Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomiden kötü sinyaller geliyor

Son açıklanan büyüme rakamları iş dünyasını memnun etmedi. TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde açıklanan ekonomik göstergelerin ‘’Farlarınızı kontrol ediniz’’ sinyali verdiğini söyledi. Son verilerin gerilemelere işaret ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, 2001 krizi sonrası genel ekonomide yakaladığı hızlı büyümeyi 2005 sonrası aşağı yöne çevirdi” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde açıklanan ekonomik göstergelerin ‘’Farlarınızı kontrol ediniz’’ sinyali verdiğini belirtti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen Geleneksel Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’nde konuşan Hisarcıklıoğlu, ekonomiyle ilgili son dönemde açıklanan verilerin gerilemelere işaret ettiğini söyledi. Yapacağı uyarılarla ilgili bir Karadeniz fıkrasına gönderme yapan Hisarcıklıoğlu, gece yolculuk ederken farların tünel geçildikten sonra kapatılması değil, kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

2007 yılının 2 seçim sebebiyle siyasetin ağırlığıyla geçtiğini, ekonominin geri planda kaldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, 2005 yılından itibaren başlayan genel ekonomik verilerde gerilemenin 2007’de de sürdüğünü bildirdi. Son açıklanan sektörel büyüme verilerinde tüm sektörlerin büyüme oranlarında gerileme görüldüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ‘’Türkiye, 2001 krizi sonrası genel ekonomide yakaladığı hızlı büyümeyi

2005 sonrası aşağı yöne çevirdi. Bizim yüzde 4’lük büyümeyi kabul etmemiz mümkün değil. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olmak istiyorsak, istihdam piyasasına her yıl giren 700 bin gence iş bulmak istiyorsak, büyümeyi yüzde 7,5’in altına indirmememiz gerekiyor. 2007’de çift seçimle, siyasetin ön plana çıkmasıyla ekonomide bir soğuma ve ataletin olduğunu görüyoruz. Sanayideki büyüme oranının yüzde 5’lere indiğini görüyoruz. Sektörel büyümelere baktığımız zaman tüm sektörlerde düşme görüyoruz. Bunların hepsi bize birer sinyal veriyor haberiniz olsun. Farlarınızı kontrol ediniz sinyali veriyor.’’

Hisarcıklıoğlu, büyüme rakamlarının yanında kamu açığı ve ithalatta da olumsuz gelişmeler görüldüğünü, olumsuz kur yapısına rağmen ihracatın artmasına karşın ithalat bağımlılığının da arttığını kaydetti. Bunların düzelebilmesi için ekonominin yeniden gündemin birinci maddesi durumuna gelmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, tüm işadamlarını bu konuda çaba göstermeye çağırdığını söyledi.

ANAYASA AYAĞIMIZA PRANGA

Yeni anayasanın da artık yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “1982 şartlarına göre en ideal anayasa yapılmış olabilir. Ama o dönemdeki kalkınma modeli kamu-özel sektör eşdeğeriyle oluyordu. Tüm dünya artık kalkınma modelini özel sektöre dayanarak yapıyor. Anayasa ayağımıza pranga. Sosyal güvenlik reformu yapmamanın maliyeti 25 milyar dolar. Kara delik büyüyor. Bunun durdurulması gerekiyor. Yapamazsın. Anayasa engel.” dedi.

/ İZMİR

13.12.2007


 

Büyüme rakamları iç açıcı değil

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Arif Özer, yılın üçüncü çeyrek büyüme hızıyla (GSMH artış hızı) ilgili olarak, ‘’Rakamlar hiç iç açıcı değil’’ dedi.

Özer, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz-Ağustos dönemine ilişkin yüzde 2’lik büyüme hızını değerlendirirken, ekonominin beklentilerin çok altında büyüdüğünü, bu oranın 2001 yılındaki krizden bu yana en düşük büyüme oranı olduğunu belirtti. Üçüncü çeyrekte, tarım dışında hiçbir sektörde küçülme yaşanmadığını, ancak büyüme hızındaki rakamların önceki dönemlere göre beklentilerin aksine düşük çıktığını ifade eden Özer, ‘’Rakamlar hiç iç açıcı değil’’ dedi.

Özer, küresel ısınmanın etkisiyle yılın 9 aylık döneminin kurak geçmesinin, tarımda yüzde 7.8’lik daralmaya yol açtığına işaret ederek, şöyle konuştu: ‘’Kuraklık nedeniyle, kötü performansın en önemli nedenlerinden biri olan tarım sektörünün ekonomiyi kötü etkilemesi beklenmekteydi. Ancak, bu sonuç tahminlerin çok ötesinde olmuştur. Diğer kötü sürpriz, inşaat sektöründeki yüzde 5,4’lük büyüme ise son 3 yılın en düşük rakamıdır... Tarımın kuraklıktan etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.”

/ BURSA

13.12.2007


 

“İstikbal göklerde değil yerin altında”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Atatürk ‘İstikbal göklerdedir’ demiş, ama ben madencilere ‘istikbal yerin altındadır’ diyorum” dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2008 bütçesi üzerinde getirilen eleştirileri cevaplayan Güler, son dönemde döşenen doğalgaz ve petrol boru hatlarıyla Türkiye’nin jeostratejik bir ülke olduğu söylemlerine gerçekçilik kazandırıldığını ifade eden Güler, ‘’Ülkemiz olmadan bir enerji denklemi çözülemez. Şu anda dış politikayı şekillendirecek konumdayız’’ diye konuştu.

Türkiye’nin enerji haritasının çıkarıldığını ve yenilenebilir enerji kapsamında akarsulardan da enerji elde edilmeye başlandığını vurgulayan Güler, ‘’Artık su akıyor biz bakmıyoruz. Suyun değeri hiçbir zaman düşmeyecek’’ dedi.

Jeotermal enerji kaynaklarına değinen Güler, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Yakın geleceğin yıldızı jeotermal olacaktır. Sondaj çalışmalarımızı bin metreden derine indireceğiz. Maden Tetkik Arama çalışacak. Onlardan mesut sürprizler bekliyoruz. Şimdi sondajı daha derine vuracağız. Atatürk ‘İstikbal göklerdedir’ demiş, ama ben madencilere ‘istikbal yerin altındadır’ diyorum. Daha derinlere inilerek, petrol, su ve diğer kaynaklara ulaşacağımıza inanıyorum. Sadece karada değil, denizde de sondaj çalışmaları sürüyor. 2015’e kadar mesut sürprize ulaşacağımızı umuyorum. Böylece enerjide dışa bağımlılık bitecek.’’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 14 çeşit değirmen türü tribün geliştirdiklerini, akarsulardan tribünler yoluyla elde edilecek elektrik enerjisinin, 6 Atatürk Barajından elde edilen enerji kadar olacağını kaydetti.

/ ANKARA

13.12.2007


 

Merkez’den indirim beklentisi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısını bugün yapacak. Piyasa, iki aşamalı olarak yapılacak toplantıda, kısa vadeli faiz oranlarında 0,25-0,50 puan arasında indirim yapılacağı beklentisi içinde.

Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu ile kurul üyesi İbrahim Turhan’ın katılması bekleniyor. Para Politikası Kurulu toplantısı, bugün saat 13.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak yapılacak. İlk aşamaya, Merkez Bankası yetkilileri ve uzmanları ile Hazine Müsteşarlığı yetkilileri katılacak.

Bu arada piyasa, Merkez Bankası’nın bugün yapacağı toplantıda kısa vadeli faiz oranlarında 0,25-0,50 puan arasında indirim yapacağı beklentisi içinde. Ancak reel kesimin beklentisi ise faiz oranlarında daha yüksek bir indirimin yapılması. Halen gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,75, borç verme faiz oranı da yüzde 21,50 olarak uygulanıyor.

/ ANKARA

13.12.2007


 

Memura enflasyon zammı

Türkiye İstatistik Kurumu tüketici fiyat endeksinin son 5 ayda yüzde 4,12 oranında artış göstermesinin ardından, devlet memurlarına Ocak ayı başında enflasyon zammı yapılması ihtimali ortaya çıktı.

Aralık enflasyonu sıfır olsa bile, memur maaşlarına yılbaşında ek zam gelecek.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Temmuz-Kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 4,12 oranında artış kaydedildiğini belirtti. Bu durum, ‘’Yılın ilk yarısında olduğu gibi 2. yarısında da enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde, aradaki farkın memura yansıtılacağı’’ taahhüdü uyarınca, memur maaşlarına ek zammı gündeme getirdi. Tüketici fiyatlarındaki nihai artış için, Aralık ayı enflasyonu beklenecek.

Tüketici fiyat enflasyonunun bu ay sıfır çıkması durumunda dahi memur enflasyon zammı alacak. Sıfırın üzerinde her fiyat artışı, maaşlardaki ek zammı arttıracak. Enflasyonun bu ay yüzde 0,5 olması halinde memur maaşlarına Ocak ayı başında yüzde 0,62 oranında, enflasyonun yüzde 1 olması durumunda ise yüzde 1,12 oranında ek zam gerekecek. Yapılan hesaplamalara göre, Aralıkta tüketici fiyatlarında binde 1 oranında bir gerileme yaşanırsa, bir başka ifadeyle enflasyon eksi yüzde 0,1 çıkarsa bu durumda enflasyon zammı söz konusu olmayacak.

/ ANKARA

13.12.2007


 

Memur emeklileri de erken maaş bekliyor

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının Kurban Bayramı öncesinde ödenmesi kararı sonrası memur emeklileri de erken maaş ödenmesini bekliyor.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, daha önce SSK emeklilerinin maaşlarının 17-24 Aralık, Bağ-Kur’luların ise 25-28 aralık tarihleri arasında ödendiğini hatırlatarak, bu emeklilerin maaşlarının Kurban Bayramından önce ödeneceği müjdesini vermişti. Ancak hükümetin bu müjdesi, erken maaş alamayacak olan memur emeklilerinin tepkisini çekti. Memur emeklileri, “Emekli Sandığı emeklilerinin ne suçu var? Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yaptığı erken ödeme jestine, Emekli Sandığı emeklilerine niçin uygulamıyor merak ediyoruz” diyerek tepki gösterdiler.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.12.2007


 

İTO’dan, İTİCÜ öğrencilerine bilgisayar

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2007-2008 eğitim öğretim döneminde İstanbul Ticaret Üniversitesine (İTİCÜ) kayıt yaptıran bin 72 öğrenciye söz verdiği dizüstü bilgisayarları dağıtmaya başladı.

İTO’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İTİCÜ’ye kayıt yaptıran 90 hukuk, 86 iletişim fakültesi öğrencisine dizüstü bilgisayar vereceklerini, 18 Aralık 2007 tarihine kadar da bin 72 öğrenciye bilgisayarlarını vermiş olacaklarını belirtti. Yalçıntaş, “Aynı bilgisayardan 177 hocamıza da verdik. Üniversitede okuyan öğrencilere de avantaj oluşturmaya çalıştık” dedi. İstanbul Ticaret Üniversitesinde doluluk oranının yüzde 99’a ulaştığını ve vakıf üniversiteleri arasında 4. sıraya yükseldiğini bildiren Yalçıntaş, “Üsküdar’da ek, Küçükyalı’da iki bina satın aldık, restore ediyoruz. Bu sene 3 okul yaptırıyoruz. Önümüzdeki sene de okullar yaptıracağız” diye konuştu. İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Ateş Vuran da “İTO büyük bir nezaketle, bizim için sürpriz yaparak bu imkanı benim öğrencilerime bağışladı” dedi. Konuşmaların ardından Üniversiteye en yüksek puanla kayıt yaptıran ilk 10 öğrenciye bilgisayarları İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Ateş Vuran tarafından verildi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

13.12.2007


 

Türkiye Finans Trakya'da

Türkiye Finans, Trakya bölgesine yönelik yatırımlarına hız verdi. Türkiye Finans Edirne’nin ilk katılım bankasını ve sanayisi ile bölgenin parlayan yıldızı konumunda bulunan Çorlu şubesini düzenlenen törenlerle hizmete açtı.

Bölgesel ihtiyaçları ve talepleri değerlendirip yeni şube yatırımlarını bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, “Özellikle bölgede bulunan işletmelerin finansal ihtiyaçlarına efektif çözümler sunabileceksek hiç zaman kaybetmeden yatırımlarımızı bu bölgelere yöneltiyoruz. Edirne Şubemiz aracılığı ile bölgenin finansal ihtiyacına alternatif çözümler sunacağız” dedi.

Türkiye’nin “en yaygın hizmet ağına sahip katılım bankası” ünvanını taşıyan Türkiye Finans bu açılışlarla birlikte şube sayısını 136’ya yükseltti. Türkiye Finans 2008 yılında şube sayısını 175’e ulaştırmayı hedefliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri