Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşsizlik problemi yokmuş

Türkiye’de işsizlik probleminin olduğuna inanmadığını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, iş gücü ile istihdam açığının birbiri ile çakışmadığını kaydetti

Adana Sanayi ve Ticaret Odaları’nın toplantısına katılan Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, devletin 2008 bütçesinin 222 milyar YTL olduğunu bunun 56 milyar YTL’si ile geçmiş yıllara ait borçlanmaların faiz giderlerinin karşılandığını, 37 milyar YTL’sinin sosyal güvenlik giderlerine 55 milyar YTL’sinin de memur maaşlarına ödediklerini belirtti. Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kıt kaynaklarla ülke sanayisini destekleyeceğiz. Sosyal güvenlik primlerinin 5 puan düşürülmesi bu kaynak içinde önemli bir rakam. Ancak KOSGEB’in bugüne kadar sağda solda atıl kalan 60 milyon YTL parasını bulduk. 3 kamu bankası ile protokol yaptık. Küçük ve orta ölçekli işletmeler bu üç kamu bankasından 100 bin YTL’ye kadar kredi kullanmaları halinde 18 aylık diliminin faizini karşılayacağız. Ancak bir şartımız var yeni istihdam yapmaları şart. Bu istihdam da meslek lisesi mezunları ve meslek yüksek okulu mezunları olacak” dedi.

Türkiye’de işsizlik sorunu olduğuna inanmadığını belirten Çağlayan, ancak Türkiye’nin iş gücü ile istihdam açığının birbiri ile çakışmadığını kaydetti. Önümüzdeki dönemde işgücü ve istihdam envanteri yapacaklarını belirten Çağlayan, burada Yüksek Öğretim Kurumu’na da önemli görev düştüğünü kaydetti. Bakan Çağlayan, “YÖK oturup karar verecek. 4-5 yılını verip üniversite bitirdiği halde asgarî ücretle çalışan veya hiç iş bulamayan gençlere yazık. Bu bölümler sanayinin iş gücü talebine göre değişmeli. Biz de meslek liselerinde bu planlamayı yapacağız. Hiç torna tezgahı olmayan bir ildeki meslek lisesinde torna tesviye bölümü olması anormal bir durum” diye konuştu.

/ ADANA

01.12.2007


 

Asgarî ücret pazarlığı başlıyor

Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgarî ücreti belirlemek için 3 Aralık’ta toplanacak. Asgari ücret halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 585, net 419,15 YTL olarak uygulanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2008 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere komisyonu toplantıya çağırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantı 3 Aralık Pazartesi günü saat 10.00’da başlayacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor.

Yüzde 6’lık zam öngörüsü

Asgari ücret halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 585, net 419,15 YTL olarak uygulanıyor. Asgari ücretten yapılan kesintiler 165,85 YTL’yi buluyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 710,78 YTL’ye karşılık geliyor. ‘’Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’’nda açlık sınırını 697.16, yoksulluk sınırını 2 bin 270,89 YTL olarak hesaplayan Türk-İş, net asgarî ücretin aylık 419,15 YTL olduğu dikkate alındığında, asgari ücretin, ‘’karın tokluğuna çalışmak için yapılması gereken gıda harcamasını bile karşılamadığını’’ belirtiyor. 2008 Yılı Hükümet Programı’nda asgari ücretin Ocak ayında yüzde 6 oranında artırılması öngörülüyor.

/ ANKARA

01.12.2007


 

Carî açık en büyük risk

Merkez Bankası, küresel piyasalardaki dalgalanmanın belirsizliğinin etkileri nedeniyle cari açığın büyük risk oluşturduğunu belirtti. Banka, döviz geliri olmayanların, dövizle borçlanmaması gerektiği uyarısını yineledi.

Merkez Bankası, açıkladığı Finansal İstikrar raporunda, küresel dalgalanmadaki belirsizliğin etkilerinin tam olarak bilinmediğini belirterek, ihracattaki güçlü artışa rağmen cari açığın büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti. Raporda, cari açığın önceki yıllarda olduğu gibi büyük ölçüde özel sektör tarafından sağlanan kaynaklarla finanse edildiği vurgulandı. Döviz geliri elde etmeyenlerin, döviz cinsinden borçlanmaması gerektiği belirtilen raporda, “Tüketici kredilerinin sabit faizli olması faizlerin yükselmesine karşı hanehalkını korumakla birlikte, dövize endeksli yükümlülüklerde bir önceki döneme göre gözlenen artış maruz kalınan kur riskini artırmaktadır” denildi.

Raporda, banka kredisi kullanımının büyük oranda arttığı, bazı sektörlerde toplam borçların özkaynakları aştığı kaydedildi.

turduğunu belirtti. Banka, döviz geliri olmayanların, dövizle borçlanmaması gerektiği uyarısını yineledi.

Merkez Bankası, açıkladığı Finansal İstikrar raporunda, küresel dalgalanmadaki belirsizliğin etkilerinin tam olarak bilinmediğini belirterek, ihracattaki güçlü artışa rağmen cari açığın büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti. Raporda, cari açığın önceki yıllarda olduğu gibi büyük ölçüde özel sektör tarafından sağlanan kaynaklarla finanse edildiği vurgulandı. Döviz geliri elde etmeyenlerin, döviz cinsinden borçlanmaması gerektiği belirtilen raporda, “Tüketici kredilerinin sabit faizli olması faizlerin yükselmesine karşı hanehalkını korumakla birlikte, dövize endeksli yükümlülüklerde bir önceki döneme göre gözlenen artış maruz kalınan kur riskini artırmaktadır” denildi.

Raporda, banka kredisi kullanımının büyük oranda arttığı, bazı sektörlerde toplam borçların özkaynakları aştığı kaydedildi.

‘ENFLASYON ÜST SINIRI AŞACAK’

Son dönemde enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar ile vergi ayarlamalarına bağlı olarak enflasyonun yıl sonunda belirsizlik aralığının üst sınırı olan yüzde 6’yı aşacağı tahmin edilen raporda, orta vadeli enflasyon beklentilerinin, yıllık enflasyondaki gerilemeye bağlı düşüş eğilimini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Raporda, makroekonomik hedeflere ulaşılması, olası kırılganlıklara karşı ülkenin direncinin artırılması ve finansal istikrarın sağlanması açısından faiz dışı fazla hedefinin tutturulmasının son derece önemli olduğu vurgulandı. Raporda firmaların yabancı para pozisyon açığı 2006 yılı sonuna göre artış gösterdiği belirtilerek, ihracatçı olmayan firmaların pozisyon açığı ve açık pozisyon taşıyanların sayısının arttığı, firmaların kur riskinden korunmak amacıyla türev ürünleri kullanmaları gerektiğinin düşünüldüğü kaydedildi.

/ ANKARA

01.12.2007


 

Grevin zararı 100 milyon YTL

Telekom’daki grev süresince yaşanan arıza ve hizmet kayıpları sebebiyle 100 milyon YTL’nin üzerinde zarar olduğu belirtildi.

Türk Telekom’da 44 gündür devam eden grev uzun pazarlıkların ardından uzlaşmayla sonuçlandı. Şimdi grevin sürdüğü 44 günde oluşan zararın bilançosu hesaplanıyor. Türk Telekom’un verdiği bilgilere göre, grev süresince sabotaj olduğu belirtilen 200 olayda, yurtiçi ve yurtdışı veri ve ses trafiğini taşıyan ana arterlerdeki fiber optik şebeke hedef alındı. Ayrıca 237 adet saha dolabına zarar verildi. Fiber optik kabloların tümüyle yenilenmesi, saha dolaplarının onarılması ve değiştirilmesinin 100 milyon YTL’nin üzerinde kayba yol açtığı ileri sürüldü. Ancak kesin rakamın henüz ortaya çıkmadığı belirtildi.

Telekom yetkilileri, sabotaj olduğunu iddia ettikleri bu kesintilerden 237 bin telefon abonesinin etkilendiğini, bu arızaların 152 bin adedinin giderildiğini belirttiler. Grev boyunca ADSL hatlarında 53 bin arıza meydana gelirken, bunlardan 44 bini onarılabildi.

/ ANKARA

01.12.2007


 

Dövizden kaçış başladı

ABD mortgage piyasasında geri dönmeyen krediler sorununun tetiklediği küresel finans krizi tehdidi sebebiyle ekonomide süren kırılganlığa rağmen dövize yatırımdan şaşmayan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında çözülme işaretleri alınmaya başladı.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 9-16 Kasım haftasında 1 milyar 8 milyon dolar azalarak 95 milyar 432 milyon dolara geriledi. Söz konusu hesaplarda yılbaşından 2 Kasım’a kadar olan dönemde 20 milyar dolara yakın genişleme olmuştu. Son haftadaki azalmayla, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında 2006 sonuna göre artış 18 milyar 667 milyon dolara geriledi.

/ ANKARA

01.12.2007


 

Avrasya bölgesine ihracat atağı

ürkiye’nin Avrasya bölgesine ihracatının 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı eşgüdümünde gerçekleştirilen “Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü 2” programı, 4-5 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek. Türkiye işadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 22 milyon kilometrelik bir coğrafyayı kaplayan ve 1 trilyon doların üzerinde resmi gelirin bulunduğu Avrasya’nın iş adamlarına yeni fırsatlar sunduğuna vurgu yaparak, “Zirvede sermaye birikimi güçlü, fakat ticaret ve üretimi iyi olmayan ülkelerden tekstil, gıda üretim ve işlemesi, tarıma dayalı işletmeler, otomotiv yan sanayii, beyaz eşya ve makine konusunda büyük talepler gelmesi bekleniyor” diye konuştu. Zirvede Avrasya bölgesinden 63 kişilik protokol içerisinde 12 ülkeden 20 Bakanın yanı sıra, 43 üst düzey bürokrat ve ticaret odası başkanı da yer alacak. Katılımcı 392 Avrasyalı firma ve 495 iş adamının, 1500 yerli müteşebbisle 16 bin ikili iş görüşmesi yapması bekleniyor.

/ İSTANBUL

01.12.2007


 

“Ara elemana çok ihtiyaç var”

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit, ülkede ara elemana büyük bir ihtiyaç duyulduğunu, özellikle metal sanayisinde eleman sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Yiğit, iş bulamayanların en büyük eksikliğinin nitelik olduğunu vurguladı. Kurumunun Bursa İl Müdürlüğünden genel müdür yardımcılığına atanan Kazım Yiğit, Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri olan işsizliğin azaltılması için mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini belirtti.

“Bir taraftan ülkede gerçekten işsizlik varken, diğer yandan özellikle Bursa’da işçi bulamıyoruz. Ara eleman bulmakta çok büyük bir sıkıntı çekiyoruz’’ diyen Yiğit, özellikle yetişmiş tornacı, kaynakçı ve tekstil işçisi bulmakta sıkıntı yaşadıklarına işaret etti. Yiğit, şunları söyledi: “Bu nedenle biz, mesleki eğitime önem veriyoruz. Vasıfsız insanları meslek sahibi yaparak istihdamı sağlamaya çalışıyoruz. Zaman zaman işverenlerimizden şikayetler alıyoruz. ‘Bu ülkede işsizlik yok herhalde. Talep veriyoruz, bu talebimiz karşılanmıyor’ diyorlar. Doğru, meslekli eleman bulmakta biz de İş Kurumu olarak sıkıntı çekiyoruz. Ara elemana çok büyük bir ihtiyaç var. Özellikle metal sanayisinde büyük bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bir tornacıya, kaynakçıya, presçiye, dokumacıya her zaman ihtiyaç var. Şu an 800’ü aşkın işçi talebi var ve bu sadece açığın bir kısmı. Talepler sürekli geliyor.’’

İŞ BULAMAYANLAR NİTELİĞİ OLMAYANLAR

Bursa il müdürlüğü’ne başvuran her dört kişiden birini işe yerleştirdiklerini dile getiren Yiğit, iş bulamayanların en büyük eksikliğinin ise nitelik olduğunu vurguladı.

/ BURSA

01.12.2007


 

Mortgage krizinde çözüme doğru

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, hükümetin mortgage kredisi konusunun krize dönüşmesiyle zor duruma düşen ev sahipleriyle yeni bir faiz oranı üzerinde yeniden görüşme imkanı tanıyacak bir plan üzerinde çalışıldığını bildirdi.

ABD Yönetiminin, kredi ve likidite önündeki sorunların aşılması için düşük ve uygun bir faiz oranı politikası içeren bir çözüm üzerinde yoğunlaştığı belirtiliyor. Öte yandan ABD Hükümeti’nin, ABD’deki mali kuruluşlarla, bazı yüksek riskli konut kredisi faizlerinin geçici olarak dondurulması konusu üzerinde de görüşmelerde bulunduğu ve anlaşmaya yakın olduğu bildirildi. ABD Merkez Bankası Fed’in de, faizleri aşamalı olarak indirmeye devam ederek, likidite sıkıntısı içindeki piyasaları rahatlatacağı ve kredi maliyetlerini düşüreceği vurgulanıyor.

/ NEW YORK/WASHINGTON

01.12.2007


 

FED’den faiz indirimi işareti

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Merkez Bankası faizlerinde yeni bir indirim işareti verdi.

Ben Bernanke, açıklamasında, ekonomiyi desteklemek amacıyla yeni bir indirime kapıyı açık bıraktı. Bernanke, tutsat (mortgage) kredilerinde kötüleşen sorunun ve yükselen enerji fiyatlarının, ‘’gelecek aylar içinde tüketiciler için kimi ters rüzgarlar oluşturmasının muhtemel olduğunu’’ kaydetti. ABD’nin, ‘’ekonomik durgunluğa girmeden bu sorunların üstesinden geleceğini’’ belirten Bernanke, tüketici harcamalarının artışının süreceğini beklediğini bildirdi.

/ WASHINGTON

01.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri