Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MÜSİAD’dan çağrı: Vizeyi kaldıralım

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Bolat, İslam ülkeleri arasında güç birliği, birlikte büyümeye ve zenginleşme için gümrük vergisi, kota engelleri ve vize uygulamasının kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Ömer Bolat, MÜSİAD’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) düzenlediği iş gezisi kapsamında Abu Dabi’de yapılan 11. Uluslararası İş Forumu’ndaki (IBF) konuşmasında, dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Müslüman ülkelerin, dünya üretiminin yüzde 5’ini, dünya ticaretinin yüzde 8’ini, dünyadaki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 6’sını temsil ettiğini kaydetti.

İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretinin toplam ticaretleri içindeki payının ihracatta yüzde 13,5, ithalatta yüzde 16 olduğunu ifade eden Bolat, dünyadaki ham madde kaynaklarının yüzde 40’ının, enerji kaynaklarının yüzde 65’inin İslam ülkelerine ait olduğunu söyledi.

Bolat, ‘’Bu gelişmeler, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için bir fırsat oluşturmaktadır. Artık, ülke içi yatırımlar ve komşu İslam ülkelerine yatırımlar ön plana çıkarılmalıdır’’ dedi.

Engelleri aşabilirsek, ticaret

ve yatırımlarlarımız artacak

Bu nedenle, İKÖ, İslam Kalkınma Bankası, İslam Ticaret Odası, İSEDAK gibi ortak uluslararası kurumların koordinasyon ve yönlendirmesinin son derece önemli olduğunu belirten Bolat, şöyle devam etti: ‘’Eğer insanlarımızın önündeki vize engelini, malların, hizmetlerin ticaretinin önündeki gümrük, finans ve ulaştırma engellerini aşabilirsek, önce karşılıklı ticaret ve yatırım artacak, ardından bütünleşmenin artması, siyasal ve diplomatik sorunların çözümünü kolaylaştıracak ve sosyal bütünleşmeyi de hızlandıracaktır. Müslümanlar içinde bulundukları konumdan memnun değildir. Bu nedenle, sorunlarımızı iyi tespit etmeli ve gereken adımları doğru atmalıyız. İslam coğrafyasında karşılaştığımız riskleri fırsata dönüştürmek bizim elimizdedir. Ülkelerimizde devlet-millet-aydın bütünlüğü sağlanmalıdır. Ülke ihtiyaçları doğrultusunda yeni politikalar doğrultusunda ekonomik ve sosyal hayata ilişkin yeni politikalar hayata geçirilmeli, üstünlüklerin yeniden gözden geçirilmesi ve planlanması gerekmektedir.’’

Bolat, karşılıklı ekonomik bağımlılığın, siyasi bütünleşmeyi ve ihtilafların çözümlenmesini de beraberinde getireceğini işaret etti. Müslüman ülkelerin yeni yatırım planları ve organizasyonlar oluşturması gerektiğini ifade eden Bolat, gümrük vergisi, kota engellerinin kaldırılmasını, vize uygulamasının da öncelikle azami ölçüde kolaylaştırılması ardından da kaldırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Tüzmen: Bütün kısıtlamaları kaldıralım

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de burada yaptığı konuşmada İslam ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde bazı sıkıntılar olduğunu ifade ederek, “Çözüm, başta ülkelerimiz arasında olmak üzere, ticaretin ve yatırımların artmasını engelleyen bütün kısıtlamaların ortadan kaldırılmasından geçiyor. Bunu sağlamanın en kolay yolu, kendi aramızda daha kolay ve avantajlı ticaret yapmamızı sağlayacak bir sistemin kurulması ve ekonomilerimizin daha rekabetçi ortama hazırlanmasıdır” dedi.

Küreselleşme ile ortaya çıkan tehditleri olabildiğince bertaraf etmek için İslam ülkelerinin mutlaka bir araya gelmek zorunda olduğunu kaydeden Tüzmen, tercihli ticaret sisteminin, İslam ülkelerinin dünya ekonomisinden daha fazla pay almasını, yoksulluğu azaltmasını ve sürdürülebilir bir kalkınmayı sağlayacağını vurguladı.

/ ABU DABİ

28.11.2007


 

Yabancılar ticaret ve gayrimenkul için geliyorlar

Türkiye’de Ocak-Eylül döneminde 2 bin 801 uluslararası sermayeli kuruluş doğrudan yatırım alanlarında çalışmaya başlarken, bunların 1310’u gayrimenkul kiralama ve ticaret için geldi.

Şirketlerin 1585’i 50 bin doların altında sermaye ile giriş yaparken, yalnızca 240’ının 500 bin dolar üzerinde sermayeye sahip olduğu belirlendi.

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre; Ocak-Eylül döneminde kurulan uluslararası sermayeli şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarak 2 bin 801’e yükseldi. Doğrudan yatırımların 2 bin 264’ü yeni şirket kurmak, 486’sı yerli şirkete yabancı sermayeli iştirak eklemek, 51’i şube açmak yoluyla gerçekleştirildi. Dokuz aylık dönemde gelen 2 bin 801 adet uluslararası sermayeli şirket içinde ilk sırayı 682 ile gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri yapanlar aldı. Bunu 628 ile toptan ve perakende ticaret izledi. İmalat ise 388 ile üçüncü olabildi. İmalatın hemen ardından 380 ile inşaat gelirken; ulaştırma-haberleşme ve depolama hizmetleri için 245 giriş oldu

AZ SERMAYE YATIRIYORLAR

Ocak-Eylül döneminde gelen 2 bin 801 uluslararası sermayeli kuruluşun yalnızca 240’ının 500 bin doların üzerinde sermayeli olduğu belirlendi. 1585 şirket 50 bin doların altında sermaye ile geldi. 50 bin-200 bin dolar aralığında olanların sayısı 775, 200 bin-500 bin aralığında olanların sayısı da 201 oldu.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Aileler ağır borç yükü altında

Vatandaşların bankalar, katılım bankaları ve finansman şirketlerinden kullandıkları tüketici kredileri ile kredi kartı harcamalarından oluşan toplam hane halkı borç yükü 16 Kasım itibariyle 91 milyar 670 milyon YTL’ye ulaştı.

Merkez Bankası verilerine göre, söz konusu borç yükü, yılbaşından bu yana yüzde 28.1 oranında 20 milyar 104.7 milyon YTL artış gösterdi. 2005 sonunda 48 milyar 560 milyon YTL düzeyinde bulunan hane halkının borç yükü, 2006 yılında yüzde 47.4 oranında 23 milyar 5.4 milyon YTL artarak 71 milyar 565 milyon YTL’ye çıkmıştı. Hanelerin borç yükünde artış hızının bu yıl nispi olarak yavaşladığı gözlendi.

Konut ve ihtiyaç kredisi talebi artan ailelerin, mevduat bankalarına tüketici kredileri ve kredi kartları dolayısıyla oluşan toplam borcu yılbaşından bu yana yüzde 29 oranında 19 milyar 607.8 milyon YTL artarak 87 milyar 320.9 milyon YTL’ye ulaştı.

Öte yandan hanelerin, faizsiz bankacılık esasına göre çalışan katılım bankalarından kullandıkları konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinin toplam bakiyesi yılbaşından 16 Kasım’a kadar olan dönemde 239 milyon YTL artarak 1 milyar 819 milyon YTL’ye ulaştı. Tüketici finansman şirketlerinden kullanılan taşıt kredileri ve diğer kredilerin bakiyesi de aynı dönemde 258.2 milyon YTL artarak 2 milyar 530 milyon YTL oldu. Bu gelişmelerle yurttaşların tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının toplamı yılbaşından bu yana yüzde 28.1 oranında 20 milyar 104.7 milyon YTL artarak 91 milyar 670 milyon YTL oldu.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Enflasyonun yavaş düşmesi tehlikeli

Eski Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti,’’ Enflasyonun biraz daha yavaş düşmesini isteyenler var. Bu düşünce son derece tehlikeli’’ dedi.

Süreyya Serdengeçti, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO), ‘’2007 yılı sonu itibarıyla Türkiye Ekonomisi: Hangi noktadayız?’’ konulu toplantıda konuştu.

Serdengeçti, şunları söyledi: ‘’Enflasyonun biraz daha yavaş düşmesini isteyenler var. Bu düşünce son derece tehlikeli. Büyüme vardır, bu üretim büyümesidir. Gerçek bir büyümedir. Sosyal bakımdan istenilen sonucu aldık almadık tartışılır ama büyüme vardır. Sıkı para ve maliye politikaları büyümeyi her koşulda düşürmez, aksine artırabilir.’’

Enflasyonun düştüğü ortamda ulusal paraya olan talebin artacağını belirten Serdengeçti, şöyle konuştu: ‘’Ülkelerin rekabet gücü sadece döviz kuruna bağlı değil. Türk parasının değer kazanmasının ihracatın artmasına engel olduğu düşüncesi de hurafedir. Türkiye ihracatının dünya ihracatı içindeki payı artıyor. Fiyat istikrarı olmadan ekonomik istikrar olmaz, ekonomik istikrar olmadan sürdürülebilir büyüme olmaz. Sürdürülebilir büyüme olmazsa da toplumsal refah artışı olmaz.’’

Serdengeçti, bir soru üzerine 2008’de Türkiye’de bir kriz çıkmayacağını, kuraklığın da ülke ekonomisi için ve enflasyonla mücadelede bir tehdit unsuru olduğunu kaydetti.

/ İZMİR

28.11.2007


 

Fuel oil’e 4, eurodizel’e 6 Ykr zam

Kalorifer yakıtı fuel oilin kilogram fiyatına 4, ‘Eurodizel’e de 6 YKr zam yapıldı.

Yeni ayarlamayla, fuel oil 4’ün kilogram fiyatı, Ankara’da BP, OPET ve Petrol Ofisi istasyonlarında 1,71 YTL’den 1,75 YTL’ye çıktı. Shell’de ise 1,69 YTL’den 1,73 YTL’ye yükseldi. İstanbul Avrupa Yakası’nda BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi istasyonlarında 1,67 YTL’den 1,71 YTL’ye, Anadolu Yakası’nda BP, OPET ve Petrol Ofisi’nde 1,68 YTL’den 1,72 YTL’ye, Shell’de ise 1,67 YTL’den 1,71 YTL’ye çıktı.

İzmir’de fuel oil 4’ün kilogram pompa fiyatı, OPET, Shell ve Petrol Ofisi’nde 1,66 YTL’den 1,70 YTL’ye, BP’de 1,69 YTL’den 1,73 YTL’ye yükseldi.

Öte yandan ‘Eurodizel’ olarak bilinen düşük kükürtlü motorinin pompa fiyatı da litrede 6 YKr arttı. 24 Kasımdan geçerli ayarlamaya göre, düşük kükürtlü motorinin pompa fiyatı Ankara’da BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi istasyonlarında 2,72 YTL’den 2,78 YTL’ye, İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakalarında 2,69 YTL’den 2,75 YTL’ye çıktı. İzmir’de ise aynı istasyonlarda eurodizelin litre fiyatı, 2,68 YTL’den 2,74 YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

28.11.2007


 

DOUBLE-UP, nano ürünlerini tanıttı

Otomotiv sektörü markalarından DOUBLE-UP, 8 Kasım’da CNR Expo Otomotiv Fuarı’ndaki standında “NANO TEKNOLOJİ” ürün grubunu, tanıttı.

DOUBLE-UP Pazarlama Müdürü Füsun Ünüvar, yakında büyük atılım projesi gerçekleştireceklerini belirterek; koruyuculuk özelliği test edildiğinde motor ve metal bakımı konusunda “Metal İyileştirici” özelliğinden dolayı çığır açacak olan “DOUBLE-UP NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ”’nin Türkiye çapındaki 8000 satış noktasında büyük beğeniyle karşılanacağını ve 2008 yılında adından sıkça söz ettirecek desteklerle anabayilik çalışmalarına hız vereceklerini belirtti.

Yeni Asya / İSTANBUL

28.11.2007


 

Tedbirler kayıtdışı istihdamı önlemedi

Hazine Müsteşarlığı’nın derlediği ekonomik göstergeler, kayıtdışı istihdamın önlenmesinde yeterince mesafe alınmadığını gösterdi.

Kayıtdışı istihdam oranı, 2001’deki yüzde 52.9’luk seviyeden yüzde 50’nin altına çekildi ancak yılın ilk yarısında yeniden yükselişe geçti.

2006 sonunda işgücü arzı 24.7 milyondu. İstihdam edilenler 22.3, işsizler de 2.4 milyon olarak hesaplanırken, 10.8 milyon kişinin kayıtdışı istihdam edildiği tespit edilmişti. Kayıtdışı istihdam oranı 2006 sonu itibarıyla yüzde 48.5’ti.

2007’nin ilk çeyreğinde ise kayıtdışı istihdam oranı yüzde 45.6 oldu. Ancak ikinci çeyrek sonunda işgücü arzı 25.5, istihdam edilenler 23.3, işsizler de 2.2 milyon kişi olarak sayıldı. Kayıtdışı çalıştırılanların ise 11.1 milyon kişiye çıktığı tespit edildi. Kayıtdışı istihdam oranı, ilk çeyreğe göre iki puanlık artışla yüzde 47.6 oldu. Bu oran, Temmuz sonunda ise yüzde 48.9’a çıktı.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Boydak, mobilyayı tek çatıda halka açacak

Boydak Grubu, mobilya şirketlerini bir çatı altında toplayarak yüzde 25’ini en geç 2009’a kadar halka açacak.

CNBC-e’deki programa katılan Boydak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Boydak, mobilya grubunda 3-4 ayrı yapı olduğunu ifade ederek bu şirketleri bir çatı altında toplayacaklarını ve yüzde 25’ini en geç 2009’a kadar halka açacaklarını belirtti.

Grup, beş yıl içinde cirosu iyi olan şirketlerini de halka arz etmeyi planlıyor. 2 milyar dolarlık yıl sonu ciro hedefine 11’inci ay itibariyle ulaşan Boydak Grubu, 2008’de 2.5 milyar dolar ciro ve 300 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Mustafa Boydak, “Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede, bölgesel güç olma hedefimiz var. Hem mobilya sektöründe, hem kablo sektöründe bütçe imkanlarımız bu konuda oldukça müsait durumda yeri ve zamanı gelince hamlelerimizi göreceksiniz” diye konuştu.

‘RUSYA’DA FABRİKA KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ise, yurtdışında Rusya taraflarında bir fabrika kurmayı düşündüklerini belirterek, mobilya birikimlerini yurtdışıyla paylaşacaklarını kaydetti. 2008’de bin kişilik istihdam oluşturarak 12 bin 500 çalışana ulaşmayı düşünen Boydak, yurtiçinde bölgesel üretime geçmeyi planlıyor. Boydak Grubu, otoyol ihalelerine katılmak üzere yabancı gruplarla görüşüyor.

/ İSTANBUL

28.11.2007


 

İstanbul’a 2008'de dev bütçe

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 5 milyar 450 milyon YTL olan 2008 yılı bütçesi, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında oy birliğiyle kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Büyükşehir Belediye Meclisinin, bütçenin de ele alındığı oturumda, 2008 yılı bütçe tasarısı hakkında yaptığı konuşmada, görev süresi içinde turizm, ulaşım, kültür-sanat, su, deprem, kentsel dönüşüm, eğitim, sağlık ve spor yatırımları hakkında bilgi verdi. İstanbul’un 133 milyar dolarlık ekonomik büyüklükle dünyada 34. sırada yer aldığını dile getiren Topbaş, dönemleri içinde hükümetin de desteğiyle İstanbul’u şantiyeye çevirdiklerini, bugüne kadar 1360 şantiyeden 732’sini tamamladıklarını, 628’inde çalışmalara devam ettiklerini ve 4 yıllık sürede 15 milyar YTL yatırım yaptıklarını bildirdi.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılı bütçesinin yüzde 66’sını yatırıma, yatırım bütçesinin yüzde 36’sını da ulaşıma ayırdıklarını belirterek, bunun da 2 milyara denk geldiğini söyledi. Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılı bütçesinin bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 5 milyar 450 milyon YTL olarak belirlendiğini ifade etti.

/ İSTANBUL

28.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri