Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Darülacezeli yönetmen, "Ramazan’da Gözyaşları" filmi için kamera arkasında

Geçmişte pek çok filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini yapan Kayışdağı Darülaceze sakini Birol Işın, senaryosunu darülaceze tesislerinde kaleme aldığı “Ramazan’da Gözyaşları” adlı sinema filminin çekimleri için setlere dönüş yaptı. Birol Işın, başrol oynadığı filmin yönetmenliğini de kendisi üstlendi.

Darülaceze’ye geldikten kısa bir süre sonra kendini toparlayıp hayata daha sıkı sarılan Birol Işın, önce Darülaceze Zümrüt Sitesi’ne yerleştirildi. Yeşilçam emekçisi Işın, Darülaceze’deke odasında senaryo çalışmalarına yeniden başladı. Anneler Kirletilemez, Kurban, Hayatın Rengi, Çöplükte Doğan Allah Âşkı, Beş Vakit ve Abdest olmak üzere altı senaryo kaleme alan Birol Işın, 2007 yılı başında, Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Yaşam Evleri” projesi kapsamında Beyoğlu’nda bulunan Yaşam Evi’ne yerleştirildi. Yeni evine yerleştikten sonra, kendi hayat hikâyesini konu alan “Ramazan’da Gözyaşları” isimli senaryoyu yazan Işın, bu projenin film çekimleri için kamera karşısına geçti.

Birol Işın, hayatta hiçbir şey için geç olmadığının ve her türlü sıkıntı ve zor şarta rağmen insanın inanırsa çok şeyler yapabileceğinin örneği oldu. Darülacezeliler kendi içlerinden çıkarak bütün insanlar için ders olacak başarı gösteren san’atçıyla gurur duyduklarını dile getirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.12.2007


 

Müziğin “korsan” yılı

Gelişen teknolojiyle beraber internetten MP3 indirmenin kolaylaşması, müzik piyasasını vurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bandrol sayısı geçen yıl 24 milyon iken bu sene 15 milyona gerilerken, albüm yapan sanatçı sayısında da yüzde 30 oranında kayıp yaşandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, ‘’Bu yaşanan bir faciadır, müzik piyasasının bittiğinin resmidir. Teknolojinin gelişmesi, müzik piyasasını vurdu’’ dedi.

Çelik, korsanla mücadeleyle ilgili yasanın 2004 yılında çıktığını, o günden bu yana korsan yayınla ilgili yüzde 80’lere varan bir azalmanın ortaya çıktığını söyledi. Açıkta satışın azaldığını ancak ‘’korsanın iş yerlerinin içine girmeye başladığını’’ belirten Çelik, kitabevleri, bilgisayar CD’si, oyun, müzik eseri satan yerlerin Bakanlıktan sertifika almak durumunda olduklarını kaydetti.

Bu konuda yönetmelik hazırladıklarını, ilgili kurumların görüşü alındıktan sonra yürürlüğe gireceğini aktaran Çelik, iş yerlerinin 15 Nisan 2008 tarihine kadar sertifika alabileceklerini ifade etti.

Altyapı hazırlıklarının tamamlandığını ve sertifika merkezi sistemi kurulduğunu anlatan Çelik, 81 il müdürlüğünün online olarak genel müdürlüğe bağlandığını ve her ilde masalar oluşturulduğunu söyledi. Çelik, ‘’Ticari kuruluşlar başvurarak aynı gün içinde sertifikalarını alabilecek. Dolayısıyla sadece bir yasal düzenlemeyi, yönetmeliği düzenledikten sonra bu süreç işleyip gidecek’’ diye konuştu.

OCAK AYINDA EYLEM PLANI

Korsan yayınla ilgili asıl sorunun müzik piyasasında yaşandığını vurgulayan Abdurrahman Çelik, ‘’Sanatçılar geçmiş yıllara göre albüm yapmıyorlar. Bu bir gerçek. Her çıkan albümün kayıtları bizde tutulduğu için bunu kayıtlarımızdan biliyoruz. Yıllar itibarıyla çok ciddi bir düşüş var’’ dedi.

Bu düşüşün müzik sektörünü neredeyse bitme noktasına getirmiş durumda olduğunu kaydeden Çelik, geçen hafta Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP) Başkanı Bülent Forta ile toplantı yaptıklarını ve bu konuda neler yapılabileceğini görüştüklerini belirtti. Çelik, ocak ayında ilgili bakanlıklar ve sektörün üst düzey yöneticileriyle toplantı yaparak eylem planı oluşturacaklarını ifade etti. ‘’Türkiye’de bu eserlerin üretimini bir şekilde sağlamamız lazım ama burada korsanın son 3 yılda tipi değişti’’ diyen Çelik, 2004’te Türkiye’de 200-300 bin civarında ADSL varken, bu sayının 2007’de 4 milyona çıktığını kaydetti.

14.12.2007


 

Bâkiler’in dilinden Bekir Sıtkı Erdoğan

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ile Eminönü Belediyesi’nin birlikte düzenledikleri “Babıali Kültür Akşamları” programları aralıksız devam ediyor.

18 Aralık Salı günü, yaşayan değerli şairlerimizden Bekir Sıtkı Erdoğan için bir toplantı yapılacak. Halil Gökkaya’nın düzenlediği toplantıda Yavuz Bülent Bâkiler, Bekir Sıtkı Erdoğan’ın şiirlerini anlatacak. Saat 17.00’de TYB’nin Kızlarağası Medresesi’nde (Hoca Rüstem Sokağı, No. 6 Cağaloğlu) adresinde başlayan programlarda bugüne kadar “Gençlik Meseleleri”, “Mehmet Zeki Akdağ”, “Mevlâna”, “Sedat Umran”, “Asaf Halet Çelebi”, “Yahya Kemal Beyatlı” ve “Nihad Sâmi Banarlı”, “Abdurrahim Balcıoğlu”, “Etem Ruhi Üngör” ve “Kâzım Yedekçioğlu” hakkında toplantılar yapıldı.

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri