Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Lahika

ÂYET-İ KERİME MEÂLİ

Onların beklediği tek bir sestir ki, vakti eriştiğinde bir an bile gecikmeksizin geliverir.

Sâd Sûresi: 15

18.12.2007


HADİS-İ ŞERİF MEÂLİ

Arefe günü oruç tutmak biri geçmişte, biri gelecekte olmak üzere iki senenin; Aşura günü oruç tutmak ise geçmiş bir senenin günahlarını affettirir.

Câmiü's-Sağîr, c: 3, no: 2499

18.12.2007


Arefe gününde bin İhlâs-ı Şerif

Aziz, mübarek kardeşlerim,

Pek çok selâm... Bizim memlekette eskide Arefe gününde bin İhlâs-ı Şerif okurduk. Ben, şimdi bir gün evvel beş yüz ve Arefe’de dahi beş yüz okuyabilirim. Kendine güvenen, birden okuyabilir. Ben, gerçi sizleri göremiyorum ve hususî herbirinizle görüşmüyorum; fakat ben, ekser vakitler, duâ içinde herbirinizle bazen ismiyle sohbet ederim.

Şuâlar, s. 266

***

Ey bu medrese-i Yusufiyede benim ders arkadaşlarım!

Bu dehşetli haps-i ebedîden kurtulmanın kolayı, çaresi, bu dünyevî hapsimizden istifade ederek, elimiz mecburiyetle yetişmeyen çok günahlardan kurtulduğumuzla beraber, eski günahlardan tevbe edip farzlarımızı edâ ederek herbir saat bu hapisteki ömrümüzü bir gün ibadet hükmüne getirmekle o ebedî hapisten necâtımız ve o nurânî Cennete girmemiz için en iyi bir fırsattır. Bu fırsatı kaçırırsak, dünyamız ağladığı gibi âhiretimiz dahi ağlayacak “O, dünyada da, âhirette de ziyâna uğramıştır” (Hac Sûresi: 11) tokadını yiyeceğiz.

Bu makam yazıldığı zaman, Kurban Bayramı geldi. Allâhuekber, Allâhuekber, Allâhuekber’ler ile nev-î beşerin beşten birisine, üç yüz milyon insanlara birden “Allahuekber” dedirmesi; koca küre-i arz, büyüklüğü nisbetinde o Allâhuekber kelime-i kudsiyesini semâvattaki seyyârat arkadaşlarına işittiriyor gibi, yirmi binden ziyâde hacıların Arafat’ta ve îydde beraber, birden Allâhuekber demeleri, Resûl-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın bin üç yüz sene evvel Âl ve Sahabîleriyle söylediği ve emrettiği Allâhuekber kelâmının bir nevî aks-i sadâsı olarak, rubûbiyet-i İlâhiyenin Rabbü’l-Arz ve Rabbü’l-Âlemîn azâmet-i ünvânıyla küllî tecellîsine karşı geniş ve küllî bir ubûdiyetle bir mukâbeledir diye tahayyül ve his ve kanaat ettim.

Şuâlar, s. 209

Lügatçe:

medrese-i Yusufiye: Hz. Yusuf’un (a.s.) iftira, haksızlık ve zulüm ile hapiste kalmasından kinaye olarak, iman ve Kur’ân’a hizmetinden dolayı tevkif edilenlerin hapsedildiği yer mânâsında, hapishane.

haps-i ebedî: Ebedî hapis, sonsuza dek kalınacak hapis.

necât: Kurtuluş.

nev-î beşer: İnsanoğlu

küre-i arz: Dünya.

seyyârat: Gezegenler.

îyd: Bayram.

âl: Aile, sülâle, soy.

aks-i sadâ: Sesin yankılanması.

rubûbiyet-i İlâhiye: Allah’ın terbiye ediciliği.

Rabbü’l-Arz: Yerin Rabbi olan Allah.

Rabbü’l-Âlemîn: Âlemlerin Rabbi Allah.

azâmet-i ünvân: Büyük, azametli ünvan.

ubûdiyet: Kulluk.

18.12.2007


Bir bayram bekliyoruz

Bir bayram bekliyoruz, uzakların yakın olduğu, hasretlerin son bulduğu… Bir kaynaşma vesilesinin de tam mânâsıyla yerine getirileceği bir bayram bekliyoruz. Birbirimize sımsıkı sarıldığımız; aile, akrabalık ve kardeşlik, dostluk bağlarımızı daha da pekiştirdiğimiz bir bayram bekliyoruz…

Bu bayrama girerken dargınlıklar unutulsun, kalpten kalbe muhabbetten köprüler kurulsun istiyoruz. Gözyaşları dinsin, yaralar sarılsın istiyoruz.

Yaşlılarımız unutulmasın

Yaşlılarımız şekerlerini, çikolatalarını hazırlayıp pencere kenarında gözleri nemli beklemesin, erkenden hâneleri evlât, akraba ve dostlarıyla dolsun istiyoruz. Gözlerinde sevinç parıltıları oluşsun, yüzlerinde tebessüm gülleri açsın istiyoruz. Ne mutlu yaşlılarımızı ihmal etmeyen, sadece bayramlarda değil her zaman sevindiren, hayır duâlarını alan evlâtlara, komşulara, dostlara…

Bayram bizi birbirimize yaklaştırsın

Bir bayram bekliyoruz, bizi Allah’a ve birbirimize yakın eden… Kalbî hastalıklarımızı tedâvi eden… Eski bayramları aratmayan, hep bir öncekinden daha güzel bayramlar bekliyoruz.

Büyüklerimiz hep anlatırlar, ulaşımın bu günkü kadar kolay olmadığı yıllarda bile kar kış demeyip memleketlerine, akrabalarına ulaşmanın mücadelesi verilirmiş. Tebrik kartları haftalar önceden özenle seçilir, yazılır, zarflara koyularak hazırlanırmış. Şimdi hepimizde bir cep telefonu olmasına rağmen, bir aramak ya da mesaj yollamak bile ya unutuluyor ya da zor geliyor. Mesaj gönderilse de hazır mesajlar tercih ediliyor ki fazla zahmetli olmasın.

Her türlü ulaşım aracının olduğu, hatta birçok kişinin özel aracı olduğu günümüzde ziyaretler eskiye göre daha da artmalıdır. Her şey bu kadar kolaylaşmışken akraba, komşu ve dostlarımızın ziyaretine gitmek çok mu masraflı ve yorucu olur? Oysa tatile gitmek için her masrafa ve yorgunluğa katlanılır.

Bayramda çocuklarla özel ilgilenilmeli

Bayram yakınlığını ve sıcaklığını tam mânâsıyla hissedeceğimiz bir bayram bekliyoruz. Çocukları sevindireceğimiz, onlarla yakından ilgilenip bayramların önemini hissettireceğimiz bir bayram yaşanmalı.

Son yıllarda gözlemlediğim bir şey var ki, büyüklerin çocuklara sadece şeker ve bol harçlık verip dışarıya göndermeleri ve çocukların internet kafeleri, oyun salonlarını doldurmalarıdır. Bayram, çocuklar için sadece şeker ve para mânâsını taşımamalıdır. Onlarla özel olarak ilgilenilmeli, bayramların anlam ve önemi anlatılmalıdır. Onlarla büyüklerin ziyaretine gidilmeli, onları çocuk parklarına götürmeli...

Bayram demek, biraz da hüzün demek

Hep mutlu bayramlar bekliyoruz ama, bayramlar biraz hüzün de oluyor. İnsan bayramlarda bütün sevdiklerini yanında görmek istiyor. Bu da mümkün olmadığı için, kaybettiği yakınlarını düşünüp üzülüyor, özlüyor. Veya gelemeyecek durumdaki dost ve yakınlarıyla birlikte olamaması hüzünlendiriyor. Bir de gurbetteyse ve memleketine gidemediyse… Böyle bir bayramdan bahsetmek bile çok zor geliyor bana. Bu yüzden eğer etrafımızda böyle yalnız kalan komşu ve tanıdıklarımız varsa onları bu bayram hiç yalnız bırakmayalım. Sanki memleketinde, akrabalarının yanındaymış gibi hissettirelim.

Evet bir bayram bekliyoruz… Bu bayram öyle bir bayram olsun ki; hepimiz üzerimize düşen her şeyi bütün ayrıntısına kadar yerine getirelim. Hayallerimizdeki bayramlara gölge düşürmeyelim. Güzelliklerle dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyle…

Mehtap Yıldırım

18.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri