Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail’de ırkçılık artıyor

İsrail’de faaliyet gösteren insan hakları kuruluşlarından Sivil Haklar Derneği, Arap vatandaşlara karşı ırkçılığın giderek arttığını, geçen yıl Arap karşıtı olaylarda yüzde 26 oranında artış görüldüğünü bildirdi.

Dernek Başkanı Yazar Sami Michael, derneğin raporunu Dünya İnsan Hakları Gününde kamuoyuna açıklarken, ırkçılığın çok yaygın olduğunu ve İsrail’deki birey özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti. Michael, “İsrail toplumu ırkçılıkta, özel hayat ve ifade özgürlüğüne zarar veren yeni zirvelere ulaşıyor” diye konuştu.

Rapor, Araplara karşı düşmanca duygularını açık biçimde dile getiren İsraillilerin sayısının ikiye katlandığını ortaya koyuyor.

İsrail Demokrasi Kurumunun geçen Haziran açıkladığı tesbitlerine göre, kamuoyunun sadece yarısı Yahudi ve Arapların tam eşit haklara sahip olması gerektiğine inanıyor. Yahudilerin yüzde 55’i Arapların ülkeden göçünün teşvik edilmesi görüşüne destek verirken, yüzde 78’i Arap siyasî partilerinin hükümette yer almasına karşı çıkıyor.

İsrail parlamentosunun Arap partilerinden Hadaş’ın lideri Muhammed Barake, raporda dile getirilenlerin ne kendileri, ne de başkaları için sürpriz olduğunu söyledi. Barake, raporda dile getirilenlerin, siyasî ve askeri liderlerce yürütülen ırkçı kampanyanın tabiî sonuçları olduğunu belirtti.

ETİYOPYALILAR DA PAYINI ALIYOR

İsrail’de sadece Arap vatandaşlar değil, Etiyopya’dan göç edenler de sıkça benzer uygulamalara maruz kalıyor. Etiyopyalı 4 kız çocuğunun geçen hafta okullarında ayrı sınıfa konulduğunun ortaya çıkması kamuoyunda tepkilere sebep oldu.

Hayfa’dan gelerek Petak Tikva’ya yerleşen Etiyopyalı ailelerin çocuklarının yalnız kalmaları, depresyona girmeleri ve okula gitmek istememelerinin ortaya çıkarılmasından sonra, birçok gazete Etiyopyalılara karşı ırkçılığın yükseldiğine dikkati çekti.

Etiyopyalıların haklarını savunan örgütler, etkin azınlık mensuplarının karşılaştıkları ayrımcılık ve ırkçı tutumlara ilişkin her yıl yüzlerce şikayet başvurusu alıyor.

/ KUDÜS

10.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’de ırkçılık artıyor

  Orta Asya’da dostluk rüzgârları

  Papa: Tüketim sömürüye dönüştü

  Nejad, Türkiye’yi ziyaret edebilir

  PDK, Prizren’de seçimi kazandı

  Neçirvan Barzani: Peşmergeleri operasyon olacak diye çekmedik


 Son Dakika Haberleri