Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Anayasa Mahkemesinden CHP'ye red

Anayasa Mahkemesinin, 21 Ekimdeki halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa paketinden 11. cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri içeren maddeleri çıkaran 5697 sayılı Kanun’un yokluğunun hükme bağlanması veya iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemlerini, ‘’şekil yönünden’’ reddettiği bildirildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Yüksek Mahkemenin ret kararının gerekçesiyle ilgili daha dün sabah yaptığı açıklamayı düzelterek, ‘’Başvuruyla ilgili denetimi ‘şekil yönünden’ yaptık ve Anayasa’ya aykırı görmedik’’ dedi. Paksüt, oy çokluğu ile alınan karara, 11 üyeden 2’sinin muhalif kaldığını bildirdi. Osman Alifeyyaz Paksüt, Yüksek Mahkemenin konuya ilişkin dün sabah gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, başvuruyla ilgili ret kararının ‘’görev yönünden’’ verildiğini söylemişti.

Anayasa Mahkemesi dünkü gündem toplantısında, CHP ve DSP’li 110 milletvekilinin, 16 Ekim 2007 günlü ve 5697 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Anayasa’ya aykırılığı nedeniyle yokluğunun hükme bağlanmasına veya iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruyu görüştü.

Toplantının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Paksüt, söz konusu kanunun yokluğunun hükme bağlanması veya iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini oy çokluğuyla reddettiklerini bildirdi.

Paksüt, Anayasa’nın 148. maddesinde Anayasa Mahkemesinin anayasa değişiklikleri ile ilgili yapacağı denetimin sınırlı şekilde düzenlendiğini ifade etti. Paksüt, mahkemenin denetiminin sadece belirli noktalarda olduğunun Anayasada yer aldığını kaydetti. 21 Ekim’de halkoyuna sunulan ve cumhurbaşkanının halk tarafından 5 artı 5 sistemiyle 2 kez seçilebilmesini de düzenleyen anayasa değişikliği paketinin 6. maddesi içinde yer alan, ‘’Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11. cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan’’ geçici 18. madde ile ‘’cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını’’ öngören geçici 19. madde metinden çıkartılmıştı.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Gül: Demokrasiyi hiçbir zaman zayıflatmadık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, demokrasinin terörü ve teröristleri izole ettiğinin altını çizerek, Türkiye’de demokrasiyi hiçbir zaman zayıflatmadıklarını söyledi. Gül, “Bazı ülkeler, terörle mücadele adına temel hak ve özgürlükleri sınırlandırırken, Türkiye geçen süre içinde bunları genişletti’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de demokrasiyi hiçbir zaman zayıflatmadıklarını söyledi.

Gül, ‘’Bazı ülkeler, terörle mücadele adına temel hak ve özgürlükleri sınırlandırırken, Türkiye geçen süre içinde bunları genişletti’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in EXPO adaylığının tanıtım sunumu için geldiği Paris’ten ayrılmadan önce Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Gül, İzmir’in EXPO adaylığına ilişkin bilgi verdikten ve görüşlerini açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

Demokrasinin terörü ve teröristleri izole ettiğinin altını çizen Gül, şunları söyledi: “Demokrasiyi hiçbir zaman Türkiye’de zayıflatmadık. Bazı ülkeler, terörle mücadele adına temel hak ve özgürlükleri sınırlandırırken, Türkiye geçen süre içinde bunları genişletti. Tüm bunlar terör grubunu izole etti. Genel olarak, Türkiye’deki demokrasinin derinleşmesi, pekişmesi, terörle mücadelemizi güçlendirir, kuvvetlendirir, bunu söylüyorum.’’

Gül, Fransa Başbakanı François Fillon ile görüşmesinde DTP hakkındaki kapatma dâvâsının gündeme gelmediğini, bunun Türkiye’nin kendi konusu olduğunu ifade etti.

“Akdeniz Birliği, Avrupa Birliği’ne alternatif değil”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ortaya attığı Akdeniz Birliği düşüncesini incelediklerini ancak bunun Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğe alternatif olmadığını söyledi.

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma perspektifi ile reformlara devam ettiğini söyledi.

Akdeniz’e ilişkin her şeye ilgi duyduklarını ve Sarkozy’nin fikrini araştırdıklarını belirten Gül, “Müzakerelere başladı. Hedef belli. Akdeniz Birliği, Avrupa Birliği’ne alternatif değil. Müzakere süreci devam ediyor. Sonuç ne olursa olsun, reform süreci devam edecek. Zamanı geldiğinde Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanlar Türkiye’nin AB’ye neler katacağını görecek” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday olmasına karşı çıkıyor. Türkiye’ye “imtiyazlı ortaklık” öneren Sarkozy, Ankara’nın kurulacak Akdeniz Birliği’ne üye olmasını istiyor. Ancak Avrupa Birliği’nden bile bu fikre soğuk bakanlar bulunuyor. AB Komisyonu’nun dış ilişkilerinden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, Akdeniz Birliği’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alternatif olmadığını söylemişti.

/ PARİS

28.11.2007


 

PKK kampında ABD askerleri

Terör örgütü PKK’dan kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan ve hakkında ‘’terör örgütü üyesi’’ olduğu gerekçesiyle dava açılan sanık B.A, karar duruşmasında bazı iddialarda bulundu.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılan tutuklu sanık B.A, son savunmasında, terör örgütünde bulunduğu süre içerisinde hiçbir silahlı eyleme iştirak etmediğini ileri sürdü. B.A, ‘’örgüte katıldığım için pişmanım’’ dedi.

Savunmasında, kolluk ifadesini tekrar ettiğini kaydeden sanık B.A, şöyle dedi:’’Ben örgüte ne şekilde katıldığımı ve örgüt içerisinde ne gibi faaliyetlerde bulunduğumu ayrıntılı bir şekilde kolluk ifademde belirttim. Ben örgüte katılmadan önce Irak’ın kuzeyine yük taşıyan bir TIR’ın şoförlüğünü yapıyordum. ABD askerlerinin de zaman zaman yüklerini taşıdığım oldu. Daha sonra örgüte katıldım. Örgütün Hakurk kampında kaldım. ABD askerlerinin Hakurk kampında örgütün üst düzey yöneticileriyle görüşmelerine birkaç kez şahit oldum. Ancak ne gibi konular konuşuluyordu bilmiyorum. ABD askerleri kampa askeri araçla geliyordu. Ben önceden onlara yük taşıdığım için onların nasıl giyindiğini biliyorum. Amerikan askerlerinin omuz kısmında Amerika bayrağı bulunuyor. Örgüt kampına gelen askerlerin de omuz kısmında Amerika bayrağı bulunuyordu.’’

Duruşmada mütalaasını okuyan savcı, sanık B.A hakkında ‘’terör örgütüne üye olmak’’ suçundan dava açıldığını hatırlatarak, sanığın örgütte kaldığı süre içerisinde silahlı bir eyleme katıldığına dair bilgi ve belgenin elde edilemediğini bildirdi. Sanığın pişmanlık duyarak örgütten 24 Temmuz 2007 tarihinde ayrıldığını, bu nedenle söz konusu suçtan ceza verilmesine yer olmadığını belirten Savcı, sanığın tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanık B.A’nın, herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin terör örgütünden gönüllü ayrılarak teslim olduğu gerekçesiyle, TCK’nin ‘’terör örgütü üyesi olmak’’ suçunu kapsayan 221/2. maddesi uyarınca ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin kaldırılarak tahliyesine karar verdi.

/ DİYARBAKIR

28.11.2007


 

TSK’ya 400 “Yürüyen kale” alınacak

Türk Ordusu Mayına Dayanıklı, Pusu Korumalı MRAP zırhlı araçlarıyla donatılacak. “Yürüyen kale’’ ismi de verilen MRAP türü zırhlı araçlardan, iki ayrı paket halinde en az 400 adet alınması planlanıyor.

Alınan bilgiye göre, ‘’Mine Resistant Ambush Protected’’ kelimelerinin kısaltmasıyla isimlendirilen, Mayına Dayanıklı Pusuya Korumalı (MRAP) zırhlı araçlar, son derece gelişmiş zırh koruma ve dayanıklılık sistemi sayesinde, hiç bir mayın saldırısından etkilenmiyor. Bu araçlar halen Afganistan ve Irak’ta Amerikan askerleri tarafından kullanılıyor.

ABD Ordusu, gelecek yılları da kapsamak üzere 7 binin üstünde MRAP siparişi vermiş durumda. Türk Ordusunun da bundan böyle mayına dayanıklı araçlar üzerinde yoğunlaşacağı ifade ediliyor.

Dünyanın en gelişmiş ve güçlü koruma sistemine sahip olan MRAP türü araçlar, askeri birliklerin en çok karşılaştığı sorunlardan biri olan mayınlı pusulardan etkilenmiyor. Her türlü arazi ve iklim şartında çalışabilen bu zırhlı araçlarda, iki ayrı paket halinde, en az 400 adet alınması planlanıyor. Yüksek şasili bu araçlar, en yoğun çatışma bölgesinde bile güvenlik sevkıyatı sağlıyor. 4x4 ya da 6x6 modelleri bulunan MRAP türü zırhlı araçlar, askeri birliklerin, çatışma bölgelerine hızlı ve tam güvenli şekilde intikal etmesini sağlarken, kendi savunma sistemine sahip olmasının yanı sıra komuta-kontrol aracı olarak da kullanılabiliyor.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılmalı

Ayırımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER) Başkan Yardımcısı Av. Fatma Benli, mevcut fiili ayırımcılığın önlenmesi için yeni anayasada ‘kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz’ hükmünün mutlaka yeralması gerektiğini ifade etti.

Benli, hak ve özgürlüklerin uygulanmasının herkesin sorumluluğunda olduğunu belirterek, bütün kişi ve kurumların başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik görüşlerini ilgili makamlara yazılı olarak iletmeleri çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yaparak, yeni anayasanın, hukukî olarak sahip olunan hakların fiîli olarak engellenmesini önleyecek bir yapıya sahip olması gerektiğini ifade eden Benli, “Bu noktada ‘Kılık ve kıyafetinden dolayı hiç kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz’hükmü anayasada mutlaka yer almalıdır” dedi.

Benli, sivil anayasadan beklenen daha özgürlükçü bir yapı için de, başörtüsü yasağı konusunun, anayasayı oylayacak olan halka bırakılması gerektiğini söyledi.

Anayasa çalışmaları sürecinde bazı kesimlerin başörtüsünün serbest bırakılması ihtimaline yönelik eleştirilerine de değinen Benli, “21. yüzyılda halen varsayımlar ve korkuların fiili bir hak ihlalinin devamına gerekçe gösterilmeye çalışılması, demokratik toplumun devamı açısından üzüntü vericidir. ‘Mahalle baskısı nedeniyle haklarının kısıtlanacağı’ iddiası da, en başta örtülü olmayan üniversite öğrencilerine hakaret niteliği taşımaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Avukat Benli, "AİHM’in Leyla Şahin kararı ile hukuken yasamanın yerine geçmesine ve mevzuat oluşturmasına imkan olmayan Türk yargı kararlarının da, anayasada kıyafet ayrımcılığına son veren bir hükmün yer almasına engel değildir" dedi. Şahin kararında mahkemenin konuyu Türkiye’nin inisiyatifine bıraktığını da hatırlatan Benli, “Mahkemenin kararlarıyla öngördüğünden daha geniş bir özgürlük çerçevesi çizmek, her ülkenin kendi takdirinde” diye konuştu.

Eğitim, öğrenim hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerin kaldırılmasının zamanının geldiğini vurgulayan Benli açıklamasında, “genel ahlâk, devrim yasaları, milletlerarası hukuk” gibi keyfi yorumların devam etmesine sebep olacak yeni istisnalar getirilmemesi uyarısında da bulundu.

Benli, hak ve özgürlüklerin savunulması amacıyla bütün kurum ve kişilerin ilgili makamlara görüşlerini bildirmesi gerektiğini ifade etti.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

28.11.2007


 

Bütçe maratonu 4 Aralık'ta başlıyor

TBMM Danışma Kurulu, 2008 yılı bütçesinin Genel Kuruldaki görüşme takvimini belirledi. Danışma Kurulu önerisine göre, bütçe görüşmelerine 4 Aralık Salı günü başlanacak, 14 Aralık Cuma günü tamamlanacak.

Danışma Kurulu; TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil başkanlığında, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla toplandı. Toplantıda, 2008 yılı bütçe takvimi ile konuşma süreleri tespit edildi. Danışma Kurulu önerisine göre, bütçe görüşmelerine 4 Aralık Salı günü başlanacak, 14 Aralık Cuma günü tamamlanacak. Genel Kurul, bütçe için her gün saat 11.00’de toplanacak, saat 13.00-14.00 arasında ara verdikten sonra günlük program tamamlanıncaya kadar çalışacak. Genel Kurul, bütçe üzerindeki son konuşmaların yapılacağı 14 Aralıkta saat 10.00’da toplanacak.

Başlangıçta bütçenin tümü üzerinde gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmalar (Hükümet sunuş konuşması hariç) için 1’er saat, kişisel konuşmalar ise 10’ar dakika verilecek. Gruplar, kendilerine tanınan süreyi birden fazla konuşmacı için kullanabilecek. Kamu idarelerinin bütçe görüşmeleri 14 turda tamamlanacak. Görüşmelerde, her turda gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmalar 35’er dakika, kişisel konuşmalar 5’er dakika olacak. Kişisel konuşmalarda her turda biri lehte, biri aleyhte olmak üzere iki üyeye söz verilecek, bir üyenin sadece bütçenin tümü üzerinde veya sonundaki görüşmelerde ya da bir turda söz kaydı yaptıracak.

Her turda soru cevap işlemi 15 dakikada tamamlanacak. Bütçe görüşmelerinin sonunda gruplara ve Hükümete 1’er saat, kişisel konuşmalar için ise 10’ar dakika verilecek. 2008 yılı bütçe görüşmeleri, 4 Aralık Salı günü başlayacak. Hükümetin sunuşunun ardından gruplar, bütçenin tümü üzerinde konuşacak. Meclisin bütçe maratonu, 14 Aralık Cuma günü bütçe üzerindeki son konuşmalarla sona erecek.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Karayalçın: CHP, samimî değil

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, DTP’nin öncülü Demokratik Halk Partisi’yle (DEHAP) ittifak çabalarına giren CHP’nin içten davranmadığını söyledi.

Karayalçın, sınır ötesi operasyonu öngören tezkerenin Meclis’ten daha önce geçmesi gerektiğini savunurken, PKK’nın önemli isimlerinin yakalanıp yargılanmasının Türkiye için fırsat olacağını kaydetti.

SHP Genel Merkezi’nde konuşan Murat Karayalçın, gündemin üst sıralarında yer alan konulara yönelik soruları cevapladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Kuzey Irak ve Güneydoğu’ya ilişkin açılımlarının hatırlatılması ve durduğu noktanın sorulması üzerine Murat Karayalçın, Türkiye’nin komşusu Irak’la buradaki bölgesel yönetimle iyi münasebetlere sahip olmasından yana olduklarını belirtti.

Baykal’ın Kuzey Irak ve Güneydoğu’yla ilgili paketini mübalağa olarak nitelendiren SHP Genel Başkanı Karayalçın, “TRT’nin bölgede Kürtçe ve Arapça yayın yapması, Kuzey Iraklı gençleri bursla okutma talebi, Ilısu Barajı’nın, Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması açılım değil iyi niyetli bir yaklaşımdır” diye konuştu.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Polis şiddeti mağdurlarının ölümleri asla tesadüf değil

Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Münip Ermiş, ‘’Polis şiddeti mağdurlarının sayısı gittikçe artmaktadır. Ölümler asla tesadüf değildir’’ dedi.

Antalya Barosu’nda basın toplantısı düzenleyen Münip Ermiş, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun yeterince tartışılmadan aceleyle çıkarıldığını söyledi.

Bu yasanın sonuçları konusunda hukukçuların uyarıları olduğuna dikkati çeken Ermiş, söylenenlerin bir bir gerçekleştiğini kaydetti. Ermiş, ‘’Polis şiddeti mağdurlarının sayısı gittikçe artmaktadır’’ diye konuştu. Ölümlerin tesadüf olmadığını ileri süren Ermiş, şöyle konuştu: ‘’20 Ağustos 2007 tarihinde Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nde Festus Okey’in ölmesi, bildiri dağıtırken 18 yaşındaki Ferhat Gerçek’in sırtından vurulması ve ömür boyu sakat kalması, İstanbul’da 2 çocuk babası 26 yaşındaki Feyzullah Ete’nin polisin tekmesiyle ve İzmir’de 20 yaşındaki Baran Tursun’un polis kurşunuyla yaşamlarını yitirmesi tesadüf değildir. Hiç kimse bu ölümleri polislerin bireysel hataları olarak göstermeye kalkışmamalıdır. Çünkü bu yasa şiddet kullanma konusunda polisin çekinmemesi için cesaret vermiş ve polisi suç işlemeyi teşvik etmiştir. Bu nedenle de asıl sorumlular yasayı çıkaranlar, yasaya mecliste destek veren siyasi partilerdir.’’

/ ANTALYA

28.11.2007


 

Otoparklara esnaf kılığında polis

Antalya Emniyet Müdürlüğü, büyük alış veriş merkezlerinin otoparklarında ve araçların yoğun olduğu yerlerde, seyyar esnaf kılığında polis memurlarını görevlendirdi.

Burada görev yapan ‘esnaf polisler’, araçları kurcalayan, kontrol eden ve şüpheli hareketlerle dikkat çeken şahısları tesbit ederek resmî polislere bildiriyor. Böylece vatandaşın hem huzuru, hem de can ve mal güvenliği sağlanıyor.

/ ANTALYA

28.11.2007


 

Patent mevzuatında AB’ye uyum sağlanacak

Fikri mülkiyet haklarının uygulanması konusunda, gelecek yıl bir Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Kurulda, fikri mülkiyet haklarının uygulanması için izlenecek, kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri oluşturmak, uygulamada etkinliği artırmak ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonu ve işbirliğini sağlamak üzere üst düzeyde karar verici temsilciler yer alacak.

Alınan bilgiye göre, 2008’de patent, faydalı model, endüstriyel tasarımlar, markalar ve entegre devreler mevzuatında değişiklik öngören kanun taslakları yasalaşacak. Bu sayede sınai mülkiyet mevzuatının, uluslararası gelişmelere ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumu sağlanacak. İç uygulamalarda ortaya çıkan sorunların giderilmesi temin edilecek.

Türk Patent Kurumu Kanun Taslağı yasalaşacak. Böylece, Enstitünün daha etkin ve verimli bir yapıya kavuşturulması, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve vekillik müessesesinin düzenlenmesi ihtiyaçları giderilecek.

Halihazırda hazırlıkları sürdürülen Patent Değerlendirme Ajansı, önümüzdeki yıl kurulacak. Ajans, patentin ekonomik değerinin tespitine yardımcı olmak, sanayi kesimiyle buluş sahibini bir araya getirmek ve yenilikçilik sürecinde destek sunmak gibi işlevler üstlenecek.

/ ANKARA

28.11.2007


 

Rehn: Uluslararası toplum Türkiye’ye destek vermeli

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, uluslararası toplumun Türkiye’nin terörle mücadelesine ve vatandaşlarını koruma çabasına destek vermesini istedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin terör örgütü PKK ve Irak’ın kuzeyiyle ilgili sorularını birleştirerek cevaplayan Rehn, TBMM’nin 17 Ekimde sınır ötesi operasyon konusunda hükümete yetki verdiği tezkerede ‘’uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edileceği’’, ‘’PKK terörünün hedef alınacağı’’ ve ‘’Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye yönelen terör tehdidiyle ve saldırılarla mücadelenin amaçlandığı’’ ifadelerinin yer aldığını ve ‘’operasyonun gereği, kapsamı, sınırı ve zamanının hükümetçe belirleneceğini’’ hatırlattı.

AB Komisyonunun terör örgütü PKK’nın saldırılarını ‘’şiddetle kınadığını’’ belirten Rehn, Eylül ayından beri meydana gelen saldırılarda onlarca sivil ve askerin hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

/ BRÜKSEL

28.11.2007


 

Denizli’de mevlid heyecanı

Uzun süredir hazırlıkları devam eden, Peygamberimiz (a.s.m) başta olmak üzere bütün ehl-i imanın, Bediüzzaman Said Nursî ve merhum talebelerinin, özellikle Hafız Ali ile Hasan Feyzi Yüreğil ve bütün şehitlerin ruhlarına bağışlanmak üzere okunan mevlid, kalabalık bir cemaatin katılımıyla gerçekleştirildi.

Uzun süredir hazırlıkları devam eden, Peygamberimiz (asm) başta olmak üzere bütün ehli imanın, Bediüzzaman Said Nursî ve merhum talebelerinin, özellikle Hafız Ali ile Hasan Feyzi Yüreğil ve bütün şehitlerimizin ruhlarına bağışlanmak üzere okunan mevlid programı 25 Kasım 2007 Pazar günü güzel bir havada Denizli’nin merkezinde bulunan Ulu Cami’de çevre il ve ilçelerden gelen dostların ve Denizli Nur hadimleri başta olmak üzere kalabalık bir cemaatin katılımıyla gerçekleştirildi. Mevlid programı Üstad’ın hayattaki talebelerinden Mustafa Sungur ve Mehmet Fırıncı Ağabeyler ve Gazetemizin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular başta olmak üzere Safa Mürsel, İhsan Atasoy gibi bilinen isimlerin katılımıyla şenlendi. Mevlid öncesi Cumartesi akşamı Yeni Asya Kültür Merkezinde iki saate yakın Risâle-i Nur hizmetleriyle ilgili doyurucu sohbetler yapıldı. Saffı evvel olan Nur hizmetkârlarının ağzından hatıralar anlatıldı.

Bu yıl ikincisi organize edilen Mevlid programı Nur Talebelerinin görüşme ve kaynaşmalarına vesile oldu. Pazar günü öğle namazını müteakiben Denizli Merkez Ulu Cami’deki programda İhsan Atasoy ve ekibi Mevlid programını sundular. Kur’ân-ı Kerim, Mevlid ve ilâhiler okuyarak iki saate yakın Mevlide katılanlara manevî bir ziyafette bulundular. Denizli’nin en büyük camisi olan Ulu Cami ağzına kadar cemaatle doldu taştı. Caminin üst katları bayanlara ayrılmıştı. Mevlid programına bayanlar da büyük ilgi gösterdiler. Onlar da huşû ile Mevlidi dinlediler. Çevre il ve ilçelerden Mevlide katılanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere cami avlusunun dışında açılan gıda kermesi Denizli’deki hizmet erbabı hanımların gayretleriyle ve el emekleriyle süslenmişti. Hem merkezdeki hem de Gümüşler Beldesindeki hanım kardeşlerimiz kermese katkıda bulundular. Gelen cemaatin ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladılar.

Üstad Bediüzzaman için hayatını feda eden Hafız Ali Ergün Ağabey ve Hasan Feyzi Yüreğil Ağabeyi anmak, onları yad etmek ve ruhlarına Fatihalar göndermek amacıyla yapılan Mevlid programında onların mahiyetini ve hizmetlerini anlatan 24 sayfalık bir kitapçık katılanlara hediye edildi. Ayrıca mevlide katılanlara tanıtım amacıyla ücretsiz Yeni Asya gazetesi de dağıtıldı.

Mevlide şehir dışından İzmir Tire, Bayındır, Muğla, Marmaris, Alanya, Antalya, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Kütahya, Konya Ereğli, Manisa Turgutlu ve daha bir çok il ve ilçelerden gelenler oldu. Hafız Ali ve Hasan Feyzi Ağabeylerin Denizli eski kabristanda bulunan mezarlarını ziyaret ederek duâlar okudular.

Mehmet CEBE / DENİZLİ

28.11.2007


 

İstanbul trafiği için Meclis Araştırması teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile 24 arkadaşı, İstanbul trafiği için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, İstanbul’da trafiği son yıllarda içinden çıkılmaz hal aldığı belirtilerek, 45 dakikalık trafik tıkanıklığının şehre maliyetinin yıllık 2 milyar dolar üzerinde olduğu bildirildi.

Plansız ve rantçı anlayışların şehri yoğunlaştırdığı ifade edilen önergede, şöyle denildi: ‘’İstanbul’da yaşanan trafik yoğunluğunun nedeni, ilgili kurum ve kuruluların olumsuz görüş bildirmelerine rağmen yapılan plan tadilleridir. Bu plan tadilleriyle İstanbul katledilmektedir. Rant elde etme politikaları devam ettiği sürece ulaşım bir sorun olacaktır. ‘’

Trafikte yaşanan sorunları çözmek için bugüne kadar çeşitli çözüm önerileri sunulduğu, bunlar arasında vize uygulaması, tek-çift plaka, Taksime paralı geçiş bulunduğu hatırlatılarak, ancak bunların hiçbirinin trafik yoğunluğunu azaltacak önlemler olmadığı ifade edildi. Önergede, İstanbul’da trafikte yaşanan sorunların ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

/ ANKARA

28.11.2007


 

İKV’ye profesör genel sekreter

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu, 2 yıldır boş bulunan İKV Genel Sekreterliğine, Prof. Dr. Lerzan Özkale’yi atadı.

İKV’den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi İktisat Anabilim Dalı Başkanı olan Özkale’nin, uluslararası iktisat ve ekonomik bütünleşmeler konularında çalıştığı kaydedildi.

Verilen bilgiye göre Özkale, İTÜ İşletme Mühendisliği Fakültesini bitirdikten sonra Brüksel’de Avrupa Toplulukları Komisyonu Genel Sekreterliğinde Avrupa Parlamentosu ile İlişkiler Dairesinde çalıştı.

İTÜ Rektör Danışmanlığı, Erasmus Kurumsal Koordinatörlüğü, İşletme Fakültesi Dekan Yardımcılığı, İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Kalite Takım Yöneticiliği görevlerinde bulunan Özkale ayrıca, AB Komisyonunun “Avrupa Kredi Transfer Sistemi’’ danışmanı olarak çeşitli hakemlik ve dış değerlendirmecilik görevlerini yerine getiriyor.

/ İSTANBUL

28.11.2007


 

Suça karışmış çocuklar için rehabilitasyon merkezi

Mersin’de, suça karışmış kız ve erkek çocukların rehabilitasyonu amacıyla toplam 60 yatak kapasiteli iki merkez yapılıyor.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) İl Müdürü Azmi Gülşen, merkezlerin hizmete girmesiyle suça karışmış çocukların yetiştirme yurdu yerine, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve eğitmenlerin bulunacağı merkezlerde rehabilite edileceğini söyledi.

Suça karışmış çocukların rehabilite edilmesinde yaşanan sıkıntıların çözülebilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını belirten Gülşen, ‘’Bu kapsamda eski Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM) binasını 30 yatak kapasiteli erkek koruma bakım ve rehabilitasyon merkezi haline getireceğiz. Kız çocuklar için de Güneykent’te yine 30 kişi yatak kapasiteli kız sosyal rehabilitasyon merkezi yapacağız’’ dedi.

/ MERSİN

28.11.2007


 

Bolu Dağı’nda kar ve sis ulaşımı etkiliyor

D-100 Karayolu’nun Bolu Dağı kesiminde etkili olan kar yağışı ve sis, ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor.

Zeminde tutmaya başlayan kar, sürücülerin özellikle Bolu Dağı’nın Karanlık Dere ve Seymenler kesiminde zorlanmasına sebep oluyor. Siste görüş mesafesini yer yer 5 metreye kadar düşürüyor. Kara yolları ekipleri güzergâhta tuzlama çalışması yapıyor. Bolu Emniyet Müdürlüğü Bolu Dağı Trafik İstasyonu’na bağlı ekipler, bölgede başlayan kar yağışına karşı sürücüleri uyardı.

/ BOLU

28.11.2007


 

Lodos ağaçları kökünden söktü

İstanbul’da dün etkili olan şiddetli lodos, ağaçları kökünden söktü. Lodos sebebiyle Marmara Denizi’nde iki metrenin üzerinde dalgalar meydana geldi.

İstanbul’da önceki akşamdan itibaren etkili olan lodos, gece boyunca da şiddetini arttırarak devam etti. Şiddetli lodos sebebiyle Şişli Zincirlikuyu Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan bir ağaç, şiddetli lodosa dayanamayarak kökünden devrildi. Cadde üzerine devrilen ve trafikte tehlike oluşturan ağaç, itfaiye ekipleri tarafından kesilerek kaldırıldı.

/ İSTANBUL

28.11.2007


 

Lodos 80 kişiyi zehirledi

Bursa’da lodos sebebiyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 80 kişi çeşitli hastanelere başvurdu.

Önceki akşam saatlerinde başlayan ve yer yer saatteki hızı 57 kilometreyi bulan lodos, gece yerini yağmura bıraktı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen vatandaşlar hastanelerin yolunu tuttu. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 80 kişinin hastanelere müracaat ettiğini açıkladı. Yılın ilk karı düştü Öte yandan Bursa’ya yılın ilk karı düştü. Dün saat 11.15 sıralarında başlayan kar yağışının şehrin yüksek kesimlerinde gün boyu karla karışık yağmur şeklinde oldu. Kar yağışını büyük bir heyacanla izleyen Bursalılar ise oldukça memnun. Şehir merkezine düşen ilkkarın tadını yine çocuklar çıkardı. Şehir merkezinde bir çok aracın üzerini kar kapladı. Trafikte kar sebebiyle yer yer uzun araç konvoyları oluştu. Bazı vatandaşlar ise kar kaplayan araçlarını temizledi.

/ BURSA

28.11.2007


 

Destek var, girişimci yok

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında Samsun’da, bugüne kadar yalnızca 2 kişinin destek alarak kendi işini kurduğu bildirildi.

Samsun SYDV Müdürü Cemile Aygül, 2001 yılından beri uygulanan SRAP kapsamında yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli desteklemeler yapıldığını belirtti. Bu desteklemelerden birinin de yoksulların gelir elde etme ve istihdam fırsatlarını artırmaya yönelik olduğunu bildiren Aygül, proje kapsamında işini kurmak isteyenlere SYDV tarafından 10 bin-50 bin YTL’lik malzeme desteği verildiğini; desteğin ilk yıl ödemesiz geri kalan 4 yılda da faizsiz olarak geri alındığını bildirdi. Vakfa yapılan müracaatların değerlendirilerek kabul edilmesinin ardından Genel Müdürlüğe gönderildiğini; burada da kabul görmesi halinde ilgili projeye ödenek çıkarıldını ifade eden Aygül, başvuranlara kuracakları iş için malzeme desteği sağlandığını bildirdi.

Samsun’da, bugüne kadar yalnızca 2 kişinin bu destekten yararlanarak kendi işini kurduğunu söyleyen Aygül, şöyle devam etti: ‘’Bize müracaat eden ve kendi işlerini kurmak isteyen 2 engelli vatandaşımız ortak olarak, ikinci el telefon ve telefon malzemeleri üzerine bir iş yeri açmak istediklerini belirterek destek istedi. Gerekli müracaatların ardından, ödenek gönderilmesi ile söz konusu arkadaşlarımıza malzeme desteğinde bulunduk. Şimdi iki engelli vatandaşımız SRAP kapsamında aldıkları destekle kendi işlerinin sahibi oldular. İşi de gayet iyi götürüyorlar.’’

“MALZEME DESTEĞİ BEĞENİLMİYOR”

Vakfa her gün yardım talebiyle çok sayıda kişinin başvurduğunu ancak, söz konusu kendi işini açmak olunca girişimci bulamadıklarını söyleyen Aygül, ‘’Bilgi almak için geliyorlar ama malzeme desteği verildiğini öğrenince vazgeçiyorlar’’ dedi.

Aygül, Samsun’da SRAP kapsamında en fazla desteklemenin hayvancılık projelerine yapıldığını; bugüne kadar 6 köyde yaklaşık 80 aileye süt sığırı ve koyun verildiğini kaydetti.

/ SAMSUN

28.11.2007


 

Başınız ağrıyorsa gevşeyin

Ağrı uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, baş ağrısına karşı gevşeme teknikleri teklifinde bulundu. Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, gerilim tipi baş ağrılarının bütün baş ağrılarının yüzde 70’ini oluşturduğunu ve bu oranın gittikçe arttığını belirtti.

Gevşeme egzersizleriyle ağrıların azaltılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ayşen Yücel, şu görüşleri dile getirdi:

‘’Gevşeme egzersizlerini genel olarak loş ışıklı, sakin bir odada mümkünse uzanarak yapmak daha doğru bir yaklaşım. Müzik yapılacak egzersize katkıda bulunabilir. Bu egzersizlerin günde en az bir kez yapılması ile alışkanlık kazanılarak çok farklı ortamlarda da yapılması da mümkün.’’

/ İSTANBUL

28.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri