Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

ATO: Nükleer santral bağımlılıktan kurtaracak

Ankara Ticaret Odası (ATO), kişi başına enerji tüketimi ile gelişmişlik ilişkisi ve bu ilişkide nükleer santrallerin yerini mercek altında aldı. Raporda, dünya genelinde nükleer santrallerin ne ölçüde kullanıldığına dikkat çekilirken, ATO Başkanı Sinan Aygün de, nükleer santralin Türkiye için önemini vurguladı.

Dünya Nükleer Birliği’nin (World Nuclear Associated) verilerinden yararlanarak hazırlanan raporda, 33 ülkede toplam 433 adet nükleer santralin faaliyet gösterdiği, 31 adet nükleer santralin ise yapım aşamasında bulunduğu belirtildi.

Dünyada en çok nükleer santrali bulunan üç ülkenin de sırasıyla ABD, Fransa ve Japonya olduğunun ifade edildiği raporda, “104 santral ile ilk sırada yer alan ABD’de kişi başına 45 bin 594 dolar milli gelir düşüyor. ABD’nin kişi başına elektrik tüketimi ise 2004 yılı itibariyle 13 bin 338 kwh” ifadelerine yer verildi.

Raporda, Türkiye’nin kalkınma için enerji açlığı yaşadığı vurgulanırken,

Türkiye’nin enerji üretim ve tüketimini artırması, bunun de için enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiği aktarıldı. Raporda ayrıca, Türkiye’nin 2007 yılı sonunda enerji kaynakları ithalatının 35 milyar dolara ulaşmasının beklendiği dile getirildi.

DÜNYA ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 16’SI NÜKLEERDEN

Dünyada kullanılan elektrik enerjisinin yüzde 16’sı nükleer enerjiden elde edildiğinin vurgulandığı raporda, “Fransa, elektriğin yüzde 78’ini, Litvanya yüzde 69’unu, Slovakya yüzde 57’sini, Belçika yüzde 54’ünü, İsveç ve Ukrayna yüzde 48’ini, Bulgaristan yüzde 44’ünü, Ermenistan yüzde 42’sini, Slovenya yüzde 40’ını, Güney Kore yüzde 39’unu, Macaristan yüzde 38’ini, İsviçre yüzde 37’sini, Almanya yüzde 32’sini, İngiltere yüzde 16’sını, Kanada ve Rusya yüzde 16’sını nükleer enerjiden üretiyor” denildi.

UZUN VADELİ YAPILANMA GEREKİYOR

ATO Başkanı Sinan Aygün, dünyadaki her ülkenin enerjiye olan ihtiyacının hızla arttığını, gelişmiş ülke olmanın kriterlerininden birinin enerji tüketimi olduğunu belirterek, “Türkiye, kalkınmasını uzun vadede besleyebilecek bir enerji yapılanması ortaya koymak zorunda. Otoritelere göre, önümüzdeki 50 yılda dünya, tarihinden bu yana kullandığı enerjiden daha fazlasını tüketecek. Türkiye’nin bu gerçekleri görmezden gelerek nükleer santralden kaçınma şansı yoktur” dedi. TBMM’den Nükleer Santral Yasası’nın çıkmasını, enerjide devrim oluşturacak bir girişimin ilk adımı olarak yorumlayan Aygün, nükleer santralin Türkiye’yi dışa bağımlılıktan büyük ölçüde kurtaracağını ifade etti.

/ ANKARA

25.11.2007


 

Vergi daireleri hizmette yarışacak

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, personel ve mükelleflerin tatmin düzeyinin arttırılması, vergi tahsilatında verimliliğin üst düzeye çıkarılması ve vergi daireleri arasında hizmet anlayışında rekabet oluşturmak amacıyla “Vergi Daireleri Performans Esaslı Yönetim Modeli” geliştirdi.

Seçilen 25 pilot vergi dairesinde Mart ayından bu yana uygulanan proje Ocak 2008’de resmi olarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda uygulamaya konulacak. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı proje kapsamında, vergi dairelerine çeşitli “performans kriterleri” getirilecek. Bu yolla kalite ve verimlilik artırılarak “şeffaf ve ölçülebilir idare olma” sağlanacak. Bu yolla vergi dairelerinin birim performansı yükseltilerek, vergi idaresinin toplam performansının optimum düzeye çıkarılması hedefleniyor. Proje kapsamında her ay “Ayın Vergi Dairesi” seçilerek, vergi daireleri rekabete yöneltilecek.

/ ANKARA

25.11.2007


 

UND: Avrupa’ya ihracatımız durma noktasında

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), şu an itibarıyla sınır kapılarında Bulgaristan transit belgesinin tükendiğini, Kapıkule kapısında kuyrukların uzamaya başladığını belirtti.

UND’den yapılan yazılı açıklamada, Bulgaristan’la ilgili boş girip yük alma belgelerinin 15 gün önce, transit geçiş belgelerinin ise dün itibarıyla tamamen bittiği hatırlatılarak, Bulgaristan makamları tarafından çeşitli sebeplerle gönderilmesi “kasıtlı” bir şekilde geciktirilen kota bakiyesi belgeler sebebiyle Türk ekonomisinin zarar göreceği ifade edildi.

Mayıs 2007’de Sofya’da gerçekleştirilen Bulgaristan-Türkiye Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı’nda Bulgaristan transit belge kotasının 200 bin adet, ikili belge kotasının 20 bin adet, boş giriş belgesi kotasının 10 bin adet ve

3. ülke belgesi kotasının da 500 adet olarak belirlendiğinin aktarıldığı açıklamada, “Kasım ayına dek Bulgaristan belge kotasından 80 bin adet transit, 15 bin adet ikili, 5 bin adet boş girip yük alma belgesi ve 500 adet üçüncü ülke belgesinin Türkiye’ye ulaştı. Bu durumda Bulgaristan’dan Kasım ayı başında kota bakiyesi olarak 120 bin transit, 5 bin adet ikili, 5 bin adet de boş girip yük alma belgesi alacağımız bulunmakta” denildi.

Sözkonusu açıklamada,yaşanan krizin Türkiye’nin Avrupa ihracatını durdurma noktasına getirdiği vurgulandı.

/ İSTANBUL

25.11.2007


 

SPK birleşmeyi onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin Cam Pazarlama A.Ş’yi devralma suretiyle birleşmesini olumlu karşıladı.

SPK’nın haftalık bültenine göre, Kurul, ÇBS Printaş Baskı Mürekkepleri ve Gereçleri Sanayi A.Ş.,Vetaş Veteriner ve Tarım İlaçları A.Ş’nin esas sözleşme tadil taleplerinin olumlu karşılanmasına karar verdi.

Hasan Demircioğlu ve Ali Osman Demircioğlu’nun, Sastaş Samsun Soğutma Tesisleri A.Ş.’nin sermayesini temsil eden hisse senetlerini devralmaları sebebiyle çağrıda bulunma talebini uygun karşılayan Kurul, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin Cam Pazarlama A.Ş’yi devralma suretiyle birleşmesine ve birleşme sözleşmesi ile duyuru metnine Kurulca onay verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verdi.

/ ANKARA

25.11.2007


 

Marka olacağımız ürünlerin fuarını yapalım

7. Aydın Sanayi ve Ticaret Fuarı için kapanış töreni düzenlendi. Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, “Bir taraftan mevcut fuarlarımızı geliştirirken, diğer taraftan otorite ve marka olacağımız konu ve ürünlerle ilgili fuarları da planlayıp hayata geçirmeliyiz” dedi.

Günümüzde iş hayatının en önemli faaliyetlerinden birinin fuarcılık olduğunu ve Türkiye’nin fuarcılık alanında Avrasya’nın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında olduğunu belirten Çağlayan, özellikle gelecek 5 yılda Türkiye’de bu konuda ciddi bir büyümenin olacağını söyledi.

Aydın’ın da fuarcılık açısından bir çok eksiğinin olduğunu dile getiren Çağlayan, “Bugüne kadar yaşadığımız tecrübeler, bundan sonraki yol haritamızın çizilmesinde yolumuzu aydınlatmalıdır. Bir taraftan mevcut fuarlarımızı geliştirirken, diğer taraftan otorite ve marka olacağımız konu ve ürünlerle ilgili fuarları da planlayıp hayata geçirmeliyiz” dedi.

/ AYDIN

25.11.2007


 

Eren Enerji’den büyük yatırım

Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji, yapacağı enerji yatırımı için Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası’ndan aldığı toplam 850 milyon dolarlık 12 yıl vadeli krediyle önemli bir anlaşmaya imza attı.

Eren Enerji’nin Zonguldak’ta hayata geçireceği ve halen yapımı sürmekte olan 160 MW’lık üretim kapasitesini 1.200 MW’lık ilâve kapasiteyle toplamda 1.360 MW güce ulaştıracak, özel sektörün sahip olduğu kömürle çalışan en büyük elektrik santrali olma özelliğine sahip. Dev tesis, 300 milyon dolarlık yatırıma ek olarak başlatılacak 1 milyar 200 milyon dolarlık yeni yatırım ile birlikte toplam 1,5 milyar dolarlık proje değerine ve özel sektörün sahip olduğu kömürle çalışan en büyük elektrik santrali olma özelliğine sahip olacak.

Eren Enerji’nin yeni yatırımı, Türkiye’ye Keban Barajı’nın ürettiği enerjinin 2 misli kadar, Atatürk Barajı’nın ürettiği enerjinin ise yüzde 30 fazlası kadar yeni enerji kazandırmış olacak. İlk etabı Ocak 2009’da devreye girecek projenin, 1.500 kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

25.11.2007


 

Ülker Rulokat yeni ambalajında

Ülker Rulokat, Kasım ayından itibaren yeni ambalajı ile raflarda yerini aldı. Çıtır gofreti ve kreması ile Ülker Rulokat, 5’li ve 7’li paketlerinin yanı sıra şimdi:

10’lu karton, 250 gramlık ve 375 gramlık teneke kutu ile tüketicisinin karşısına çıktı. Çikolata tutkunları için üretilen Rulokat Choco da yenilenen lezzetiyle 8’li karton kutuda satışa sunuldu.

EKONOMİ SERVİSİ

25.11.2007


 

NAZO’dan tarçını içinde salep

Aromalı içecek tozu markalarından NAZO, Türk damak tadının vazgeçilmez içeceklerinden salep’i kendi markasıyla tüketicilere sundu.

Tarçını içinde barındıran NAZO Salep Aromalı İçecek Tozu, hem süt hem de su ile hazırlanabiliyor ve 18 gramlık ‘bir içimlik’ poşetlerde bulunuyor. NAZO Salep, marketlerde ve alışveriş zincirlerinde satışa sunuldu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

25.11.2007


 

Ekonomide Dolar sarsıntıs

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, Kanada Doları dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kaybederken, altın fiyatları da önemli oranda yükseldi. ABD Dolarındaki bu düşüş ile yüksek riskli konut kredisine ilişkin sorunlar küresel piyasaları olumsuz etkiledi.

ABD Merkez Bankası (FED) eski başkanı Alan Greenspan, ABD’deki konut fiyatlarının düşüşünü sürdürdüğünü söyledi. Greenspan, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, yüksek riskli konut kredisi sorununun ortaya çıkmasından buyana, ABD konut piyasasındaki düşüşün sona ermediğini kaydetti. Alan Greenspan, FED’in, devamlı değer kaybeden ABD Dolarına, enflasyonist baskı oluşturmaması için dikkatle izlemesi gerektiğini de vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerin Merkez Bankası başkanları, ABD Dolarının, avro karşısında rekor düzeyde değer kaybetmesinden kaygılı olduklarını açıkladılar. AB Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet yaptığı açıklamada, dolardaki yıpratıcı değer kaybının, AB ekonomisini başta ihracat olmak üzere çok olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

AB ekonomistleri, doların gerçek değerinin çok altında, avronun da gerçek değerinin çok üstünde olduğunu belirterek, bu durumun, başta Airbus şirketinin satışları olmak üzere, AB ekonomisini olumsuz etkileyeceğini vurguluyorlar. Öte yandan, petrol fiyatları geçen hafta yükselişini sürdürdü. Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları, geçen hafta içinde, yeni bir rekor kırarak varili 99,29 dolar seviyesini gördü.

/ LONDRA/NEW YORK/TOKYO

25.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri