Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2008 zor geçecek

Küresel pazarlarda rekabetin daha da artması başta olmak üzere yaşanabilecek çeşitli sıkıntılar sebebiyle küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) 2008 yılında zorlanacağı bildirildi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yaptığı açıklamada, 2007 yılı içerisinde KOBİ’lerin çeşitli sıkıntılar yaşadığını ve bu sıkıntıları aşmayı başaranların 2008’e hazırlandığını söyledi. “2008, 2007’den daha zor geçecek” diyen Develi, özellikle dünya genelinde küresel ekonomideki gelişmelerin ve para hareketlerinin Türkiye’yi de mutlaka etkileyeceğine işaret etti. Bu sebeple KOBİ’lerin 2008’e daha ciddi hazırlanmaları gerektiğini belirten Develi, “2008 yılında küresel pazarlar daha da kızışacak. KOBİ’lerin mutlaka bir farklılık oluşturacak değişimi benimsemeleri gerekir. Küresel rekabetin getirmiş olduğu bu süreç içerisinde herkesin yaptığını, ürettiğini satmayı bir yana bırakıp, müşteri odaklı üretime yönelmek zorundalar” dedi.

Markalaşma, kurumsallaşma, AR-GE ve inovasyonun önemine işaret eden Develi, KOBİ’lerin artık yeni oluşumlara bir an önce ağırlık vermesi gerektiğini belirterek, bu gibi özelliklere sahip kurumların 2008’de önemli bir fark oluşturacaklarına da işaret etti.

HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER

Develi, KOBİ’lerin özellikle 2007’de YTL’nin aşırı değer kazanması sebebiyle ciddî sorunların yaşandığını söyledi. Türkiye’deki temel girdilerdeki artışların, 2008’de daha önemli sorunlara yol açabileceğini ifade eden Develi, şöyle devam etti: “Enflasyonun tek haneli rakamda olmasına rağmen özellikle girdiler konusundaki artışlar, enerji ve çalışanların ücretleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı kâr marjlarının düştüğü bir döneme gireceğiz. Döviz kurlarındaki düşüşün Türk parasını değerlendirmesi elbette ki önemli. Ancak bununla birlikte ihracatçıyı destekleyici oluşumlara 2008’de mutlaka girilmesi gerekir. Vergi oranlarının düşürülmesi verginin tabana yayılması, SSK ve çalışanlar üzerindeki vergi yüklerinin mutlaka düşürülmesi lâzım.”

Develi, SSK primleri konusunda hükümetin 2008 planları arasında “5 puanlık indirim” yapılmasının bulunduğuna işaret ederek, “Bu indirimin yılın ilk aylarında yürürlüğe girmesi gerekir. Çünkü bu indirim, KOBİ’ler üzerinde rahatlama sağlayacaktır” dedi.

/ ANKARA

25.12.2007


 

‘KOBİ borsası kurulsun’

Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Ömer Faruk Başaran, KOBİ’lerin ekonomik sıkıntılarından kurtulması için İstanbul KOBİ Menkul Kıymetler Borsası’nın kurulması gerektiğini söyledi.

104.4 Bizim Radyo’da Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşçı’nın sunduğu Reel Sektör programına konuk olarak katılan ASİAD Başkanı Ömer Faruk Başaran, iş hayatı ve ekonomi ile ilgili sorulara cevap verdi. Türkiye’deki KOBİ’lerin probleminin aile şirketi olması olduğunu belirten Başaran, KOBİ’lerin ıslâh edilmesini ve kurumsallaşmasını tavsiye etti. KOBİ’lerin ekonomik sıkıntılardan kurtulması için en az 1000 firmanın üye olacağı ve girişi kolay olan bir İstanbul KOBİ Menkul Kıymetler Borsası’nın kurulması gerektiğine işaret eden Başaran, bu şekilde KOBİ’lere finansman sağlanabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin çözülemeyecek probleminin olmadığını hükümetin çok ciddi adımlar atması gerektiğini dile getiren Başaran şunları söyledi: “Hükümetler yüz günde belli olur. Yüz gün geçti. Ama hükümetten ciddî atılımlar göremedik. Hükümette bir reform yorgunluğu görüyorum. Misal; Sosyal Güvenlik Reformu.” Hükümete seslenen Başaran, “Artık şu sosyal güvenlik reformunu yapın’’ dedi.

İstanbul’un trafik sorununun sorulması üzerine Başaran, yapılacak olan üçüncü köprünün yeni bir güzergâhta yapılmasının yanlış olduğunu, mevcut güzergâhların iki katlı hâle getirilerek transit yol haline getirilmesi ile çözülebileceği teklifinde bulundu.

Burak Özdabak / İSTANBUL

25.12.2007


 

Yurtdışı müteahhitlikte hedef aşıldı

Türk inşaat firmalarının, 1970’li yıllarda Libya başta olmak üzere birkaç Ortadoğu ülkesiyle başlayan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, bu yıl 34 ülkede üstlenilen 354 projeyle 20 milyar dolara ulaştı.

Türk müteahhitlik sektörü 2007 yılında yurtdışında 19 milyar 495 milyon 475 bin 23 dolar tutarında proje üstlendi. Bu projeleri sırasıyla yüzde 44.3 ile yapı, yüzde 25.9 ile ulaşım, yüzde 13.2 ile endüstri, yüzde 10.5 ile su işleri, yüzde 6 ile altyapı ve yüzde 0.1 ile de diğer sektörlerdeki işler oluşturuyor. Projelerin bölgelere göre dağılımında, BDT ülkeleri 7 milyar 463 milyon 493 bin 509 dolarlık 192 projeyle ilk sırada yer alıyor. Bunu sırasıyla 5 milyar 791 milyon 228 bin 47 dolarlık 40 projeyle Afrika, 4 milyar 744 milyon 905 bin 468 dolarlık 54 projeyle Ortadoğu, 1 milyar 290 milyon 9 bin 338 dolarlık 47 projeyle Avrupa ülkeleri, 148 milyon 48 bin 356 dolarlık 19 projeyle Asya ülkeleri ile 57 milyon 790 bin 305 dolarlık 2 projeyle KKTC izliyor. Sektör bazında en fazla proje hastane, askeri tesis, idari bina, konut, sosyal-kültürel tesis, ticaret merkezi ve turistik tesis yapımında gerçekleştiriliyor. Türk müteahhitleri bu alanda 231 projeye imza attı. Türk müteahhitleri, 2008 yılında yurtdışında 20 milyar dolarlık iş hedefliyor.

LİBYA’DA ÜSTLENİLEN PROJELER

5 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Türk inşaat firmaları için günümüzde de önemli bir pazar konumunda bulunan Libya’da bu yıl 4 milyar 924 milyon 728 bin 8 dolar bedelli 30 proje üstlenildi, bu rakamın yıl sonuna kadar 5 milyar doları aşması öngörülüyor.

/ ANKARA

25.12.2007


 

DHL’den çocuklara mont

Express ve lojistik sektörünün önemli şirketlerinden DHL Express’in bünyesinde bulunan DHL Gönüllüleri, Akçaabat ve Sivas’ta bulunan köy okullarına mont ve bot yardımı yapıyor.

Projenin ilk adımında DHL Gönüllüleri geçen yıl Kars Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndaki 250 öğrenciye mont ve bot yardımında bulunmuşlardı. Yardım alan öğrenciler DHL Express çalışanlarına mektup yazarak teşekkür ettiler. Bugüne kadar birçok DHL Express çalışanının katıldığı aktivitede, toplam 250’nin üzerinde öğrenciye mont ve bot yardımı yapıldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

25.12.2007


 

İşsizlik te çok, iş beğenmeyen de

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Türkiye’de işsizlikten çok iş beğenmeyen insanlar olduğunu belirtti.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de işsizlik konusunda bir çok kişinin yakındığını, iş bulamayan bir çok insan olduğunu kaydetti.

Son zamanlarda eğitime katılacak kursiyerler bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirten Karakuş, şöyle dedi: ‘’Bu durum, beni Türkiye’de işsizlik ve parasızlığın olmadığı düşüncesine itti. Derneğimiz bünyesinde ücretsiz kurslar veriliyor, işsizlere eğitim sonunda iş garantisi veriliyor. ‘İşsiziz, çalışamıyoruz, evimize ekmek götüremiyoruz’ diye yakınanlar nerede? Bir sivil toplum kuruluşu başkanı olarak görüyorum ki işsizlikten çok iş beğenmeyen insanımız var.’’ Tekstil sektöründe ara eleman sıkıntısı olduğuna işaret eden Karakuş, gençlere yönelik olarak, ‘’Gelin iş öğretelim, meslek sahibi yapalım sonra da işe yerleştirelim’’ çağrısında bulundu.

/ ANKARA

25.12.2007


 

Ülker: Godiva’ya ortak olacağız

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş, Yıldız Holding’in satın aldığı Godiva’ya ileride ortak olunmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Ülker Bisküvi’den, basında yer alan habere ilişkin olarak Borsa Başkanlığınca istenen açıklamaya cevaben İMKB’ye gönderilen yazıda, şirketin ana ortaklığı Yıldız Holding’in, 20 Aralık 2007 tarihli yayınlanmış basın bülteninde Campbell Soup Co. ile Godiva şirketinin satın alınmasıyla ilgili bir anlaşma imzalandığını duyurduğu hatırlatıldı. Yazıda, şu görüşlere yer verildi: ‘’Gerekli yasal izinlerin alınmasından sonra yürürlüğe girecek olan anlaşma, Yıldız Holding tarafından imzalanmış olup, şirketimiz Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. anlaşmaya herhangi bir şekilde taraf olmamakla birlikte, önümüzdeki dönemde Godiva’ya belli bir oranda iştirak etme konusunu ise değerlendirmektedir. Bu konuda henüz alınmış bir karar bulunmamakta olup, gelişmeler Başkanlığınıza bildirilecektir.’’

/ İSTANBUL

25.12.2007


 

16 milyar dolar yabancı sermaye geldi

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper, Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarının 10 ayda 16,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Alper yaptığı açıklamada, Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarının 10 ayda 16,1 milyar dolar olduğunu, bunun yaklaşık 8 milyar dolarının başta bankacılık olmak üzere finans sektöründe, 3,2 milyar dolarının imalat sanayinde ve yaklaşık 2,4 milyar dolarının da gayrimenkulde gerçekleştiğini belirtti. Alper, BDDK Oyakbank’ı alan ING Bank’ın ödemeyi bu yıl yapması durumunda yabancı sermaye miktarının ‘’rahatlıkla’’ 20 milyar doları bulacağını söyledi.

/ İSTANBUL

25.12.2007


 

Bakan Tüzmen: Bir milyar dolar destek istiyoruz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2010 sonrasının hesabı ve hazırlıklarını şimdiden yapmak zorunda olduklarını vurgularken, 2008 yılında ihracatçılara 1 milyar dolar destek istediklerini söyledi.

Bakan Tüzmen, ihracatçıların uluslararası rekabette yaşadığı sorunların aşılması için devlet desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti. 2006 yılında verilen toplam devlet desteğinin 320 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Bakan Tüzmen, şöyle devam etti: “Biz ihracatçılarımız için, gerçekleştirilen ihracatın yüzde 1’i oranında devlet desteği istiyoruz. Bu yıl yaklaşık 107 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğimiz düşünülürse, bu 1 milyar dolar devlet desteği anlamına gelir. Bu bütün olumsuz şartlara rağmen, 107 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ihracatçılarımız için gerekli olan destektir. O nedenle, 2008 yılında ihracatçılarımız için bir milyar dolar destek istiyoruz.”

/ ANKARA

25.12.2007


 

IMF’yle ‘İhtiyarî Stand-by’ öne çıkıyor

Türkiye’nin, Mayıs 2008’de sona erecek mevcut 19’uncu Stand-by düzenlemesinin yerini alması beklenen, yeni program seçenekleri belli olmaya başladı. Türkiye’nin elinde üç ana IMF düzenlemesi seçeneği bulunuyor.

IMF ile sürdürülmesi planlanan yeni program seçeneklerini, ‘’İhtiyari Stand-by’’, ‘’Program Sonrası İzleme’’ ve ‘’Normal Stand-by’’ oluşturuyor.

Yetkililer, Türkiye’nin ekonomik yapısı, gerçekleştirdiği ekonomik yapısal gelişme, IMF’ye net borç ödeyici ülke konumunda olması, AB uyum yasalarını gerçekleştirmesi, önemli düzeyde yabancı sermaye çekebilmesi ve uluslararası finansman imkanlarının artması gibi unsurlar sebebiyle ‘’İhtiyari Stand-By’’ seçeneğinin ağırlık taşıdığını vurguluyorlar.

İHTİYARİ STAND-BY NEDİR?

“İhtiyarî Stand-by” seçeneğinde; IMF ile bir Stand-by anlaşması yapılacak, bu kapsamda, yine programlanmış gözden geçirmeler olacak. Ancak bu düzenlemede yer alacak olan kredi, kullanılması taahhüt edilen bir kredi olmayacak. Yani gözden geçirmeler sonrasında Türkiye’nin hak edeceği kredi hakkını kullanıp kullanmaması, yine Türkiye’nin inisiyatifinde olacak. Bu anlaşmada, Türkiye’nin kredi ihtiyacı duymaması halinde ise normal gözden geçirmeler onaylanıp, Türkiye IMF’den kredi almayacak, ama uyguladığı program uluslararası bir desteğe sahip olacak.

/ WASHINGTON/ANKARA

25.12.2007


 

Elektrik ve doğalgaz zammı kapıda

Aylardır bekletilen elektrik ve doğalgaz zammı için son haftaya girildi. Elektriğe yüzde 15, doğalgaza ise, yüzde 10 oranında zam yapılması bekleniyor.

Ekonomi yönetimi geçmiş yıllardan biriken zam ihtiyacı sebebiyle elektrikte, konuta yüzde 15, sanayiye yüzde 10 zam kararını Bakanlar Kurulu’na sunmuştu. Halen Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’nun onayı bekleniyor. TETAŞ geçtiğimiz hafta TEDAŞ’a sattığı elektriğe 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere, yüzde 10 zam yaptı. Bu durumda, TEDAŞ’ın da yeni tarife belirlemesi bekleniyor.

Artan maliyetler sebebiyle, BOTAŞ da 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere, doğalgaza yüzde 10 zam yapmayı planlıyor.

/ ANKARA

25.12.2007


 

Tüketimi azaltmak için sigaraya ÖTV zammı

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kâzım Çalışkan, vergi ve fiyat arttırılarak, tüketimin azaltılması için, sigaradan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) yükseltilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Kurum’un yetki alanındaki ürünlerin başta ÖTV olmak üzere vergilendirilmesi konusunda, Maliye Bakanlığına bundan sonra sektörel destek sağlayacaklarını belirten Çalışkan, tütün mamullerinin mevcut durumdan farklı olarak, hangi modellerle vergilendirilebileceği yolunda alternatif çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Eylem Planında da yer alan bu düzenlemedeki temel amacın, ‘’Vergilerin ve sigaranın fiyatı arttırılarak, tüketimin azaltılması’’ olduğunu söyleyen Çalışkan, bunun Dünya Sağlık Örgütünün de öngördüğü önleyici tedbirler arasında yer aldığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) dünya genelindeki araştırmalarına göre, sigara üzerindeki vergilerde enflasyon oranında bir artış yapılmasının, tüketime hiç bir etkisi bulunmadığını bildiren Çalışkan, fiyatta reel yüzde 10’luk bir artışın, sigara tüketiminde, reel olarak yüzde 4’lük bir azalma meydana getirdiğini anlattı.

/ ANKARA

25.12.2007


 

İyi komşuluk ilişkileri, sınır ticaretine yansıdı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yunanistan’la gelişen iyi komşuluk ilişkilerinin, sınır ticaretine olumlu yansıdığını bildirdi.

Helvacıoğlu, yaptığı açıklamada, Yunanistan’da özellikle Batı Trakya’da yaşayan Türkler’in Keşan’da kurulan pazarlara yoğun şekilde ilgi gösterdiklerini belirtti.

Yunanistanlıların Keşan’dan alış veriş etmelerinin en büyük sebebinin, Türkiye’nin Yunanistan’dan ucuz olması olduğunu ifade eden Helvacıoğlu, şunları kaydetti:

‘’Yunanistan ile Türkiye arasında son yıllarda gelişen iyi komşuluk ilişkileri sınır ticaretine de olumlu yansıdı. Turistler, Keşan’dan beyaz eşya, giyim, çeyizlik malzemesi, araç yedek parçası yanında tel süpürge ile ekmek de alıyorlar. Bayram öncesi gelen otobüslerin ücretlerinin Yunanistanlı belediye başkanları tarafından ödenmesinden de memnunuz. Bu sayede daha çok kişi alış verişe geliyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Gelen turist en kötü 100 avro harcıyor, bu da ilçe ve ülke ekonomisine katkıdır.’’

/ EDİRNE

25.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri