Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Navaz Şerif taraftarlarına ateş

Pakistan’da, silahlı kişilerin sürgünden yeni dönen eski Başbakan Navaz Şerif yandaşlarının seçime ilişkin gösterisi sırasında ateş açtığı, olayda 4 kişinin öldüğü bildirildi. Yerel polis lideri Muhammed Hüseyin, muhalefet ve iktidar partileri yandaşları arasındaki çatışmada 4 kişinin öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını açıkladı.

Navaz Şerif de basına yaptığı açıklamada, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e yakın Pakistan Müslüman Birliği partisi mensuplarının, kendi yandaşlarına ateş açtığını belirtti. Şerif, ilk etapta olayda yaralılar olduğunu açıkladı. Olayla ilgili bilgi veren Şerif’in parti sözcüsü Sadık El Faruk, İslamabad’a 15 kilometre mesafedeki havaalanı yakınlarında bulunan Karal Çovk’da düzenledikleri miting sırasında ateş açıldığını, saldırı esnasında Şerif’in olay bölgesinden 2 kilometre kadar uzakta bulunduğunu söyledi.

/ İSLAMABAD

28.12.2007


 

Pakistan’da Şiî-Sünnî çatışması

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Sünnî ve Şiî kökenli Peştun aşiretleri arasında son günlerde çıkan çatışmalarda can kaybı sayısı 40’a yükseldi.

Pakistan askerî sözcüsü Tümgeneral Vahid Erşad, 40 kişinin öldüğünü doğruladı. Çatışmaların patlak verdiği Kasım ayında bölgeye asker gönderdiklerini belirten Erşad, yerel yönetime yardımcı olduklarını, ancak sorunu aşiret ileri gelenlerinin oluşturduğu “jirga”ların çözebileceğini ifade etti. Tümgeneral Erşad, “Onların aşiretleri, onların insanları... Bir uzlaşma ya da anlaşma olmadan yalnızca asker konuşlandırmak sorunu çözmez, bu yalnızca geçici bir çözümdür” diye konuştu.

Yerel yetkililer de Kurram bölgesinde kasım ayı ortasından beri 150 kişinin yaşamına mal olan ve varılan ateşkesin ardından hafta sonunda yeniden patlak veren çatışmalar için, “jirga”nın toplanarak durumu kontrol altına almasını beklediklerini açıkladı. Bölgenin yerel yöneticilerinden Zahir Ül Rahman, “jirga”yı toplantıya çağırdıklarını, durumu yatıştırmaya çalıştıklarını bildirdi. Kurram bölgesindeki Peştun aşiretleri genellikle Şiilerden oluşmasına rağmen, Pakistan-Afganistan sınırının her iki tarafındaki Peştunların çoğu Sünnilerden oluşuyor.

/ PARAÇINAR

28.12.2007


 

Kenya seçimlerinin kilidi Müslümanlar

Doğu Afrika ülkelerinden Kenya’da halk, devlet başkanı ve yeni meclisi belirlemek için sandık başına gitti.

İkinci kez aday olan Devlet Başkanı Mwai Kibaki’nin en büyük rakibinin, eski müttefiki Raila Odunga olduğu bildiriliyor.

Son haftalarda yapılan kamuoyu yoklamalarında Demokratik Turuncu Haraket’in lideri Odinga’nın, Ulusal Birlik Partisi olarak adlandırılan geniş tabanlı koalisyonun adayı Kibaki’nin önüne geçtiği belirtiliyor. Odinga, Kibaki’nin 2002’de elde ettiği zaferde önemli rol oynamıştı.

Bu arada, Kenya’daki 14 milyondan fazla seçmen, parlamento seçimleri ve yerel seçimler için de oy kullanacak.

Seçmenler parlamentonun 210, yerel meclislerin de 2 binden fazla üyesini belirleyecek.İlk seçim sonuçlarının bugün alınması bekleniyor.

Bu arada, Kenya’da kritik seçimin kilidinin Müslümanlar oldjğu bildirildi. Bunun için rakip tarafların Müslümanları yanlarına çekmek için mesaj verdikleri ifade ediliyor. Bu bağlamda, Müslümanların bulunduğu bölgeye daha fazla yatırım sözü verilirken öbür taraftan da Kurban bayramının reksim tatil ilan edilmesi gündeme alındı.

/ OTHAYA

28.12.2007


 

Medvedev’e ilgi arttı

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Medvedev’e devlet başkanlığı için verilen destek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini halefi ilan etmesinden sonra iki katına çıktı.

Bağımsız Levada Merkezi şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasında, 2 Martta yapılacak devlet başkanı seçiminde oy kullanacağını söyleyenlerden yüzde 79’u Medvedev’e oy vereceklerini bildirdi.2125 Aralık tarihleri arasında yapılan ankete 1600 kişi katıldı. Bu ayın ortalarında yapılan yoklamada ise Medvedev’e destek yüzde 35 çıkmıştı. Rusya anayasası, Putin’in üçüncü kez devlet başkanı seçimine girmesine izin vermiyor. Putin’in 17 yıldır yakın yardımcısı olan Medvedev’in marttaki seçimlerde Rusya’nın yeni devlet başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

/ MOSKOVA

28.12.2007


 

Mısır, İsrail’e öfkeli

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin, “Mısır’ın Gazze sınırını koruyamadığı” eleştirisine, “İsrail Dışişleri Bakanı benim kırmızı çizgilerimi aşıyor” cevabını verdi.

İsrail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesiyle mülakat yapan Mübarek, Livni’nin açıklamasıyla ilgili olarak, “Kudüs’te büroda oturup alandaki çalışmalarımıza not vermek çok kolay” ifadesini kullandı. Bu tip açıklamaların ortama zarar verdiğini bildiren Mübarek, İsrail ile ilişkilere çok önem verdiğini, bu ilişkileri bozmamak gerektiğini kaydetti.

Gazze’ye kaçırılan silâhların komşu Sina çölünden gitmediğini vurgulayan Mübarek, Gazze’deki Filistinli militanlara giden silahların sevkıyatının deniz yolu ve diğer yerlerden yapılıyor olabileceğini kaydetti. Livni’nin şikayetini telefonla ya da hükümet temsilcisiyle kendisine bildirmeden medya yoluyla yapmasını eleştiren Mübarek, İsrail Dışişleri Bakanı için “benim kırmızı çizgilerimi aşıyor” dedi.

/ KUDÜS

28.12.2007


 

Cava’da seller araçları ve insanları yuttu

Endonezya’nın Doğu Cava eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı seller köprüyü bastı.

Sel sularının köprüdeki araçları yuttuğu, 40 kadar kişinin kayıp olduğu bildirildi. Yerel polis yetkilisi, 2 kişinin kurtarıldığını, ancak diğerlerine henüz ulaşılamadığını belirtti. Endonezya’nın batısında şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymalarında da dün 78 kişi ölmüştü.

/ CAKARTA

28.12.2007


 

Irak’ta 75 bin çocuk kamplarda yaşıyor

UNICEF, Irak’ta 2007’de 220 bin çocuğun daha eğitim sistemi dışında kaldığını, en az bin 300 çocuğun tutuklu olduğunu söyledi; acil yardım çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2007’de de Irak’ta tahminen iki milyon çocuğun yetersiz beslenme, hastalıkların oluşturduğu tehlikeler ve eğitime erişimde sorunlarla karşılaştığını söyledi. Örgüte göre, 2003’te Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başını çektiği koalisyonca işgal edilen ülkede bu yılda çocuklar sıklıkla çatışmanın ortasında kaldı ve çocuklar temel ihtiyaçlarına ulaşmakta zorlandı. UNICEF’in çeşitli kaynaklardan derlediği verilere göre, her ay ortalama 25 bin çocuk çatışma ortamı sebebiyle aileleriyle yerlerinden ediliyor. Yıl sonunda yaklaşık 75 bin çocuk kamplarda yaşıyor. Yüzlerce çocuk çatışmalarda öldürüldü ya da yaralandı. Yaklaşık bin 350 çocuk askerî yetkililer ve polisçe tutuklanmış durumda. Örgüt, savunmasız durumdaki çocuklara acilen yardım çağrısında bulundu ve bunun için gerekli malî imkânların sağlanmasını istedi.

/ ERBİL

28.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri