Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Köylüler, AB projelerine alışıyor

Türk köylüsü, AB projelerine ve bu çerçevede kullanılan finansman kaynaklarına alıştı. Merkezî Finans ve İhale Birimi proje hibeleri, yüzde 100’e yakın kullanım oranına ulaştı. “AB bize niye bedava para versin? Bunun altında bir şey var” anlayışını bırakan Türk köylüsü, yeni projelerin ne zaman başlayacağını sormaya başladı.

AB tarafından finanse edilen projelere ilişkin olarak daha önceleri var olan önyargı ve kuşkular, projeler hayata geçince yerini yeni proje taleplerine bırakıyor. ‘’AB bize niye bedava para versin. Bunun altında bir şey var’’ anlayışını bırakan Türk Köylüsü, yeni projelerin ne zaman başlayacağını sormaya başladı.

Kırsal kalkınma projelerini başarıyla tamamlayan köy yönetimlerinin, MFİB’ye yeni projelere de girme talebinde bulundukları belirtiliyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Programı kapsamında verilen hibelerde, yüzde 100 performansa ulaşılarak 24 milyon avronun tamamı sözleşmeye bağlandı.

DOĞU KARADENİZ KALKINMA PROGRAMI

Merkezi Finans ve İhale Biriminin sorumluluğunda yürütülen, Avrupa Birliğine Katılım Öncesi Mali Yardımların 2005 yılı programında yer alan kısmının sözleşmeye bağlanma süreci tamamlandı. 30 Kasım tarihi itibarıyla, söz konusu programın toplam 265,6 milyon avro tutarındaki bütçesinin yaklaşık yüzde 90’lık kısmı sözleşmeye bağlandı.

Bu tutarın 24 milyon avro tutarındaki kısmı Doğu Karadeniz Kalkınma Programı (DOKAP) kapsamında dağıtıldı. Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsayan program kapsamında, toplam 1582 proje başvurusu değerlendirilerek, 214 başvuru sahibi hibe almaya hak kazandı. Değerlendirme ve sözleşme imzalama süreci sonunda yüzde 100 performansa ulaşılarak 24 milyon avronun tamamı sözleşmeye bağlandı.

24 milyon avronun dağılımı, yerel kalkınma girişimlerine 5,5 milyon avro, KOBİ’lere 8,3 milyon avro, turizm ve çevre altyapısına 10,1 milyon avro olarak gerçekleşti. 24 milyon avronun, 6 milyon avro tutarındaki kısmı Türkiye tarafından karşılanıyor.

ULUSAL KATKI, AB BÜTÇESİNE DEĞİL

TÜRK HAZİNESİNE AKTARILIYOR

MFİB yetkilileri, kamuoyunda, ulusal katkı tutarının AB bütçesine aktarılması gibi yanlış bir bilginin bulunduğunu, böyle bir durumun söz konusu olmadığını, tam aksine AB katkısının Hazine bünyesinde (Ulusal Fon) ulusal katkı ile birleştirilerek MFİB’ye aktarılmasının söz konusu olduğunu vurguluyorlar.

Kanalizasyon, içme suyu, katı atık depolama alanı inşası gibi alanlarda yoğunlaşan altyapı hibelerinden 20 belediye, 7 köylere hizmet götürme birliği, 2 köy muhtarlığı ve 1 özel idare yararlanacak.

Yerel kalkınma girişim alanında toplam 80 projenin desteklenmesi kesinleşti. Bunlardan 29’unu ziraat ve ticaret ve sanayi odaları oluştururken 9 dernek, 7 meslek lisesi ve 8 belediye de hibe almaya hak kazandı.

KOBİ desteğinden ise toplam 104 işletme yararlanacak.

HİBELERİ İSTİSMAR EDENLER YANACAK

Benzer bir durumun DOKAP programında da yaşanmaması için MFİB tarafından KOBİ’lere dönük bazı önlemler alındı.

Buna göre, gerekli risk değerlendirmeleri yapılmadan hibelerin kullanımına izin verilmeyecek. Sözleşmeyi uygulamaktan vazgeçen veya amacına uygun kullanmadığı tespit edilen KOBİ’lerden yalnız hibenin geri alınmasıyla yetinilmeyecek. KOSGEB, Türkiye Kalkınma Bankası ve Halk Bankasına da bildirilerek diğer ulusal desteklerden yararlanmaları da önlenecek.

/ ANKARA

10.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Prof. Sabahattin Zaim vefat etti

  Modern ve çağdaş

  486 kişi tahliye bekliyor

  İslamofobya’nın sebebi petrol

  YÖK açıkladı: Bilimsel yayınlarda 23. sıradayız

  Merkel’i, Türkiye bitirecek

  Göstericiler polise direndi

  İstanbul’un merkezinde 12 otomobili yaktılar

  Kaçakları taşıyan minibüs devrildi: 20 kişi yaralı

  TOKİ Başkanı: Belde belediyeleri kapatılmalı

  Mina şeytan taşlamaya hazır

  Köylüler, AB projelerine alışıyor

  Bayramda 140 bin kişi tatile gidecek

  Kimse Yok Mu? selzedenin yanında

  Alo kurban kesim hattı

  İstanbul, 2008 yemek başşehri

  Dersane öğrencilerinin örnek davranışı


 Son Dakika Haberleri