Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Papa’dan diyalog çağrısı

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, dinlerarası diyaloga büyük önem verdiklerini, ancak diyalogun kilisenin misyonerlik çalışmalarından vazgeçmesi biçiminde yorumlanamayacağını söyledi.

Papa 16. Benediktus, Noel yortusu öncesinde, dün Vatikan’da Kardinaller Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, “tek bir Tanrı’nın mevcudiyetini” Hıristiyanların da Müslümanların da kabullendiğine işaret ederek, “Tüm dinler, hoşgörü ve karşılıklı saygıyla, diyalog içinde olmalıdır. Ancak diyalog ve işbirliği arzusu, kilisenin İncil’i yaymaktan vazgeçmesi demek değildir” dedi.

Katolik Kilisesinin dinlerarası diyalog toplantıları düzenlediğine dikkati çeken Alman Papa 16. Benediktus, 138 Müslüman aydın ve din adamının 13 Ekim 2007’de kendisine gönderdikleri mektupta dünya barışı için ortak çalışma çağrısında bulunduğuna da değinerek şöyle konuştu:

“13 Ekimde 138 Müslüman liderinin, dünyada barışı teşvik için ortak çaba içinde olduklarını ifade etmek amacıyla nazik bir şekilde bana gönderdiği mektubu da hatırlatmak istiyorum. Kendilerine büyük bir memnuniyetle verdiğim yanıtta, o soylu hedefleri paylaştığımı ifade ederken, karşılıklı saygı değerleri, diyalog ve işbirliğini korumak için acilen bir ortak çabaya ihtiyaç bulunduğunu da belirttim. Yaratan, herkesin davranışlarının evrensel yargılayıcısı konumundaki tek bir Tanrı’nın mevcudiyetini beraberce kabullenmek, daha adil ve dayanışmacı bir toplum inşası açısından her insanın onuruna gerçek bir saygı gösterilmesini sağlama konusundaki ortak eylemin ön koşulu konumundadır.”

Papa, ancak “dinlerarası diyalog” kavramının, Roma Katolik Kilisesinin misyonerlik faaliyetlerinden vazgeçtiği biçiminde algılanamayacağını belirtti. Hıristiyanların, diyalog yanlısı olmakla birlikte İsa Mesih’in mesajını ve İncil’i yayma yükümlülüğünden vazgeçmelerinin mümkün olmayacağını belirten 16. Benediktus, “Diyalog ve işbirliği arzusu, acaba artık İsa Mesih’in mesajını yaymayacağımız; bundan kaynaklanan çağrı ve umudu insanlara ve tüm dünyaya artık önermeyeceğimiz anlamına mı gelmelidir? Böylesi büyük bir hakikati tanıyanlar, bu büyük neşeyi yakalamış olanlar, bunu sadece kendilerine saklayarak, başkalarına yaymamazlık yapamaz” diye konuştu.

/ VATİKAN

23.12.2007


 

UNICEF: Irak’ta 2 milyon çocuk mağdur

BM Çocuk Fonu UNICEF’in Irak özel temsilcisi Roger Wright, Iraklı çocukların bu yıl iki ateş arasında kaldığını belirterek, güvensizlik ortamı ve zorunlu göçlerin vurduğu ülke genelinde temel ihtiyaçları elde etme imkanının da azaldığını vurguladı.

Irak’taki şiddet eylemlerinde sırasında yüzlerce çocuğun öldüğünü veya yaralandığını belirten UNICEF, ayrıca binlerce çocuğun ailesinden birinin ölümüne veya kaçırılmasına tanık olduğuna dikkat çekti.

Wright, 2007’de ilköğretim çağındaki 220 bin çocuğun okula ara verdiğini açıkladı. Bu rakam, geçen yıl okula gitmeyen yaklaşık 760 bin çocuğun arasına katıldığını vurguladı. İlkokula giden yaklaşık 4,7 milyon çocuğa araç-gereç yardımı yapıldığını ve bu çocukların okullarının onarıldığını açıklayan UNIİCEF, 17 yaşındaki gençlerin sadece yüzde 28’inin yıl sonu sınavlarına girebildiğini ve yüzde 40’ının başarılı olduğunu belirtti.

Bildiride, her ay ortalama 25 bin çocuğun şiddet eylemleri nedeniyle aileleriyle birlikte evini terk etmek zorunda kaldığına da dikkat çekildi.

Aşı kampanyalarında gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan UNICEF, dört milyon çocuğun çocuk felci, üç milyonunun kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı olduğunu belirtti. UNICEF verilerine göre 2004’te kızamığa yakalanan çocukların sayısı 9 binden fazlayken bu sayı 2007’de 156’ya düştü. BM’ye göre ABD’nin Irak’ı Mart 2003’te işgal etmesinden bu yana 2 milyondan fazlası ülke içinde olmak üzere yaklaşık 4,3 milyon Iraklı evini terk etti.

/ BAĞDAT

23.12.2007


 

ABD, Irak’tan kısmî çekilecek

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan askerlerinin Irak’tan kısmi geri çekilmesine ilişkin mevcut şartların iyi gittiğini söyledi.

Gates, düzenlediği basın toplantısında, “Irak’taki mevcut durum, gelecek yaza kadar birliklerin kısmi çekilmesine olanak sağlayacak biçimde gelişiyor” dedi. Gates, çekilme ritminin aynı hızıyla devam etmesini umduğunu belirtti.

Basın toplantısında, ABD’nin Küba’daki üssü Guantanamo’taki tutukevinden de söz eden Gates, tartışmalı tutukevinin kapatılması için Amerikan yönetiminin çok ilerleme kaydetmediğini ifade etti.

/ WASHINGTON

23.12.2007


 

BM’den Bağışçılar Konferası’na tam destek

Birleşmiş milletler BM Güvenlik Konseyi Paris’te 17 Aralık’ta düzenlenen Filistin Bağışçılar Konferansı’na tam destek verdi.

Güvenlik Konseyi bugün Orta Doğu sorunuyla ilgili aylık toplantısını yaptı. Toplantının ardından Konsey’in dönem başkanı İtalya’nın BM Daimi Temsilcisi Marcello Spatafora, gazetecilere Konsey’in Paris Konferansıyla ilgili bir bildiri kabul ettiğini duyurdu.

Spatafora’nın okuduğu bildiride, Filistin Bağışçılar Konferansı’nın, Filistin halkına ve yönetimine güçlü uluslararası destek verdiği, bunun barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devlet vizyonu hedefine ulaşmada önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Konsey, konferansta bağışta bulunmaya söz veren tüm katılımcılara teşekkür ederek, bu sözlerin kısa süre içinde yerine getirilmesi çağrısında bulundu. BM’ye üye tüm devletler ve uluslararası örgütleri, Filistin ekonomisinin gelişmesine, devlet kurma aşamasında hayati konumdaki Filistin kurumlarına katkıda bulunmaya çağıran Konsey, ilgili kararları çerçevesinde Orta Doğu’da adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanmasına olan taahhüdünü bir kez daha teyit etti.

BM Genel Sekreteri Ban Kimun’un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe ise toplantıda yaptığı konuşmada, gelecek ayların İsrailFilistin barış çabaları açısından kritik olduğunu söyledi. Konsey’e, Orta Doğu’daki son gelişmelerle ilgili brifing veren Pascoe, İsrail’in bölgede yeni yerleşim planlarından vazgeçmesi, şiddet olaylarının bitmesi için Filistinlilerin adım atmaları gerektiğini ifade etti.

23.12.2007


 

“Hedef Mekke ya da hacılar değildi”

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, hac sezonun başlamadan 3 gün önce yakalandığı duyurulan El Kaide bağlantılı grubun hedefinin Mekke ya da hacılar olmadığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü General Mansur El Türki, El Arabiya televizyon kanalındaki haberin ardından yaptığı açıklamada, “Yetkililer, hac dönemindeki güvenlik planını başarısızlığa uğratmak ve düzeni bozmak amacıyla terör eyleminde bulunmaya hazırlanan bir grubu yakalamıştır. Bu grubun hedefi, Mekke ya da hacılar değildir” diye konuştu.

Merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan El Arabiya kanalı, kaç kişinin dahil olduğu açıklanmayan bir grubun hac dönemi başlamadan 3 gün önce yakalandığını duyurmuştu.

/ RİYAD

23.12.2007


 

Lübnan’da seçim 10. kez ertelendi

Lübnan’da yarın yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimi, 29 Aralık’a ertelendi.

Meclis Başkanı, seçimin bir hafta daha ertelendiğini söyledi ve böylece seçim 10. kez ertelenmiş oldu. Lübnanlı siyasi liderler, Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman’ın devlet başkanlığına aday gösterilmesi konusunda uzlaşmış, ancak güç paylaşımı konusunda fikir birliğine varamamıştı.

Devlet başkanlığı görevi, Emil Lahud’un görev süresinin 23 Kasım’da dolmasından bu yana boşta duruyor.

/ BEYRUT

23.12.2007


 

Rice'dan Kuzey Kore’ye süre

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “Kuzey Kore’den, nükleer programıyla ilgili olarak yıl sonuna kadar tam ve yanlışsız bir tanım bekliyoruz” dedi.

Rice, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore’ye, yıl sonuna kadar nükleer silah tesislerindeki çalışmaları durdurma, tam ve yanlışsız bilgi verme yönündeki sözünü yerine getirmesi çağrısında bulundu. Rice, “Sözlerini yıl sonuna kadar tutacaklarını umuyorum. Ancak önemli olan bunun doğru yapılması” diye konuştu.

Rice, ayrıca nükleer niyetlerinden vazgeçmesi ve BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uyması halinde İran Dışişleri Bakanı ile görüşebileceğini söyledi. Rice, uluslararası topluma, Myanmar yönetimine daha çok baskı yapılması çağrısında da bulundu.

Libya’ya gitmek istediğini bir kez daha belirten Rice, bu ülkenin kitle imha silahı programından vazgeçtiğini hatırlatarak, yapmayı düşündüğü ziyaretin bu ülkeyle ilişkilerin iyileştirilmesi bakımından önemli olduğunu ifade etti

/ WASHINGTON

23.12.2007


 

İngiliz askerler geri dönüş yolunda

İngiltere’nin, Irak’ta görev yapan 350’den fazla askerini, planlanandan aylar önce geri çekeceği açıklandı. Kasım ayında 6 aylık görev için Basra’ya gönderilen taburun, Ocak ayı sonuna kadar Almanya’daki üslerine geri dönmüş olacağı belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığının planına göre, Irak’taki İngiliz askeri sayısı 2008 baharında 2500’e düşürülecek.

/ LONDRA

23.12.2007


 

Polonya askerlerinin görev süresini uzattı

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, Irak’taki Polonyalı askerlerin görev süresini 31 Ekim 2008’e kadar uzattı.

Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, Kaczynski’nin Irak’ta görev yapan 900 kadar Polonyalı askerin görev süresini uzattığı belirtildi. Cumhurbaşkanının bu kararının, Irak’taki Polonya varlığına bir son vermek isteyen yeni Başbakan Donald Tusk’ın liberal hükümetine de bu şekilde cevap vermiş olduğu yorumları yapıldı.

/ VARŞOVA

23.12.2007


 

Köstence AB'ye örnek olsun

Romanya’nın, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köstence ilindeki Türk ve Tatar soydaşların bayram coşkusu şenlikle zirveye ulaştı.

Burada bir konuşma yapan Köstence Valisi Danut Culetu, Köstence’deki hoşgörü ortamının Avrupa Birliği’nin örnek alacağı bir modeli oluşturduğunu söyledi. Sözlerine “Bu şehrin en önemli parçası olan sizlerle beraber olmaktan mutluyum” diyerek başlayan Culetu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Köstence’den her zaman farklı kültürlerin barış ve diyalog içinde yaşadığı bir şehir olarak bahsediliyor. Umarım, burası Batı dünyasına farklı kültürlerin bir arada yaşayabildiğini ispatlayan bir model olacaktır.” Konuşmanın ardından Müslümanlar adına, Valiye bir koç hediye edildi.

/ KÖSTENCE

23.12.2007


 

Hariri dâvâsına Hollanda’da bakılacak

Lübnan’da iki yıl önce düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren eski başbakanlardan Refik Hariri ile ilgili davaya bakacak “Uluslararası Lübnan Mahkemesi”nin, Hollanda’da kurulması kesinleşti. Mahkemenin Hollanda’da kurulmasına ilişkin olarak Birleşmiş Milletler ile Hollanda arasında anlaşmaya varıldığı ve anlaşmanın bakanlar kurulunda onaylandığı bildirildi.

Hariri suikastı sanıklarının yargılanmasında, mahkeme binası olarak Lahey’deki Hollanda Genel Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı AIVD’nin eski binası kullanılacak. Verilen bilgiye göre, Uluslararası Lübnan Mahkemesinin masrafları, Lübnan ile BM üyeleri arasında bölüştürülecek.

/ AMSTERDAM

23.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri