Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gençlerin en büyük sorunu işsizlik

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, uzun süreli işsizlik oranlarının artmasının sosyal dengeyi daha da bozacağını kaydederek, “İşsizlik kronikleşiyor” uyarısında bulundu. ATO’nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistikleri veri tabanından yararlanarak hazırladığı ‘’Sessiz İşsizler’’ raporuna göre, 2003-2006 döneminde 1 yıldan uzun süredir iş arayanların sayısı yüzde 49, 3 yıldan uzun süredir iş arayanların sayısı yüzde 98 arttı.

Aynı dönemde, iş bulma ümidini yitirerek iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı da hızlı bir artış gösterdi. Ümidini yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı 2003-2006 döneminde, yüzde 740 artışla 84 bin kişiden 706 bin kişiye çıktı.

3 YILDA İŞSİZ SAYISI

47 BİN KİŞİ AZALTILABİLDİ

Rapora göre, 2000 yılında 1,5 milyon kişi olan işsiz sayısı, 2001 kriziyle birlikte 2 milyon kişiye yükseldi. Krizin etkileri 2002 yılında da devam etti ve işsiz sayısı 2,5 milyon kişiye ulaştı. 2006 yılında 2003 yılına göre işsiz sayısındaki azalma, 47 bin kişiyle sınırlı kalırken, uzun süredir iş arayanların sayısında büyük bir artış meydana geldi. 2003 yılında 583 bin kişi olan uzun süredir iş arayanların sayısı, 2006 yılında 866 bin kişiye yükseldi.

Kadınlarda uzun süreli işsizlik oranları erkeklere göre daha yüksek seyrediyor. Çalışma yaşındaki her 100 kadından sadece 23’ü istihdam ediliyor.

GENÇLERİN EN BÜYÜK DERDİ İŞSİZLİK

2003-2006 döneminde 15-24 yaş grubundaki işsiz gençlerde de iş arama süresi arttı. 2003 yılında her 100 işsiz gencin 20’si 1 yıldan fazla süredir iş ararken, 2006 yılında her 100 işsiz gencin 33’ü uzun süreli işsiz oldu. Sayıları da 193 bin kişiden 280 bin kişiye çıktı. Böylelikle 2006 yılında uzun süreli işsizlerin yüzde 32’sini gençler oluşturdu. 15-24 yaş grubundaki gençlerde iş arama süresiyle birlikte ümitsizlik de arttı. 2003 yılında iş bulmaktan ümidini kesmiş genç sayısı 39 bin kişiyken, 2006 yılında 280 bin kişiye ulaştı. 2003 yılında her 100 lise mezunu işsizin 31’i 1 yıldan uzun süredir iş ararken, 2006 yılında bu rakam 45’e çıktı.

ANKARA İŞSİZLİKTE DE BAŞŞEHİR

Rapora göre, toplam işsizlerin üçte birinin yaşadığı üç büyük ilde işsizlik oranları Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Başkent Ankara üç büyükler içinde en yüksek işsizlik oranına sahip olmakla kalmıyor, uzun süreli işsizlikte de ilk sırada yer alıyor. 2006 yılında Ankara’da iş arayan her 100 işsizin 45’i uzun süredir işsiz iken, İzmir’de 32’si, İstanbul’da 29’u bir yıldan uzun süredir iş aradı.

“SOSYAL DENGE DAHA DA BOZULUR”

ATO Başkanı Sinan Aygün, rapora ilişkin değerlendirmesinde, uzun süreli işsizlik oranlarının artmasının sosyal dengeyi daha da bozacağını belirterek, ‘’işsizlik kronikleşiyor’’ uyarısında bulundu.

İşgücü üzerindeki vergilerin çok yüksek seyrettiğini ve eğitim sisteminin ihtiyaca cevap vermediğini ifade eden Aygün, şunları kaydetti:

‘’İnsanların iş diye çırpındıkları bir ekonomide işverenler de istedikleri kalifiye elemanı bulmakta zorlanıyor. İş bulabilenler kayıt dışılığa razı oluyor. İşsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması için ele alınması gereken politikalar hala ele alınmıyor, stratejiler geliştirilmiyor. İşgücü piyasası reform paketinin bin an önce, eğitim sisteminden yatırım teşvikine varıncaya kadar bir bütün halinde ele alınıp çözümlerin üretilmesi gerekiyor.’’

/ ANKARA

23.12.2007


 

Irak operasyonu ekonomimizi etkilemez

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak operasyonunun Türkiye ekonomisini etkilemeyeceğini söyledi.

Parti teşkilatı ile bayramlaşmak için geldiği Mersin’de açıklamalarda bulunan Tüzmen, bu yıl sonunda ithalatın yaklaşık 168 milyar dolar civarında olacağını, dış ticaret açığının da 60 milyar civarında olduğuna işaret etti. 60 milyar dolar civarındaki açığın 35 milyar dolarının, tamamıyla petrol, doğal gaz ve enerji ithalatından kaynaklandığını ifade eden Tüzmen, “Bu faturadan söz konusu 35 milyar doları çıkarırsanız, 25-30 milyar dolar dış ticaret açığı olur. Bu da çok sağlıklı bir dış ticaret yapısının olduğunun göstergesidir’’ diye konuştu.

Bu sene ihracat rakamının 107 milyar dolara yaklaşacağını kaydeden Bakan Tüzmen, ‘’2008 yılı içinde bu gelişmeler devam ettiği zaman 300 milyar dolara ulaşan bir dış ticaret hacmini Türkiye’nin göreceğini’’ vurguladı. Tüzmen, Irak’a yapılan operasyonların, Türkiye’nin haklı bir davası olduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Bütün komşularımız Türkiye’nin kardeşidir. Ama, teröre bulaşan ve terör faaliyetlerini destekleyenler, onlarla ayrı bir platformda mücadele edilmesi gerekmektedir. Bizde onun gereğini yapıyoruz. Bunlar bizim ekonomimizi etkileyecek hadiseler değildir. Türkiye’nin hedeflerinden sapma olmayacak.’’

/ MERSİN

23.12.2007


 

Devletin gözü kayıtlılarda

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2008 yılı öncesinde işverenleri envanter defterlerini gözden geçirmeleri ve asgari geçim indirimine hazırlık yapmaları konusunda uyardı.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte vergi idaresinin gelirlerini artırmaya yıl sonu hedeflerini tutturmaya yönelik hummalı bir çalışma içinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ‘’Ancak ne yazık ki, bu çalışma yine kayıtlı mükellefleri hedef almış durumda. Yani, kayıt dışı çalışanlar kayıtlı çalışanların kesesinden bu bayram da deve keserken, faturayı yine kayıtlılar ödeyecek.’’

Vergi idaresinin özellikle sürekli olarak devreden KDV’si olanlar ile KDV ödemeyen mükellefleri denetleyeceğini açıkladığını hatırlatan Demirtaş, dönem sonu fiili mevcutlar ile envanter defterinde görülen kaydi mevcutların bir birine uyumlu olup olmadığının kontrol edileceğini, en ufak bir farklılığın dahi kabul edilmeyeceğini kaydetti.

2008 yılında vergi iadesinin yerine yürürlüğe girecek olan ‘’Asgari Geçim İndirimi’’ uygulamasından da çalışanın değil işverenin bire bir sorumlu tutulduğunu hatırlatan Demirtaş, işverenleri asgari geçim indirimine hazırlık yapmaları konusunda uyardı.

/ İZMİR

23.12.2007


 

Yatırımlarda yap-kirala dönemi

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), kamu-özel sektör işbirliği ile yapılacak yatırımlar için, mevcut Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, işletme hakkı devri modellerinin dışında Yap-Kirala Modeli geliştirdi.

Yap-Kirala modelinde, bir yapı özel sektör tarafından finanse edilerek yapılacak ve belirli bir süre için idareye kiralanacak. Kiralanan yapı üzerindeki bazı mal ve hizmet üretim birimleri yapımcı tarafından işletilebilecek.

DPT’nin hazırladığı kanun taslağına göre, kamu ile özel sektör işbirliği çerçevesinde, mevcut Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, işletme hakkı devri modellerinin yanı sıra Yap-Kirala Modeli getirilecek. Yap-Kirala Modelinde, bir yapı özel sektör tarafından finanse edilerek yapılacak. Belirli bir süre için idareye kiralanacak. Kiralanan yapı üzerindeki bazı mal ve hizmet üretim birimleri kısmen veya tamamen yapımcı tarafından işletilebilecek. Yapının mülkiyeti kira dönemi sonunda sözleşmede düzenlenmesi durumunda kamuya geçecek. Ayrıca, tamamlama, yenileştirme, geliştirme, arama, restorasyon, bakım-onarım ve benzeri işler için değişik modeller de oluşturulabilecek.

Kamu-Özel Sektör İşbirliği çerçevesinde üretilecek mal ve hizmet bedellerine, idare, Maliye Bakanlığı veya Hazine Müsteşarlığı tarafından garanti verilebilecek.

/ ANKARA

23.12.2007


 

Fark, memura zam olacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, 2008 yılı için belirlenen yüzde 4’lük enflasyon hedefinden sapma olması durumunda, arada oluşan farkı memur maaşlarına zam olarak yansıtacaklarını söyledi.

Dişli, Merkez Bankasının bağımsız bir kuruluş olarak, bir sonraki yılın enflasyon beklentisini belirlediğini kaydetti. 2007 yılı için belirlenen enflasyon hedefi doğrultusunda memur maaşlarına zam yaptıklarını hatırlatan Dişli, şöyle dedi: “2008 yılı için enflasyon hedefi yüzde 4 olarak belirlendi. Yüzde 4’lük enflasyon hedefi tutturulursa, memurlara yapılacak olan zam ilk altı ayda yüzde 2 ve sonraki altı ayda da yüzde 2’dir. Ama alt gelir gruplarına yüzde 14 ile yüzde 20 oranında zam yapıyoruz. 2008 yılı için belirlenen yüzde 4’lük enflasyon hedefinden sapma olması durumunda arada oluşan farkı memur maaşlarına zam olarak yansıtacağız. Enflasyon hedefinde sapma olursa, yani yüzde 4’lük hedef, yüzde 8 olarak gerçekleşirse aradaki farkı yine kapatıyoruz.”

/ SAKARYA

23.12.2007


 

Vergiyi tabana yayacağız

Hatay Vergi Dairesi Başkanı Yafes Pehlivan, şehirde, gelir ve kurumlar vergisi ödeme alışkanlığının sınırlı sayıda mükellefe ait olduğunu belirterek, bunu tabana yaymaya çalıştıklarını söyledi.

Pehlivan, Hatay’ın vergi gelirleri bakımından şuanda Türkiye’de 9. sırada olduğunu belirtti. Hatay olarak tüm vergi kalemlerinden devlet hazinesine yılda yaklaşık 1,5 milyar YTL katkı sağladıklarını ifade eden Pehlivan, ‘’Rakamın büyüklüğüne bakıldığında çok fazla vergi ödeniyormuş gibi gözükebilir. Oysa tüm vergi kalemleri incelendiğinde gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin ödemesi gereken vergilerin sınırlı sayıda mükellefe ait olduğu dikkati çekiyor’’ dedi.

/ HATAY

23.12.2007


 

Ülker, Godiva'yı satın aldı

Başta bisküvi ve çikolata olmak üzere, 7 milyar dolar büyüklüğe sahip gıda devi Ülker, 80 yıllık lüks çikolata ikonu Belçikalı “Godiva”yı 850 milyon dolara satın aldı. 1926 yılında Brüksel’de kurulan Godiva, şık ve el yapımı özel çikolatalar üretmesiyle tanındı.

Aradan 40 yıl geçti, ünlü Amerikan gıda devi Campbell Soup Godiva’yı aldı ve küresel bir marka haline getirdi. Bir 40 yıl daha geçti, 80 ülkede 450’den fazla butikte satılan Godiva, Ülker’in oldu. Yıllık cirosu yaklaşık 500 milyon dolar olan şirket, artık sadece lüks çikolata üretmiyor. Godiva butiklerinde, bisküi, kek, kakao, kahve ve her türlü çikolatalı içeceğe rastlamak mümkün.

Bu hamle 7 milyar dolar değer biçilen Ülker’in de stratejilerinde yeni bir açılımı simgeliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, firmanın Godiva üzerinden yeni coğrafyalara ve pazarlara açılma imkanına sahip olacağını açıklıyor.

/ İSTANBUL

23.12.2007


 

Aylık farkı ortadan kaldırılsın

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan araştırmaya, işçi ve memur emeklilerinin aylıkları arasında 2003 yılı Ocak ayında yaklaşık 63 YTL’ye düşen fark 158 YTL civarına yükseldi.

TİED tarafından yapılan araştırmaya göre, 2002 yılı sonunda, en düşük işçi emeklisi aylığı olan 257,05 YTL ile en düşük memur emeklisi aylığı olan 376,45 YTL arasında yaklaşık 120 YTL’lik fark, 2003 yılı Ocak ayında yapılan seyyanen zamla 63 YTL civarına indi. Ancak bu denge korunamayınca 2007 yılı Temmuz ayına gelindiğinde en düşük işçi emeklisi aylığı olan 526,50 YTL ile en düşük memur emeklisi maaşı olan 684,41 YTL arasındaki fark 157,91 YTL’yi buldu.

/ ANKARA

23.12.2007


 

Yumurtacılığın altın dönemi

Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, ‘’yumurtacılık sektörünün 2007 yılında altın dönemini yaşadığını’’ belirtti.

Keskinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, tavukçuluk sektörünün 2007 yılı için belirlediği 60 milyon doları aşacağını, 2008 yılı için ise 100 milyon dolarlık hedef koyduklarını belirtti. 2006 yılında toplam 18 milyon 927 bin dolar olarak gerçekleştirilen yumurta ihracatında bu sene yüzde 208 artış yaşandığını belirten Keskinoğlu, bu yılın 11 aylık döneminde 58 milyon 250 bin dolarlık yumurta ihraç edildiğini belirtti.

/ İZMİR

23.12.2007


 

Mükelleflerin emtia envanteri çıkarılacak

Maliye Bakanlığı, yeni yılda vergi gelirlerini artırıcı denetimlerine hız verirken, mal ticareti ile üretim yapan vergi mükelleflerine yönelik “Emtia” envanteri çıkaracak.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, 2008 yılında vergi gelirlerini artırıcı bir takım tedbirlerin uygulanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Sektör denetimlerinin de artacağını belirten Sütçü, Maliye Bakanlığının 9 Ocak 2008’den itibaren Türkiye genelinde mal ticareti ve üretimi yapan vergi mükellefleri üzerinde “Emtia Envanteri” çalışması yapılacağını bildirdi.

Mal ticareti ve üretimi yapan vergi mükelleflerin kaydi envanter ile fiili envanterlerinin birbirini tutması gerektiğini dile belirten Sütçü, bu konuda ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları birlikleri ile ilgili meslek odalarına emtia envanteri yapılacağı bilgisi verilerek mükelleflerin uyarıldığını kaydetti. Sütçü, emtia envanteri çalışması sırasında öncelikle stokları fazla olan işletmeler ile KDV’si yüksek görülen riskli mükelleflerinin inceleneceğini vurguladı. Antalya’da 5-6 bin civarında vergi mükellefi üzerinde emtia envanteri çalışması yapılacağını anlatan Sütçü, Türkiye genelinde yapılacak bu çalışmaların 20 günde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

/ ANTALYA

23.12.2007


 

Darphanede kuruş mesaisi

Darphane ve Damga Matbaası, 2008 ve 2009 yıllarında toplam 1 milyar 866 milyon 676 bin adet 1, 5, 10, 25 ve 50 Yeni Kuruş ile madeni 1 YTL basacak.

Darphane ve Damga Matbaası, önümüzdeki yıl içerisinde 50 milyon 857 bin adet 5 Yeni Kuruş, 20 milyon 819 bin adet 10 Yeni Kuruş, 10 milyon adet 25 Yeni Kuruş, 5 milyon adet de 50 Yeni Kuruş basacak. Darphane’de 80 milyon adet de madeni 1 YTL basılacak. Böylece 2008 yılında basılacak madeni para miktarı 166 milyon 676 adedi bulacak. Bu şekilde 89 milyon 624 bin 750 YTL tutarında madeni para basımı gerçekleştirilmiş olacak. Aynı şekilde Darphane ve Damga Matbaasında Cumhuriyet altını basımına devam edilecek.

2009 yılında ise madeni para basımı 10’a katlanacak. Söz konusu yıl, Darphane ve Damga Matbaası’nda 50 milyon adet 1 Yeni Kuruş, 360 milyon adet 5 Yeni Kuruş, 405 milyon adet 10 Yeni Kuruş, 220 milyon adet 25 Yeni Kuruş ve 240 milyon adet 50 Yeni Kuruş basılacak.

2009’da 425 milyon adet de madeni 1 YTL basılacak. Bu şekilde 2009 yılında Darpahe’de basılan madeni para toplamı 1 milyar 700 milyon adet, bunların parasal tutarı da 659 milyon YTL’ye ulaşacak.

/ ANKARA

23.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri