"Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2007

301 değişikliğini kim engelliyor?

Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesi ile ilgili tartışma iki yıldan beri Türkiye’nin gündeminde. Sadece Türkiye’nin de değil, Avrupa Birliği’nin de. İktidarın söylemine bakılırsa maddenin şimdiye kadar çoktan değişmesi lazımdı. Ama değişmiyor, değiştirilemiyor.

İktidar partisi grubu maddenin değiştirilmesinden yana, hükümet de değişikliğe sıcak bakıyor. “En kısa zamanda değişecek” deniliyor ama hiçbir somut girişim yapılamıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir ay önce Strasbourg’a Avrupa Konseyi Parlamenterler Assamblesi toplantısına katıldı. Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Türk demokrasisinde eksiklik, eleştirilecek bir yan arayanlar, hemen TCK’nın 301. maddesini gündeme getirdiler. Bunun düşünce ve ifade özgürlüğünü nasıl engellediğini anlatıp sordular Cumhurbaşkanı Gül’e:

301. madde ne olacak?

“Seçimlerden sonra oluşan parlamento yeni çalışmaya başladı. Bu konu bildiğim kadarıyla hükümetin de gündeminde en kısa zamanrda 301. madde değiştirilecek” diye yanıtladı soruyu Gül.

Ama hükümetten hala bir adım, bir ses yok.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, AB ile ilgili yaptığı hemen her görüşmesinde de karşısına 301. madde sorusu çıkıyor.

İlerleme Raporu’nun en olumsuz, en eleştirel bölümü yine 301. madde ile ilgili. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve cinayete kurban giden Hrant Dink başta olmak üzere Türkiye’nin tanınmış aydınları, yazarları ve gazetecileri hakkında bu maddeden açılan davalar Türkiye’nin dış dünyadaki imajını bozduğu gibi, AB’deki Türkiye karşıtlarının eline de altın değerinde bir malzeme vermiş durumda. Başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olmak üzere iktidar sorumluluğunu üzerinde taşıyanların hepsi bu durumu biliyorlar.

O nedenle bu maddenin değişmesi gerektiğini de kabul ediyorlar. Fakat en ufak bir somut adım atamıyorlar.

Güçleri mi yetmiyor?

Hayır...

İktidar partisi istediği zaman Anayası’nın en kritik maddelerini bile çok kısa sürede değiştirebiliyor. Parlamento çoğunluğu buna elveriyor.

Ama iş 301. maddeye gelince adeta akan sular duruyor. Sanırsınız ki Türkiye Cumhuriyetini bu madde ayakta tutuyor. Maddede 2 kelimelik bir değişikliğe gitmek çok kritik, çok zor.

Öyle de değil.

Fransa gezisindeki sohbetimiz sırasında 301. madde sorulduğunda hiç tereddüt etmeden “değiştirilmeli” dedi Cumhurbaşkanı Gül ve ekledi:

Değişiklik belki fiiliyatta çok fazla şey değiştirmeyecek ama dışarda, özellikle de AB’de Anayasa değişikliği kadar etki yaratacaktır. Bize destek veren dostlarımızın elini güçlendirecektir... “

Köstek olanların, olmaya çalışanların ellerindeki çok önemli bir kozu da alacak kuşkusuz.

Durum böyle olunca akıllara ister istemez, “Bu değişikliği acaba Başbakan mı istemiyor?” sorusu takılıyor.

Öyle ya Başbakan da Cumhurbaşkanı gibi düşünüyor olsa, hükümet iki maddelik bir tasarı gönderir ve Türkiye bu sıkıntıdan şimdiye kadar çoktan kurtulmuş olurdu...

Vatan, 29.11.2007

Bilal ÇETİN

30.11.2007

Ödüllerin en büyüğüne lâyıksın!

301 değişikliğini kim engelliyor?

ABD planı

Milletvekili dokunulmazlığı ayrıcalık değildir