Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

‘Jeopark’lar geliyor

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, Türkiye’nin jeolojik yapılar açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında olduğunu belirterek, ‘’Bugüne dek Türkiye’nin jeolojik zenginliğinin envanterinin çıkarılmasında eksiklik yaşanmış’’ dedi.

Yalınkılıç, ‘’Jeolojik Miras Ulusal Envanteri’’ projesiyle ülkedeki karstik yapı, mağara, krater, buzul ve heyelan gölleri ile lagün, kanyon, düden, obruk, falez, sarkıt ve dikit, teknotik yapılar ve kumul gibi bir çok jeolojik mirasın, ‘’millî park’’, ‘’tabiat parkı’’, ‘’tabiat anıtı’’ ve ‘’tabiat koruma alanı’’ gibi statülere kazandırılması için inceleme altında olduğunu belirtti.

Proje kapsamında genel müdürlük bünyesinde kurulan Mağara Araştırma Birimi’nin, ülkedeki mağara envanteri üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Yalınkılıç, Türkiye genelinde 50 bine yakın mağara bulunduğunu, bu mağaraların 3 bine yakınının eko-turizme açılabilecek nitelikte olduğunu, 13’e yakınının da zaten açık olduğunu kaydetti.

Yalınkılıç, şu ana dek bin 260 mağaranın 260’ı hakkında detaylı bilgiye sahibi olunduğunu ifade ederek, ‘’Bunlardan 98’inin tabiat parkına dönüştürülmesine ilişkin çalışmalar devam ediyor. 51 mağaranın da yarasa faunası tesbit edildi ve koruma altına alındı’’ dedi.

Jeolojik değerleri sebebiyle Hatila Vadisi’sindeki sütun bazaltlar, Soğuksu’daki taşlaşmış ağaçlar, Altınbeşik Mağarası’ndaki göller, Nemrut Kalderası’ndaki çukurlar ve Göreme’nin millî park olduğunu hatırlatan Yalınkılıç, ‘’Ancak bunlar parmak sayısını geçmeyecek kadar az’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Yalınkılıç, Türkiye’deki bir çok mağaranın beton merdivenler ve demir parmaklıklarla zarar gördüğünü de belirterek, ‘’Ziyaretçilerin nefesleri ve ortamı aydınlatan ampullerin ısısıyla da mağaralar bozulmaya yüz tutuyor’’ dedi.

Koruma altına alınan mağaralar ve diğer jeolojik yapılarda birer tanıtım merkezi bulunacağını, buraların alan kılavuzlarıyla birlikte gezileceğini anlatan Yalınkılıç, bu proje kapsamında bir çok jeolog ve jeomorfologlara da istihdam alanı açılacağını da söyledi.

/ ANKARA

25.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KOBİ’ler: Katsayı zulmü bitsin

  DAĞA ÇIKANLARIN ÇOĞU CAHİL

  Toptan: Oyunları bozduk

  Özgürlük ortamını güçlendirelim

  Kar yolları kapadı

  Denizli Mevlidi bugün

  Afet yönetimine yeni yapılanma

  Öğretmenler artık bilgiyi doğru kullanmayı öğretmeli

  Recai Kutan: DTP kapatılmamalı

  Baykal: Önlerinde engel kalmadı

  Gül, Fransa’ya gidiyor

  İstanbul 'kurban'a hazırlanıyor

  3 bin işyeri kapandı

  Eğitim-Sen: Hep aynı nakarat

  Öğretmenler 25 yılda emeklilik istedi

  Esrarengiz ağaç, Amerikan ağacıymış

  Kamuda çalışan başörtülü insan değil mi?

  Bütçe maratonu 4 Aralık’ta başlayacak

  Kuzguncuklular, dizi film çekimlerinden şikâyetçi

  YÖK’te sürpriz atama beklentisi

  Selde kurumlar koordinesiz çalıştı

  Türkiye, hızlı tren hatlarıyla örülecek

  Gördes Barajı ödenek bekliyor

  ‘Jeopark’lar geliyor

  Türkiye işlemcisini tasarlıyor

  Bebekleri pnömokoktan aşıyla koruyun

  Kimse Yok Mu Derneği selzedelere umut oldu

  Mevlânâ, bugün de yol gösteriyor

  ABD’de fakir çocuklar, zengin eyaletlerde


 Son Dakika Haberleri