Temmuz ayında görevden alınıncaya kadar Chavez’in yakın dostu olan Baduel, 2 Aralık’ta yapılacak referandumda anayasa değişikliklerinin kabul edilmesinin “pratikte, bir darbenin tamamlanması anlamına geleceğini, bunun da anayasanın utanç verici biçimde ihlal edilmesi demek olduğunu” söylemişti.

/ CARACAS

25.11.2007


 

Musul’da intihar saldırısı

ABD ordu sözcülüğü, Irak’ın Musul kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 21 kişinin öldüğünü bildirdi.

Sözcü tuğamiral Gregory Smith basın toplantısında, “bu saldırıda El Kaide terör örgütünün 21 masum Iraklıyı öldürdüğünü” ifade etti. Irak polisi açıklamasında, şehirdeki bir polis kontrol noktasını hedef alan saldırıda 10’u sivil 13 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Smith basın toplantısında ayrıca, başkent Bağdat’taki evcil hayvan pazarında önceki sabah düzenlenen bombalı saldırıdan, İran’ın desteklediği Şii militanları sorumlu tuttu.

Kuşların bulunduğu bir kutunun içine yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda 15 kişi ölmüş, aralarında 4 polisin bulunduğu 56 kişi yaralanmıştı.

/ BAĞDAT

25.11.2007


 

Pakistan’da Şiî-Sünnî arbedesi

Pakistan’da önceki gün Sünnîlerle Şiîler arasında patlak veren mezhep çatışmalarında en az 50 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel yetkililer, ülkenin kuzeybatısındaki Paraçınar’daki çatışmaların geç saatlere kadar sürdüğünü belirterek, çatışmalarda en az 50 kişinin öldüğü bilgisinin ulaştığını açıkladı. Pakistan’da aynı bölgede geçen hafta çıkan mezhep çatışmalarında 112 kişi ölmüştü.

/ PEŞAVER

25.11.2007


 

Bağdat: Kürtlerin imzaladığı petrol anlaşmaları geçersiz

Irak hükümetinin, kuzeydeki bölgesel yönetimin imzaladığı petrol anlaşmalarını geçersiz kabul ettiği bildirildi.

Irak Petrol Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, hükümetin söz konusu anlaşmaları geçersiz ve gayrimeşrû kabul ettiğini belirttiği açıklamasında, “Petrol Bakanlığı, kuzeydeki bölgesel yönetim tarafından imzalanan anlaşmaları geçersiz kabul ediyor. Bu anlaşmalar tanınmayacaktır” ifadesini kullandı.

Kuzeydeki bölgesel yönetim, 7 yeni petrol anlaşması imzalandığını açıklamış, Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şahristani de daha önceki ö açıklamalarında, bu anlaşmaların geçersiz sayıldığını belirtmişti.

/ BAĞDAT

25.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri