Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kredi kartı borçları korkutuyor

Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Ekim ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 18 oranında arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, 2007 yılı Eylül ayında toplam 30 bin 67 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, Ekim ayında 35 bin 471’e çıktı.Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 29,8 artarak 5 bin 926’dan 7 bin 695’e, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 15 yükselerek 24 bin 141’den 27 bin 776’ya çıktı.

Verilere göre, 2007 yılının 10 ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 225 bin 750 olarak belirlenirken, bunun 46 bin 659’u ferdi kredi borcununu ödememiş kişilerden, 179 bin 91’i de kredi kartları borcunu ödememiş kişilerden oluştu.

Bir kişinin yıl içinde bir kez sayılması durumuna göre 2002 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 646 bin 407 olurken, bunun 92 bin 698’i kredi borcunu, 553 bin 709’u da kredi kartları borcunu ödemeyenlerden oluşuyor.

/ ANKARA

14.12.2007


 

Şimşek: Cari açığa tedbir alıyoruz

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ‘’Türkiye’de cari açık tabii ki yüksek boyutlarda. Biz bunu önemsiyoruz. Türkiye’nin büyümesini ve istikrarını etkilememesi için gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz’’ dedi.

TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin iç ve dış borç stokuna ilişkin sorusunu cevaplayan Şimşek, kamu dış borç stokunun merkezi hükümet için 66.5 milyar dolar olduğunu söyledi. ‘’Bunun içine Merkez Bankasını da katarsanız, -bu da yaklaşık 15 milyon dolardır- 81 milyar doları bir miktar aşıyor’’ diyen Şimşek, Merkez Bankasının rezervinin ise 70 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Türkiye’deki net borcun, tarihte olmadığı kadar düşük düzeyde olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, Türkiye’nin toplam dış borcunun milli gelire oranının, bu yıl sonu itibariyle yüzde 40’ın altına ineceğini bildirdi. Mehmet Şimşek, ‘’Türkiye’de cari açık tabii ki yüksek boyutlarda. Biz bunu önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemlerde, Türkiye’nin büyümesini ve istikrarını etkilememesi için, gerekli önlemleri almak için çalışmalar yapıyoruz’’ diye konuştu.

“CARİ AÇIĞA TEDBİR ŞART”

Cari açığın düşürülmesi ve sürdürülebilir olmasının önemine işaret eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, bu konuda yeni tedbirler uygulayacaklarını söyledi. Cari açığın yaklaşık yüzde 60’ının doğrudan yabancı yatırımları ile karşılanır hale geldiğini bildiren Unakıtan, ‘’Şu anda ‘cari açık var’ diye panik yapmaya gerek yok. Ama bu konuda bir tedbir alınması da şart’’ dedi.

Unakıtan, vergi ile ilgili olarak da milletin üzerindeki vergi yükünü azaltırken, vergiyi tabana yayacaklarını kaydetti.

/ ANKARA

14.12.2007


 

TÜSİAD: “Yüzde 4-5 büyüme Türkiye’ye yetmez”

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, hükümeti, yüzde 4-5’lik büyüme ile Türkiye’nin başta istihdam olmak üzere hiçbir sorunlarının çözülemeyeceği konusunda uyardı.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Ankara’da toplandı. Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, son açıklanan enflasyon ve büyüme rakamlarının, ekonominin rehavete hiç tahammülü olmadığını bir kez daha net biçimde gösterdiğini ifade etti.

Büyüme rakamlarının da bir yavaşlama eğilimine girdiğini, büyüme hızının 2007 yılının 1 ve 2’nci çeyreğinde yüzde 4 civarına, 3’üncü çeyreğinde ise yüzde 2’ye kadar gerilediğini hatırlatan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, Türkiye’nin üretimdeki katma değerini artırması, cari açığı kontrol altına alması gerektiğini ve bütün bunları yüzde 7 büyümeden taviz vermeden yapmak durumunda olduğunu vurguladı.

Yüzde 4-5 büyümenin, Türkiye’nin başta istihdam olmak üzere hiçbir sorununa çözüm olamayacağına dikkati çeken Yalçındağ, “Bu yüzden ekonomiyi yapısal olarak dönüştürmek, buna uygun strateji ve politikaları oluşturmak için harekete geçmekte acele etmeliyiz” diye konuştu.

Sermaye, işgücü ve ürün piyasalarında rekabetin önünü tıkayan engellerin hızla aşılması gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, “Kayıtdışı ekonomiyle etkin mücadele verilmeli. Vergi ve sosyal güvenlik sistemleri acilen düzeltilmeli, ticari sistemin daha verimli çalışmasını sağlayacak Türk Ticaret Kanunu bir an önce tamamlanarak, yürürlüğe sokulmalı. Bölge ve sektör öncelikleri belirlenerek, kısıtlı kaynakların daha verimli kullanılmasına çalışılmalı” dedi. Yalçındağ, 2008 yılında da reformların devam etmesi gerektiğine işaret etti.

Koç: “Ekonominin kırılganlığı azaltılmalı”

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç da, “Türkiye ekonomisinin kırılganlığını daha da azaltmaya ihtiyacımız var” dedi.

Önemli bir risk unsuru olan cari açığı, sürekli üreten ekonomik yapıyla değiştirmek gerektiğini vurgulayan Koç, Türkiye’nin yılda yüzde 7 civarında olan bir büyümeyi garanti altına alması gerektiğini bildirdi.

14.12.2007


 

Sosyal güvenlik Haziran’da yürürlükte

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, verecekleri bir önerge ile sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihinin 1 Haziran 2008’e erteleneceğini söyledi.

Çelik, yasanın ay sonuna kadar Meclis’ten çıkabileceğini ancak araya bayram tatilinin girmesi sebebiyle gecikmenin olabileceğini kaydetti. Çelik, bu sebeple böyle bir uygulamaya gittiklerini anlattı.

Çalışma Bakanı daha önce yaptığı açıklamada yasanın bazı maddelerinin yılın hemen başında, diğerlerinin 3, 5 ve 8. aylarda yürürlüğe gireceğini söylemişti. Yasa tasarısının ayrıntılı şekilde incelenmesi için alt komisyona sevk edilmesi kararlaştırılmıştı.

/ ANKARA

14.12.2007


 

Emeklilere bayram müjdesi

SKK ve Bağ-Kur emeklilerinin Bayram dolayısıyla öne çekilen aylık ödemeleri bugünden itibaren başlayacak. Ödemeler 19 Aralık’a kadar tamamlanacak.

Bakanlar Kurulu’nun Resmî Gazete’de yayınlanan Kurban Bayramından önce aylık ödenmesine ilişkin karara göre, tahsis numarasının son rakamı 1 ve 3 olanlara 14 Aralık, 2, 8 ve 9 olanlara 17 Aralık, 0, 6 ve 7 olanlara 18 Aralık, 4 ve 5 olanlara ise 19 Aralık’tan itibaren ödeme yapılacak. Ödeme tarihlerinin öne alınması sebebiyle gelir ve aylıklardan herhangi bir kesinti yapılmayacak.

/ ANKARA

14.12.2007


 

Borsa’da 2,5 gün bayram tatili

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Hisse Senetleri Piyasası’nda 19 Aralık 2007 tarihinde yarım gün seans yapılacak. 20-21 Aralık 2007 tarihlerinde ise seans yapılmayacak.

İMKB’den yapılan duyuruda, Kurban Bayramı sebebiyle 19 Aralık 2007 tarihinin yarım gün, 20 ve 21 Aralık 2007 tarihlerinin tam gün resmî tatil olmasına bağlı olarak Borsanın pazar ve piyasalarında uygulanacak işlem ve takas esaslarına ilişkin bilgi verildi.

/ İSTANBUL

14.12.2007


 

Otomotiv sektörü dış piyasaya çalıştı

Taşıt satışlarında iç pazarda yaşanan daralmaya karşın, sektör üretim ve ihracat artışını sürdürüyor.

Bu yılın ilk onbir ayında taşıt satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 gerilerken, üretim yüzde 10 artışla 1 milyon adede yaklaştı, ihracat da yüzde 18.9’luk artışla 747 bin 334’e çıktı.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde traktörler de dahil edildiğinde taşıt ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19’luk artışla 756 bin 36 adet oldu. Anılan dönemde otomobil ihracatı yüzde 20 artarak 460 bin 180 adede çıktı. Ticari araç ihracatı ise yüzde 18’lik artışla 287 bin 154 adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı da yüzde 1’lik artışla 8 bin 702 adet oldu.

/ ANKARA

14.12.2007


 

Batık bankaların maliyeti 60 milyar doları geçti

ODTÜ’de düzenlenen Finans Kongresi’ne katılan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bankacılık krizlerini anlattı. Ertürk, batık bankalara el koymanın kritik önemde olduğunu, kapatılmayan batık bankalar sebebiyle ciddî sorunlar yaşandığını söyledi.

Ertürk, “Bir büyük bankamızı hatırlıyorum. Devlete geçtikten sonra çok büyük bir mafya grubuna kredi verdi. Maalesef bugün bizim uğraştığımız bir grup” dedi. Ertürk, Fon’a devredilen bankaların maliyeti ve tahsilatlarla ilgili bilgi verdi: “TMSF’ye devredilen bankaların toplam maliyeti 28 milyar dolar. Faiziyle beraber bugün itibariyle 60 milyar dolar. Şu ana kadar biz 16 milyar dolar tahsilat yapmışız. Ne pahasına, işte kişisel riskler pahasına.”

‘ÖZEL UÇAKLA PARİS’TEN TERZİSİNİ

GETİRTENLER OLDU’

Bazı eski banka sahiplerinin medya ve siyaset gücünü de arkalarına alarak kendilerine finans gücü oluşturduklarını anlatan Ertürk, banka kaynaklarının kötüye kullanılmasına örnekler verdi: “Özel uçakla Paris’ten terzisini, Monaco’dan yemeğini getirtenler oldu” dedi.

/ ANKARA

14.12.2007


 

İslâmî otomobiller 2011’de yollarda

Malezya, İran ve Türkiye’nin ortaklaşa üreteceği İslâmî otomobillerin 2011 yılında piyasaya sürülecekleri bildirildi.

Müslümanlar için özel olarak üretilecek arabalarda Kıble bulan gelişmiş pusulalar, Kur’ân-ı Kerim yerleştirmek için özel bölmeler, namaz vakitlerini bildiren yol bilgisayarı gibi özellikler bulunuyor. İlk etapta Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde satışacak arabaların fiyatları 8 bin 800 ila 11 bin 700 dolar arasında değişecek.

/ TAHRAN

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri