Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Operasyon istemiyoruz

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Operasyonları kınıyoruz. Bir an önce durdurulmasını istiyoruz” dediler.

Düzenlediklerini ortak basın toplantısında konuşan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani meseleyi büyütmek istemediklerini söylerken Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, çok sayıda vatandaşlarının öldüğünü iddia ederek operasyonları kınadı.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile Kuzey Iraklı Kürt lider Barzani, sınır ötesi operasyonlara karşı tavır belirlemek üzere Süleymaniye’ye bağlı Dukan kasabasında bir araya geldi.

Talabani sorular üzerine “Terör örgütüne karşı Türkiye’nin kendisini savunmasına hak veriyoruz. Biz Türkiye’nin hassasiyetlerini de biliyoruz. Sessiz kalmıyoruz ancak savaş ilân edecek değiliz” dedi.

Talabani, sınır ötesi operasyonlar öncesi herhangi bir anlaşma yapılıp yapılmadığı konusundaki soruya da bir anlaşmanın sözkonusu olmadığını savundu. Talabani, Türkiye’ye nota verdiklerini ancak olayı büyütmek istemediklerini söyledi. “Türkiye’den dostluk elini uzatmasını istiyoruz” diyen Talabani, sorunun çözümünün orta yolun bulunarak sağlanmasını istedi.

Barzani ise , sınır ötesine yapılan hava harekâtıyla ilgili olarak, “Bu konu kabul edilemez. Bu olayı şiddetle kınıyoruz. Sivil yerleşim yerleri de bombalandı. Çok sayıda vatandaşımız öldü. Bu saldırıların durdurulması için görüşmelerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu. Barzani ABD’nin de Türkiye’nin Irak köylerini bombalamasına karşı olduğunu öne sürdü. Toplantıya katılan Irak Devlet Başkan Yardımcısı Haşimi de Türkiye’nin operasyonlarını kınadıklarını söyledi. Haşimi ” Toplantının gündeminde Türkiye’nin operasyonlarının yanı sıra Irak Petrol Yasası ve Kerkük’ün nihaî statüsünün de yer aldığı belirtiliyor. Mesud Barzani, TSK’nın operasyonlarını “Kandil bölgesindeki köylerin bombalanması, Erbil, Süleymaniye ve diğer kürt kentlerinin bombalanmasıyla eş anlama geliyor” sözleriyle değerlendirmişti.

/ SÜLEYMANİYE

25.12.2007


 

Kıbrıs krizini Yunan hükümeti çıkardı

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, bakanlığın 1973-76 dönemine ait arşivlerinde yer alan belgeler kamuoyuna açıklandı. Belgelerde, dönemin Başkanı Gerald Ford’un, Kıbrıs krizinin patlak vermesiyle ilgili tamamen Yunanistan’daki cunta yönetimini sorumlu tuttuğu görüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs krizini de içeren 1973-76 dönemine ait Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan arşivlerini kamuoyunun bilgisine açtı. Arşivlerde yer alan resmî bir istihbarat raporunda, Türkiye’nin Kıbrıs’taki 1’inci Barış Harekâtı’nın ardından Yunanistan’ın, Trakya üzerinden Türkiye’ye saldırmayı düşündüğü belirtildi. Raporda, ABD istihbaratının, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’taki Rum darbesini önceden belirleyemediği için darbenin engellenemediği, Türkiye’nin 20 Temmuz’daki 1’inci Barış Harekâtı’nın ise istihbarat birimlerince günü dahil tesbit edilmesine karşın, Washington tarafından önlenemediği dile getirildi.

Toplam 873 sayfadan oluşan arşivlerde, en belirgin konu olarak Kıbrıs krizi yer alırken, yayımlanan belgeler, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in Türk, Yunan, Kıbrıs ve İngiliz liderleriyle ve ABD başkanlarıyla görüşmelerinin metinlerini, Kissinger’in bakanlığının ve diğer Amerikan kurumlarının üst düzey yetkilileriyle toplantılarının tutanaklarını, Ankara, Atina ve Lefkoşa’daki büyükelçiliklerle yapılan yazışmaları ve bazı değerlendirme raporlarını kapsıyor. Belgelerin büyük çoğunluğu kamuoyunun bilgisine sunulurken, bazı belgelerde bazı cümle ve paragrafların, hâlâ devam eden hassasiyetten dolayı gizlilik derecelerinin kaldırılmadığı ve sansürlendiği görüldü. 70’li yıllardan itibaren dünya siyasetinin gündemine oturan Kıbrıs krizi, ABD’yi büyük ölçüde sarsan Watergate skandalının sonucunda Başkan Richard Nixon’ın istifa ettiği ve yerine yardımcısı Gerald Ford’un geçtiği çok kritik bir döneme rastladı. Arşivlerde yer alan belgelerde, dönemin Başkanı Gerald Ford’un, Kıbrıs krizinin patlak vermesinden tamamen Yunanistan’daki cunta yönetimini sorumlu tuttuğu görüldü. Belgelere göre Ford, 20 Ağustos 1974’te dönemin Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile yaptığı görüşmede, “Hatırla, bu duruma Yunan hükümeti sebebiyet verdi ve bu, ABD ve dünya tarafından onaylanmadı. Yunanlılar, bunu yaptığında avantajlarını kullanamadı. Türkler ise bunu başardı” dedi.

/ WASHINGTON

25.12.2007


 

Operasyonlar, Irak’ta istikrarı bozmamalı

ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, Türkiye’nin kendini savunmak için Irak’ta üslenen terör örgütüne karşı operasyonlar yapmaya hakkı olduğunu, ancak bu operasyonların Irak’ın istikrarını bozmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Ryan Crocker, Bağdat’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu konuda biz açığız. PKK terörist bir örgüttür. (PKK) Irak’taki üslerinden Türkiye’ye karşı ölümle sonuçlanan saldırılar düzenlemiştir ve açıkça Türklerin ülkelerini ve halklarını savunma hakları vardır” dedi. Crocker açıklamasında, “Aynı zamanda, Irak’ın istikrarının kesinlikle bizim çıkarımıza olduğunu ve hiçbirimizin, bu operasyonların Irak’taki temel istikrarı tehdit edecek şekilde yürütüldüğünü görmek istemediğimizi de söyledik” diye konuştu.

ABD Büyükelçisi, terör örgütü PKK’nın meydana getirdiği sorunun ABD, Türkiye ve Irak hükümetleri arasında karmaşık bir koordinasyon ile iletişim sorunu olmaya devam edeceğini de söyledi.

Büyükelçi, ABD, Türkiye ve Irak’ın, “PKK’nın Irak’tan Türkiye’ye karşı operasyon yapma gücünün sona erdiğini” görmek istediğini, ama bunun “Irak’taki istikrar sorunları oluşturmayacak bir şekilde yapılması gerektiğini” sözlerine ekledi.

/ BAĞDAT

25.12.2007


 

Darbeyle indirildi, seçimle dönüyor

Tayland’da sandıktan, ordunun devirdiği eski Başbakan Şinavatra’yı destekleyen parti birinci çıktı. Eski lider, 14 Şubat’ta ülkesine dönecek..

Eski Tayland Başbakanı Taksin Şinavatra, Eylül 2006’da gece yarısı gelen darbeyle kaybettiği liderlik koltuğunu seçimle geri almak üzere. Genel seçimlerde, darbeden beri İngiltere’de sürgünde yaşayan Şinavatra yanlısı Halkın Gücü Partisi’nin (PPP), meclisin 450 sandalyesinden 227’sini kazandığı kaydedildi. İlk anketlere göre PPP’nin rakibi Demokrat Parti ise 158 sandalyeyle ikinci oldu.

‘AF ÇIKARACAĞIZ’

Kampanyasını Şinavatra’nın dönmesi üzerine kuran PPP’nin, koalisyon kuracağı kaydediliyor. Ülkenin yeni başbakanı olmaya hazırlanan PPP lideri Samak Sundaravej, yeni hükümet olarak Şinavatra için bir af çıkaracaklarını söyledi. Şinavatra’yı koltuğundan eden ordunun da zaferlerini kabul etmesini isteyen Sundaravej, “Şinavatra’nın ülkesine dönmesi çok güzel olacak. Hakkında açılan dâvâlarla kesinlikle yüzleşecek. Bir süreliğine siyasetten uzak kalması gerekiyor” dedi.

25.12.2007


 

İsrail’e, Yahudi göçü en düşük seviyede

İsrail Entegrasyon Bakanlığı, Yahudilerin İsrail’e göçünün bu yıl son 20 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, 2007’de İsrail’e göç edenlerin sayısının 19 bin 700 olduğu, bunun da geçen yıla nazaran yüzde 6’lık bir düşüşe karşılık geldiği belirtildi.

Açıklamada, dağılan SSCB ülkelerinden gelen ve göç edenlerin toplamının yüzde 30’unu oluşturan Yahudilerin de yüzde 15’lere gerilediği belirtilirken, göçten sorumlu hükümet yanlısı kuruluş Yahudi Ajansı Başkanı Zeev Bielsky, İsrail’e göç edenlerin oranındaki bu düşüşten endişe ettiğini söyledi.

Düşüş sebeplerini “Yahudi diasporasının bulunduğu ülkeyi terk etmek için daha az nedeni olduğu” şeklinde açıklayan Bielsky, Rusya’daki ekonomik durumun iyileştiğini ve Fransa’da yeni Cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy’nin güvenliğin sağlanması konusunda Yahudi toplumu nezdinden popülarite sahibi olması örneklerini verdi.

İsrail’de yürürlükteki “Dönüş Kanunu” İsrail’e yerleşen Yahudilere vatandaşlık verilmesini öngörüyor. Yahudi olmayanlarsa anne babalarından birinin Yahudi olduğunu ispatlamak şartıyla kanundan yararlanabiliyor.

/ KUDÜS

25.12.2007


 

Talat: Lokmacı kapısı da açılacak

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, diğer sınır kapıları nasıl açıldıysa Lokmacı kapısının da öyle açılacağını söyledi.

Lokmacı kapısının açılması konusunda Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanan hiçbir sorun bulunmadığını vurgulayan Talat, kapının açılması için ara bölgede herhangi bir statü değişikliğine de gerek olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRT) 44. kuruluş yıldönümünü dolayısıyla Kurum Müdürü Ahmet Okan başkanlığındaki yönetim kurulunu kabul etti. Kabulde yaptığı açıklamada, Rum yönetimi lider Tasos Papadopulos’un, Lokmacı kapısının Türk tarafının engellemeleri sebebiyle açılmadığına ilişkin iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu vurgulayan Talat, “Bu iddiaların hiçbir somut unsuru yoktur. Kıbrıs Türk tarafı şunu yapmadı diye bir iddiada bulunmuyor. Sadece kendisinin birtakım talepleri var. Onları yerine getirmediğimizi iddia edebilir. Biz onları yerine getirmek zorunda değiliz” dedi.

Talat, Lokmacı kapısının yılbaşı öncesinde açılmasının, Türk tarafının hazır olmasına rağmen bu şartlarda mümkün olmadığını da söyledi.

Talat, Papadopulos’un 8 Temmuz sürecine yönelik önerileriyle ilgili soruya karşılık da “Temel ilkelerini söyledi, hayal aleminde yaşıyor.

Onun için tek çözüm Kuzey’e de egemenliğini yaymaktır, ki bu mümkün değil. Böyle düşünüyorsa Kıbrıs’ta çözüm çok zor demektir” dedi.

/ LEFKOŞA

25.12.2007


 

Bağdat’ta şiddet durmuyor

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda bir kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Polis açıklamasında, Bağdat’ın merkezindeki Sinak Köprüsünde düzenlendiği belirtilen saldırıyla ilgili ayrıntı verilmedi. Bu arada, polis, Bağdat’ın çeşitli bölgelerinde 3 ceset bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan, ABD ordusu adına yapılan açıklamada, Amerikan güçlerinin Bağdat’ın 170 kilometre güneydoğusundaki Kut bölgesinde düzenlediği operasyonlarda silâhlı 2 kişiyi öldürdüğü, 2 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.

/ BAĞDAT

25.12.2007


 

Sri Lankalılar sel sularından kaçıyor

Sri Lanka’da iki gündür süren şiddetli yağışlar sebebiyle 175 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve birçoğunun geçici barınaklara yerleştiği bildirildi.

Yetkililer, yağışlar sebebiyle Batticaloa bölgesinde küçük bir barajın sularının taşması sonucu 40 binden fazla ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Ülkenin orta kesimindeki Polonnaruwa’da ise 6,500 kişinin evlerini terk ettiği, sellerin kuzeydeki Jaffna ve Trincomalee bölgesi ile orta kesimdeki Matale’de de etkili olduğu belirtildi.

/ COLOMBO

25.12.2007


 

Afganistan’da Taliban lideri öldürüldü

Afganistan’da 7 rehinenin öldürülmesinden sorumlu bir Taliban lideriyle 2 adamı öldürüldü.

Afgan polisinden yapılan açıklamada, ABD önderliğindeki koalisyonun Gazni eyaletindeki Gilan bölgesinde 3 polis, 2 asker ve 2 sivil şoförün cesetlerini almak için bir operasyon düzenlediği, operasyon sırasında çıkan çatışmada 2 Taliban direnişçiyle liderleri Molla Alim’in öldürüldüğü kaydedildi. Gazni Emniyet Müdürü Han Muhammed Mücahid de Molla Alim’in 7 kişiyi rehin alıp öldüren Taliban komutanı olduğunu belirterek, öldürülen rehinelerden 6’sının cesedinin bulunduğunu, birinin cesedininse arandığını duyurdu.

/ KANDAHAR

25.12.2007


 

Özbekistan seçimleri demokratik değil

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT), Özbekistan’da hafta sonunda düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin demokratik standartların altında olduğunu açıkladı.

AGİT tarafından yapılan yazılı açıklamada, Özbekistan’da 23 Aralık 2007 devlet başkanlığı seçiminin sıkı şekilde denetim altında tutulan siyasî bir çevrede yapıldığı, ayrıca gerçek muhalefete yer verilmediği savunuldu. Açıklamada, Özbekistan’daki seçimlerin, demokratik seçimler için AGİT’in kurallarının çoğuna uymadığı ifade edildi.

Özbekistan’daki devlet başkanlığı seçimini, yine, ülkeyi 1989 yılında bağımsızlığa kavuştuğundan bu yana yöneten İslâm Kerimov’un kazandığı belirtiliyor.

/ TAŞKENT

25.12.2007


 

Maradona’dan Nejad’a destek

Arjantinli ünlü futbolcu Diego Maradona’nın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmek istediği belirtildi.

Uydudan İngilizce yayın yapan Press TV’nin haberine göre, İran’ın Arjantin Büyükelçisi Muhsin Baharvend ile Buenos Aires’te görüşen Maradona, “İran halkının yanındayım. Bütün kalbimle onları destekliyorum” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve hükümetini de desteklediğini ifade eden Maradona, Küba lideri Fidel Castro ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile görüştüğünü, Ahmedinejad ile de görüşmek istediğini söyledi.

/ TAHRAN

25.12.2007


 

Çin, çevreyi kirleten firmaları kara listeye aldı

Küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarının salınımı konusunda ABD ile başı çeken Çin, tedbirlerini sıklaştırıyor. Çin’de yatırım yaparak bu ülkenin ekonomik gelişmesine büyük katkı yapan yaklaşık 40 çok uluslu şirketin de içinde bulunduğu 4 bin’den fazla firma, havayı kirlettikleri için kara listeye alındı.

Pekin merkezli hükümet dışı bir kurum olan Kamu ve Çevre İşleri Enstitüsü (IPEA) tarafından açıklanan raporda, aralarında dünyaca ünlü Michelin China, Sina-Mars Group APP, Toyota, Ford ile Sinopec’in alt şirketlerinin de bulunduğu Çin Hava Kirliliği Haritası açıklandı. Enstitünün http://air.ipe.org.cn adresinde yayınlanan haritada, Çin’deki hava kirliliği gözler önüne serildi ve havayı kirleten şirketler isim isim tesbit edildi.

Çin Günlüğü gazetesinin haberine göre, enstitünün başkanı Ma Jun, Çin’de çevreyi kirletenlerin listesini 2004’te toplamaya başladıklarını söyledi. Enstitü ayrıca Çin’in 150 şehrindeki hava kalitesi ve kirliliğini de kayda alıyor. Enstitü, geçen yıl da Çin Su Kirliliği Haritası’nı çıkarmıştı. Bu haritaya göre de aralarında 280 yabancı firmanın bulunduğu 9 bin 400 firma Çin’deki suları kirletiyordu.

Dünyanın en büyük 500 şirketinin yatırımının bulunduğu Çin, son yıllarda ciddî çevre sorunlarıyla karşı karşıya bulunuyor.

/ PEKİN

25.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri